Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Nya favoritpannkakor på havre och äppelmos

Jag har skapat ett par nya favoritpannkakor! Jag har länge varit ett stort fan av bananpannkakor, men har liksom saknat lite av fluffet och tuggigheten som annars finns i vanliga amerikanska pannkakor. Så idag bestämde jag mig för att göra något annat. Eller, egentligen bestämde jag mig för detta redan igår, så jag satte igång att koka äppelmos klockan elva på kvällen - men ni vet ju vid detta laget, att jag är rätt hängiven min frulle.
 
Äppelmos är för övrigt superlätt att göra: bara skala och dela ett öpple i större bitar. Lägg ner i en liten kastrull tillsammans med en skvätt vatten, en nypa salt och lite kardemumma. Sedan kokar du äpplet tills det är mjukt och avslutar med att mixa med en stavmixer. Ta-da! Pallar (haha, pallar - på tal om äpplen - fattar ni?... skitkul Louise) ni inte koka egen äppelmos, så köp färdig - helst osötad.
 
Nåväl. Pannkakorna består främst av havregryn och äppelmos, och de blev helt perfekta. Saftiga. Lagom tuggiga. Smakar som havrekakor. Helt klart värda att testa - så gör det!
 
 
Pannkakor på havre och äppelmos (veganska och glutenfria)
(3 pankakor - 1 portion)
1 ½ dl (glutenfria) havregryn
½ dl (osötad) äppelmos
½ dl växtbaserad mjölk
1 tsk agave
½ tsk citronsaft
½ tsk bakpulver
1 tsk vallmofrön 
1 nypa  salt
Kokosolja till stekning
 
1.
Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.
 
 
2.
Värm upp kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor tills de är gyllene på båda sidor.
 
 
3.
Jag varvade sedan mina pannkakor med mer äppelmos, och toppade med jordnötssmör, hallon, granatäpple och boveetefrön - men det bestämmer du ju själv vad du tycker om!
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Oat and applesauce pancakes (vegan and gluten free)
(3 pancakes - 1 serving)
1 ½ dl (glutenfree) oats
½ dl (unsweetened) applesauce
½ dl plantbased milk
1 teaspoon agave
½ teaspoon lemon juice
½ teaspoon baking powder
1 teaspoon poppyseeds
1 pinch of salt
Coconut oil for frying
 
1.
Mix the oats to a flour in a food processor. Add the rest of the ingredients and mix to combine.
 
2.
Heat up some coconut oil in a frying pan and fry pancakes until golden on both sides.
 
3.
I then layered mine with apple sauce, and topped with peanut butter, raspberries, pomegranate seeds and buckwheat - but you do whatever rocks your boat.

Broccolisoppa med tahini, stekt majs och rostad lök

Den här broccolisoppan är så enkel. Alltså, den innehåller nästan inga ingredienser alls. Men den har en speciell ingrediens som liksom gör hela skillnaden. Tahini. Det är bästa grejen om du vill ha en krämig soppa, utan att tillsätta grädde. Dessutom tillför tahini extra smak, och just den smaken rimmar väldigt bra med broccoli.
 
Sen rekommenderar jag att du toppar soppan med något, så du tillför lite extra textur och smak. I mitt fall toppade jag broccolinsoppan med stekt majs, rostad lök och fetaost. Men möjligheterna är oändliga.
 
 
Broccolisoppa med tahini, stekt majs och rostad lök
(1 portion)
1 litet broccolihuvud
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
2 msk tahini
½ dl majs
1 tsk olivolja
1 msk rostad lök
15 g fetaost
Salt, peppar, paprikapulver
 
1.
Dela broccolini mindre bitar (även stjälken) och lägg i en kastrull. Täck med vatten och släng ner en buljongtärning samt en nypa salt. Låt koka tills broccolin blivit mjuk. 
 
2.
Spara en halv deciliter av vattnet, häll sedan av resten. Mixa broccolin med en stavmixern. Häll tillbaka vattnet och addera tahinin. Rör om och värm upp.
 
3.
Stek majs i olivolja. Krydda med salt, peppar och paprikapulver.
 
4.
Servera soppan i en skål, toppa med majs, rostad lök och fetaost. 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Broccoli soup with tahini, corn and fried onions
(1 serving)
1 small head of broccoli 
1 vegetable stock cube
5 dl waer
2 tablespoons tahini
½ dl corn
1 teaspoon olive oil
1 tablespoon fried onions
15 g feta 
Salt, pepper & paprika powder
 
1.
Cut the broccoli head in smaller florets and put in a sauce pan. Cover with water and add the stock cube and a pinch of sat. Let cook until the broccoli is soft.
 
2.
Save 50 ml of the liquid, then rinse the broccoli. Mix it with an immersion blender. Add the saved water and the tahini. Stirr and heat up.
 
3.
Fry corn in olive oil. Season with salt, pepper and paprika powder.
 
4.
Serve the soup in a bowl. Top with corn, fried onions and feta cheese.

Cookie Dough Nicecream

I det här inlägget där jag gjorde kakdeg av kikärtor, sa jag till er att hålla koll på bloggen, för jag skulle nämligen förädla det där receptet ytterligare. Och det tog inte många dagar innan det skedde. Så. Jag ger her här: 
 
Jag insåg att jag kunde rulla den där kakdegen till bollar, stoppa in i frysen och sedan använda kakdegsbollarna till att gör min alldeles egen version av Cookie Dough Icecream med mindre socker, utan konstiga ämnen och dessutom vegansk och glutenfri... och det viktigaste: riktigt god! 
 
