Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Bakat äpple med en variant på vaniljsås

Det har tagit en liten tid att publicera det här inlägget, för jag kan helt enkelt inte komma överens med mig själv om jag ska kategorisera det som frukost eller dessert. Med andra ord kan man konstatera att jag verkligen har lyckats med mitt uppdrag att göra desserter så pass nyttiga att de platsar även som dagens första mål. För tänk er att starta dagen med ett bakat äpple med crumble gjort på havregryn och jordnötssmör. Tänk nu vidare att ni skulle avsluta dagen på samma sätt. Båda fungerar, och det gör detta recept så bra. Två flugor i en smäll liksom.
 
Precis som det här receptet, kan man säga att detta är en variant på äppelpaj - fast i ny tappning. Utan smör, socker, grädde, mjöl och annat som kan klassas som onyttigt, fungerar den här äppelpajen när som helt i veckan. Min variant på vaniljsås är gjord bara på ricotta, mandelmjölk och lite vaniljpulver - mandelmjölken är naturligt söt så det krävs inte så mycket mer för att ackompanjera det varma, bakade äpplet.
 
 
Bakat äpple med en variant på vaniljsås
(1 port)
1 äpple
1 dl havregryn
1-2 msk jordnötssmör
1 tsk honung
1 tsk kanel
 
2 msk ricotta
2 tsk mandelmjölk
1 krm vaniljsocker
 
Kokosflingor till garnering
 
1.
Kärna ur äpplet med en äppelurkärnare. Har du inte en sådan så skiva först äpplet i 2 cm tjocka skivor och skär därefter ut kärnhuset i varje skiva för sig. 
 
2.
Blanda havregryn, jordnötssmör, honung och kanel till en crumble. Fördela crumblen mellan varje äppelskiva och stapla dem på varandra (skär av en bit på bottenskivan för att äpplet ska stå stadigare).
 
3.
Sätt in i ugn (180 grader) i ca 25 minuter. Blanda under tiden till vaniljsåsen och häll upp i ett glas.
 
4.
Ta ut äpplet från ugnen, strö kokosflingor som dekoration och servera med vaniljsåsen.

Kommentarer
Postat av: Heléna

*mums* :)

2014-03-26 @ 00:11:43
URL: http://envetenochvetgirig.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0