Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Frö- och nötfrallor utan mjöl

Häromdagen tog jag för mig att baka glutenfria frallor. Om det kan ni läsa här. Det blev en svårarbetad deg som bestod av rismjöl och kikärtsmjöl, men resultatet blev till slut bra trots att degen var mer en smet. Jag tog med frallorna till jobbet dagen efter baket och min glutenallergiska kollega åt hela fem stycken under dagens lopp. Det får man ändå se som ett gott betyg. 
 
Nu har jag dock gått steget längre och bakat bröd helt och hållet utan mjöl. Jag ville testa att använda det fiberhusk som stått i skafferiet några månader utan att jag direkt vetat vad jag skulle göra med det. Igår bestämde jag mig därför för att baka frukostfrallor bara på frön och nötter, och använda fiberhusket som bindningsmedel istället för gluten (när fiberhusk blandas med vatten blir det till en gelé). Imorse var det äntligen dags att testa mitt alster, och det var bannemig en av de godaste frukostarna jag ätit på länge (och då har jag ändå ätit massa goda frukostar den senaste tiden). Herre Guuuuuud vad gott brödet blev! Mamma nu talar jag till dig: tänk dig vårt knäckebröd fast i brödform. Precis så smakar det. Ren skär magi.
 
 
Smör och ost kan ju vara det optimala enkla pålägget, men vill man göra sig till lite extra, så toppar man brödet med crème fraìche och hallon. Det här är så enkelt att göra att inget borde stoppa er. Det handlar bara om att mixa, blanda, baka, äta. Och hade jag varit ni hade jag gjort dubbel sats direkt. Brödet håller sig i fräscht länge invirat i en handduk i kylen.
 
 
Frö- och nötfrallor utan mjöl
(3 stycken muffinformsstora bröd)
1 msk fiberhusk
125 ml vatten
¾ dl mandlar
¾ dl hasselnötter
¾ dl linfrön
¾ dl sesamfrön
1 ½ dl solroskärnor
2 tsk salt
1 msk olivolja
 
1.
Blanda ut fiberhusket i vattnet och låt stå i cirka fem minuter tills det blivit till en gelé.
 
2.
Mixa under tiden alla frön och nötter, mixa dem inte för fint utan lämna en del hela bitar.
 
3.
Blanda ner salt och olivolja, och rör till sist ner fiberhuskgelén. Knåda lite lätt med händerna och lämna att svälla i cirka 30 minuter till en timme.
 
4.
Sätt ugnen på 175 grader. Fördela degen i tre muffinsformar (storlek: större), eller liknande ugnståliga portionsformar. Grädda i mitten av ugnen i 45 minuter. 
 
5.
Viktigt: Låt brödet svalna helt innan du skär upp det.
 
6.
Förvara i en kökshandduk i kylen
 
Toppa med fördel med crème fraîche och hallon eller smör och ost. Eller båda, som i mitt fall.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0