Frukostmorotskaka
Morotskaka till frukost, hur låter det? Helt okej i min öron. Men om ni är som jag och inte vill börja dagen med en massa socker så tycker jag ni ska följa mitt recept, för där är varken socker eller mjöl i. Det är till och med laktosfritt för jag använde rismjölk istället för vanlig mjölk. Rismjölk är dessutom bra om man bakar sockerfritt, för den är naturligt söt. Jag erkänner att vanlig hederlig morotskaka kanske är snäppet godare, men den här frukostmorotskakan är en fantastisk kompromiss om ni vill lyxa till er morgon litegrann. Servera med yoghurt, banan, nötter och kanske lite jordnötssmör eller honung på toppen så ska ni se att ni kommer bli mer än nöjda.
Frukostmorotskaka
(4 portioner)
3 dl havregryn
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk var av Kanel/Ingefära/Kardemumma
2 morötter
1 dl rismjölk
2 ägg
1.
Blanda havregryn, bakpulver, salt och kryddor i en bunke.
2.
Grovriv morötterna och blanda med mjölk och ägg.
3.
Häll den blöta blandningen i mjölblandningen. Rör om till en smet.
4.
Häll i en ugnsfast form (25x15 cm, cirka) och sätt in i en 175 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter.
5.
Servera med yoghurt, banan, nötter och jordnötssmör eller lite honung.
Hummus
Jag har återigen kommit in i en period där jag är sugen på saker som jag aldrig egentligen äter. Denna gången är det selleri. Jag kan inte säga varför, men jag får sådana här perioder ibland. Vad kan man då göra med selleri? I Italien är det supervanligt att använda i maten, mycket för att en normal soffritto, vilken är basen i nästan alla köttfärssåser, består av just selleri, lök och morot. Men om man inte vill göra långkok på sellerin så går det lika bra att äta den rå. Den har en speciell smak, men eftersom den är så himla krispig tycker jag den passar perfekt att ha till en hemmagjord hummus, som variation till de vanliga morots- och gurkstavarna. Här kommer mitt recept på världens godaste hummus. Jag äter det minst en gång i veckan. Ibland två. Ibland varje dag. Jag älskar verkligen kikärtor.
Hummus
1 burk kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta
1 msk Tahini
½ citron, cest och saft
1 näve färsk bladpersilja
2 msk olivolja
Salt/peppar
1.
Häll av kikärtorna och skölj dem i vatten. Grovhacka vitlöken och bladpersiljan. Cesta citronen och pressa ut saften. Mixa allt med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Enjoy!
Vill ni ha den lösare kan ni tillsätta mer olivolja och/eller mer vatten. Tänk dock på att kompensera med mer kryddor.
Blomkåls- och ärtbiffar med ungsbakade morötter
Jag hade ett halvt blomkålshuvud liggandes i kylen efter att jag använt den andra halvan till att göra Fried (Blomkåls-) Rice häromdagen. Dessutom hade jag en burk med ärtor som väntade på att bli använda. Så igår valde jag helt enkelt att kombinera de två och göra blomkåls- och ärtbiffar smaksatta med pepparrotsvisp (importerad från Sverige) och parmesan (betydligt mer lokalt producerad). Jag toppade mina biffar med ricotta och granatäppelkärnor. Till det serverade jag mig själv ungsbakade morötter. Alltså, det blev så himla smarrigt! Vardagslyx när den är som bäst. Gott, nyttigt, enkelt!
Blomkåls- och ärtbiffar med ungsbakade morötter
(2 portioner)
½ blomkålshuvud
Buljong
1 dl frysta (tinade) ärtor
1 msk pepparrotsvisp
1 ägg
½-1 dl riven parmesan
1 msk pepparrot
4 medelstora morötter
Salt/peppar/paprikapulver/Tabasco
Olivolja till stekning
Ricotta
Granatäppelkärnor
Pistagenötter
1.
Börja med att göra i ordning morötterna. Sätt ugnen på 210 grader. Skala morötterna och dela dem i stavar, ju smalare stavar desto kortare tillagningstid. Ringla över olivolja, krydda med salt/peppar/valfri krydda. Sätt in i ugnen i 25-40 minuter.
2.
Koka upp buljongen (vatten + biljongtärning). Dela blomkålshuvudet i små träd. Låt koka tills de är mjuka, men fortfarande har en kärna. Häll i durkslag och skölj i kallt vatten så att de slutar koka. Släng ner i en bunke och mixa med en stavmixer, tillsammans med ärtorna och pepparrotsvispen.
