Blomkålsstek med pumpahummus och salviasmör
Jag älskar verkligen blomkålsstek. Framförallt när den paneras i både parmesan och panko - då blir krispigheten höjd till en magisk nivå. Denna gång serverade jag steken med en pumpahummus. Och avslutade allt med brynt smör och salvia. Alltså. Kombinationen pumpa-brynt smör-salvia är to die for. Ni måste testa!
Blomkålsstek med pumpahummus och salviasmör
(1 portion)
1 skiva blomkål, cirka 1-2 cm bred
1 msk mjöl
1 ägg
2 msk riven parmesan
2 msk panko
Salt & peppar
1 msk olivolja
1 ½ dl kokta kikärtor
100 g rostad pumpa
1 tsk soja
Salt & peppar
30 g smör
Cirka 5 salviablad
1.
Vänd blomkålen i mjöl (salta och peppra mjölet först), sedan ägg, och sist en blandning av parmesan och panko. Stek sedan blomkålssteken i olivolja i en stekpanna, tills den är gyllene på båda sidor.
2.
Mixa alla ingredienser till hummusen.
3.
Bryn smör och släng ner salviabladen i samma kastrull. Låt salviabladen bli krispiga.
4.
Lägg upp hummus på en tallrik. Toppa med blomkålssteken och avsluta med brynt smör och salvia.
*** ENGLISH RECIPE***
Cauliflower steak with pumpkin hummus and brown butter with sage
(1 serving)
1 slice of cauliflower, about 1-2 cm thick
1 tablespoon flour
1 egg
2 tablespoon grated parmesan
2 tablespoons panko
Salt & pepper
1 tablespoon olive oil
1 ½ dl cooked chickpeas
100 g roasted pumpkin
1 teaspoon soy sauce
Salt & pepper
30 g butter
Circa 5 sage leaves
1.
Season the flour with salt and pepper, then bread the cauliflower slice in flour, egg and finally a mixture of parmesan and panko. Fry the caulifloer in olivoil in a pan, until it's golden on both sides.
2.
Mix all ingredients for the hummus.
3.
Brown the butter in a small sauce pan. Add the sage leaves and let them crisp up.
4.
Add hummus to a plate. Top with the cauliflower steak and finish with browned butter and sage.
Öppen lasagne med grillad aubergine och rostad majs
Öppen lasagne är perfekt när man är sugen på lasagne men inte vill vänta i flera timmar på att den ska bli klar. Jag valde att göra min egen pasta, men om du tar genvägen och köper redan färdig färsk pasta i affären, så kommer detta inte ta mer än 20 minuter att slänga ihop. Bra va?
Ett annat tips, som du kan använda även när du gör vanlig lasagne, är att ersätta bechamélsåsen med keso. Det är klart att det inte blir exakt lika krämigt - men det blir gott, och så går det fortare också.
Öppen lasagne med grillad aubergine och rostad majs
(2 portioner)
100 g mjöl
1 ägg
1 nypa salt
Fyllning
1 liten aubergine
100 g spenat
150 g keso
1 dl majs
1 tsk soja
Olivolja till stekning
Salt/peppar/paprikapulver/muskotnöt
Parmesan
1.
Börja med pastadegen. Gör en vulkan av mjölet och knäck ner ägget i kratern. Salta. Rör ihop mjöl och ägg, först med en gaffel, sedan med händerna. Knåda degen tills den är mjuk och elastisk - det tar 10-15 minuter för hand. Plasta in degen och lägg den att vila i kylen i 30 minuter.
2.
Skiva auberginen och grilla/stek den i en griillpanna(stekpanna.
3.
Stek spenaten - smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
4.
Stek majsen i olivolja - smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Avsluta stekningen med att hälla i sojan.
5.
Kavla ut pastan till ett stort pastaark. Skär ut cirka 4 lasagneplattor från arket. Koka dem mjuka i saltat vatten.
6.
Arrangera lasagnen på tallriken. Varva de olika fyllningarna med lasagneplattorna. Avsluta med riven parmesan.
