Bananpannkakor med lakritspersimon och bovete
Jag hade först tänkt att endast ladda upp julrecept hela december. Men så tänkte jag om. För visst kan det vara skönt att inte bara se bilder på julskinka och sill och en miljon olika sorters fudge? Så tänker i alla fall jag (även om jag längtar väldigt mycket efter just julskinka, sill och fudge och ser fram emot att få äta, laga och baka detta även på hemmaplan i Sverige). Men tills dess kommer jag nog slinka emellan ett och annat vanligt recept. Till exempel det här på väldens e n k l a s t e och g o d a s t e pannkakor. Bästa starten på dagen. Pannkakorna består bara av två ingredienser - banan och ägg, men sedan kan man förvandla dem precis hur man vill genom att smaksätta dem med olika kryddor (som kanel, kardemumma, saffran eller lakrits) och toppa dem med sina favoritfrukter och bär. Och kanske lite yoghurt. Och lite honung. Eller glass, vad vet jag! Gör dem så nyttiga eller extravaganta som ni vill.
Bananpannkakor med lakritspersimon och bovete
(1 port)
2 ägg
1 mogen banan
½ persimon
½ tsk laktistpulver
1-2 matskedar grekisk yoghurt
1 msk helt bovete
Granatäppelkärnor
Smör eller kokosolja till stekning
1.
Mosa bananen med en gaffel. Knäck två ägg i en skål och vispa upp. Blanda ner banan.
2.
Hetta upp lite smör i en stekpanna på medelvärme. Stek små bananpannkakor (jag brukar få ut mellan 5-7 stycken beroende på hur stora bananen och äggen är - ju mindre pannkakor, desto lättare att vända).
3.
Dela persimonen i mindre bitar. Blanda med lakritspulvret.
4.
Lägg pannkakorna i en hög på en tallrik. Varva med persimon, yoghurt och granatäpple. Toppa med helt bovete eller något annat crunchigt.
Julrecepten
Hej på er. Jag tänkte bara snabbt inflika att jag har samlat mina julrecept genom åren under en egen rubrik min receptbank (som ni hittar i menyn här ovan längst till vänster). Har även länkat en del här nedan och tänkte att jag fyller på listan medan december fortskrider. Förhoppningsvis hittar ni något smarrigt att laga. Ciao Ciao!
En bild från området Navigli här i Milano. Det är verkligen som att vandra i ett vinterlandskap med ljusen som reflekteras i kanalen.
Julrecept
Glaserade revben med potatisklyftor och äppelsalsa
Ni vet fabeln om fåraheden som skrek vargen kommer så många gånger när det inte var sant, att när vargen till slut kom på riktigt så var det ingen som trodde honom och alla får dog? Sensmoralen i den historian är att att man inte ska ljuga, för när man väl talar sanning så är det ingen som tror en. Varför skriver jag nu om den fabeln tänker kanske ni? Det här är ju en matblogg fri från lögner så vitt jag kan åminna mig. Dock tror jag att jag många gånger i mina recept har uttryckt mig i stora ord och exalterade adjektiv för att beskriva rätter som jag tycker jag har lyckats bra med. Och om man gör det tillräckligt ofta så är det ju till slut ingen som vet när det de facto är heeeeelt magiskt det där som ligger på tallriken. Om jag beskriver ett ägg som perfekt, vad betyder då perfekt när jag v e r k l i g e n vill uttrycka det? Förstår ni hur jag menar?
Vad jag vill komma till är att jag tror att jag idag har lagat det absolut godaste jag någonsin lagat. Och jag hoppas ni tror mig. Det här var fantastiskt, perfekt och alldeles alldeles underbart. Och jag menar varje ord från djupet av mitt hjärta. Ni måste laga dessa revbenen. Och gör dem inte till en del av ett julbord - de här förtjänar att glänsa för sig själv!
