Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Glutenfri Dutch Baby med krispig parmaskinka, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt

Har ni någonsin hört talas om en Dutch Baby, eller en Dutch Pancake? Det är en motsvarighet till vår traditionella ugnspannkaka, och trots att namnet härleder till Holland, så är det oklart om receptet faktiskt kommer därifrån. För kanske är det från Tyskland. Eller helt enkelt från USA. En historia berättar nämligen att det var en diner i USA som började servera denna ugnspannkaka med inpiration från ett tyskt recept och kallade den därför för Deutschland Pancake (eller något liknande). Men kunderna hade så svårt för att uttala Tyskland på just tyska, så det upptod förvirring och man började kalla den för Dutch Pancake istället. 
 
Oavsett vad. För mig liknar det inget annat än en ugnspannkaka, med skillnaden att den puffar upp sig något alldeles underbart i ugnen - och sjunker ihop som en pannkaka, bokstavligen, direkt när den tas ut från värmen. Men god är den. Och denna gång gjorde jag den glutenfri och serverade med knaperstekt parmaskinka, keso, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt. Onsdagslyx a la grande!
 
En före-bild, men visst är den lika fin utan en massa pynt? 
 
Glutenfri Dutch Baby med krispig parmaskinka, stekta äpplen och hemmagjord björnbärssylt
(2 portioner)
100 g glutenfri våffel/pannkaksmix
2 ägg
2 dl mjölk
1 nypa salt
2-3 msk smör
 
4 skivor parmaskinka
1 äpple
1 msk koksolja
3-4 msk hemmagjord björnbärssylt
1 dl keso
Pumpakärnor
 
1.
Sätt ugnen på 210 grader varmluft. Lägg parmaskinkan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen tills de blivit krispiga, ca 10 minuter. Ta ut och låt krispa till sig ytterligare på ett galler.
 
2.
Vispa ihop pannkakssmeten, det vill säga mjölkmixen med ägg, mjölk och salt. Lägg smöret i en gutjärnspanna (eller i en ugnsform) och ställ in pannan i ugnen (samma gradantal). När smöret har smält, häller du i pannkakssmeten och låter pannkakan grädda i cirka 15-20 minuter. Håll koll, den är klar när den hr puffat upp och fått fin färg.
 
3.
Klyfta under tiden äpplet och stek det mjukt i kokosolja (eller smör) i en stekpanna. Salta och peppra.
 
4.
Pannkakan sjunker direkt när den kommer ut från ugnen, men det gör inget, den är lika god ändå. Servera med keso, äpple, parmaskinka, björnbärssylt (recept här - byt bara körsbären mot samma mängd björnbär) och pumpakärnor. 
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0