Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Gnocchi med en stark och krämig pesto

Om man frågar en äkta Genovese vad en pesto ska bestå av så finns det nog bara ett riktigt svar - basilika, pinjenötter, vitlök, pecorino/parmesan och olivolja. Men frågar man mig, så tycker jag man kan byta ut örter, nötter och smaksättare efter tycke och smak. Använd det som redan finns hemma i kyl och skafferi - jag lovar det kommer bli minst lika gott. Igår ville jag till exempel ha en grön sås till mina gnocchis, men i brist på både basilika och pinjenötter, tog jag persilja och hasselnötter istället. Och istället för att bara smaksätta med vitlök, ville jag tillsätta hetta genom att blanda ner några droppar Srirachasås. Nu hände dock det som inte får hända - min Srirachaflaska lekte ketchupeffekten med mig, så de några få dropparna blev väldigt många fler. Jag menar, jag tycker om stark mat, men det finns en gräns. Så för att dämpa hettan blandade jag ut peston med ricotta. Resultatet blev en riktigt krämig och smakful sås som passade helt perfekt till gnocchi! Se, man ska aldrig ge upp, problem är till för att lösas.
 
 
Gnocchi med en stark och krämig pesto
(1 port)
250 g gnocchi (färdigköpt går alldeles utmärkt)
1 näve färsk persilja
15-20 hasselnötter (skållade)
½ vitlöksklyfta
½ citron, saften
1 msk riven parmesan
½ tsk honung
1 msk olivolja
2 msk vatten
½ msk Srirachasås
Salt/peppar
2-3 msk ricotta
 
Smör till stekning
7-10 cm zucchini
Parmesan till dekorering
 
1.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
 
2.
Gör under tiden peston: grovhacka persilja, hasselnötter och vitlök. Mixa tillsammans med citronsaft, parmesan, honung, olivolja och vatten. Smaksätt med Srirachasås, salt och peppar. Blanda ner ricottan.
 
3.
När vattnet kokar, salta, släng sedan ner gnocchin. När de flyter upp till ytan är de klara, det tar 2-3 minuter. Häll av vattnet i ett durkslag. 
 
4.
Smält smör i en stekpanna, släng ner den kokta gnocchin och stek dem 1-2 minuter så att de får en yta. Dela zucchinin i mindre bitar, släng ner i pannan. Blanda ner peston och späd eventuellt ut med lite vatten. Skaka om pannan så att all gnocchi täcks av sås.
 
5.
Häll upp i djup skål och toppa med rikligt med hyvlad parmesan!

Citroncest på Instagram!

Hej på er! Bara en liten påminnelse! Ni glömmer väl inte att följa Citroncest på Instagram? Och om ni vill följa mitt liv i Milano så är ni välkomna att följa även LoLaurenius. Klicka på bilderna nedan för att komma till respektive konto. Ciao!
 
 

Kycklingballotine med avokado-och zucchiniröra

Inspirerad av Sveriges Mästerkock där en av deltagarna i senaste programmet gjorde en ballotine, samt i samband med att färsk kyckling var på offerta igår i affären, bestämde jag mig för att testa just det här med ballotine. Det låter superfancy, eller hur? Ballotine. Men faktum är att det inte är superavancerat att göra. Det kräver bara lite pill, men sedan går det väldigt snabbt. En ballotine är en utbankad kycklingfile som fylls med valfri fyllning och sedan rullas ihop till en korv. Den försluts med plastfolie, sedan aluminiumfolie och till sist kokas/sjuds den i vatten i cirka 15-20 minuter. Svårare än så är det inte. Jag valde att fylla min med ricotta, salvia och en skiva påläggskalkon som jag hade hemma - men fyllningen går ju att variera i en oändlighet, ta vad som finns i kylskåpet helt enkelt. Till min ballotine serverade jag en röra på mosad avokado, riven zucchini och edamamebönor. Supersmarrigt!
 