Revben
(2 port)
800 g revben
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 morot
½ dl vitvinsvinäger
1 köttbujongtärning
Salt/peppar/örter
Vatten
Glaze
1 dl honung
½ dl olivolja
1 tsk sirap
1 tsk soja
½ tsk Worcestershiresås
½ apelsin, saften
1 ½ cm färsk riven ingefära
½ riven vitlöksklyfta
Srirachasås efter smak
Paprikapulver
Salt&peppar
Äppelsalsa
½ rött äpple
2 msk granatäppelkärnor
½ msk olivolja
Citron, några droppar
Apelsin, några droppar
Tabasco efter smak
Salt&peppar
Potatisklyftor
2-3 potatisar
1-2 msk olivolja
Rosmarinkvistar
Vitlök
Salt&peppar
Revbenen
Hemligheten med att få riktigt möra revben är att förkoka dem i timmar innan de glaseras. Det är värt väntan, jag lovar.
1.
Hetta upp olivolja i en kastrull. Grovahacka vitlök och morot. Stek någorlunda mjuka i oljan. Tillsätt sedan vitvinsvinäger och buljongtärning. Lägg ner revbenen och täck med vatten. Salta, peppra och tillsätt eventuellt lite torkade örter. Låt koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda under lock på svag värme i 2-3 timmar.
2.
Sätt ugnen på 175 grader.
3.
Ta upp revbenen från buljonen. Rensa bort överflödigt fett och lägg dem på folie på en plåt.
4.
Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla runt om revbenen och sätt sedan in i ugnen att griljeras i cirka 20 minuter. Efter halva tiden kan du gärna pensla med lite extra glaze om du har någon kvar.
Äppelsalsan
Syrligt äpple passar perfekt till en sådan här typ av rätt där köttet blir lite sött av glazen.
1.
Tärna äpplet och lägg i en skål. Droppa över lite citronsaft för att förhindra att äppelbitarna blir bruna.
2.
Blanda ner övriga ingredienser och rör om. Låt stå och dra ett litet tag.
Potatisklyftorna
Enklaste och godaste sättet att fixa till potatisen. Behåll skalet på så får de en krispig yta samtidigt som de är mjuka inuti.
1.
Skölj potatisen. Dela den i lagom stora klyftor. Halvera en hel vitlök och lägg på plåten. Släng på några rosmarinkvistar om du har hemma. Ringla olja över och rör om.
2.
Tillaga i ugn, 200 grader i cirka 30-40 minuter beroende på potatisens storlek. Jag satte in potatisen 25 minuter på 200 grader, sedan sänkte jag värmen till 175 grader och lät den gå klar samtidigt som revbenen griljerades.
ENJOY!
Svartkålspaj - den nya grönkålspajen
Jag var iväg på ett möte igår med JCC (Junior Chamber Club), en förening här i Milano för oss unga svenskar. Vi håller på att planera en julfest om några veckor och jag är involverad i matlagningen. Vi pratade massa svensk julmat och när jag gick därifrån så var jag så himla sugen på grönkålspaj så idag satte jag till verket. Eller nästan i alla fall. Problemet är att det inte går att hitta grönkål i affärerna här. Jag vet inte ens om det finns i Italien. Prova att söka på grönkål på Wikipedia så ska ni få se att det inte ens finns någon italiensk översättning. Vad som däremot finns är svartkål, även kallad Toscansk kål och med det namnet kan ni ju förstå att den är mer frekvent förekommande i det italienska köket. Så min grönkålspaj bytte helt enkelt färg och nu ska jag lobba för att det blir den nya innepajen julen 2015. Vad tror ni, kommer jag att lyckas? Ni kan väl laga den här pajen och säga vad ni tycker? Själv tycker jag den blev en riktig tiopoängare! Ett extra stort tack till Emelie som har försett mig med Västerbottenost - det hade inte blivit lika bra utan den!
Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Pajfyllning
500 g svartkål
1 gul lök
1 msk olivolja
Salt/peppar
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
2 ½ dl riven Västerbottenost
Salt/peppar
Topping
1 dl valnötter
1.
Börja med pajskalet. Blanda mjölsorterna och saltet. Dela smöret i kuber och nyp snabbt ihop med smöret. Blanda ner vattnet och forma till en deg. Tryck ut i en springform, 24-26 cm i diameter. Ställ i kylen i 30 minuter.
2.
Koka upp vatten. Salta lite. Skölj och ansa kålen. Förväll den i det kokande vattnet, cirka 3 minuter. Häll av och kyl ner med kallt vatten. Tryck sedan ut så mycket vatten som möjligt. Grovhacka kålen.
3.
Skiva löken i halvmånar. Stek den mjuk i olivolja. Tillsätt den hackade svartkålen och låt steka med cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4.
Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet. Förgrädda i 10 minuter.
5.
Blanda ägg med mjölk och riven Västerbottenost. Smaka av med salt och peppar.
6.
Häll ner lök och svartkål i det förgräddade skalet. Häll över äggstanningen. Toppa med valnötter. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt sedan stå en liten stund så att allt sätter sig innan du skär upp den.
Pepparkakor och kristyr
Det är december! Yay! Det innebär att det är fullt lagligt att baka pepparkakor och lussekatter och koka kola och rulla tryfflar. Och titta på julkalendern och lyssna på julmusik hela dagen. Och njuta av juleljus och dofta på julgranar. Och dricka glögg. December gör kylan mödan värd. Och jag tycker nästan om själva uppladdningen fram till jul är mysigare än själva julafton som för många kan vara en dag fylld av stress. Sedan jag flyttade till Milano tycker jag nästan om julen mer än tidigare. För jag vet att jag garanterat kommer träffa min familj och mina vänner då. Och det är väl precis det som är det viktigaste med julen ändå?
Nåväl, ni skulle vi prata julbak tänkte jag. Jag slår på stort redan från start och börjar månaden med hemmagjorda pepparkakor. Det är egentligen superlätt att göra, man måste bara ge degen tid att vila i kylen minst ett dygn innan man kan sätta igång att baka ut dem. Men det är det värt, för degen blir så mycket mer lättarbetad när den fått vila. En annan sak som är bra med pepparkaksdeg är att den håller jättelänge i kylen så om ni inte vill baka 2 miljoner pepparkakor på en gång så är det bara till att spara degen tills suget infinner sig igen.
Jag gjorde egen kristyr också. Brukar inte dekorera pepparkakor, men jag kände att det fanns tid till det i år. Och vad kul det är! Hade kunnat sitta i timmar och dekorera, men till slut tog kristyren helt enkelt slut så då fick det vara nog. Har ni gjort pepparkakor än?
Pepparkaksdeg
(ca 150 små pepparkakor)
150 g smör
¾ dl ljus sirap
¾ dl ljus sirap
1 ½ dl strösocker
½ dl muscavadosocker
2 tsk pepparkakskryddor
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
2 små ägg
1 tsk bikarbonat
6 ½ dl vetemjöl
1.
Koka upp smör, sirap, socker och kryddor under omrörning. Låt svalna. Knäck i ett ägg i taget, rör om. Rör om bikarbonaten med lite mjöl och tillsätt till degen. Tillsätt sedan lite mjöl i taget och arbeta degen slät (jag använde en elvisp med degkrok, funkade bra).
2.
Plasta degen eller lägg den i en plastpåse. Lägg in i kylen öven natten.
3.
Ta lite deg i taget och kavla ut på mjölat bord. Ta ut pepparkakor i valfri form. Grädda på 225 grader i 5-7 minuter. Håll koll - de bränns snabbt. Låt svalna på galler.
Kristyr
(ca 2-3 dl)
1 äggvita
3 ½ dl florsocker
1.
Blanda ut äggvitan med florsockret.
2.
Häll upp i spritspåse.
3.
Go bananas.