Testa det här om du vill lyxa till din frulle en dag. Eller om du bara är sugen på något gott efter maten. Passar morgon som kväll. 
 
 
Cookie Dough Nicecream
2 bananer
1 sats kakdeg
Hallon
 
1.
Följ kakdegsreceptet och rulla degen till små bollar. Lägg på en tallrik och sätt in i frysen över natten.
 
2.
Skala två bananer och lägg in i fysen över natten.
 
3.
Mixa bananerna i en matberedare, till en nicecream. Blanda ner kakdegsbollarna.
 
4.
Lägg upp i glass och toppa med hallon.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Cookie Dough Nicecream
2 bananas
Cookie dough (my recipe is vegan and glutenfree)
Raspberries
 
1.
Make the cookie dough according to my recipe. Roll into balls and freeze overnight.
 
2.
Peel and slice two bananas. Freeze overnight.
 
3.
Mix the bananas to a soft serve in a food processor. Add the cookie dough balls and combine.
 
4.
Serve in glasses, top with raspberries.
 

Färska vårrullar med misomarinerade risnudlar, kål och koriander

Jag var i Chinatown i Milano häromdagen. Det är egetligen inte så mycket mer än en gata, så jag kanske borde säga Chinastreet istället. Via Paolo Sarpi heter den i alla fall, och där kan du hitta billigt bling-bling, superbra ramenhak, kinesiska pannkakor (Cong You Bing), bubbel-te och annat sköj.
 
Jag brukar främst gå dit för att besöka deras små supermarkets. Jag älskar att gå i butiker när jag kommer till ett annat land - och att besöka en av butikerna på Paolo Sarpi är som att gå in i en helt annan värld. Jag fattar inte hälften av vad som står på paketen, men det är ju precis det som är charmen. Ibland köper jag med mig någon okänt, och sedan blir det google-fest hela kvällen för att veta vad jag ska göra med det. Ofta köper jag dock med mig sådant som jag vet vad det är - koriander, olika sorters nudlar, soja, tofu, miso...
 
Så idag blev det en lunch baserad på flera av mina kinesiska inköp. Färska vårrullar är så himla bra, för du kan fylla dem med precis vad som helst - använd det du har hemma, eller det du tycker särskilt mycket om. Jag brukar alltid servera mina med jordnötssås, för... well, ni vet väl vid detta laget att jag och jordnötssmör är själsfränder?
 
 
Färska vårrullar // Fresh spring rolls
Rispapper // Rice paper
Morötter skurna i stavar // Carrot sticks
Bakad sötpotatis i stavar // Baked sweet potatoes
Kål // Kale
Koriander // Coriander
Risnudlar marinerade i miso // Rice noodles marnated in miso
Sesamfrön // Sesame seeds
 
Jordnötssås // Peanut butter sauce
2 msk jordnötssmör // 2 tablespoon peanutbutter
1 msk soja // 1 tablespoon soy sauce
½ lime, cest & saft // ½ lime, zest & juice
1 tsk agave // 1 teaspoon agave
Grovhackade jordnötter // Chopped peanuts

Cookie dough till frukost! Jo, det är sant!

Är det någon mer än jag som har vaknat någon gång, och velat äta kakdeg till frukost? Njä, kanske inte. Och ärligt talat händer det inte mig särskilt ofta heller. Men jag vaknade upp med en idé, och eftersom jag gärna vill testa mina idéer direkt, så blev det helt enkelt så, att jag i helgen åt just kakdeg till fulle.
 
Men inte vilken kakdeg som helst.
 
Min kakdeg är nämligen baserad på kikärtor och jordnötssmör. Så det är mer eller mindre hummus. Men bättre. Och jag lovar (alltså, garanterar) att du inte kommer känna av kikärtorna - de ger bara degen sin degighet. Smakerna styrs av en dadel, vanilj, salt och kardemumma. Det kan vara den bästa kakdegen som finns - för du kan njuta av den utan att tänka på råa ägg, en massa socker eller annat tjaffs.
 
Jag serverade min kakdeg som dipp till frukt och bär. Men håll koll här, för snart ska jag visa er ytterligare ett sätt som ni kan förädla denna ljuvliga cookie dough.
 