 
Kycklingballotine med avokado- och zucchiniröra
(2 port)
2 kycklingfiléer
2 msk ricotta
2 kalkonskivor
5-10 salviablad
1 tsk honung
 
1 avokado
1 zucchini
1 dl edamamebönor
½ citron, saften
Några droppar Tabasco
Hackad persilja
1 msk sesamfrön
Salt/peppar/paprikapulver
 
Pistagenötter till topping
 
1.
Skär ett tunt snitt längs långsidan av kycklingfiléerna, men inte helt igenom. Veckla upp filéerna som en fjäril. Lägg i en plastpåse och banka dem tunna med en kastrull, kavel eller annat passande verktyg. 
 
2.
Ta ut kycklingfiléerna från plastpåsen och lägg på plastfilm. Bred på ricotta längs nedre långsidan, lägg på salvia en kalkonskiva och ringla över lite honung. Rulla ihop till en tight korv med hjälp av plstfilmen. Tillslut väl med plastfilmen, tvinna även sidorna så att inget vatten kommer in. Täck korvarna med aluminiumfolie, lägg dem sedan i en kastrull med kokande vatten och låt sjuda/småkoka i 15-20 minuter. Vänd på korvarna efter halva tiden så att de blir jämt kokta.
 
3.
Medan ballotinerna kokar, gör tillbehöret. Mosa en mogen avokado. Blanda ner en grovriven zucchini samt edamamebönor. Smaka av med citronsaft och Tabasco. Rör ner sesamfrön och krydda med salt, peppar och paprikapulver. 
 
4.
När ballotinen är färdigkokt, ta ur den från sitt aluminium- och plasthölje. Stek den sedan i olja/smör i en stekpanna för att få en krispig yta. Skär upp den på snedden i centimetertjocka skivor. Servera ovanpå avokado- och zucchiniröran.

Fluffig bananpannkaka med messmör

När det kommer till frukost har jag två favoritingredienser - banan och äggvita. Banan använder jag till allt möjligt, till bananglass, i smoothin, i yoghurten, som den är toppad med jordnötssmör eller ricotta, på mackan, i den ugnsbakade gröten. Jag älskar banan. Äggvita brukar jag vispa till ett fluff, eller så gör jag omelett, eller så bakar jag glutenfritt bröd. Det är en så grym ingrediens på många sätt och vis. Tänk då att kombinera dessa två, borde man inte få en match made in heaven då? Jo, det får man! Och här får ni därför receptet på världens fluffigaste bananpannkaka!
 
 
Fluffig bananpannkaka med messmör
(1 port)
2 äggvitor
½ dl havregryn
½ mogen mosad banan
1 msk vatten
½ tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
 
Kokosolja tillstekning
Messmör, frukt, bär och kokosflingor till topping
 
1.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Blanda ner övriga ingredienser och rör försiktigt runt för att inte tappa all äggvitans luft.
 
2.
Värm kokosolja i en teflonpanna. Stek på medelvärme, cirka 3 minuter. Vänd pannkakan med hjälp av en tallrik eller ett lock. Stek ytterligare cirka 1-2 minuter.
 
3.
Lägg på tallrik och toppa med allt du tycker är gott - jag rekommenderar starkt messmör, banan, jordgubbar och blåbär. Torrosta gärna också lite kokosflingor att strössla över. 
 
Mumma!

Giant Chocolate Chip Cookie Cake

Det var länge sedan jag bakade men när jag igår dök på det här receptet, på den här bloggen, satte jag direkt bakplanerna i verket. Giant Chocolate Chip Cookie Cake. Lyssna bara på det namnet - hur smarrigt låter inte det? Jag har bara bytt ut Dumlen mot Twix eftersom Dumle tyvärr inte går att få tag på här, annars är orginalreceptet deras. Jag tänkte överraska kollegorna med fika till eftermiddagskaffet, det kan de väl vara värda så här sista dagen innan helg! För övrigt är det uppåt 20 grader och strålande sol idag i Milano, det om något bör ju firas med en jättekaka!
 
 
Giant Chocolate Chip Cookie Cake
175 g rumsvarmt smör
1 ½ dl strösocker
1 ½ dl råsocker
1 ägg
3 ¾ dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
200 g mörk choklad, 70 %
100 g Twix
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform.
 
