Siciliansk Caponata (grönsaksröra)
Vet ni. Jag tycker ibland att italienare kan vara otroligt dryga när de påstår sig vara bäst på precis all matlagning. Det är lite därför jag inte lagar så mycket italienskt, för det finns alltid någon som ska lägga en kommentar om att "man inte gör så" eller att man ska "använda den sortens tomat och inte den andra". Ja - italienare är otroligt duktiga, och det finns en anledning till att landet har ett av de mest uppskattade köken i världen. De vet liksom vad som gäller. Men. Ibland borde de vara lite mer öppna för intryck från andra platser. Förstå att det finns fler än ett sätt att göra en rätt på. Okej, du kanske inte får kalla en rätt för Carbonara om du använder bacon istället för guanciale - men det betyder inte att rätten inte är god med bacon. Hänger ni med mig?
Nåväl. En sak som italienare däremot har hundra procent rätt att kalla världens bästa grönsaksröra, är den här Caponatan från Sicilien. Smakerna gifter sig så extremt bra, och jag skulle kunna äta detta 24/7. Så gott. Ät Caponatan som den är, kanske med en bit god focaccia, eller servera den som tillbehör till fisk, kött eller fågel - passar till allt.
Siciliansk Caponata
(4 portioner)
300 g aubergine
½ dl salt
150 g zucchini
150 g röd paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 stjälkselleri
1 msk capris
50 g Taggiasche-oliver (eller kalamata)
30 g gula russin
200 ml passata (passerade tomater)
200 ml vatten
2 msk vitvinsvinäger
Olivolja Salt/Peppar/Socker
Bladpersilja eller basilika
1.
Skär auberginen i centimeterstora kuber och lägg i en skål. Strö över saltet över auberginen och låt den stå i minst en timme. Saltet drar ut den beska vätskan från auberginen. Efter en timme sköljer du auberginen noga under rinnande kallt vatten, sedan baddar du den torr med en handduk.
2.
Värm ugnen till 220 grader C.
3.
Skär zucchini och paprika i ungefär lika stora bitar som auberginen. Lägg alla tre grönsaker på en ugnsplåt och ringla över olja. Smaksätt med salt och peppar och baka i cirka 30 minuter i mitten av ugnen.
4.
Under tiden gör du tomatsåsen. Skriva den gula löken i halvmånar och finhacka vitlöken. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills löken blivit mjuk men inte tagit färg. Häll ner sellerin som du skivat i halvcentimeter tjocka skivor, följt av kapris, oliver och russin. Häll sedan på tomaterna och vattnet och låt allt koka på låg till mellanvärme i cirka 20 minuter. Det ska reduceras ner och bli tjockare. Smaksätt till sist med vitvinsvinäger, salt, peppar och en nypa socker.
5.
Häll i de ugnsbakade grönsakerna i tomatsåsen och rör om så att allt täcks. Slutligen hackar du lite persilja eller basilika och vänder ner, sedan är Caponatan klar.
*** ENGLISH RECIPE ***
SICILIAN CAPONATA
(4 servings)
300 g eggplant
½ dl salt
150 g zucchini
150 g red peppers
1 yellow onion
1 garlic clove
1 stick of celery
1 tbsp capers
50 g Taggiasche olives (or calamata olives)
30 g yellow raisins
200 ml passata
200 ml water
2 tsp white wine vinegar
Olive oil Salt, pepper, sugar
Parsley or Basil
1.
Cut the eggplant in centimeter cubes and add to a bowl. Sprinkle about 1/2 dl of salt (yes, it’s a lot) over the eggplant and let sit for at least an hour. This makes the eggplant release it’s bitter liquids. Rinse the eggplant under running cold water, the pat dry with a towel.
2.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
3.
Cut the zucchini and the pepper in similar size pieces and put in a baking sheet with the eggplant. Drizzle with olive oil, season with salt and pepper then bake for about 30 minutes.
4.
In the meanwhile, slice the onion and finely chop the garlic. Fry until soft in olive oil in a pan, then add the celery that you’ve sliced in 1/2 cm pieces. Add capers, olives and raisins, followed by passata and water. Let cook over low/medium heat for about 20 minutes, until it reduces to half. Season to taste with vinegar, salt, pepper and sugar.
5.
Add the baked veggies to the tomato sauce and stir to combine. Finally add some chopped parsley or basil, and you’re done!
Kommentarer
Trackback