Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Anka med björnbärsreduktion, stekt potatis, spenat, färska fikon, körsbärskompott & pinjenötter

Anka alltså! Vilken grej! Precis som förra gången jag lagade anka, så har jag återigen insett att jag äter alldeles för lite av denna varan. För det är ju extremt gott. Och faktiskt inte särskilt svårt att tillaga. En sak att komma ihåg är, att trots att anka är en fågel, så ska köttet inte genomstekas som kyckling, ankan ska ätas rosa precis som en vanlig köttbit - då är den som saftigast och godast. Jag lagar alltid (okej, "alltid" känns som en överdrift då jag har tillagat anka två gånger i livet...) min anka endast i stekpannan. Och det har fungerat bra. Men vill ni kan ni använda termometer och låte den gå klart i ugnen...
 
Detta recept kom egentligen bara till av en händelse. Det var anka på offerta i affären igår. Och så hade jag varit på marknaden dess förinnan och inhandlat färska fikon och björnbär. I skåpet hade jag några pinjenötter och som icke-ätare av gluten är kylen nu som oftast full av potatis som substitut till pasta och bröd. Så ja, det blev en kombination av det som fanns hemma. Och det blev helt magiskt! Känner lite att jag skulle kunna ställa upp i Sveriges Mästerkock en gång till med denna rätten. Hehe. Vem vet, det kanske rent av blir av...
 
 
Anka med björnbärsreduktion, stekt potatis, spenat, färska fikon, körsbärskompott & pinjenötter
(2 portioner)
250 g ankbröst
2 potatisar
70 g babyspenat
3 msk körsbärskompott (recept här)
2 msk pinjenötter
1 stort fikon
1 msk olivolja
1 msk smör
Salt & peppar
 
1 msk olivolja
1 scharlottenlök
2 msk vitvinsvinäger
2 msk strösocker
100 g färska björnbär
1 bit ingefära, ca 2 cm
1 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong i pulver (eller ½ tärning)
1 tsk soja
Salt & peppar
 
1.
Ta ut ankan från kylen ca 30 minuter till en timme innan du ska laga den. Skåra ett rutmönster i skinnet, utan att skära i köttet. Gnid in skinnet i salt och låt stå framme tills ankan närmat sig rumstemperatur.
 
2.
Under tiden kan du göra björnbärsreduktionen. Värm upp olivolja i en mindre kastrull över låg värme. Finhacka scharlottenlöken. Stek den mjuk i oljan, utan att den tar färg. Tillsätt sedan vitvinsinäger, socker och björnbären. Låt koka långsamt tills sockret löst upp sig och björnbären blivit mjuka och släppt sin saft. TIllsätt riven ingefära, vatten, grönsaksbuljong och soja. Smaka av med salt och peppar. Höj värmen och låt koka så att vätskan reduceras ner till hälften. Sila av reduktionen i en skål, häll sedan tillbaka reduktionen i en ren kastrull. (OBS: om du inte har någon körsbärskompott kan du använda själva "resterna" från reduktionen för att ge lite mer smak och färg till tallriken - annars kan du slänga det). 
 
3.
Tillbaka till ankan. Lägg bröstet i en kall, torr stekpanna (om pannan är kall från början så får fettet lång tid på sig att smälta, och skinnet blir krispigt medan bröstet blir inte riskerar att bli torrt – ett hett tips). Sätt pannan på medelhög värme och låt ankan sakta stekas. Ös ankan med sitt eget fett under tiden. När skinnet är gyllene och krispigt vänder du ankan och låter den steka 2-3 minuter på andra sidan. Ta sedan bort från värmen och låt vila under folie i ca 10 minuter så att alla köttsafter har tid att sätta sig och göra ankan ännu godare.
 
4.
Under tiden som ankan vilar värmer du smör och olja i en stekpanna. Skär potatisarna i rektangulära bitar. Stek dem på alla sina fyra sidor tills de är genomstekta och har fått en fin yta. Salta och peppra medan de steks. Ta ur dem från pannan och släng ner spenaten så att den får steka i 2 minuter. Värm på björnbärsreduktionen.
 
5.
Skär fikonet i skivor. Skär ankan i sneda skivor. 
 
6.
Lägg upp på tallrik. Jag började med potatisen, sedan spenaten. Såg till att ankan låg lite snett på potatisen för att skapa lite höjd. Dekorera med körsbärskompotten och fikonen. Strö över pinjenötter och avsluta med björnbärsreduktion. 
 
Buon appetito!
 
http://picasion.com/
Före och efter björnbärsreduktion...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0