2.
Vispa smör och de båda sockertyperna krämigt. Tillsätt ägget och vispa lite till.
 
3.
Blanda mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en bunke, vänd sedan ner i smörsmeten.
 
4.
Hacka choklad och Twix i grova bitar och vänd ner i smeten.
 
5.
Tryck ut smeten i formen och grädda i cirka 35 minuter

Helstekt blomkål med quinoasallad och mascarponesås

Blomkål har verkligen blivit en ny favorit i mitt kök! Den går att tillaga på så många olika vis - soppa, blomkålsris, pizzabotten, bröd, kokt, stekt, ungsbakad. Jag har länge velat testa att göra helstekt blomkål, så igår när jag fick middagsbesök passade jag på. Jag valde att smaksätta enkelt (men gott) med ett snabbt hemmagjort citronsmör, samt salt och vitlök. Till blomkålen serverade jag en fräsch quinoasallad med edamamebönor, mynta och parmesan. Jag gjorde också favoritsåsen med mascarpone som bas, och så toppade jag allt med pistagenötter och torkade tranbär. Det blev så himla gott! Blomkålen tar ungefär en timme i ugnen, men under den tiden hinner du förbereda allt annat, så när blomkålen är klar, är även middagen färdig. Topp!
 
 
Helstekt blomkål med quinoasallad och mascarponesås
(2 portioner)

1 blomkålshuvud (lagom stort till två personer)
100 g smör
Citroncest från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
 
1 ½ dl okokt quinoa
3 dl vatten
1 buljongtärning
 
2 dl edamamebönor (frysta)
½ dl riven parmesan
10-15 myntablad
Salt&peppar
 
125 g mascarpone
½ dl mjölk
½ dl riven parmesan
2 msk hackad gräslök
Salt&peppar
 
10-15 pistagenötter
1 liten näve torkade tranbär
Persilja till dekorering
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Smält 75 gram av smöret i en kastrull, ställ åt sidan. Blanda de övriga 25 grammen med rivet citroncest. 
 
2.
Ta bort blad och roten från blomkålen, försök ta bort så mycket av roten utan att blomkålshuvudet faller samman - då tillagas den lite snabbare. Gnid in blomkålshuvudet med citronsmöret, samt vitlöksklyftan. Salta och sätt sedan in i mitten av ugnen (i en ugnsform). Baka i cirka en timme, ös blomkålen med det smälta smöret var tjungonde minut. Blomkålen är klar när du kan stick in en kniv i mittn utan motstånd.
 
3.
Skölj quinoan noga i kallt vatten. Häll den sedan i en kastrull tillsammans med vatten och buljongtärning. Låt koka upp, sätt sedan på ett lock och låt koka 17-20 minuter på svag värme.
 
4.
Ge edamamebönerna ett snabbt uppkok, häll av vattnet och blanda med riven parmesan, mynta och salt&peppar. Gör detta medan bönorna fortfarande är varma så att osten smälter och liksom klibbar fast på bönorna. Blanda ner i quinoan.
 
5.
Rör ut mascarponen med  mjölken för att få den lite lösare. Blanda med riven parmesan och hackad gräslök. Smaksätt med salt och peppar.
 
6.
Sprid ut quinoan på ett fat, lägg blomkålshuvudet ovanpå, toppa med mascarponesåsen och dekorera med pistagenötter, tranbär och persilja. 
 
Enjoy!
 

Zucchininudlar med krämig avokoado- och spenatsås

Igår var det ju S:t Patrick's Day och för att hedra detta irländska helgon bestämde jag mig för att göra en helgrön middag. Att äta helgrönt är inte bara vackert för ögat, det är också jättegott och toppenbra för alla mekanismer i kroppen. Jag valde att göra zucchininudlar med en superkrämig avokadosås som jag pimpade med lite stekt spenat. Jag smaksatte med gräslök, vitlök, citron och tabasco och så toppade jag hela altet med gröna pistagenötter. Glutenfritt, veganskt, lchf, paleo - you name it - alla kan äta det här.
 
Okej, jag toppade min rätt med lite kallrökt lax som jag hade över, men det är ju ett extraval man kan undvika om man vill hålla sig helt grön.
 