3.
Blanda ägg, riven parmesan och kryddor i en liten skål. Addera till blomkålssmeten.
4.
Värm olivolja i en stekpanna. Klicka i smeten i lagom stora biffar - av min smet blev det totalt 6 biffar. Vänd efter någon minut eller så.
5.
Servera biffarna tillsammans med morötterna. Toppa med ricotta och granatäpple, och eventuellt några pistagenötter om du vill!
Hej på er!
Vad kul att så många har hittat till Citroncest, välkomna hit! Jag som skriver heter Louise Laurenius och bor sedan drygt två år tillbaka i Milano. Jag tror att mitt intresse för mat var en stor anledning till att jag sökte mig just till Italien, även om jag sedan långt tillbaka har haft en förkärlek till detta land. Just nu jobbar jag med marknadsföring på EFs italienska huvudkontor, men jag utnyttjar varje ledig stund till att experimentera i köket, eller rannsaka alla mysiga italienska marknader på nya spännande råvaror.
Om ni vill hitta alla mina tidigare recept kan ni söka under rubriken Receptbank i menyn här ovan. Där hittar ni allt möjligt gott, från nyttiga pannkakor, till hemmgjorda gnocchi och smarriga kakor. Jag lagar det mesta, men försöker alltid komma på alternativa tillvägagångssätt till de mer traditionella recepten. Det innebär att jag lagar mycket glutenfritt och laktosfritt - även om jag för den delen inte själv är intolerant. Men att experimentera i köket är kul!
Välkomna hit! Har ni några frågor är det bara att höra av er i kommentarsfältet!
Fried Rice (på blomkålsris)
Jag har tidigare gett ert ett liknande recept på Nasi Goreng, Stekt ris. Det receptet hittar ni här. Egentligen är detta exakt samma recept, bara det att jag ändrat grönsakerna lite, efter vad som fanns hemma i skafferiet och kylskåpet. Jag älskar stekt ris, men det kanske inte är det nyttigaste som går att finna på denna jord. Därför är det här receptet så bra, eftersom riset inte är riktigt ris, utan blomkålsris. Det drar ner på kalorierna och ökar på vitaminerna. Kan inte bli bättre. Och gott är det också!
Friend Rice (på blomkålsris)
(2 port)
½ blomkålshuvud
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 dl ärtor
1 dl inlagd svamp
1 ägg
1-2 msk soja
1 msk Sriracha Hot Sauce (eller Tabasco efter smak)
1 krm malen ingefära
1 krm paprikapulver
Salt&peppar
Olivolja till stekning
Cashewnötter/Pistagenötter/Sesamfrön till topping
1.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan på ett rivjärn så att det blir till blomkålsris.
2.
Grovhacka den gula löken, och finhacka vitlöken. Stek dem mjuka i olivolja - helst i en wokpanna, men en större stekpanna går också bra.
3.
Addera ärtor, svamp och blomkålsris.
4.
Knäck i ägget och rör runt. Rör inte för snabbt - det ska inte bli äggröra, utan stekas i mindre bitar.
5.
Addera soja, Sriracha och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
6.
Toppa med naturella (eller saltade om du vill) cashewnötter, pistagenötter och sesamfrön.
Linguine med krämig pumpasås
Gissa vad jag ska bjuda på för recept? Ett PUMPARECEPT. Jag vet, det kanske börjar bli tjatigt, men så får det vara. Denna gång använde jag min pumpapuré till en pastasås som blev superkrämig och fylld med massa smaker. Testa, testa!
Linguine med krämig pumpasås
(1 port)
60 gram linguine
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl pumpapuré
½ dl ricotta
1-2 dl pastavatten
2 kvistar färsk rosmarin
Paprikapulver
Muskotnöt
Salt o peppar
Parmesan och rostade pumpakärnor till toppingen
1.
Sätt på pastavattnet. Salta inte förrän det kokat upp. Släng i pastan. Koka till al dente.
2.
Under tiden som pastan kokar, hacka gul lök och vitlök och stek mjuk i olivolja. Tillsätt pumpapuré och ricotta. Blanda även i 1-2 dl av pastavattnet och låt det koka ner. Krydda med rosmarin och övriga kryddor.
3.