*** ENGLISH RECIPE ***
Open lasagna with grilled eggplant and toasted corn
(2 servings)
100 g flour
1 egg
1 pinch of salt
Filling
1 small eggplant
100 g spinach
150 g cottage cheese
1 dl corn
1 teaspoon soy sauce
Olive oil for frying
Salt/pepper/paprika powder/nutmeg
Parmesan
1.
Start with the pasta. Make a vulcano out of the flour and crack the egg into the crater. Season with salt. Start mixing together the flour and the egg, at first witha fork then with your hands. Work the dough until it's soft and elastic - it'll take 10-15 minutes by hand. Cover it in cling flim and let it rest in the fridge for 30 minutes.
2.
Slice the eggplant and grill it in olivolil in a griddle pan.
3.
Fry the spinach - season with salt, pepper and nutmeg.
4.
Fry the corn in olive oil - season with salt, pepper and paprika powder. Finish of with the soy sauce.
5.
Roll out the pasta dough to a big sheet of pasta. Cut 4 lasagna sheets out of the dough. Boil them in salted water.
6.
Arrange the lasagna on you plate. Alternate the different fillings with the lasagna sheets. Finish off with some grated parmesan.
Veganska havrerutor med jordgubbs-chiasylt
De här havrerutorna passar lika bra till frukost som till mellanmål eller dessert - allt beror på humöret. Jag fyller dem med en jordgubbssylt som blir tjock med hjälp av chiafrön - superbra om man vill slippa använda en massa syltsocker ( tycker du inte om jordgubbar så ta ett annat bär). Och om du inte bryr dig om socker, så ta din favoritsylt som du redan har hemma, då blir receptet ännu enklare att slänga ihop.
Veganska havrerutor med jordgubbs-chiasylt
(6 havrerutor)
Jordgubbs-chiasylt
250 g färska jordgubbar
1 msk agave
1 msk chiafrön
Bas
1 msk chiafrön
3 msk vatten
1/3 dl kokosolja, smält
1/3 dl agave
2 ½ dl (glutenfria) havregryn
1/2 dl (glutenfritt) havremjöl
1 dl mandelmjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kardemumma
1.
Värm ugnen till 180°C.
2.
Chiasylten: Dela jordgubbarna i mindre bitear och värm upp dem i en liten kastrull, på medelvärme. Låt det koka upp, och sänk sedan värmen så att det får sjuda (utan lock) i cirka 10-15 minuter. Rör och mosa jordgubbarna litegrann med en träslev. Ta bort från värmen och rör i agave och chiafrön. Låt svalna helt - sylten tjocknar medan den svalnar.
3.
Till basen: Mixa ihop chiafröna och vattnet i en liten skål, vänta i 15 minuter, tills det blivit en gelé (ett så kallat chiaägg).
4.
I en större skål rör du ihop smält kokosolja och agave. När chiaägget är klart, rör du i det också.
5.
I en annan skål rör du ihop havregryn, havremjöl (mixade havregryn), mandelmjöl, bakpulver, salt, vaniljpulver och kardemumma. Häll i de torra ingredienserna i de våta och rör tills degen går ihop.
6.
Spara 1 dl deg till toppen av havrerutorna.
7.
Tryck ut resten av degen i en form (cirka 15x15 cm), och pressa ner degen för att få den jämn och fin.
8.
När chia-sylten har tjocknat och svalnar, fördelar du den i ett jämt lager ovanpå bottnen.
9.
Fördela resten av degen, som du sparade över sylten, precis som en smulpaj.
10.
Baka i 25-30 minuter, tills toppingen är gyllene och fast.
11.
Låt allt svalna, först i rumstemperatur, sedan i kyl tills den har satt sig helt och håller. Skär sedan allt i lagom stora rutor.
