Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Laxtartar med majs och avokado

När jag gjorde min laxsashimi häromdagen använde jag inte upp hela biten lax jag hade köpt. Istället har den legat och dragit i sin marinad i två dagar i kylen. Full av smak igår när jag skulle använda den med andra ord. Jag hade redan bestämt att det skulle bli tartar av laxen, och insåg att det även var det perfekta målet efter träning - har man bara rätt ingredienser går det ju hur snabbt som helst att tillaga... just eftersom det inte ska tillagas
 
Jag beslutade mig för att använda upp ingredienser jag hade i kylen för att stapla min tartar. Därför blev det att ett lager betod av mixad majs, ett lager av laxen, och ett lager av en halv avokado mixad med ricotta. Tyvärr blev det undre lagret alldeles för löst, så när jag tog bort formen (och formen i detta fall var en urdiskad konservburk som jag tagit bort både toppen och botten på - fungerar hur bra som helst om man inte har en multiring) så spred hela tartaren ut sig. Ingen skönhet med andra ord - men fantastiskt gott!
 
 
Laxtartar med majs och avokado
(1 port)
130-150 g färsk lax
1 dl majs (från konserv går bra)
½ avokado
1 msk ricotta
Några droppar Tabasco
1 krm citronsaft
Salt/peppar
Persilja
 
Marinad till lax
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk olivolja
½ msk riven ingefära
Salt/peppar
 
1. 
Gör i ordning marinaden till laxen och låt laxfilén marinera - minst en timme, men gärna längre. Eftersom laxen ska ätas rå ska den helst frysas ett dygn innan den läggs i marinaden. Köp hellre färsk lax och frys än att använda redan färdigfrysta laxfiléer - det är stor skillnad på smak!
 
2.
Mixa majs med salt och peppar med en stavmixer. Addera eventuellt lite kikärtor till detta lager för att få bättre stadga! Lägg i botten på din form tryck till med en sked för att få ett jämt lager.
 
3.
Grovhacka laxen med en kniv - använd inte en mixer till detta - du vill ha lite struktur på laxbitarna. Lägg ovanpå majsen och tryck till med en sked.
 
4.
Mixa avokado med citronsaft, Tabasco, salt och peppar. Lägg ovanpå laxen.
 
5.
Lyft upp formen. Toppa med persilja. Enjoy!

Lätthalstad laxsashimi med fänkålssallad

Det finns ett lunchställe här i Milano som heter That's Vapore (namnet är en ordlek - that's amore känner de flesta till på grund av låten från 1950-talet. Vapore betyder istället smak, och passar därför bättre in som namn på en restaurang). Nåväl, vad jag skulle komma till är att det är ett av mina favoritställen att besöka på min lunchrast, just för att de fokuserar på smakfull mat, som tillagas på ett nyttigt sätt. All mat ångkokas (om det inte är så att du beställer en sallad eller sashimi som ska ätas råa) vilket gör att det inte tillkommer massa olja och smör i stekningen. Dessutom är många av rätterna baserade på fisk och grönsaker vilket ju känns betydligt mer hälsosamt än rött kött. Så, är ni i Milano, rekommenderar jag ett besök på That's Vapore på Corso di Porta Vittoria.
 
Inspirerad av en fantastiskt god laxsashimi som jag åt på That's Vapore förra veckan bestämde jag mig för att i helgen göra min egen sashimirätt. Jag köpte en bit laxfilé av min fiskgubbe i lördags. Den slängde jag direkt in i frysen för att bli av med eventuella parasiter (viktigt att frysa fisken om den ska ätas rå). Igår tinade jag laxen, ryckte bort benen, rensade bort skinnet, och lagade en av de godaste rätter på länge. Oj så gott det blev, det här måste ni prova!
 
 
Lätthalstad laxsashimi med fänkålssallad
(2 port)
300 gram laxfilé med skinn
1 fänkål
10 cm gurka
1 avookado
2 msk sesamfrön
 
Marinad till lax
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk olivolja
½ msk riven ingefära
Salt/peppar
 
Dressing till fänkålssallad
1 msk fisksås
1 msk soja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk Srirachasås (eller några droppar Tabasco)
Salt/peppar
 
1.
Börja med att ta bort ben och skinn från laxen. Släng benen - men spara skinnet. 
 
2.
Blanda marinaden till laxen i en påse. Lägg i laxen och låt marinera en timme.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Salta laxskinnet och lägg med den skimmrande sidan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Stek tills skinnet blivit krispigt, cirka 20 minuter.
 
4.
Skiva fänkål och gurka tunnt, gärna med mandolin, osthyvel eller potatisskalare. Lägg i skål och blanda med dressingen.
 
5.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Häll åt sidan. Skiva avokadon tunnt.
 
