Bakad minipotatis med 6 olika fyllningar
Jag tänker såhär: varför äta en bakad potatis med samma fyllning, när du kan äta sex stycken som var och en bjuder på en unik smkupplevelse. Naturligtvis är dessa sex potatisar i miniformat, för inte ens jag - som älskar att äta mycket och ofta - kan trycka ner sex stora bakpotatisar. Nej, det här är helt vanliga små potatisar, som bakas i ugn och sedan fylls med det som är gott.
I mitt fall är alla fyllningar veganska, och jag använda mig av det jag hade hemma. Det är det som är så bra med bakad potatis - perfekt för att använda upp rester, som annars kanske blivit tråkiga. Vad skulle du följa din bakpotatis med?
Ett sista tips: använd en äggkartong för att hålla potatisarna upprätta. Är både fint och praktiskt.
Bakad minipotatis med 6 olika fyllningar
6 vanliga potatisar
2 tsk olivolja
1 nypa salt
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skrubba potatisen, torka av och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och salta. Baka sedan i cirka 40 minuter, tills potatisen är klar.
3.
Låt svalna något. Skär sedan ett kryss i toppen och öppna upp potatisarna. Sätt dem i en äggkartong och fyll dem med din fyllningar.
FYLLNINGAR:
Pesto och tomat: Släng in några tomater på samma plåt som potatisarna och låt dem baka. Mixa en liten näve spenat och några blad basilika med 10 valnötter, 2 msk olivolja, rivet skal från ½ citron, salt och peppar.
Rödkål med stekta fänkålsfrön: strimla rödkålen. Värm upp lite olja i en panna. Häll ner fänkålsfrön och stek tills de blir krispiga. Blanda fänkålsfröna med rödkålen. Pressa även ner lite citron.
Oliver: Inga konstigheter - fyll med dina favoritoliver.
Gul tomat med basilika: Koka upp vatten. Kryssa ungefär 5-6 gula cocktailtomater. Låt dem koka cirka 1-2 minuter i vattnet och skölj sedan kallt. Dra av skalet. Mosa några av tomterna till en sås, behåll de andra hela. Häll i sås och tomat i potatisen och toppa med basilika, och fänkålsfrön om du har över från ovanstående fyllning.
Sötpotatis och stekt lök: Jag hade lite bakad sötpotatis över, så jag bara mosade den med en gaffel. Löken skivar du tunt och steker sedan i olja, över svag värme, en ganska lång tid (25-30 minuter). Då blir de söta och mjuka och goda. Salt och peppra.
Avokado och sesamfrön: Mosa en halv liten avokado. Smaksätt med citronsaft och salt. Toppa med sesamfrön.
Kommentarer
Postat av: Anonym
Ser jättegott ut.
Svar:
Louise Laurenius
Trackback