*** ENGLISH RECIPE ***
Vegan Strawberry oat crumble squares
(6 squares)
Strawberry chia jam
250 g fresh strawberries
1 tablespoons agave syrup
1 tablespoons chia seeds
Base
1 tablespoon chia seeds
3 tablespoons water
1/3 dl coconut oil, melted
1/3 dl agave syrup
2 ½ dl (glutenfree) oats
1/2 dl (glutenfree) oat flour
1 dl almond flour
½ teaspoon baking soda
½ teaspoon fine sea salt
½ teaspoon vanilla powder
½ teaspoon grounded cardamom
1.
Preheat oven to 180°C.
2.
For the jam: Cut the strawberries in smaller pieces and put in a sauce pan over medium heat. Bring to a boil and reduce heat to low. Simmer, uncovered, for about 10 to 15 minutes, stirring frequently, until the strawberries break down and the mixture thickens slightly. Remove from heat and stir in the agave and the chia seeds. Let cool completely - the jam will thicken as it cools down.
3.
For the base: In a small bowl, mix together the chia seeds and water to make a ”chia egg”. Set aside for a few minutes until thickened.
4.
In a large bowl, stir together the melted coconut oil and the agave syrup. When the chia egg has thickened, stir that in, too.
5.
In another bowl, combine rolled oats, oat flour, almond flour, baking soda, salt, vanilla and cardamom. Add the dry to the wet and stirr until the dough comes together.
6.
Set aside 1 dl of dough for the crumble topping.
7.
Spoon the remaining dough into a pan (about 15x15 cm) and press down to spread the dough out evenly, until it covers the entire base.
8.
When the chia jam has thickened and cooled, pour about 2 dl on top of the oat mixture and spread it out evenly.
9.
Crumble the remaining cup of dough over the jam layer.
10.
Bake uncovered for 25 to 30 minutes, until the topping is semi-firm to the touch.
11.
Place the pan directly on a cooling rack for 20 to 30 minutes, and then place it in the fridge until completely cool (about 30 more minutes). Slice into squares.
Minipajer med parmesan och ägg
Gissa vad? Jag har skapat ett pajskal av kokta kikärtor. Det består faktiskt bara av fyra ingredienser - kikärtor, chiaägg, kokosolja och salt - vilket gör det både enkelt, glutenfritt och veganskt. Nu valde jag att fylla mina små pajer med parmesan och ägg, så hela pajen är ju inte vegansk, men här har ni en bas som ni kan använda er av, och så kan ni själv bestämma fyllningen. Bra va?
Själv tycker jag det blev väldigt gulligt med det hela ägget på toppen. Dock blev äggulan lite får hårdkokt i min smak - jag skulle gärna ha den lösare så att den liksom rinner ut och skapar en sås när man skär genom den. Så nästa gång tror jag att jag sänker värmen på ugnen. Men i övrigt är jag nöjd med mitt exeperiment!
Minipajer med parmesan och ägg
(3 små pajer)
1 tsk chiafrön
3 tsk vatten
2 msk kokosolja
3 dl kokta kikärtor
1 nypa salt
3 msk färskriven parmesan
3 ägg
1.
Blanda chiafröna med vattnet och låt det stå i 15 minuter, tills det har blivit en gel (aka chiaägg).
2.
Smält kokosoljan i en kastrull.
3.
Mixa kikärtor, chiaägg, smält kokosolja och salt tills det blir en deg (som liknar hummus). Fördela degen i 3 portions-pajformar och pressa upp den mot kanterna som du gör med en vanlig pajdeg. Förgrädda i 35 minuter på 200 grader C.
4.
Lägg riven parmesanost i botten på varje pajform och knäck sedan i ett ägg på toppen (tips: knäck ägget i en skål först och häll sedan försiktigt ner det i pajen). Baka på 180 grader tills äggvitan har satt sig.
5.
Servera med karamelliserad lök, stekt kål och valnötter.
*** ENGLISH RECIPE ***
(3 small tarts)
1 teaspoon chia seeds
3 teaspoons water
2 tablespoons coconut oil
3 dl cooked chickpeas
1 pinch of salt
3 tablespoons grated parmesan
3 eggs
1.
