Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Potstickers med lök- och misofyllning & jordnötssås (veganska)

 
Jag fortsätter i min asiatiska anda, och gjorde därför potstickers till lunch idag. Potstickers är egentligen bara ett annat namn för dumplings, men istället för att bara ångkoka dem, steker man dem först på ena sidan, så att de får en trevligare (tycker i alla fall jag) yta och lite mer textur. Och idag gick jag ännu lite längre i krispighetsgrad, och liksom halvpanerade dem med sesamfrön innan jag stekte dem. Magi!
 
Jag ska vara ärlig och säga att jag experimenterade med en glutenfri deg bestående av kikätsmjöl och rismjöl, men den blev inte alls som jag tänkte, så det slutade med att jag gjorde en vanlig wontondeg på vetemjöl, salt och vatten. Vill ni dock göra glutenfria potstickers, så har jag tidigare gjort sådana på bovetemjöl - de blev väldigt bra, och receptet på dessa hittar ni här.
 
Och vet ni vad? Dessa potstickersen är helt veganska. Detta för att jag gjorde en fyllning baserad på lök, sötpotatis och misopasta. Inget kött och inga mejeriprodukter alls. Men fullt av smak!
 
 
      
      
 
 
Potstickers med lök- och misofyllning & jordnötssås
(14-16 stycken = 2 portioner)
 
Deg till wonton
150 gram mjöl
110 ml vatten
1 nypa salt
 
Fyllning
1 gul lök
1 vårlök
1 pak choi
1 lime, skalet
2-3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 dl sötpotatismos
1-2 msk misopasta
1 tsk agave
Salt & peppar
1 msk olivolja
1 näve färsk koriander
 
Jordnötssås
1 msk jordnötssmör
2 msk sesamolja
1 tsk soja
½ tsk agave
½ lime, juicen
Salt & peppar
1 tsk sesamfrön
 
Vatten + sesamfrön till potsickers innan stekning
Solrosolja och vatten till stekning/ångning
Edamamebönor till servering
 
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll mjölet i en bunke och blanda med en nypa salt. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5-10 minuter för att aktivera glutenet i mjölet. Täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylen.
 
2.
Fyllning:
Grovhacka gul lök och vårlök och stek mjuk i olivolja. Finstrimla din pak choi och häll ner i pannan. Riv vitlök, ingefära och limeskal och addera till pannan tillsammans med sötpotatismos och misopasta. Smaka av med agave och salt och peppar. Ta bort från värmen och rör sedan ner grovhackad färsk koriander.
 
3.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 14-16 lika stora delar. Platta ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Gör detta antingen med en kavel, eller genom att arbeta med tumme och pekfinger och liksom stretcha ut degen med händerna.
 
4.
Det finns nu olika sätt att vika en dumpling. Idag gjorde jag trianglar genom att ta en degplatta som jag la i handflatan. Jag lade sedan en tesked av fyllningen i mitten och vek ihop två kanter upp till hälften. Sedan vek jag in den andra delen för att forma tre sidor som jag knep ihop. Omöjligt att förklara - titta på bilderna för att kanske förstå bättre.
 
5.
Detta steg är sedan valfritt, men vill du ha ännu mer krispig yta, så kan du doppa dumplingarnas botten i först vatten sedan sesamfrön, innan du går vidare till nästa steg.
 
6.
Värm solrosolja i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta (eller att sesamfröna blivit gyllene). Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
 
7.
Gör jordnötssåsen under tiden som pot-stickersen tillagas. Bara blanda alla ingredienser.
 
8.
Servera potstickersen med edamamebönor och jordnötssås. Ät med pinnar för att avsluta på topp!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Potstickers with onions and miso filling & peanutbutter sauce
(14-16 potstickers = 2 servings)
 
Dought for wonton
150 grams of flour
110 ml of water
1 pinch salt
 
Filling 
1 yellow onion
1 spring onion
1 pack choi
1 lime, the zest
2-3 cm piece ginger
1 garlic clove
1 dl sweet potato puré
1-2 tablespoons miso paste
1 teaspoon of agave
Salt & Pepper
1 tablespoon of olive oil
1 handfull fresh coriander
 
Peanutbutter sauce
1 tablespoon peanut butter
2 tablespoons sesame oil
1 teaspoon soy sauce
A few drops of fish sauce
½ teaspoon agave
½ lime, the juice
Salt & Pepper
1 teaspoon of sesame seeds
 
Water + sesame seeds for the potsickers before frying
Sunflower oil and water for frying and steaming
Edamame beans for serving
 
1.
Start with the dough:
Bring the water to a boil. Add the flour into a bowl and mix with a pinch of salt. Pour over boiling water. Stir with a wooden spoon until all water is mixed with the flour. Then pour the mixture onto a baking table and knead for 5-10 minutes to activate the gluten in the flour. Then cover with plastic foil and allow to rest for at least 30 minutes in the fridge.
 
2.
Filling:
Dice yellow onion and spring onions and fry in olive oil until soft. Sjred your pack choi and add to the pan. Grate garlic, ginger and lime and add to the pan together with sweet potato puré and miso paste. Season with agave and salt and pepper. Remove from heat and then add your roughly chopped fresh coriander.
 
3.
Back to the dough:
Divide the dough into 14-16 equal parts. Form each piece into a circle, about 8-10 cm in diameter. Do this either with a rolling pin, or by working with thumb and forefinger and stretching the dough with your hands.
 
4.
There are now some different ways to fold a dumpling. Today I made triangles by placing a piece of dough in my palm. I then put a teaspoon of the filling in the middle and folded together two edges up to the middle. Then I took the other part to shape three sides that I pinched together. Impossible to explain - look at the photos to maybe understand better.
 
5.
This step is optional, but if you want an even more crisp surface, you can dip the bottom of the dumplings into water and then sesame seeds before moving on to the next step.
 
6.
Warm up sunflower oil in a frying pan and fry the pot stickers, with the flat side down for 2 minutes on medium heat until they have a golden  surface (or the sesame seeds have become golden). Then pour 1 dl of water into the pan and cover directly with a lid. Steam the pot stickers for 8-10 minutes, or until all water is evaporated. Remove the lid and let them cook for another minute until they don't longer stick to the pan.
 
7.
Make the peanutbutter sauce while the potstickers are cooking. Just mix all ingredients.
 
8.
Serve the potatickers with edamame beans and the peanutbutter sauce. Eat with sticks for a more authentic feeling.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0