 
Kakdeg (vegansk, glutenfri och raw)
 
 1 ½ dl kikärtor
1 medjooldadel
1 tsk agave
2 msk jordnötssmör
1 msk kokosvatten
½ tsk vanilj 
1 nypa kardemumma
1 nypa salt
Chocolate chips (veganska)
 
1.
Mixa alla ingredienser, utom chocolate chipsen, i en matberedare.
 
2.
Häll ner chocolate chipsen och rör om, eller pulsera maskinen några gånger.
 
3.
Servera kakdegen med frukt och bär.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chocolate chip cookie dough (vegan, gluten free and raw)
1 ½ dl chickpeas
1 medjool date
1 teaspoon agave
2 tablespoons peanutbutter
1 tablespoon coconut water
½ teaspoon vanilla
1 pinch of cardamom
1 pinch of salt
Chocolate chips (vegan)
 
1.
Mix all ingredients but the chocolate chips in a food processor to form a cookie dough.
 
2.
Add the chocolate chips and pulse the machine a couple of times.
 
3.
Serve with fruits and berries.

Krämig kikärtssoppa med kokosmjölk, miso & ingefära

Åh. Alltså den här soppan blev så god. Varför har jag aldrig tänkt på att smaksätta en krämig soppa med miso förr? Normalt sätt är ju miso en perfekt smaksättare till en klar soppa eller en buljong, men denna gång använde jag miso tillsammans med koosmjölk. Jag hade även i kikärtor i soppan, som gjorde den ännu krämigare när jag mixade ihop allt med min stavmixer (alltså stavmixern - vad hade jag gjort utan den?)
 
Toppingen kan du ändra beroende på vad du har hemma. Detta är liksom en ta-vad-du-har-soppa. Mina recept är inte regler, de är inspiration - ändra dem efter det du själv tycker är gott.
 
 
Krämig kikärtssoppa med kokosmjölk, miso & ingefära
(1 portion)
1 tsk olivolja
1 tumbit ingefära, riven
1 vårlök, skivad
1 lime, cest och juice
2 msk misopasta
1 tsk agave
1 tsk Srirachasås
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl kikärtor
 
Topping
Rostade kikärtor
Stekt haricots verts
Stekt vårlök
Ugnsbakad sötpotatis
Persilja
Sesamfrön
 
1.
Värm olivolja i en kastrull. Stek vårlök, ingefära i några minuter, och häll sedan i limecest och misopasta. Stek tills mison avgett smak (några minuter), häll sedan på limejuice, agave, Sriracha, kokosmjölk, vatten och buljongtärning. 
 
2.
Låt koka ihop 5-10 minuter - och låt reducera till två tredjedelar ungefär.
 
3.
Häll i kikärtorna och låt dem bara värmas upp. Mixa sedan soppan med en stavmixer. Kikärtorna gör soppan krämig.
 
4.
Häll upp i skål och toppa med det du har hemma. I mitt fall var det ugnsrostade kikärtor, stekta haricots verts, stekt vårlök, ugnsbakad sötpotatis, persilja och sesamfrön.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Creamy chickpea soup with coconut milk, miso and ginger
(1 serving)
1 teaspoon olive oil
1 thumb piece ginger, grated
1 lime, zest and juice
1 spring onion, sliced
2 tablespoon miso paste
1 teaspoon agave
1 teaspoon Sriracha sauce
2 dl coconut milk
2 dl water
1/2 vegetable stock cube
1 dl chickpeas
 
Topping
Roasted chickpeas
Fried haricots verts
Fried spring onions
Oven baked sweet potatoes
Parsley
Sesame seeds
 
1.
Heat up the olive oil in a sauce pan. Fry spring onions and ginger a couple of minutes, then add lime zest and miso paste. Fry until the miso starts to roast a bit, then add the lime juice, agave, Sriracha sauce, coconut milk, water and stock cube.
 
2.
Let cook for 5-10 minuts - until it has reduced to about two thirds.
 
3.
Add the chickpeas and let them heat up in the soup. Then mix the soup with an immersion mixer. The chickpeas add creaminess to the soup.
 
4.
Add to a bowl, and top with what ou've got on hand - in my case: roasted chickpeas, fried haricots verts, fried spring onions, oven baked sweet potatoes, parsley and sesame seeds

Bakad morotskaka-gröt med crunchy topping (vegansk & glutenfri)

Jag var så hungrig när jag vaknade imorse. Igår kväll var jag nämligen på ett crossfit-pass på ett nytt gym här i Milano, och låt mig bara säga: det körde slut på min energi. Men jag älskar det. Dock krävdes det påfyllning av energidepåerna imorse, och då passade den här bakade gröten perfekt. Jag älskar bakad gröt. Det är tillfredsställande och mättande. Och när man smaksätter den med morot, kanel och kardemumma, så är det nästan som att äta en morotskaka till frulle. Inget dåligt med det, alls!
 
Jag toppade gröten med nötter och frön som jag gjorde klibbiga med agave och kokosolja. Det gav ett perfekt tuggmotstånd mot den lena gröten.
 
 
Bakad morotskaka-gröt med crunchy topping (vegansk & glutenfri)
(1 portion)
1 dl glutenfria havregryn 
2 dl växtbaserad mjölk
1 liten morot, riven
½ banan, mosad 
½ tsk bakpulver
½ tsk vanilj
1 tsk vallmofrön
½ tsk mald kardemumma 
½ tsk mald kanel 
Salt
 