Häll av pastan och släng ner den i pastasåsen. Rör om. Toppa med riven parmesan och pumpakärnor. Middag på 15 minuter klar!
Glutenfria Pumpascones
Jag fortsätter med pumpatemat - så får ni massa tips på vad ni kan göra när ni väl kånkat hem två kilo pumpa från affären. Lite möda för besväret ska ni ju ha!
Från och med nu kommer jag alltid se till att ha hemmagjord pumpapuré i kylskåpet, det är så himla användbart. Använd det i bakning, blanda ut det i yoghurten, ha det som pålägg på mackan, eller använd det i nästa pastasås (recept på det kommer inom kort). Pumpapuré gör du genom att skala och dela pumpan, koka den i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk, och till sist mixa den slät med en handmixer. Där har du din pumpapuré. Och det bästa är att den är billig och utan några tillsatser överhuvudtaget! Jag valde att använda en del av min pumpapuré till dessa glutenfria sconesen. Det blev så goda! Alltså, så goda! Det behövdes egentligen inget pålägg utan jag hade kunnat äta dem som de var... om det nu inte var för att jag hade en god italiensk ost hemma som bara råkade förgylla min scone just denna dag.
Glutenfria pumpascones
(2-3 stycken)
1 dl pumpapuré
1 msk kokosolja (mätt i fast form)
½ ägg
1 tsk fiberhusk
1 dl havremjöl (mixa cirka 1 ½ dl havregryn i en mixer tills det blir ett mjöl)
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk råsocker
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
1 krm muskotnöt
1 krm salt
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Blanda pumpapuré, kokosolja, ägg och fiberhusk i en skål. Låt stå fem minuter
3.
Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Vänd ner pumpapuréblandningen och rör om till en kletig deg.
4.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg lite bovetemjöl på pappret så att degen inte fastnar. Forma degen till en boll och platta ut den på plåten till cirka 2 centimeters tjocklek. Dela degen i 2-3 delar beroende på hur stora scones du vill ha.
5.
Toppa med valfria frön, sätt in i ugnen i 15-20 minuter, ät och var glad!
Rostade Pumpakärnor
Jag köper pumpa på löpande band numera. Älskar att man kan göra så mycket med den, och att den är så näringsrik och nyttig. Och att den är billig och smakar toppen är ju också ett plus. Denna gång ville jag ta vara på h e l a pumpan och valde därför att även rosta pumpakärnorna. Det kan vara det enklaste i världen och efter 30 minuter har du ett hemmagjort och nyttigt snack. Eller varför inte använda dina pumpakärnor till topping på salladen eller soppan, eller baka in dem i nästa bröd du gör!
Rostade Pumpakärnor
Pumpakärnor från en pumpa (eller butternut squash)
Olivolja
Salt
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Gröp ur din pumpa och lägg pumpakärnorna i en skål. Ta bara bort de stora pumpaköttbitarna som följer med, resten kan du låta vara, det karamelliseras ändå i ugnen och blir lättare att ta bort efteråt.
3.
Ringla över olivolja och krydda med salt (här kan du såklart lägga till vilka kryddor du vill, t.ex. rökt paprikapulver eller timjan).
4.
Sätt in i ugnen i cirka 25-30 minuter, rör om varje tioende minut så att de rostas jämt. Ta ut och låt svalna. Et voilà!
Salty Granola
Min hyresvärd kom med en ny ugn till mig i söndags och jag invigde den genom att göra granola. Jag älskar granola! Ni vet när man har varit ute en kväll och alla ska äta hamburgare och kabab klockan fyra på natten? Då längtar jag istället hem till min müsliburk som jag rensar på nötter och torkad frukt. Jag vet inte hur många gånger pappa har skällt på mig på morgonen när det bara varit havregryn kvar till hans frukostfil...
Det bästa med hemmagjord granola är att man själv kan styra över hur söt den ska vara och vad som ska blandas i. Dessutom blir den betydligt billigare och roligare än den färdigköpta. Jag utgår alltid från samma grundrecept, vilket ni hittar här. Det är en bra avvägning mellan havregryn och vatten/olja. Denna gång valde jag dock att lägga till bovete i mixen, samt ta bort lite honung, lägga till sirap - men framförallt tillsätta salt! Alltså salt granola på söt yoghurt är så gott! Har ni inte provat - så gör det! Salt och sött rockar tillsammans, precis som salty caramel eller choklad med havssalt. Mums!