Mix the chia seeds with the water and let sit for 15 minutes until it forms a gel.
2.
Melt the coconut oil.
3.
Mix chickpeas, chia-gel, melted coconut oil and salt until it forms a dough. Divide the dough into 3 mini tart forms and press it towards the edges to form a pie crust. Blind bake for 35-40 in 200 degrees C.
4.
Add grated parmesan in the bottom of the crust, crack an egg on top. Bake at 180 degrees C until the white has set.
5.
Serve with caramelized onions, fried kale and walnuts.
2 x nicecreambowls
Nicecream - ni vet hur man gör vid det här laget. Ta två frysta bananer och mixa dem till en glass och du har världens godaste frukost inom loppet av några minuter. Jag undrar om jag någonsin kommer att tröttna?! Här kommer två varianter som jag ätit de senaste veckorna. Den första är från början av mars när den siberiska kylan hade tagit sig hela vägen till Italien, och vill till och med hade snö på marken i Milano. Det sker inte ofta vill jag lova.
Nicecream smaksatt med ingefära, citronskal och lakritspulver. Toppad med mango, jordnötssmör och kokosflingor. // Nicecream flavored with ginger, lemon zest and liqurice powder. Topped with mango, peanutbutter and coconut flakes.
Nicecream smaksatt med vanilj och pumpad med chiafrön. Toppad med jordgubbar, krispigt bovete, pistagenötter och mandelsmör. // Nicecream flavored with vanilla and pumped with chia seeds. Topped with strawberries, crispy buckwheat, pistachios and almond butter.
Stekt kronärtskocka med tofu och krispigt bovete
En sak som jag äter ofta i Italien, men som inte direkt tillhör vanligheterna bland gurkor och tomater hemma på ICA (och därmed är rätt svåra att få tag på i Sverige) är kronärtskockor. Jag tror de flesta svenskar har ett specifikt sätt de äter kronärtskockor på: kokta och doppade i smör. Jag utgår självklart endast från mig själv, men det var det enda viset jag hade ätit dem på innan jag flyttade till Italien. Och nog för att det är (fantastiskt) gott - men det är väldigt mycket jobb - och framförallt lång väntan - för väldigt lite mat.
Därför älskar jag, att jag upptäckte att det finns flera olika sätt att äta kronärtskockor på när jag flyttade till Milano. Jag insåg också att det finns flera olika typer av kronärtskockor - men be mig inte beskriva dem närmare, för det kan jag inte. Mitt favoritsätt att tillaga kronätskockor numera, är att skiva dem tunt, tunt och stedan steka dem mjuka i olivolja, tillsammans med salt, peppar och citronskal. Kronärtskockan köper jag redan rensad från sina yttre hårda skal i affären, så det hela tar cirka 5 minuter att laga. Men slutresultatet är alldeles, alldeles ljuvligt.
Det räcker egenligen att bara hyvla över lite parmesanost, och sedan är rätten klar. Men om du vill hålla det veganskt och samtidigt göra det lite matigare, ja då kan du hoppa över osten och tillsätta tofu som jag har gjort här nedan.
Stekt kronärtskocka med tofu och krispigt bovete
(1 portion)
2 kronärtskockor, rensade från sina yttre blad
1 citron, skalet
100 g fast tofu
2 msk bovetekärnor
2 msk granatäppelkärnor
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt & peppar
1.
Dela kronärtskockorna på mitten (på längden) och skiva sedan halvorna tunt. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek kronärtskockorna på medelvärme tillsammans med rivet citronskal, salt och peppar, tills de har blivit mjuka och inte längre är träiga.
2.
Dela tofun i kuber och smaksätt med salt och peppar. Stek i en stekpanna med olivolja. Häll på sojan på slutet, så att pannan deglacerar pannan och tofun tar smak och blir gyllene.
3.
Häll bovete i en torr panna. Stek tills de blir gyllene. När de nått detta steg häller du i några droppar olivolja och strör över flingsalt. Låt bovetet ta smak och häll sedan över i skål för att svalna. Varning: smaka inte på bovetet förrän det har svalnat - de blir jättevarma (alltså, jätte).
