Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vegansk Pavlova (hej #aquafaba!)

Aquafaba - har du hört talas om det förut? Om du är vegan, har du säkert gjort det, eftersom det är veganvärldens motsvarighet till äggvita. Aquafaba är vätskan som i en burk kikärtor. Ni vet, den som luktar och man direkt häller ut när man ska göra hummus. Jag fattar, att man är skeptisk till aquafaba, om man aldrig har använt det - det låter ju inte direkt aptitligt. Men grejen är, att det funkar. Jag blir lika förvånad varje gång jag vispar aquafaba med en elvisp, och helt plötsligt står framför en silkig marängsmet, utan minsta äggvita i sikte. Det är som magi. 
 
Och nej, det färdiga resultatet smakar inte alls som kikärtor. Det smakar precis som vilken annan maräng som helst. Du kan göra små maränger av smeten som du kan toppa marängsvissen med, eller så gör du som jag har gjort här, pavlova. För att hålla hela tårtan vegansk, valde jag bort vispgrädden, och vispade istället upp kokosgrädde som fick toppa marängen tillsammans med färsk frukt och bär. 
 
Testa det här - oavsett om du är vegan eller inte. Jag är inte vegan, och inte de kompisar jag bjöd tårtan på heller - men jag lovar att den tog slut på 2 minuter. Mer än godkänd med andra ord.
 
Två minuter senare...
 
Vegansk Pavlova
(1 pavlova)
¾ dl aquafaba (vätskan i en burk kikärtor)
1 citron
1 ½ dl socker
 
Topping
1 burk kokosgrädde
Frukt och bär
Mynta
Vegansk choklad
 
1.
Värm ugnen till 100 grader C. 
 
 
2.
Vispa aquafaban med några droppar citronjuice tills det stelnar något. Häll ner sockret, en matsked i taget, medan du fortsätter att vispa (med elvisp). Fortsätt tills det liknar en marängsmet (som du kan vända upp och ner).
 
3.
Gör marängbottnar av smeten på ungsplåtar täckta med bakplåtspapper. Smeten räcker till 2-4 bottnar, beroende på hur stora du gör dem.
 
 
4.
Baka mitt i ugnen 2-3 timmar (beroende på din ugn - se till att marängen är torr innan du tar ut den från ugnen).
 
 
5.
Vispa kokosgrädden (eller den feta delen av en burk kokosmjölk) tills det liknar vispgrädde. Sprid ut det på toppen av marängbottnen.
 
 
6.
Dekorera med färsk frukt och bär, myntablad och riven (vegansk) choklad.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Pavlova
(1 cake)
¾ dl aquafaba (the water from a can of chickpeas)
1 lemon
1 ½ dl sugar
 
Topping
1 can of full-fat coconut milk
Fruit and berries
Mint leaves
Vegan chocolate
 
1.
Preheat the oven to 100 degrees C.
 
2.
Whisk the aquafaba and some drops of lemon juice until stiff peaks. Add the sugar, a tablespoon at a time, and keep on whisking until it forms a meringue batter.
 
3.
Spread out the batter on oven trays, forming circles. The batter makes 2-4 circles depending on size.
 
4.
Bake for about 2-3 hours (depending on your oven - make sure the meringue is dry before you remove it from the oven).
 
5.
Whisk the fat part of the coconut milk to form a whipping cream. Spread it on top of the meringue.
 
6.
Decorate with fruits, berries, chocolate and mint leaves.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0