Granola
4 dl havregryn
1 dl hasselnötter (utan skal)
1 dl naturella cashewnötter
½ dl bovetekärnor
1 tsk malda kardemummakärnor
¾ dl vatten
¼ dl flytande honung
¼ dl ljus sirap
½ dl solrosolja
½ dl kokosflingor
Flingsalt
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
2.
Blanda havregryn, hasselnötter, cashewnötter, bovete och kardemumma i en bunke.
3.
3.
I en mindre skål, blanda vatten, honung, sirap och olja och häll sedan över grynblandningen. Rör om.
4.
4.
Sprid ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Torka i ugnen cirka 30 minuter, glöm inte att röra om med jämna mellanrum.
5.
5.
Ta ut och låt svalna. Blanda sedan i kokosflingor och salt och häll i tätslutande burk. Färdigt.
Soppa på butternutpumpa, kokosmjölk och rosmarin
När jag gör soppa går jag nästan alltid tillväga på samma sätt. Grundar med lök och vitlök, lägger i min valda huvudråvara och häller på buljong, kokar, mixar och blandar ut med något krämigt. Det blir alltid bra. Smaksättningen beror såklart på vilken huvudgrönsak jag valt. Pepparrot passar bra till ärtor. Ingefära till morötter. Och kokos passar perfekt till pumpa. Just den sista smakkombinationen upptäckte jag i helgen när jag behövde använda min butternutpumpa som låg och väntade i kylen. Jag hade ingen mjölk/crème fraiche/grädde hemma, så jag fick vända mig till kokosmjölken för att göra soppan extra krämig. Vilken fullträff!
Soppa på butternutpumpa, kokosmjölk och rosmarin
(2 port)
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 butternutpumpa
7 dl vatten
1 buljongtärning
1 dl kokosmjölk
1 bit färsk ingefära (ca 2-3 cm)
½ citron
1 nypa råsocker
2 kvistar färsk rosmarin
Salt/peppar/paprikapulver
½ dl kokosflingor
2 msk solroskärnor
1.
Grovhacka lök och vitlök och stek mjuk i olivolja i en gryta.
2.
Ta bort skal och kärnor från pumpan och dela i bitar. Släng ner pumpan i grytan och häll på vatten och en buljongtärning. Det är inte så noga hur mycket vatten du tar, häll på tills pumpan är täckt bara.
3.
Koka tills pumpan är mjuk. Värm under tiden kokosmjölk, riven ingefära och citronsaft i en annan kastrull.
4.
Häll av lite av vattnet från pumpan (ju mindre vatten, desto tjockare soppa) och mixa slätt med en stavmixer. Häll i kokosmjölken och mixa lite till. Smaksätt med hackad rosmarin, kryddor och en nypa socker. Låt koka upp.
5.
Rosta kokosflingor och solroskärnor i en stekpanna tills kokosflingorna är gyllenbruna. Häll upp soppan i en djup tallrik och toppa med kokosflingorna samt lite färsk rosmarin.
Kolakakor med pistagenötter och hasselnötter
Det var väldigt länge sedan jag gjorde vanliga kakor här hemma, fulla med gluten, socker och smör. Det brukar istället oftast experimenteras vilt med olika mjölsorter och smaksättningar i köket när det väl kommer till kakbak. Men. Ibland vill man bara ha en gammal hederlig onyttig kaka i ena handen, och ett glas varm mjölk i den andra. Och så länge de stunderna inte infaller alltför ofta, så tycker jag man kan få falla för trycket. Igår var en sådan dag för mig. Jag utgick från ett chocolate chip cookie recept jag hittade, men ändrade det då jag inte hade huvudingrediensen hemma. Så istället för chocolate chips blev det pistagenötter, hasselnötter och lite annat smått och gott. De blev så goda! Jag hade i sirap så de blev sega som sirapskakor i mitten, men crunchiga i kanterna. Åh, mums! Och vilken tur att jag bara gjorde en liten sats, annars hade magen nog inte mått så bra idag!
Kolakakor med pistagenötter och hasselnötter
(6 stycken)
60 gram smör, rumsvarmt
½ dl råsocker
½ ägg, uppvispat
½ msk sirap
¾ dl vetemjöl
¼ dl havregryn
¼ tsk bakpulver
¼ dl havregryn
¼ tsk bakpulver
¼ tsk salt
½ tsk vaniljpulver
½ dl pistagenötter
½ dl hasselnötter
1.