4.
Blanda kronärtskocka, tofu, granatäppelkärnor och bovete på en tallrik och ät!
*** ENGLISH RECIPE ***
Fried artichoke with tofu and crispy buckwheat
(1 serving)
2 artichokes, hard, outer leaves removed
1 lemon, the zest
100 g firm tofu
2 tablespoons buckwheat kernels
2 tablespoons pomegranate seeds
1 tablespoon oliveoil
1 teaspoon soy sauce
Salt & pepper
1.
Cut the artichokes in half (lenghtwise) and slize each half very thinly. Heat som olive oil in a frying pan and fry the artichokes until they are soft, with some salt, pepper and the lemon zest.
2.
Cut the tofu into cubes and season with salt and pepper. Fry in some olive oil in a frying pan. Add the soy sauce in the end to deglace the pan, and flavor the tofu.
3.
Add buckwheat into a dry pan. Fry them until golden then add some drops of olive oil and sea salt. Let the buckwheat dry out again then remove from pan to make them cool down. Warning: do not eat the buckwheat straight out of the pan - they become really, really hot.
4.
Mix artichokes, tofu, pomegranate seeds and buckwheat on a plate and eat!
Tomatsoppa med tofu
Tomatsoppa! Världens enklaste soppa, som smakar helt ljuvligt på en kall vinterdag (även om det officiellt är vår nu - men låt oss vara ärliga, kylan har inte helt och hållet lämnat oss). Den här soppan är gjord på tomatpuré och passerade tomater - du behöver inga färska tomater för att få mycket smak. Framförallt inte på vintern när tomaterna ändå inte är i säsong.
Jag smaksätter min soppa med fänkålsfrön, vitlök och lök, och lägger till edamamebönor och tofu för att göra den matigare. Hur gör du din favoritsoppa?
Tomatsoppa med tofu
(1 portion)
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk fänkålsfrön
1 msk tomatpurée
250 ml passata
200 ml vatten
½ grönsaksbuljongtärning
Salt/peppar/paprikapulver/socker
½ dl edamamebönor
100 g tofu
1 tsk soja
2 msk bovetekärnor
Dill
1.
Värm upp olivolja i en liten kastrull och stek grovhackad lök och en hel vitlöksklyfta (som du bara har krossat lite med kniven). Stek tills den gula löken är genomskinlig, ta då bort den hela vitlöksklyftan och tillsätt tomatpuréen och fänkålsfröna. Låt det steka någon minut, häll sedan på passatan, vatten, buljong och kryddor. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt soppan reducera till 2/3.
2.
Stek under tiden tofun (som du delat i kuber) i lite olja, med salt, peppar och paprikapulver. Glacera av med soja.
3.
Rosta bovetekärnorna i en torr panna tills de är gyllena. Häll då på salt och lite olivolja och låt dem rosta tills de är torra.
4.
Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll sedan i edamaebönorna och låt dem bara värmas upp.
5.
Häll soppan i en djup tallrik, toppa med tofu och bovete och garnera med dill (eller en annan ört som du tycker om).
*** ENGLISH RECIPE ***
Tomato soup with tofu
(1 serving)
1 tablespoon olive oil
½ yellow onion
1 garlic clove
1 teaspoon fennel seeds
1 tablespoon tomato purée
250 ml passata di pomodoro
200 ml water
½ vegetable stock cube
Salt/pepper/paprika/sugar to taste
½ dl edamame beans
100 g tofu
1 teaspoon soy sauce
2 tablespoons buckwheat
Dill
1.
Heat up olive oil in a sauce pan and add chopped up onions and a whole crushed garlic clove. Fry until the yellow onions is soft, then remove the garlic clove and add the tomato purée. Let fry for a minute or so, then add the passata, water, stock cube and spices. Bring to a boil then let simmer over low heat until it’s reduced to 2/3.
2.