Topping
1 msk solrosfrön
1 msk grovhackad sötmande
1 tsk agave
1 tsk kokosolja
 
1.
Värm ugnen till 180 grader C.
 
2.
Mixa alla ingredienser till gröten i en skål och häll sedan i en ugnsfast form.
 
3.
Blanda alla ingredienser till toppingen och gnugga ihop dem till en klibbig massa. Toppa gröten med toppingen.
 
4.
Baka i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills gröten är genombakad och toppingen gyllene.
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Carrot cake baked oatmeal with crunchy topping (vegan & glutenfree)
(1 serving)
1 dl glutenfree oats
2 dl plantbased milk
1 small grated carrot
½ mashed banana 
½ teaspoon baking powder 
½ teaspoon vanilla
1 teaspoon poppy seeds
½ teaspoon grounded cardamom
½ teaspoon grounded cinnamon
Salt
 
Topping
1 tablespoon sunflower seeds
1 tablespoon coarsely chopped almonds
1 teaspoon agave
1 teaspoon coconut oil
 
1.
Pre heat your oven to 180 degrees C.
 
2.
Mix all ingredients for the oatmeal in a bowl and pour into an oven proof form.
 
3.
Combine all ingredients for the topping and rub until sticky. Put the topping on top of the oatmeal.
 
4.
Bake for about 30 minutes, until the oatmeal is cooked and the topping is golden.

Tofuspett med bakad brysselkål, ris och lök-äpple-ingefära-chutney

Hur låter tofuspett i dina öron? Kanske inte skitsexigt, men om du kombinerar det med basmatiris (världens bästa ris), bakad brysselkål och en hemmagjort chutney, då är det absolut en rätt att bli exalterad över.
 
Det här är inget svårt. Brysselkålen sköter sig själv i ugnen. Riset sköter sig själv i kastrullen. Tofun steks i (grill-)pannan. Och chutneyn slänger du ihop utan att blinka. Hoppas ni gillar - det gjorde jag.
 
Förresten, det här är både veganskt och glutenfritt. Och för er som undrar. Jag är varken vegan, eller glutenallergiker. Jag tycker bara om den sortens mat, så det är ofta det som hamnar på min tallrik. Man behöver ju inte sätta en label på sig själv för att få tillåtelse att testa något nytt. Kom ihåg det. Gör det du tycker bäst om, när du själv tycker det passar, utan att tänka på vad någon annan ska tycka och tänka om det. Det var alles. Ciaooo!
 
 
Tofuspett med bakad brysselkål, ris och lök-äpple-ingefära-chutney
(2 portioner)
3 dl kokt basmatiris
150 g fast tofu
15 brysselkål
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt, peppar, papprikapulver
 
Chutney
1 tsk olivolja
½ gul lök
1 vårlök
1 tumbit ingefära, riven
1 lime, cest och juice
2 dl vatten
1 tsk soja
1 tsk agave
2 tsk kokossocker
1 tsk Srirachasås
1 ½ msk maizena + 1 msk vatten
½ äpple
Salt & peppar
 
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Dela brysselkålen på hälften och lägg på en plåt. Krydda med salt och peppar och ringla över olivolja. Baka tills nästan lite brända, cirka 25 minuter.
 
2.
Koka riset enligt förpackningen.
 
3.
Dela tofun i kuber och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Trä på spett. Har du en grillpanna så stek dem i den, annars gör du som jag och tar det du har - en vanlig stekpanna. Stek i olja, och avsluta med lite soja i pannan.
 
4.
Värm upp olivoljan till chutneyn i en liten kastrull. Dela lök och vårlök i grova bitar, stek tills de börjar blir lite genomskinliga och tillsätt därefter limecest, limejuice och riven ingefära. Häll därefter på vatten, soja, agave, kokossocker och Sriracha och låt reducera till hälften över svag värme. Blanda ut maizenan med vatten och rör ner i chutneyn. Om den blir för fast, så tillsätt lite mer vatten i kastrullen. Vänd till sist ner äpplet som du skurit i små tärningar och låt dem värmas upp tills de blivit lite mjukare. Smaka av med salt och peppar.
 
5.
Lägg upp ris, brysselkål, tofu och chutney i en skål och njut.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Tofu skewers with baked Brussel sprouts, rice and an onion-apple-ginger chutney 
(2 servings)
3 dl cooked basmati rice
150 g firm tofu
15 Brussel sprouts
1 tablespoon olive oil
1 teaspoon soy sauce
Salt, pepper, paprika powder
 
Chutney
1 teaspoon olive oil 
½ yellow onion
1 spring onion
1 thumb piece ginger, grated
1 lime, zest and juice
2 dl water
1 teaspoon soy sauce
1 teaspoon agave
2 teaspoon coconut sugar
1 teaspoon Sriracha
1 ½ tablespoon maizena + 1 tablespoon water
½ apple
Salt & pepper
 
1.
Pre heat your oven t0 225 degrees C. Cut the Brussel sprouts in halves and put them on an oven sheet. Season with salt and pepper, and drizzle with some olive oil. Bake until a bit charred, approx 25 minutes.
 
2.
Cook the rice according to the packaging.
 
3.
Cut the tofu in cubes and season with salt, pepper and paprika powder. Put them on a skewer and fry them in a griddle pan or a normal frying pan. Fry in olivoil, and finish with some soy sauce in the pan.
 
4.
For the chutney: heat the olive oil in a small saucce pan. Coarsley chop onions and spring onion and fry until soften a bit. Add the lime juice, lime zest and grated ginger. Then add the water, soy sauce, agave, coconut sugar and Sriracha. Let reduce to half over low heat. Mix the maizena with the water and stirr into the chutney. If it thickens too much, add some more water. Finally add the diced apple and let it heat up and become somewhat soft. Season to taste with salt and pepper.
 