6.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Lägg ner laxen och halstra den 20 sekunder på varje sida. Inte mer! Laxen ska vara rå annars är det inte sashimi! Skiva laxen i tunna skivor.
 
7.
Lägg upp fänkålssalladen på en tallrik. Lägg på avokado och lax. Toppa med laxskinnet (delat i mindre bitar) och sesamfröna. Häll eventuellt över marinad/dressing om det finns någon kvar. Enjoy!

Amerikanska pannkakor med kardemumma och kanel

Helgfrukostar. Finns det något bättre? När man kan bortgå från rutinen och lägga ner tid både på att laga och äta frukost? När man kan sitta under täcket med en rykande kopp kaffe eller te och se på Nyhetsmorgon tills det inte längre är morgon. Jag älskar det. Igår laddade jag inför ett gympass med glutenfria amerikanska pannkakor med smak av kardemumma och kanel. Jag toppade dem med turkisk yoghurt som jag blandade ut med kokosflingor. Och så banan, mullbär (älska, älska, älska) och honung! Smarrigt värre!
 
 
Amerikanska pannkakor med kardemumma och kanel
(6 st)
1 ½ dl bovetemjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 krm kardemumma
1 nypa salt
1 ½ valfri mjölk
1 ägg
 
Kokosolja till stekning
 
Turkisk yoghurt
Kokosflingor
Banan
Mullbär
Honung
 
1.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mjölk och ägg. Rör om. Låt stå och dra i 5 minuter.
 
2.
Hetta upp kokosolja i en väldigt varm stekpanna. Sänk värmen. Skeda i smet, cirka ½ dl per pannkaka. Grädda tills det börjar bubbla på ovansidan - då är det dags att vända pannkakan.
 
3.
Blanda turkisk yoghurt med kokosflingor. Toppa varje pannkaka med yoghurt, skivad banan och mullbär. Avsluta med att ringla lite honung över tallriken.

Kalorisnålt blomkålsris med currysmak

Blomålsris. Världens bästa uppfinning. Jag älskar att göra fried rice med blomkålsris, det håller kalorierna nere men näringsinnehållet uppe. Igår valde jag att smaksätta med curry och rökt paprikapulver. Så himla gott. Jag såg dessutom igår på mitt Instagramflöde att Ica säljer färdigt blomkålsris i förpackning - det måste vara höjden av lathet, hur svår kan det vra att ta fram rivjärnet och riva ett blomkålshuvud? Antagligen betydligt billigare dessutom. Men Ica är smarta, jag ger dem det, vi är många som vill ta genvägar då och då.
 
Portionen nedan innehåller bara 170 Kcal, vilket ju är toppen för alla som vill hålla kaloriintaget nere såhär efter jul och nyår. Jag kompletterade dock med en frukt efteråt, för alldeles för lite kalorier är inte heller bra. 
 
 
Kalorisnålt blomkålsris med currysmak
(1 port)
 
200 gram blomkål
1 liten bit färsk ingefära
1 äggvita
100 g ärtor
½ msk gul curry
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk citronsaft
Salt/peppar
100 gram tomater
 
1.
Riv blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn. Riv ingefäran på den fina sidan av rivjärnet.
 
2.
Stek blomkålsris och ingefära i en non-stick stekpanna (utan tillsatt smör eller olja - självklart kan ni addera detta om ni inte bryr er om kalorierna). För riset åt sidan och häll ner äggvitan i pannan. Låt stelna lite och hacka sedan upp det. Blanda med blomkålsriset. Krydda med curry, paprikapulver och salt/peppar. Häll i ärtorna och låt dem bli varma.
 
3.
Häll upp i tallrik och toppa med körsbärstomater - och eventuellt färsk persilja om du har någon hemma.

Ugnsstekt Portabello med salviasmör

Hela dagen igår planerade jag att göra Carbonara till middag. Jag riktigt längtade till kvällen för att kunna få sätta planen i verket, men precis innan middagstid gick jag till den biologiska affären runt hörnan för att fylla på skafferiet med bovete, sesamfrön och solroskärnor. Och där låg den och kallade på mig. Portabellon. På en sekund hade mina middagsplaner ändrats. Jag älskar svamp, och just den här Portabellon var säkert 15 centimeter i diameter, ett av de finaste exemplar jag någonsin sett. Det var en chans jag inte ville missa, så jag investerade 1,45 Euro och tog med mig min Portabello hem. Väl hemma i köket improviserade jag fram en vegetarisk rätt av det jag hade hemma (ett tips: ska ni bjuda vegetariska vänner på middag så ersätt biffen med Portabello, det är minst lika gott och fungerar som perfekt substitut). Jag slängde ihop ett kryddsmör med massa salvia och det gav så himla god smak till svampen - ett måste! Snabbmarinerade tomater, zoodles (zucchini-nudlar) och en ricotta- och fransk senapcrème fick agera tillbehör. Topp!
 