In the meanwhile, fry cubes of tofu in olive oil with some salt, pepper and paprika. Glaze then off with the soy sauce.
3.
Toast the buckwheat in a dry pan until golden. Add some salt and olive oil and continue to toast until dry.
4.
Mix the soup with an immersion mixer, then add the edamame beans.
5.
Pour the soup into your plate, add tofu and buckwheat, garnish with dill (or your preferred herb).
Jag har uppfunnit pannkakspastan!
Kommer ni ihåg de här rödbetspannkakorna som jag gjorde och serverade med rostade kikärtor, avokado och tahinisås? Well, jag hade några av dessa pannkakor kvar i kylen, och bestämde mig för att gå en helt annan väg en morgon. Jag bestämde mig nämligen för att skära dem i strimlor och vips, så hade jag uppfunnit pannkakspasta. Alltså. Det är okej om ni vill kalla mig ett geni. Varför har ingen gjort pannkakspasta förrut? Eller, om någon har gjort det, varför har det inte blivit en större trend? Det är ju kanske den bästa uppfinningen någonsin!
Servera med yoghurt, passionsfrukt, blåbär och nötter och du har värdens bästa tagliatelle att se fram emot till frukosten.
I decided to shred some of my beetroot pancakes like tagliatelle and serve them as breakfast pasta with yoghurt, passion fruit, blueberries and walnuts. Best idea ever!
Blomkålsstek med rödbetshummus och salviasmör
Mamma Mia... jag ligger så långt efter med uppdateringarna här att jag blir stressad bara av att tänka på det. Men idag är det söndag, och det regnar i Milano, så jag har egentligen ingen anledning till att inte lägga upp alla recept som väntar på att publiceras. Men ni vet väl att jag är snabbare på att uppdatera instagram? Om inte, så vet ni det nu, och ni hittar mig under samma namn som bloggen:
Här kommer ett recept på en vegetarisk stek - ett perfekt vegetariskt alternativ till den mer vanliga entrecôten. Jag rekommenderar er verkligen att servera den med brynt salviasmör, för det är något av det godaste som finns.
Blomkålsstek med rödbetshummus och salviasmör
(1 portion)
1 skiva blomkål, cirka 1-2 cm bred
1 msk mjöl
1 ägg
2 msk riven parmesan
2 msk panko
Salt & peppar
1 msk olivolja
1 ½ dl kokta kikärtor
1 liten kokt rödbeta
1 tsk soja
Salt & peppar
30 g smör
Cirka 5 salviablad
Bovete
1.
Vänd blomkålen i mjöl (salta och peppra mjölet först), sedan ägg, och sist en blandning av parmesan och panko. Stek sedan blomkålssteken i olivolja i en stekpanna, tills den är gyllene på båda sidor.
2.
Mixa alla ingredienser till hummusen.
3.
Bryn smör och släng ner salviabladen i samma kastrull. Låt salviabladen bli krispiga.
4.
Lägg upp hummus på en tallrik. Toppa med blomkålssteken och avsluta med brynt smör och salvia. Strö över bovete för extra crunch.
*** ENGLISH RECIPE***
Cauliflower steak with beet hummus and brown butter with sage
(1 serving)
1 slice of cauliflower, about 1-2 cm thick
1 tablespoon flour
1 egg
2 tablespoon grated parmesan
2 tablespoons panko
Salt & pepper
1 tablespoon olive oil
1 ½ dl cooked chickpeas
1 small cooked beet
1 teaspoon soy sauce
Salt & pepper
30 g butter
Circa 5 sage leaves
Buckwheat
1.
Season the flour with salt and pepper, then bread the cauliflower slice in flour, egg and finally a mixture of parmesan and panko. Fry the caulifloer in olivoil in a pan, until it's golden on both sides.
2.
Mix all ingredients for the hummus.
3.
Brown the butter in a small sauce pan. Add the sage leaves and let them crisp up.
4.
Add hummus to a plate. Top with the cauliflower steak and finish with browned butter and sage. Sprinkle some buckwheat kernels on top for extra crunch.