Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Onigirazu med marinerad tofu

Ni vet när man äter sushi, och inte blir mätt på en makirulle, utan bara vill ha mer, mer, mer? Well, jag har lösningen på problemet. Det finns en japansk rätt som heter onigirazu, som mer eller mindre är en hybrid mellan en macka och en makirulle. Det vill säga sushi, version XL. Superbra för oss hungriga själar. 
 
Du kan naturligtvis fylla dina onigirazu med precis vad som helst. Jag har t.ex. tidigare gjort en version med quinoa, som du kan hitta här. Denna gång valde jag dock att hålla mig till traditionellt sushiris, och fyllningen är dessutom helt vegansk, med fokus på den marinerade och bakade tofun.
 
Vad skulle du fylla din onigirazu med?
 
Föresten, jag har varit lite seg på att uppdatera bloggen. Recepten kommer, jag lovar! Men tills dess så hittar du allt på Instagram.
 
 
Onigirazu med marinerad tofu
(4 onigirazu)
2 noriark
2 dl kokt sushiris
 
Fyllning
100 g tofu
½ äpple
50 g spenat
1 avokado
Sesamfrön
1 vårlök
 
Marinad
1 msk soja
1 msk risvinäger
1 tsk agave
1 tsk sambal oelek
 
1.
Dela tofun så att du har två skivor, cirka 8x8 cm. Blanda ihop marinaden och täck tofun med den i cirka 20 minuter. Baka sedan tofun i 15 minuter på 220 grader. Vänd dem efter halva tiden.
 
2.
Lägg plastfolie på din arbetsbänk och lägg ett noriblad ovanpå. Ta en fjärdedel av riset och forma till en fyrkant som du lägger mitt på noriarket, som en romb.
 
3.
Toppa med spenat, tofu, skivat äpple, avokado och avsluta med ett till lager ris.
 
4.
Vik in kanterna på noriblandet, mot mitten så att det liknar ett kuvert. Tighta till det med plastfoliet. Lägg dem i kylen i 5 minuter, och dela dem sedan på hälften med en vass kniv. Strö över sesamfrön och skivad vårlök innan servering.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Onigirazu with marinated tofu
(4 onigirazu)
2 nori sheets
2 dl cooked sushi rice
 
Filling
100 g tofu
½ apple
50 g Spinach
1 Avocado
Sesame seeds
1 spring onion
 
Marinade
1 tbsp soy sauce
1 tbsp rice vinegar
1 tsp agave
1 tsp sambal oelek
 
1.
Mix the marinade and soak the tofu in it for about 20 minutes. Then bake the tofu in the oven, 220 degrees C, for about 15 minutes.
 
2.
Add some cling film on your working surface and put a nori sheet on top. Take a forth of the rice and form a square that you put in the middle of the nori sheet, like a diamond.
 
3.
Top with your choice of filling. Finish with another layer of rice.
 
4.
Fold the edges of the nori sheet towards the middle and make it tight with the help of the cling film. Put them in the fridge for about 5 minutes, then cut them in half with a sharp knife. Sprinkle some sesame seeds and spring onions on top and serve.

Caprese + Avokado = Sant!

Det här kan vara den enklaste - och kanske också den godaste - sommarrätten, som ni svänger ihop på mindre än 5 minuter. På riktigt, längre än så borde det inte ta! 
 
Vid det här laget tror jag de flesta av oss känner till den klassiska italienska Caprese-salladen, det vill säga en härlig blandning av solmogna tomater, mozzarella och basilila. Rött, vitt och grönt, precis som Italiens DNA. Well, hur låter det om jag säger att du kan addera mer grönt till rätten, genom att servera caprese-salladen i avokadohalvor? Frågar du mig, låter det alldeles underbart, för allt med avokado är ju gott. Dessutom gör det rätten lite mer matig, så det mättar gott i magen. Testa vettaja! Och berätta sedan vad du tyckte om kombinationen!
 
