Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Ugnsbakad aubergine med karameliserad lök, gulbetor och stekta druvor

Jag älskar helger. Okej, det gör vi väl alla. Men en sak jag uppskattar mest med helgen är att jag kan ta mig tid att laga den mat som jag länge planerat i mitt huvud men aldig fått tummarna loss till att göra. Igår hade jag äntligen tid till att laga till den här aubergineanrättningen, och den blev så mycket bättre än jag föreställt mig i mitt huvud. Så himla god! Massa smaker som gick ihop på ett perfekt vis. Och om jag får säga det själv, är den inte otroligt vacker att titta på? 
 
 
Ugnsbakad aubergine med karameliserad lök, gulbetor och stekta druvor
(2 port)
1 lagom stor aubergine
2 gulbetor
2-3 msk olivolja
Salt
 
5 soltorkade tomater i olja
Karamelliserad lök
 
15 vindruvor
15 torkade mullbär
15 pistagenötter
 
1 dl ricotta
1 tsk honung
1 rosmarinkvist
Salt&peppar
 
Basilika
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Dela auberginenn på längden och skåra varje halva både på längden och tvären, men se till att inte skära rakt igenom skinnet. Smörj in den skårade sidan med olivolja så att det rinner ner även i skårorna. Salta. Lägg på plåten.
 
2.
Skala gulbetorna. Skiva dem tunt. Lägg på plåten tillsammans med auberginen och ringla olja och salt över. Grädda allt i ugn i cirka 35 minuter, tills allt blivit mjukt. Lägg med en rosmarinkvist på plåten.
 
3.
Under tiden som aubergine och betor går klart i ugnen, gör då karamelliserad lök enligt detta recept.
 
4.
Dela vindruvor på längden. Stek i samma panna som du gjort löken så behöver du inte tillsätta mer smör eller olja. Skala pistagenötter och släng ner dem och mullbären tillsammans med druvorna. Låt steka tills druvorna blivit mjuka.
 
5.
Dela soltorkade tomater i mindre bitar.
 
6.
Blanda ihop ricotta med finhackad rosmaring (kvisten du la med i ugnen), honung och salt&peppar.
 
7.
Ta ut aubergine och betor från ugnen. Lägg upp fint på ett fat. Varva alla olika komponenter så att alla får exponering, då blir det fint att titta på. Toppa med basilika och lite svartpeppar.
 
Enjoy!

Kommentarer
Postat av: Cornelia

Älskar vinddruvor! Har aldrig tänkt på att man kan äta de varma... Bra tips!

Svar: Eller hur! :) De blir faktiskt lite sötare när de är varma, så det måste du prova!
Louise Laurenius

2015-04-13 @ 12:16:01
URL: http://corneliaolofson.blogg.se
Postat av: Amanda CL

det lät gott :D

Svar: Ja, supergott eller hur? :)
Louise Laurenius

2015-04-16 @ 18:45:22
URL: http://amandacarlberg.se/
Postat av: Elin

Åh, måste testa! :D

Svar: Ja, det måste du göra! :)
Louise Laurenius

2015-04-18 @ 07:48:57
URL: http://elinbjorkander.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0