Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör
Sist jag var i Stockholm besökte jag också Pom och Flora, detta café som blivit så poppis för att de serverar frukost hela dagen. Alltså, bästa konceptet. Frukost är ju lätt dagens godaste mål. På Pom och Flora åt jag bland annat en skiva bananbröd som toppades med en espresso- och mascarponekräm och pistagenötter. Det var en frukost sänd från högre höjder.
Nu kommer inte detta bananbröd från Pom och Floras kokbok, jag har nämligen komponerat ihop receptet själv, men jag ska lätt använda det som bas till exakt samma frukost. Längtar redan.
Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör
(1 bananbröd)
2 mosade mogna bananer + 1 banan till topping
1 dl äppelmos
2 ägg
½ dl smält kokosolja
½ dl jordnötssmör
¾ dl mandelmjölk
Torra ingredienser:
2 ½ dl bovetemjöl
2 dl glutenfria havregryn
2 msk kokosmjöl
1 msk kokossocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsp bakpulver
1 nypa salt
1.
Värm ugnen till 180 grader. Täck en brödform med bakplåtspapper.
2.
Blanda våta och torra ingredienser i två olika bunkar. Häll sedan den ena i den andra och rör om.
3.
Häll smeten i brödformen. Dela den sista bananen på längden och lägg på toppen. Strö eventuellt över några frön också.
4.
Baka i ugnen tills en tandpetare kommer ut torr, cirka 45-60 minuter. Låt bananbrödet svalna innan du tar ut det ur formen.
*** ENGLISH RECIPE ***
Gluten free banana bread with peanut butter
(1 banana bread)
2 mashed ripe bananas + 1 banana for topping
100 ml apple sauce
2 eggs
½ dl melted coconut oil
½ dl peanut butter
¾ dl almond milk
Dry Ingredients:
2 ½ dl buckwheat flour
2 dl gluten free oats
2 tbsp coconut flour
1 tbsp coconut sugar
1 tsp grounded cinnamon
1 tsp grounded cardamom
1 tsp vanilla
½ tsp baking powder
½ tsp baking soda
1 pinch of salt
1.
Pre heat the oven to 180 degrees C (350 degrees F). Line a loaf pan with a baking sheet.
2.
Combine wet and dry ingredients in two different bowls, then pour one into the other and mix.
3.
Pour the whole mixture in to the loaf pan. Slice the left over banana lenghtwise and put the halves on the top of the loaf.
4.
Bake in the oven until a tooth pick inserted in the middle of the cake comes out clean, approx. 45-60 minutes. Let chill before removing from the pan.
Kommentarer
Postat av: Tess
Wow, vad gott det ser ut! Jag har velat testa att göra bananbröd men har inte tagit tag i det så detta receptet kom väldigt lägligt. Hittade hit idag och gillar verkligen din blogg :) Keep up the good work! Kram
Svar:
Louise Laurenius
Trackback