 
Avokadohalvor med Caprese-sallad
(1 portion)
1 lagom stor, mogen avokado
5 cocktailtomater
5 små mozzarellabollar
5 basilikablad
Olivolja och balsamico
Salt och peppar
 
1.
Skär tomater och mozzarella i halvor eller fjärdedelar. Strimla basilikan. Blanda tomat, mozzrella och basilika, och smaksätt med olivolja, balsamico, salt och peppar.
 
2.
Dela avokadon på mitten. Ta bort kärnan och gröp ut lite av köttet så att hålet blir större.
 
3.
Fyll hålet med din caprese-sallad.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Avocado boats filled with Caprese
(1 serving)
1 medium sized, ripe avocado
5 cocktail tomatoes
5 small mozzarella balls
5 basil leaves
Olive oil and balsamic vinegar
Salt and pepper
 
1.
Cut the tomatoes and the mozzarella in halves. Finely chop the basil. Mix tomatoes, mozzarella and basil, and season with olive oil, balsamic vinagar, salt and pepper.
 
2.
Cut the avocado in half. Remove the stone and some of the flesh to make the hole a bit bigger.
 
3.
Fill the holes with the Caprese salad
 

Vegansk Chokladmousse

 
Den här chokladmoussen tar inte mer än 10 minuter att svänga ihop. Sen ställer du inte den i kylen och låter den stelna några timmar, innan du tar ut den och toppar den med lite färska bär och kokosgrädde innan servering. Minsta lilla effort för maximal smak och njutning. 
 
Återigen har jag använt aquafaba - ni vet, vätskan i en burk kikärtor - för att göra en efterrätt. Tidigare har jag bland annat gjort vegansk pavlova på detta vis. Kikärtsvatten låter ju helt otroligt äckligt, men jag lovar att det inte smakar märkligt över huvudtagt. Däremot är det magi att vätskan beter sig precis som äggvita när den vispas upp.
 
Har du använt aquafaba i något av dina recept? Berätta vad du gjorde!
 
 
Vegansk Chokladmousse
(3-4 portioner)
2 msk kokosolja
3 tmsk raw kakaopulver
1 nypa salt
1 dl aquafaba
Citronjuice, några droppar
2 tsk kokossocker
 
1.
Smält kokosoljan med kakaopulvret och saltet i en liten kastrull. Låt svalna.
 
2.
Vispa aquafaban och citronjucien tills det liknar en marängsmet. Häll ner kokossockret och fortsätt att vispa tills det blir glansigt.
 
3.
Blanda försiktigt ner den smälta chokladblandningen i aquafaban tills den är helt blandad.
 
4.
Fördela smeten i 3-4 portionsglas (beroende på storlek) och sätt dem i kylen för att sätta sig. Vänta minst 2 timmar.
 
5.
Toppa med t.ex. dadelkaramell (blötlägg medjooldadlar någon timme, häll av vattnet och mixa sedan dadlarna till en smet, eventuellt med lite vanilj och en nypa salt), jordnötssmör, kokosgrädde, färsk frukt och bär...
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Vegan Chocolate Mousse
(3-4 servings)
2 tablespoons coconut oil
3 tablespoons raw cacao powder
1 pinch of salt
1 dl aquafaba
Lemon juice, a few drops
2 teaspoons coconut sugar
 
1.
Melt the coconut oil with the cacao powder and the salt in a sauce pan. Let cool slightly.
 
2.
Whisk the aquafaba and the lemon juice to stiff peaks. Add the coconut sugar and continue to whisk until it resembles a meringue batter.
 
3.
Gently fold the melted chocolate mixture into the aquafaba, until it’s completely combined.
 
4.
Divide the batter into 3-4 (depending on size) serving glasses and put in the fridge to set for at least two hours.
 
5.
Top with e.g. date caramel, peanut butter, coconut cream, fresh fruits and berries...

RSS 2.0