5.
Put rice, Brussel sprouts, tofu and chutney in a bowl and enjoy!

Rice bowl med haricots verts, pesto och löskokt ägg

Det här med att äta ur en skål är så himla tillfredsställande. Bara ös ner allt du tycker om och ät upp. Svårare än så är det inte. Denna gången fyllde jag min skål med svart ris och stekta haricots verts. Jag gjorde en pesto av mandel, ruccola och näringsjäst (använd det du har hemma) och toppade skålen med ett perfekt löskokt ägg. Det nästan måste vara ett löskoktägg här, för den rinniga gulan ger extra mycket krämighet till rätten.
 
 
Rice bowl med haricots verts, pesto och löskokt ägg
(1 portion)
1 ½ dl kokt svart ris
10 haricots verts
10 hasselnötter
1 msk ghee
1 tsk soja
 
Pesto
½ dl sötmandel
1 näve ruccola
1 tsk sesamolja
1 msk olivolja
2 msk näringsjäst
Salt & peppar
 
Fetaost, ruccola, löskokt ägg, jordnötter & bovete till topping
 
1.
Koka riset enligt förpackningen.
 
2.
Dela haricots vertsen på hälften och stek dem i ghee i en stekpanna. När de är mer eller mindre genomstekta, häller du ner grovhackade hasselnötter och soja. Låt steka med i någon minut.
 
3.
Mixa alla ingredienser till peston.
 
4.
Koka ett ägg löst, cirka 5-6 minuter.
 
5.
Blanda ris, ruccola och haricots verts och häll upp i en skål. Toppa med fetaost, ägg och pesto. Avsluta med bovete och jordnötter.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Rice bowl with haricots verts, pesto and soft boiled egg
(1 serving)
1 ½ dl cooked black rice
10 haricots verts
10 hazelnuts
1 tablespoon ghee
1 teaspoon soy sauce
 
Pesto
½ dl almonds
1 handful of arugula 
1 teaspoon sesame seed oil
1 tablespoon olive oil
2 tablespoon nutritional yeast 
Salt & pepper
 
Feta cheese, arugula, soft boild egg and buckwheat for the topping
 
1.
Cook the rice according to the package.
 
2.
Cut the haricots verts on the middle and fry them in ghee in a pan. When they are more or less cooked, add coarsely chopped hazelnuts and soy. Let fry for an additional minute or so.
 
3.
Mix all the ingredients for the pesto.
 
4.
Cook an egg until soft, 5-6 minutes.
 
5.
Mix rice, arugula and haricots verts and put in a bowl. Top with feta cheese, egg and pesto. Finish with buckwheat and peanuts. 

Snickers! (veganska & glutenfria)

Mamma Mia, you're in for a treat! Jag har gjort snickers. För jordnötter är livet, och snickers är fyllda av dem. Min version är både glutenfri och vegansk, och helt freakin' amazing, om jag får säga det själv. Så goda! 
 
Det är inte alls svåra att göra, det krävs bara att du har tid att vänta medan de olika lagren stelnar i frysen. Men vad gäller ingredienserna, så är det saker som numera går att hitta i varje matvarubutik, så var inte rädda för att testa receptet. Ni kommer inte bli besvikna, jag lovar!
 
 
Snickers (veganska & glutenfria)
(10 bars)
 
Botten
2 dl mandelmjöl
½ dl kokosmjöl
½ dl jordnötssmör
½ dl agave
 
Vegansk karamell
7 medjooldadlar
¾ dl jordnötssmör
¼ dl kokosmjölk
½ dl kokosolja (smält)
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl jordnötter (tillräckligt för att täcka plåten)
 
Topping
200 g (vegansk) choklad 70%
Flingsalt
 
1.
Mixa alla ingredienser til basen och pressa ut i en form som är cirka 15x15 cm. Ställ in formen i frysen i cirka 30-45 minuter.
 
2.
Ta bort kärnan från dadlarna och lägg dadlarna i en skål. Häll över kokande vatten och låt dem stå i 45 minuter.
 
3.
Häll bort vattnet från dadlarna. Mixa dem sedan med jordnötssmör, kokosmjölk, kokosolja, vaniljsocker och salt till det blir en krämig karamell. Smeta ut karamellen ovanpå bottnen. Strö över jordnötter - tryck ner dem försiktigt i karamellen - och ställ in formen i fysen i cirka 1 timme.
 
4.
Smält chokladen. Temperera den om du är fancy (men det behövs inte).
 
5.
Dela din botten till lagom stora bars. Jag fick ut 10 stycken från min. Täck varje bar med choklad - glöm inte sidorna (jag hoppade över bottnen). Strö över lite flingsalt och ställ tillbaka dem i frysen i 15 minuter (tills chokladen stelnar).
 
