Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfria pumpascones

Jag gjorde pumpabullar även förra året, men det var innan jag gav upp gluten, så de bestod av vetemjöl och grahamsmjöl. Om ni är intresserade av dem, så hittar ni receptet här. Fördelen med dessa, förutom att de då är glutenfria (vilket är en fördel i mitt fall i alla fall), är att de tar absolut ingen tid att svänga ihop. De glutenfria bröden jag gör, består oftast inte av jäst, vilket gör att väntetiden på att få avnjuta en vam bulle blir betydligt mindre: ingen jäsning.
 
De här bröden passar utmärkt så här i oktober, då pumpan känns som en naturlig del i matlagningen. Och, de ser inte bara ut som små gulliga minipumpor - de får också både smak och färg av pumpapuré, som dessutom gör det färdiga resultatet mycket saftigt och härligt.
 
Vill ni att det ska gå ännu snabbare att få fram brödet på bordet, så behöver ni såklart inte hålla på med snören och liknande (se beskrivning nedan) för att skapa pumpaformen - det går lika bra att bara forma vanliga runda scones - du bestämmer själv ambitionsnivån!
 
 
Glutenfria pumpascones
(2 stycken)
1 dl mandelmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl kikärtsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk pofiber
1 tsk fiberhusk
½ tsk brödkryddor
½ tsk gurkmeja
1 krm salt
25 g smör
1 ¼ dl pumpapuré
 
1.
Blanda alla torra ingredienser (från mandelmjöl till salt ovan).
 
2.
Tärna smöret och "rubba" in det i de torra ingredienserna med fingertopparna, tills det att du fått något som liknar sant.
 
3.
Tillsätt pumpapuren och rör om. Pumpapuré gör du genom att först koka puma i saltat vatten, häll sedan av vattnet och mixa pumpan med en stavmixer. Låt svalna. Den håller sig i kylen länge och kan användas till mycket - köp inte pumpapuré på burk, vi prego! 
 
4.
För att få till pumpaformen behöver du 4 steksnören per bulle, cirka 20 cm långa. Lägg snörena i två kors ovanpå varandra, något förskjutna. Forma två bullar av degen och lägg på varje snörhög. Knyt sedan varje snöre ovanpå bullen för att skapa skåror i bullen. Gör dem inte för tighta, då sconesen växer något i ugnen.
 
5.
Grädda i cirka 20-25 minuter i 225 grader. Ta ut och låt svalna något, ta sedan bort snörena. Sätt eventuellt i en liten zucchinibit som stjälk - detta är såklart endast om du vill skryta med dina mästerverk på en bild - annars är det bara att hugga in.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0