 
Ugnsstekt Portabello med salviasmör
(1 port)
 
1 stor Portabello
25 gram smör
5 salviablad
1 tsk rökt paprikapulver
Salt/peppar
2 msk riven parmesanost
 
½ zucchini
 
10-12 körsbärstomater
½ msk olivolja
3-4 basilikablad
1 tsk torkad oregano
 
3 msk ricotta
2 tsk fransk senap
Salt/peppar
 
Stora kaprisfrukter
 
1.
Sätt ugnen på 220 grader
 
2.
Ta bort foten från svampen och skala bort den yttre delen av hatten. Lägg den upp och ner på en plåt. Mixa smör, grovhackad salvia, paprikapulver och salt/peppar till ett kryddsmör. Klicka på smöret på svampen och sätt in i ugnen i cirka 20-25 minuter. När det är 10 minuter kvar, strö på riven parmesan.
 
3.
Hyvla zucchinin med en osthyvel/potatisskalare till tunna remsor. Skåra sedan remsorna till tunna spaghetti. Blanchera snabbt i kokande vatten.
 
4.
Dela tomaterna på hälften. Lägg i en skål och häll över olivolja, finhackad basilika och torkad oregano. Rör om.
 
5.
Blanda ricotta och fransk senap med salt och peppar.
 
6.
Lägg upp på tallrik. Dekorera med kapris. Ät. Inte svårare än så!

Bananglass-sandwich

Jag har länge velat testa att göra en glass-sandwich av bananglassen som jag ofta äter till frukost. Men hittills har jag inte kommit på vad jag ska göra för kex - jag vill ju fortfarande att frukosten ska vara nyttig och vill därför inte att det ska vara massa smör och socker i kexsmeten. Men så igår när jag som bäst satt och scannade Pinterest efter inspiration till allt möjligt kom jag över ett recept på crackers som var gjorda av bara två ingredienser - mosad banan och linfrön. Jag tänkte att det där måste jag kunna bearbeta till min egen version. Eftersom jag inte ville göra kexen på mosad banan, då det redan är massa banan (typ bara) i glassen, valde jag att använda mig av äppelpuré istället. Äppelmos går säkert också bra, men se till att den är osötad. 
 
Min bananglass-sandwich blev supersmarrig, men något svår att äta. Jag var alldeles för ivrig och skulle nog ställt in dem i frysen ett tag efter att jag monterat dem - men det var jag för otålig till. Så efter fotot tog demolerade jag helt enkelt sandwichen och använde kexen som en skopa till glassen istället. Lika gott, men något kladdigt. Tålamod är något jag inte direkt begåvats med...
 
 
Bananglass-sandwich
(2 st)
 
100 gram äppelpuré
1 dl krossade linfrön
1 nypa salt
 
1 ½ banan, fryst i bitar över natten
½ tsk färsk riven ingefära
½ tsk laktitspulver
 
Granatäppelkärnor
 
1. 
Sätt ugnen på 150 grader.
 
2.
Blanda äppelpuré, linfrön och salt till en massa. Bred fyra lagom stora cirklar på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen cirka 30 minuter. Ta ut och låt torka/svalna på ett galler.
 
3.
Mixa banan, ingefära och lakritspulver till glass. Bred på två av kexen, lägg på granatäppelkärnor, toppa med det andra kexet.
 
4.
Sätt in i frysen 30 min om du har tåladmod till det - annars är det bara att äta och kladda på!

Sesamflarn med parmesan

Det här är så gott. Så, så gott. Och enkelt. Toppingen får att variera precis efter tycke och smak, och sesambottnen doftar helt fantastiskt när den gräddas. Jag har gjort ett liknande flarn förrut, men denna gången tillsatte jag parmesan i degen - en succé!
 
 
Sesamflarn med parmesan
(1 port)
15-20 gram rumstempererat smör
½ dl grahamsmjöl
1 dl sesamfrön
½ dl riven parmesan
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
1 ägg
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Blanda tärnat smör med mjöl, sesamfrön, parmesan, fiberhusk och salt till en grynig massa. Tillsätt ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter. 
 
3.
Bred ut degen med en slickepott på ett bakplåtspapper. (eller tryck ut med fuktade fingrar). Grädda i ugnen i cirka 15 minuter.
 
4.
När flarnet är redo, låt svalna så länge du okar vänta, toppa sedan med valfri topping - guacamole är en favorit!

Sötpotatissoppa med porcinivatten

Igår tror jag att jag skapade den godaste soppan jag någonsin skapat. Hemligheten ligger i två ingredienser: huvudingrediensen som är sötpotatis och huvudsmaksättaren som är porcinivatten (det vill säga överblivet vatten från att ha lagt porcini i blöt). Porcinivatten är så fullt av komplexa smaker att det är omöjligt att ersätta det med något annat - och själva porcinin kan ni ju använda till massa annat, som till den här pastan till exempel. I övrigt är receptet väldigt hands-on, inga konstigheter överhuvudtaget. Snabbt och lätt och perfekt när magen kurrar och ni vill ha något som mättar både magsäck och själ!
 