Vispa smör och socker krämigt. Rör sedan ner det halva ägget och sirapen.
2.
Blanda vetemjöl, havregryn, bakpulver, salt och vaniljpulver i en annan bunke och vänd sedan ner det i smeten.
3.
Grovhacka nötterna och vänd ner även dessa.
4.
Lägg smeten på plastfolie och rulla ihop den till en korv. Lägg i frysen i 30 minuter.
5.
Efter 30 minuter, sätt ugnen på 180 grader.
6.
Dela korven i 6 delar och rulla varje del till en boll. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta till bollarna lite.
7.
Grädda i mitten av ugnen cirka 12-15 minuter. De kan vara lite mjuka när du tar ut dem från ugnen, de stelnar i rumstemperatur.
Sötpotatisgnocchi med smör- och salviasås
Det finns en italiensk kaka som heter Brutto ma Buono, vilket betyder ful men god. Det är egentligen ett väldigt bra namn som går att använda på mycket. Till exempel när man blandar ihop allt som är gott till en röra som ser helt oaptitlig ut, men som man bara vill äta mer och mer av. Eller när man gör macarons som mer ser ut som blaffiga maränger (been there, done that), men fortfarande smakar precis sådär perfekt som macarons ska smaka. Då passar också namnet bra. Eller som när man gör hemmagjorda sötpotatisgnocchi som ser ut som stryk, men är så goda att man önskar man hade gjort dubbel sats. Precis så var det för mig ikväll.
Mina gnocchis var inte det vackraste världen har skådat, men de var så goda. Jag gjorde dem glutenfria genom att blanda sötpotatisen med bovetemjöl istället för vetemjöl. Och så kryddade jag dem med kanel, ingefära och muskotnöt, jag tyckte det passade nu när Halloween börjar närma sig. Jag gjorde dessutom en smör- och salviasås att ha till - i Italien är det standard till denna typ av rätt. Två ingredienser som tillsammans kompletterar gnocchis perfekt. Och så parmesan på toppen. Och pistagenötter som extra crunch. Blir inte mycket bättre än så.
Sötpotatisgnocchi med smör- och salviasås
(1 port)
1 lagom stor sötpotatis
1 äggula
1 dl bovetemjöl + extra till utrullning
1 krm muskotnöt
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm vitpeppar
1 nypa salt
Ströbröd
30 gram smör
8-10 salviablad
2 msk riven parmesan
10 pistagenötter
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en plåt och baka i ugn i cirka 40 minuter, tills den blivit mjuk. Kläm ut köttet och låt svalna. Detta går bra att göra dagen innan, förvara sötpotatisköttet i kylen.
2.
Blanda sötpotatisen med äggula, bovetemjöl och alla kryddor. Knåda inte för mycket, då blir det segt, men se till att få ihop en relativt smidig deg. Dela den i två delar och rulla ut till två långa korvar på mjölat bakbord. Skär i 1,5 cm långa bitar. Rulla varje bit mot baksidan av en gaffel för att skapa skåror (detta är överkurs, men gör att såsen fastnar lättare på gnocchin sedan). Lägg gnocchin på en skärbräda som är täckt med ströbröd (eller polentagryn). Ströbrödet är till för att att gnocchin inte ska fastna i brädan. Låt gnocchin torka medan du kokar upp en stor kastrull med vatten.
3.
Lägg i gnocchin, cirka hälften i taget i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
4.
Under tiden som gnocchin kokar, smält smöret i en stekpanna och låt det bryna. Lägg i salvian så att den krispar till sig. Se till att inte bränna smöret.
5.
Släng ner gnocchin i stekpannan och skaka om. Häll upp i en djup tallrik och toppa med riven parmesan och pistagenötter.
Ungrostade kikärtor med parmesan och rosmarin
Om ni är sugna på snacks, men inte vill proppa magen full med onyttigheter, så kommer här lösningen till er. ungrostade kikärtor. Jag älskar kikärtor! Det är fasen en av växtrikets bästa uppfinningar. Man kan ha dem till så mycket - som de är i sallader, till hummus, till falafel, som bas i tårtor, och som nu till snacks. Det enda du behöver är en ugn och valfria kryddor till smaksättning, sedan är ditt snacks klart efter cirka 45 minuter. Easy-chickpeasy!
Ungrostade kikärtor med parmesan och rosmarin
(1 portion)
1 burk kokta kikärtor
1-2 msk olivolja
2 kvistar hackad färsk rosmarin
2 msk riven parmesan
Salt
1.