6.
Din veganska snicker är klar! Ät! Och om du inte äter alla på en gång, så förvara dem i frysen tills du blir sugen på mer.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Snicker bars (vegan & gluten free)
(10 bars)
 
Base
2 dl almond flour
½ dl coconut flour
½ dl peanut butter
½ dl agave
 
Vegan Caramel
7 medjool dates
¾ dl peanut butter
¼ dl coconut milk
½ dl coconut oil (melted)
½ teaspoon vanilla sugar
1 pinch of salt
1 dl peanuts (enough to cover your tin)
 
Topping
200 g (vegan) dark chocolate 70%
Sea salt
 
1.
Combine all ingredients for the base and press it out in a 15x15 cm form. Put it in the freezer to set for 30-45 minutes.
 
2.
Remove the stone from the dates and put them in a bowl. Pour boiling water on top of them and let soak for 45 minutes.
 
3.
Mix dates, peanutbutter, coconut milk and coconut oil in a food processor, to form a caramel. Smear the caramel on top of the prepared base. Add the peanuts, then return to the freezer for 1 hour.
 
4.
Melt the chocolate. Temper it if you want to be super fancy.
 
5.
Slice the base into bars of your preferred size. Cover each bar with chocolate. Don’t forget the sides. Sprinkle some sea salt on top, then return to the freezer for the last time (10-15 minutes).
 
6.
Your vegan snicker bars are done. Eat! If you don’t finish them right away, keep them in the freezer until your cravings come back!

Chocolate Chip Cookies gjorda på kikärtor och mandelsmör (veganska)

Kompisar! Ni måste testa de har kakorna! De är gjorda på mosade kikärtor, men tänk nu inte att du äter hummus i kakform, för smaken är inte ens i närheten. Kikärtorna bidrar till en härlig, degig och tuggig kaka, och mandelsmör, agave och vanilj bidrar med en massa smak.
 
Tänk vad bra, att både ni som är veganer och glutenallergiker kan äta dessa chocolate chip cookies. Världen är rätt bra, trots allt!
 
Trevlig helg!
 
 
Chocolate Chip Cookies gjorda på kikärtor och mandelsmör (veganska)
(8-10 kakor)
1 ¼ dl kikärtor (ta bort höljet som omger dem)
1 tsk vaniljsocker
½ dl mandelsmör
¼ dl agave
½ tsp bakpulver
2 mas bovete
1 nypa flingsalt
½ dl (veganska) chocolate chips
 
1.
Värm ugnen till 175 grader C.
 
2.
Mixa ihop alla ingredienser utom chocolate chipsen i en matberedare, tills det har blivit en deg. Addera chokladen och rör ihop (eller pulsera maskinen några gånger).
 
3.
Rulla 8-10 bollar med fuktiga händer. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner dem med fingrarna för att forma kakor. De kommer inte att sprida sig i ugnen.
 
4.
Baka i 10-12 minuter. Kakorna kommer vara mjuka när du tar ut dem, men de stelnar något när de svalnar. De kommer dock inte bli krispiga, men alldeles underbart "tuggiga".
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chickpea chocolate chip cookies with almond butter (vegan)
(8-10 cookies)
1 ¼ dl cooked chickpeas, peeled
1 teaspoons vanilla sugar
½ dl almond butter
¼ dl agave
½ teaspoon baking powder
2 tablespoons buckwheat flour
1 pinch of salt
½ dl (vegan) chocolate chips
 
1.
Pre-heat you oven to 175 degrees C.
 
2.
Combine all the ingredients, except for the chocolate chips in a food processor and mix until smooth. Add the chocolate chips and stir, or pulse the machine once or twice.
 
3.
With damp hands, form the cookie batter into 8-10 balls. Put them on an oven sheet covered with parchment paper. Press down slightly with your fingers - they will not spread in the oven.
 
4.
Bake for 10-12 minutes. The cookies will be soft when you remove them from the oven but will firm up when cooled down.

Risnudelsallad med kål, vårlök och broccoli

Idag gjorde jag en supergod nudelsallad till lunch. Jag marinerade risnudlarna i en marinad av bland annat miso, ingefära, lime och sesamolja. Blev så smakfullt och gott - älskar de där asiatiska smakerna. Miso är för övrigt världens bästa grej, smaksätter allt möjligt på två sekunder, man behöver knappt tänkta själv.
 
 
Risnudelsallad med kål, vårlök och broccoli
(2 stora portioner)
120 g risnudlar
1 litet broccolihuvud
1 handfull toscansk kål (eller grönkål)
2 vårlökar
100 g fast tofu
1 tsk gurkmeja
1 tsk soja
Rosépeppar
Sesamfrön
 
Marinad
1 tumbit ingefära
2 msk misopasta
1 lime, skal + lite saft
½ msk sesamolja
1 tsk kinesisk soja
1 tsk agave
½ dl vatten
Salt & peppar
 
1.
Lägg risnudlarna i en skål. Häll på kokande, saltat, vatten tills det täcker nudlarna. Täck skålen med platsfolie och låt stå i 6-8 minuter. Häll sedan av vattnet lägg tillbaka nudlarna i skålen.
 
2.
Mixa alla ingredienser till marinaden. Häll marinaden över nudlarna och rör om. Låt stå i minst 30 minuter - gärna längre.
 
