Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vegansk morot- och tomatsås med zucchiniband

Vet ni vad en soffritto är? Det är hackad stjälkselleri, morot och lök, och den används som bas i ungefär 99 procent av alla italienska grytor, såser och soppor. Jag vet inte vad det är, som gör just dessa tre ingredienser så bra - allt jag vet, är att det funkar. Börjar du din pastasås med en soffritto, då kan jag garantera dig att det kommer bli mer djup i resultatet.
 
Idag utgick jag från soffritto-ingredienserna, när jag gjorde en sås/gryta som likväl kan serveras till pasta, även om jag valde zucchiniband vid detta tillfälle. Istället för att morötterna fick agera bas, fick de en huvudroll, och såsen blev riktigt, riktigt smarrig - om jag får säga det själv.
 
Har du någon vegetarisk/vegansk favoritsås, som du ofta lagar när det vankas pasta? Berätta gärna i kommentarerna, jag är alltid mottaglig för nya tips och idéer.
 
 
Vegansk morot- och tomatsås med zucchiniband
(2 portioner)
1 msk olivolja
1 scharlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 stjälkselleri, finhackad
300 g passerade tomater
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 morötter, rivna
Salt/peppar/paprikapulver
1 stor zucchini
4 blad svarkål, delade i mindre delar
2 msk svarta oliver, skivade
Nötter/frön
 
1.
Värm olivoljan i en stekpanna (med ganska höga kanter). Häll ner lök, vitlök och stjälkselleri och låt dem bli mjuka.
 
2.
Häll på tomater, vatten och buljongtärning. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt såsen sjuda i cirka 5-10 minuter. Släng därpå ner morötterna och låt dem bli varma. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
 
3.
Hyvla remsor av zucchinin med en potatisskalare. Stek svartkålen snabbt i olivolja och salt.
 
4.
Lägg såsen i en djup tallrik. Toppa med zucchiniremsorna. Strö över oliver, och eventuellt frön och nötter om du vill det.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan carrot and tomato sauce with zucchini ribbons 
(2 servings)
1 tbsp olive oil
1 shallot, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 celery stick, finely chopped
300 g tomatos (passata or crushed)
200 ml water
1 vegetable stock cube
3 carrots, grated
Salt/pepper/paprika powder
1 big zucchini
4 black kale leaves cut into smaller pieces
2 tbsp black olives, sliced
Nuts/seeds
 
1.
Heat the olive oil in a pan. Add the onion, garlic and the celery and let them get soft.
 
2.
Add the tomatoes, water and the stock cube. Bring to a boil, then lower the heat and let simmer for about 5-10 minutes. Add the carrots and let them heat through. Season with salt, pepper and paprika powder.
 
3.
Make ribbons out of the zucchini with the help of a potato peeler. Quickly fry the black kale in olive oil and salt.
 
4.
Add the sauce on a plate. Top with the ribbons. Add the olives, and some nuts/seeds if you like.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0