 
Sötpotatissoppa med porcinivatten
(2 port)
2 normalstora sötpotatisar
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 salviablad
2 dl porcinivatten
4-5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt/peppar
 
1 dl ricotta
6-8 basilikablad
Salt/peppar
 
Sojasås
 
1.
Grovhacka lök och vitlök. Stek i olivolja i en kastrull. Skala och dela sötpotatisen i mindre bittar, addera i kastrullen. Låt steka med några minuter, häll sedan på porcinivatten, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och koka tills sötpotatisen mjuknat (cirka 10 minuter beroende på hur stora bitar du delat sötpotatisen i).
 
2.
Ta bort grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Salta och peppra och låt koka upp igen.
 
3.
Under tiden som soppan kokar, blanda ricotta med finhackad basilika och salt&peppar.
 
4.
Servera soppan i en djup tallrik toppat  med basilikacrèmen och några droppar sojasås.

Porcinifylld ravioli med enkel tomatsås

Jag är rädd att jag har tappat er, mina fina läsare, för här har det minsann ekat tomt i drygt två månader. Jag tappade helt enkelt lusten till matlagning i slutet av förra året, och utan lust är man inte särskilt kreativ. Så istället för att uppdatera er varje gång jag lagade en sallad till middag så lade jag helt enkelt Citroncest på is. Men nu så. Nytt år, ny inställning, och ny lust till matlagning. Jag har beslutat mig för att börja året med en socker-detox. Inget godis, inga kakor, inget socker i kaffet. Jag har även strykt mina nötter och mitt älskade jordnötssmör från det dagliga intaget, för även om det är nyttiga fetter, så måste jag lära mig att det inte går att trycka flera nävar nötter om dagen - det finns en gräns. Och för att distrahera hjärnan från att tänka på socker så måste jag äta mer stabilt, därav ny matlagningslust. Där har ni historian, nu kör vi årets första recept.
 
 
Porcinifylld ravioli med enkel tomatsås
(2 port)
 
200 gram mjöl
2 ägg
1 nypa salt
 
70 gram torkad porcini
3-4 msk ricotta
5 basilikablad
Salt/peppar
 
1 gul lök
1 vitlök
20 körsbärstomater
1 dl vatten från den torkade porcinin
1 msk vitvinsvinäger
1 nypa socker
1 msk olivolja
 
Parmesan
 
1. 
Pastadeg: Lägg mjölet i en pyramid och gör en grop i mitten. Knäck äggen i gropen och inkorporera mjölet lite i taget med hjälp av en gaffel. När ägg och mjöl blandats någorlunda, lägg ner gaffeln och knåda ihop degen med händerna. Plasta in degen och lägg i kylen minst en timme, men gärna längre. Tips: gör degen direkt på morgonen så är den redo till middagen.
 
2.
Porcinifyllning: Lägg porcinin i blöt i cirka 2 dl vatten. Låt stå minst en timme. Krama sedan ut vattnet från svampen (obs: spara vattnet), och lägg i en mixer tillsammans med ricotta, basilika och salt&peppar. Mixa till en slät massa. 
 
3.
Ravioli: Dela degen i fyra delar (endast för att göra det lättare för er själva) och kavla ut varje del så tunt som möjligt. Ta ut cirklar, cirka 10 cm i diameter. Lägg en dryg tesked fyllning i mitten av cirkeln, fukta kanterna med kallt vatten och toppa med en annan cirkel. Pressa ut luften och försegla kanterna genom att trycka med en gaffel. Lägg dem att torka på en skärbräda halvtäckt med polenta eller ströbröd så att de inte fastnar. Koka sedan i saltat vatten i cirka 2-3 minuter. Raviolin är klar när de flyter upp till ytan.
 
4.
Tomatsås: Grovhacka den gula löken, skala vitlöken men hacka den inte. Stek  lök och vitlök i olivolja tills den blivit något mjukare. Dela körsbärstomaterna i två delar och lägg ner i stekpannan tillsammans med löken. Låt steka mjuk i cirka 5 minuter. Lägg till 1 dl av vattnet som porcinin svält i (fyllt med smak, mums). Låt koka ner. Mosa sedan tomaterna med en gaffel, tillsätt vitvinsvinäger, och låt koka lite till. Krydda med salt, peppar, en nypa salt och eventuellt en nypa oregano. 
 
5. 
Servering: Lägg tomatsåsen i botten på en djup tallrik. Toppa med raviolin och servera med riven parmesan.

RSS 2.0