3.
Dela broccolin i mindre buketter och koka den mjuk.
 
4.
Stek skivad vårlök och kål i olja. Smaksätt med salt och peppar.
 
5.
Dela tofun i kuber och smaksätt rikligt med salt, peppar och gurkmeja. Stek i olivolja. Häll ner sojan i slutet av stekningen.
 
6.
Blanda nudlarna med broccoli, kål, vårlök och tofu. Lägg upp på tallrik och toppa med rosépeppar, sesamfrön och lime.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Rice noodle salad with kale, spring onions and broccoli
(2 large servings)
120 g rice noodles
1 small head of broccoli
1 handful kale
2 spring onions
100 g firm tofu
1 teaspoon turmeric
1 teaspoon soy sauce
Red pepper corns
Sesame seeds
 
Marinade
1 thumb piece ginger 
2 tablespoons miso paste
1 lime, zest + some of the juice
½ tablespoon sesame oil
1 teaspoon Chinese soy sauce 
1 teaspoon agave
½ dl vatten
Salt & pepper
 
1.
Put the rice noodles in a bowl. Pour boiling, salty, water to cover the noodles. Cover the bowl with cling film and let sit for 6-8 minutes. Then rinse the water trough a sieve and add the noodles back into the bowl.
 
2.
Mix all ingredients for the marinate. Pour the marinade over the noodles and stir. Let sit for at least 30 minutes - but preferably longer.
 
3.
Cut the broccoli in smaller florets and boil until soft.
 
4.
Fry spring sliced spring onions and kale in olive oil. Season with salt and pepper.
 
5.
Cut the tofu into cubes and season with salt, pepper and turmeric. Fry in olive oil. Add the soy to the pan in the end and let it caramelize a bit.
 
6.
Mix the noodles with broccoli, kale, spring onions anf tofu. Put on a plate and top with red pepper corns, sesame seeds and lime.

Kikärtsgranola med snabb äppelmos

Varning! Det här receptet måste läsas med ett öppet sinne. För jag inser att kikärtsgranola låter helt knas i mångas öron. Men faktum är, att det är världens bästa påhitt - om ni frågar mig själv.
 
Jag brukar baka kikärtor i ugnen, de blir krispiga efter någon halvtimme eller så, och då brukar jag smaksätta dem med allt från salt, kryddor eller riven parmesan (eller allt tillsamms). Det är ett jättebra snack att ta till, när chipsskålen ekar tomt, eller godisaffären har stängt. 
 
Men krispiga kikärtor går ju att förädla på fler sätt. Så denna gången smaksatte jag dem med kanel, kardemumma och agave, och vips, så hade jag en helt ny sorts granola framför mig. Perfekt till yoghurten, chiapuddingen, gröten - eller som i mitt fall, äppelmoset. Testa det här. Det är glutenfritt och veganskt, och ett kul alternativ till annan granola.
 
 
Kikärtsgranola med snabb äppelmos
1 burk kikärtor
1 msk agave
1 msk olivolja
2 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 nypa salt
 
1 äpple
2 msk vatten
½ tsk kardemumma
 
1.
Värm ugnen till 200 grader.
 
2.
Skölj av kikärtorna och torka dem torra. Lägg på en plåt och sätt in i ugnen i cirka 30 minuter.
 
3.
Ta ut och smaksätt med agave, olivolja, kanel, kardemumma och salt. Rör runt och sätt tillbaka i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.
 
4.
Skala äpplet och skär i mindre bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten och kardemumma. Koka mjuka och mixa sedan till ett mos med en stavmixer.
 
5.
Servera äppelmoset med granolan.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chickpea granola with apple purée
1 can of chickpeas, rinsed and dried
1 tablespoon agave
1 tablespoon olive oil
2 teaspoons grounded cinnamon
1 teaspoon grounded cardamom
1 pinch of salt
 
1 apple
2 tablespoons water
½ teaspoon grounded cardamom 
 
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
 
2.
Put the rinsed and dried chick peas on an oven tray. Bake in the oven for about 30 min.
 
3.
Remove from the oven and season with agave, olive oil, cinnamon, cardamom and salt. Stirr and put back into the oven for about 10-15 minutes.
 
4.
Peal the apple and cut in smaller pieces. Put in a sauce pan with the water and the cardamom. Let cook until the apples have become soft, then mix to a purée with a mixer.
 
5.
Serve the apple purée with the granola.

Friterat libabröd!

Jag köpte ett paket libabröd för någon vecka sedan, och hade ett bröd kvar i påsen. Helt ärligt låg det där och såg lite sorgset ut, så jag bestämde mig för att förädla det. Och med förädla, menar jag fritera. Såklart. Friterat libabröd med lite salt på, är typ det godaste du kan göra. Okej, en smärre överdrift, men Guuuud vad gott det är. Servera dem till din sallad istället för bröd eller krutonger. Jag lovar, du kommer inte ångra dig.
 
