Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Gazpacho verde med spenat, koriander, lime och gurka & en avokadoros

Ny vecka nya möjligheter!
 
Och måndag betyder inte bara nystart, det betyder också #vegetariskmåndag. En vettig hashtag som jag tycker fler ska följa. Personligen har jag fler vegetariska dagar i veckan, än animaliska, men jag tycker ändå om att göra reklam för att äta mer grönt. Och på tal om grönt, så bestod dagens lunch av mängder av den färgen. Jag blir glad av grönt. Det är min favoritfärg. Och dessutom känns det som att det är våren på en tallrik. Och jag älskar våren (framförallt nu när Milano bjuder på klarblå himmel, sol och 15-20 grader mer eller mindre varje dag)
 
Den här gröna gazpachon får framförallt sin intensiva färg från spenat, men jag har även i koriander, gurka och lime. Bara en massa grönt, med andra ord. Supergod i smaken, och om du är orolig för koriandern, så lovar jag att smaken av den inte är för intensiv. Bara god.
 
Jag rekommenderar er att servera denna gazpachon som förrätt när du vill imponera på gästerna med ett fint upplägg. Den är inte supermättande, så den passar perfekt som en förrätt. Om du äter den som lunch, vilket jag gjorde idag, så stödkoka några ägg och ät vid sidan om. Eller servera ett gott bröd till om du är en lycklig själ som äter gluten.
 
 
Gazpacho verde med spenat, koriander, lime och gurka & en avokadoros
(2 portioner)
100 g spenat
1 sharlottenlök
6 gröna sparrisar
1 bit gurka, ca 20 cm
1 näve koriander
½ lime
1 tsk vitvinsvinger
1 msk olivolja
Tabasco, några droppar
1-2 dl kallt vatten
Salt/peppar/örtsalt
 
1 avokado
2-3 cocktailtomater
5-6 pistagenötter
Rosépeppar
Korianderblad
Olivolja
 
1.
Koka upp vatten i en kastrull. Om du använder vanlig spenat, och inte babyspenat, ta bort stjälkarna från bladen. Förväll spenaten i vattnet i 1 minut. Ta sedan upp med hålslev och lägg i en sil, skölj med kallt vatten och pressa sedan ut vätskan.
 
2.
Skala sharlottenlöken och dela i fjärdedelar. Koka i samma vatten i 2 minuter, för att ta bort den råa smaken. Ta upp med hålslev och lägg år sidan.
 
3.
Ta bort den oätabara delen av sparrisen. Dela de ätbara delarna i 3-4 delar, beroende på hur långa de är. Se till att du får fina toppar. Koka dem i vattnet i 1-2 minuter.
 
4.
Lägg spenat och lök i en mixer tillsammans med gurka som du tagit bort den värsta vätskan ifrån, och sedan delat i mindre bitar. Grovhacka koriander och lägg ner. Följt av pressad lime, vitvinsvinäger, olivolja och tabasco. Mixa till en slät kräm. Spä ut den med lite kallt vatten i taget tills du fått den konsistens du vill ha. Smaka av med salt, peppar och örtsalt.
 
5.
Dela avokadon på hälften, ta bort kärnan och skalet. Gör två avokadoroser, en av varje halva. Här kan ni se min video hur man gör en avokadoros.
 
6.
Lägg avokadoroserna i varsin djup tallrik. Häll på gazpachon. Toppa med skivade tomater, sparristopparna (de andra ändarna kan du äta bredvid), pistagenötter, rosépepparkorn och korianderblad. Ringla över lite olivolja. 
 
Buon Appetito!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0