Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Saftig hamburgare i salladsbröd med bacon, guacamole och balsamico-karamelliserad lök

Det känns som att det dyker upp nya hamburger-ställen i Milano mest hela tiden. Senaste tillskottet öppnade precis runt hörnet från mig, Hamericas heter det, och det ser ut som de gör helt magiska burgare. Du kan hitta alla möjliga olika hamburgare i stan nu - veganska, vegetariska, ekologiska, vanliga, och så de där för riktiga gourmander såklart. Dock är det fortfarande ytterst svårt att hitta ett ställe där de har glutenfria bröd, så därför har det inte blivit så många besök på alla dessa nya platser för egen del Men vad gör man då, när man blir jävulskt sugen på en burgare?
 
Man tar saken i egna händer!
 
De flesta burgare jag gör är vegetariska. Titta på denna frittata-burgare i sötpotatisbröd till exempel. Eller den här tofuburgaren i glutenfritt hasselnötsbröd. Ja, eller den här helt extravaganta sötpotatisburgaren i mandelmjölsbröd - den var sjukt god måste jag säga! 
 
Men ibland vill man ju bara ha en helt vanlig burgare, gjort på kött, och då får det bli så. Och ska det va', så ska det va', så då kan man lika bra moffa på lite knaperstekt bacon också. Herre Gud vad gott det är! Delvis för att det bara är gott, delvis för att jag äter köttburgare så sällan, att det liksom blir extra gott. Och ännu bättre blir det i kombinationen av guacamole och balsamico-karamelliserad lök.
 
Lucky you som får receptet av mig här nedan!
 
 
Saftig hamburgare i salladsbröd med bacon, guacamole och balsamico-karamelliserad lök
(2 hamburgare)
250 g nötfärs (eller finmalet högrev)
2 små isbergssalladshuvuden - du behöver två kanter på vajre
1 avokado
¼ lime 
2 små kvisttomater
3 skivor bacon
Salt och peppra
 
Balsamico-karamelliserad lök
1 gul lök
2 tsk olivolja
1 msk vatten
1 tsk balsamvinäger
Salt och peppar
 
1.
Börja med löken. Värm upp olivoljan i en kastrull. Skiva löken i ringar. Stek löken på låg värme under lock, i cirka 15-20 minuter. Rör om då och då. Den ska inte få mycket färg, men bli riktigt mjuk och härlig. Ta sedan av locket, häll på vatten och balsamvinäger, höj värmen och låt all vätska avdunstra. Smaka av med lite salt och peppar. 
 
2.
Mosa avokadon och pressa över lite limesaft för att den inte ska bli brun. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Skiva tomaterna. Skär fyra "bröd" från kanterna på två salladshuvud.
 
4.
Stek bacon i en torr panna.
 
5.
Forma två burgare av färsen. Jobba inte för mycket med dem, utan bara forma till två puckar och salta och peppra på toppen och botten. Stek burgarna på medelhög värme i samma panna som du stekt baconen (använd baconfettet, och tillsätt eventuellt lite mer olja om det behövs). 
 
6.
Lägg ett salladsbröd på en tallrik. Bred på guacamole. Lägg på hamburgaren. Toppa med bacon, karamelliserad lök och tomater. Avsluta med det andra salladsbrödet.
 
Servera gärna med sötpotatispommes. Jag gör mina i ugnen. Skär dem i klyftor, kryddar med salt, peppar, paprikapulver, kanel och olivolja. Baka dem sedan tills de är mjuka, cirka 20-25 minuter i ugn på 200 grader C.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0