 
Friterat libabröd
1 libabröd
1 dl raps- eller solrosolja
Salt
 
1.
Skär libabrödet i mindre bitar.
 
2.
Värm upp oljan i en kastrull eller stekpanna. Var försiktig!
 
3.
Fritera några libabrödbitar i taget tills de blir gyllene och krispiga.
 
4.
Låt rinna av på ett hushållspapper. Salta medan de fortfarande är varma (direkt efter fitering).
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Deep fried liba bread
1 liba bread
1 dl vegetable oil
Salt
 
1.
Cut the liba bread in smaller pieces.
 
2.
Heat the oil in a pot or a pan. Be careful!
 
3.
Fry some of the liba bread pieces at a time, until golden and crispy.
 
4.
Let dry on paper towels. Season with salt immediately after frying. 

Chokladgranola (glutenfri och vegansk)

Alla dagar som börjar med choklad, är bra dagar - eller hur? Därför började jag denna lördag med en skål full med nicecream och granola, båda smaksatta med raw cacao. Jag älskar raw cacao (som jag väljer att kalla just raw cacao eftersom rå kakao inte låter lika trevligt), för du får hela chokladsmaken, men inget av sockret. Winwin!
 
Nicecreamen gör du bara av två frysta bananer, 1 msk raw cacao, 2 msk mandelmjölk och 1 nypa salt. Receptet på chokladgranolan hittar du här nedan. 
 
Trevlig helg på er!
 
 
Chokladgranola (glutenfri och vegansk)
(Ca. 750 g)
5 dl (glutenfria) havregryn
1 dl mandlar
1 dl pumpafrön
1 msk raw cacao
1 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
½ dl kokosolja
¾ dl agave
1 dl hasselnötter
1 dl kokosflingor
1 dl grovhackade dadlar
 
1.
Smält kokosolja och agave i en kastrull på spisen.
 
2.
Blanda havregryn, mandel, pumpafrön, kakao, salt och kardemumma i en bunka. Häll ner kokosoljan/agaven och blanda runt.
 
3.
Sprid ut blandningen på en plåt och baka i 20-25 minuter på 175 grader. 
 
4.
Ta ut från ugnen och låt svalna - det blir krispigt när det svalnar. Blanda sedan ner hasselnötter, kokosflingor och hackade dadlar. Förvara i en lufttät glasburk.
 
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Chocolate granola (gluten free and vegan)
(About 750 g)
5 dl (gluten free) oats
1 dl almonds
1 dl pumpkin seeds
1 tablespoon raw cacao
1 teaspoon salt
1 teaspoon grounded cardamom
½ dl coconut oil
¾ dl agave
1 dl hazelnuts
1 dl desiccated coconut
1 dl chopped dates
 
1.
Melt the coconut oil and agave in a sauce pan.
 
2.
Combine oats, almonds, pumpkin seeds, raw cacao, salt and cardamom in a bowl. Add the melted coconut oil/agave and stir to combine.
 
3.
Spread out the mixture on an oven sheet and bake at 175 degrees C for about 20-25 minutes.
 
4.
Remove and let cool - it will crisp up as it cools down. Add hazelnuts, desiccated coconut and chopped dates to the cooled granola. Store in an airtight container.

Libabröd med bön- och rödbetsröra, kål och portabello

Jag vet att bloggen går lite på sparlåga för tillfället. Det beror på endast på en sak: det jävla skånska vintervädret, som gör att det aldig är bra naturligt ljus, och det därför inte är kul att laga fotogenisk mat som passar på bloggen, eftersom det ändå är helt omöjligt att ta fina bilder.
 
Gah!
 
Jag menar inte att jag alltid tar perfekta bilder, men när det är mörkare än en åsnas bakhål hela dagarna, ser ju inget gott ut. Därför har jag liksom tappat motivationen lite. Men oroa er inte. Den kommer tillbaka. Och snart är jag tillbaka i Milano också, där jag hoppas på något ljusare dagar.
 
Nåväl. Här kommer receptet på dagens lunch. Det var gott. 
 
 
Libabröd med bön- och rödbetsröra, kål och portabello
(1 portion)
1 libabröd
1 dl cannellinibönor
1 kokt rödbeta
1-2 msk tahini
1 portabello
1 näve grönkål
2 kronärtskockshjärtan
Rapsolja med citronsmak
Olivolja
Salt och peppar
Sesamfrön till topping
 
1.
Mixa bönor, (hackad) rödbeta och tahini till en röra. Smaksätt med salt. Skiva portabellon och stek i olivolja. Smaksätt med salt och peppar. Massera grönkålen i citronolja (jag har en från Gunnarshögs Gård). Skär kronärtskockshjärtana i mindre bitar.
 
2. 
Bred ut rödbetsröran på ett libabröd. Toppa med kål, svamp och kronärtskocka. Avsluta med sesamfrön och eventuellt lite mer salt och peppar. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Liba bread with bean and beetroot spread, kale and portabello
(1 serving)
1 liba bread
1 dl cannellini beans
1 cooked beetroot
1-2 msk tahini
1 portabello
1 handful kale 
2 artichoke hearts
Rapeseed oil with lemon
Olive oil
Salt and pepper
Sesame seeds for the topping
 
1.
Mix beans, (chopped) beetroot and tahini. Season with salt. Slice the portabello and fry in olive oil. Season with salt and pepper. Massage the kale with lemon oil. Cut the artichoke hearts in smaller pieces.
 
2. 
Spread out the beetroot spread on a liba bread. Top with kale, portabello and artichoke. Finish with some sesame seeds and season to taste. Enjoy!


RSS 2.0