Pumpapaj i miniformat
Har ni bakat någon pumpapaj i år? Halloween och Thanksgiving väntar ju runt hörnet, så om du är fan av dessa amerikanska högtider, så tycker jag du ska passa på. Och om du inte bryr dig så mycket om varken Halloween och Thanksgiving, så säger jag att du borde baka pumpapaj ändå. Av den enkla anledningen att det är så himla gott. Pumpan gör liksom fyllningen så himla krämig och saftig, och kryddorna bidrar till den unika smaken.
Jag har gjort lite olika varianter av pumpapaj sedan jag upptäckte hur gott det är. Här hittar du receptet på en rätt klassisk variant pimpad med kanderade valnötter. Och om du vill go all in när det kommer till Halloween, så måste du göra denna pumpapaj-galetten med ett spindelnät i choklad.
Idag valde jag att göra små mini-pumpapajer, för ibland vill man jag inte ha en hel pumpapaj ståendes i kylen, med risk för att man jag äter upp hela själv. Och skulle du bjuda på fest, är det trevligt att servera dina gäster pumpapaj i individuella portionsformar. Pajdegen är glutenfri och fullt av smak då jag har både vanilj och kardemumma i degen.
Mini-pumpapajer
(2 portioner)
1 dl (glutenfria) havregryn
½ dl kokosflingor
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kardemumma
1 nypa salt
1 msk agavesirap
2 tsk smält kokosolja
1-2 tsk vatten
Fyllning
1 ½ dl pumpapuré
1 msk valfri mjölk (jag hade mandelmjölk)
1 msk kokossocker
½ tsk vaniljsocker (eller en nypa vaniljpulver)
½ tsk pofiber
½ normalstort ägg (alterntivt ett helt litet)
Kanel, ingefära, muskotnöt, salt
Grekisk yoghurt, granatäppelkärnor, valnötter och riven choklad till toppingen
1.
Börja med att sätta ugnen på 180 grader C.
2.
Mixa havregrynen till ett mjöl. Häll sedan ner kokosflingor, vaniljpulver, kardemumma, salt, agave, kokosolja och 1 msk vatten i mixern och mixa tills det blir en semiblöt massa som du kan pressa ihop mellan fingrarna. Är den för torr, häller du i lite mer vatten. Tryck ut massan i två portionspajformar (som du har smort med kokosolja) och förgrädda i ugnen i 10-12 minuter - ta ut när de har får fin gyllene färg.
3.
Blanda ihop alla ingredienser till pumpafyllningen. Smaka av med kanel, ingefära, muskot och salt. Fördela fyllningen i de två pajskalen och sätt tillbaka dem i ugnen. Baka i cirka 25-30 minuter.
4.
Låt svalna, och toppa sedan med grekisk yoghurt, granatäppelkärnor, valnötter och riven choklad.
*** ENGLISH RECIPE ***
Mini pumpkin pies
(2 servings)
1 dl (glutenfree) oats
½ dl desiccated coconut
½ teaspoon vanilla powder
½ tsk ground cardamom
1 pinch of salt
1 tablespoon agave
2 teaspoon melted coconut oil
1-2 tablespoons of water
Filling
1 ½ dl pumpkin purée
1 tablespoon milk (I used almond milk)
1 tablespoon coconut sugar
½ teaspoon vanilla sugar (or a pinch of vanilla powder)
½ teaspoon pofiber
½ normal sized egg (or a whole small one)
Cinnamon, ginger, nutmeg, salt
Greek yoghurt, pomegranate seeds, walnuts and chocolate for the topping
1.
Pre-heat the oven to 180 degrees C.
2.
Mix the oats to form a flour. Add desiccated coconut, vanilla, cardamom, salt, agave, coconut oil and 1 tablespoon water and mix everything until you have a semi wet crumbly dough that you can press together inbetween the fingers. If the dough is too dry, add more water. Divide the dough into two portion pie tins (that you have greased with coconut oil) and pre bake in the oven for 10-12 minutes - until golden.
3.
Mix all ingredients for the filling. Season with cinnamon, ginger, nutmeg and salt. Divide the filling into the to crusts and put them back in the oven. Bake for 25-30 minutes.
4.
Let cool, then top with Greek yoghurt, pomegranate seeds, walnuts and chocolate.
Kommentarer
Postat av: Hanna Karlsson
Jag har aldrig ätit pumpa. Pajen låter verkligen god.
Svar:
Louise Laurenius
Trackback