Sätt ugnen på 200 grader
2.
Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj dem väl under rinnande vatten. Torka av allt vatten.
3.
Sprid ut dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Rosta dem i cirka 40 minuter, tills de blivit lagom knapriga.
4.
Ta ut dem och blanda dem med olivolja, rosmarin, parmesan och salt medan de fortfarande är varma.
5.
Häll upp i skål och njut!
Röbetsgalette med cashew- och hasselnötskräm
Mer eller mindre hela veckan har jag gått och tänkt på en galette som jag ville göra nu i helgen när jag har mer tid över. Så igår kväll när det äntligen var dags att ställa sig i köket, vad händer då? Jo, elen går i hela lägenheten. Det händer lite då och då och det enda man kan göra när det sker är att vänta tills det går att slå på huvudsäkringen igen. Det brukar ta några timmar. Så nej. Det blev ingen galette igår. Degen som jag hade gjort fick snällt vänta i kylen.
Idag när det vankades lunch var dock elen tillbaka, men när jag satte på ugnen såg jag att själva skärmen där jag normalt sätt kan avläsa ugnstemperaturen och klockslag var helt svart. Ugnen funkade, men när man inte har en aning om vilken temperatur den är på, då blir det rätt svårt att laga mat. I ren ilska bestämde jag mig dock för att ugnen inte skulle vinna över mig. Jag ville göra min galette som jag så länge väntat på att få göra. Så. Jag tog en chansing, gissade att jag hade satt ugnen på rätt temperatur, och började sedan kavla ut min deg.
Det blev så bra!
Jag bestämde mig för svänga ihop en fyllning med rödbetor som redan var förkokta. Dessutom hade jag redan igår, när jag trodde att jag skulle laga min galette, lagt cashewnötter och hasselnötter i blöt för att kunna mixa dem till ett kross att blanda med ricotta till en kräm. Den krämen hade jag som bas till rödbetorna. Till huvudsmaksättare valde jag färsk rosmarin och honung som passar perfekt till rödbetor. Ojojoj, vad gott! Om ni ska välja ett recept att göra från Citroncest så är det detta!
Röbetsgalette med cashew- och hasselnötskräm
(1 galette, 2-3 port)
1 ½ dl vetemjöl
½ dl skalade sesamfrön
½ tsk salt
50 gram smör
2 msk grekisk yoghurt
2 tsk citronjuice
2 msk kallt vatten
1 dl cashewnötter, osaltade
½ dl skalade hasselnötter
½ dl ricotta
1-2 kvistar färsk rosmarin
3 förkokta rödbetor
Honung
Salt&peppar
1 ägg till pensling
1.
Börja med att göra degen. Blanda vetemjöl, sesamfrön och salt i en skål. Skär (det kylskåpskalla) smöret i tärningar och arbeta in i mjölblandningen tills det bildas smulor. Tillsätt sedan yoghurt, citronjuice och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte den, det är ok om den fortfarande är lite kladdig, du kommer ändå tillsätta mjöl vid utbakningen. Plasta in degen i plastfolie och lägg i kylen minst en timme.
2.
Under tiden som degen är i kylen lägger du casewnötter och hasselnötter i blöt så att de mjukas upp.
3.
Mixa sedan nötterna med en stavmixer eller liknande till ett grovt kross. Tillsätt ricotta och finhackad rosmarin. Krydda med salt, peppar och honung.
4.
Sätt ugnen på 200 grader (tror jag...). Ta fram degen från kylen. Mjöla bakbordet rikligt och kavla ut degen till en cirkel cirka 30 cm i diameter. Kanterna får gärna var lite ojämna, det ger bara ett mer rustikt utseende. Lägg degen på bakplåtspapper på en plåt.
5.
Bred ut nötkrämen i mitten av degen men lämna en kant på cirka 3-4 centimeter tom. Skär rödbetorna i skivor, cirka ½ cm breda, och täck krämen med dem. Toppa med lite ringlad honung och mer rosmarin. Vik in kanterna och överlappa dem lite medan de viker in dem. Pensla kanten med uppvispat ägg.
6.
Sätt in i ugnen i 30-40 minuter, tills kanterna blivit gyllene och degen är krispig. När det återstår cirka 10 minuter av gräddningen kan du toppa med lite extra sesamfrön om du vill. När galetten är klar, ringla över lite honung.