 
Zucchininudlar med krämig avokoado- och spenatsås
(1 port)
1 zucchini
1 stor näve färsk spenat
½ msk olivolja
½ tsk muskotnöt
½ avokado
½ citron
1 msk hackad gräslök
½ vitlöksklyfta
Tabasco, några droppar
Salt/peppar/paprikapulver
 
15 pistagenötter
50 g kallrökt lax
 
1.
Börja med att tillverka zucchininudlarna. Om ni inte har en spiralmaskin, så gör som jag: ta din osthyvel och hyvla genom hela zucchinin. Lägg sedan bitarna ovanpå varandra och skär tunna strimlor med kniv. Ta-da!
 
2.
Koka zucchininudlarna 1-2 minuter i lättsaltat vatten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten för att stoppa tillagningen (annars blir de för mjuka och går lätt sönder).
 
3.
Stek spenaten i olivolja tills den blivit mjuk. Smaka av med muskotnöt och salt.
 
4.
Mixa avokado med citronsaft, gräslök, vitlök, tabasco och krydor till en jämn kräm. Rör ner spenaten. Vänd till sist ner zucchininudlarna.
 
5.
Toppa med pistagenötter och lax, dekorera med gräslök.
 
 
And what a yummie S:t Patrick's Day it was!

Galette med Västerbottenostkräm, spenat och lax

I lördags var det den 14 mars 2015. På amerikanskt vis, där man skriver månad före dag, blir det 3/14/15, vilket om man skriver om det blir 3,1415, vilket är talet π (pi), vilket på engelska uttalas [paj]. Alltså, var det paj-dagen i lördags! Och eftersom detta inte kommer hända igen de närmsta 100 åren, kände jag att det skulle uppmärksammas, därför valde jag att fira med en galette. Nu vet jag att en galette inte är en riktig paj, men för denna gången fick den duga.
 
I veckan fick jag en påse med Västerbottenost av Emelie, så jag gjorde en Västerbottenostgalette som blev helt underbart god. Bara genom att mixa Västerbottenost med ricotta, en äggula och lite peppar fick jag till den perfekta krämen. Den var så god att jag nog åt upp hälften med sked. Spenat och lax fick också vara med på toppen, och det blev en fulländad lördagsmiddag.
 
Jag utgick från rödbetsgaletten jag gjorde i höstas, men halverade mer eller mindre degen. Jag skulle ändock säga att receptet räcker till två personer, för Västerbottenostkrämen är väldigt mättande.
 
 
Galette med Västerbottenostkräm, spenat och lax
(1 galette, 1-2 port)
1 dl vetemjöl
¼ dl skalade sesamfrön
½ tsk salt
25 gram smör
1 äggula
1 tsk citronjuice
1 msk kallt vatten
Sesamfrön till topping
 
2 msk ricotta
3 msk riven Västerbottenost
1 äggula
Peppar
 
1 näve färsk spenat
1 tsk olivolja
Riven muskotnöt
 
50 gram kallrökt lax
Granatäppelkärnor
 
1.
Börja med att göra degen. Blanda vetemjöl, sesamfrön och salt i en skål. Skär (det kylskåpskalla) smöret i tärningar och arbeta in i mjölblandningen tills det bildas smulor. Tillsätt sedan äggula, citronjuice och vatten och blanda snabbt ihop till en deg. Överarbeta inte den, det är ok om den fortfarande är lite kladdig, du kommer ändå tillsätta mjöl vid utbakningen. Plasta in degen i plastfolie och lägg i kylen minst en timme.
 
2.
Mixa under tiden västerbottenost med ricotta och en äggula. Smaka av med peppar (eventuellt också salt, men tänk på att osten redan är relativt salt). Stek spenaten mjuk i olivolja, krydda med muskot.
 
3.
Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram degen från kylen. Mjöla bakbordet rikligt och kavla ut degen till en cirkel cirka 20-25 cm i diameter. Kanterna får gärna var lite ojämna, det ger bara ett mer rustikt utseende. Lägg degen på bakplåtspapper på en plåt. 
 
4.
Bred ut ostkrämen i mitten av degen men lämna en kant på cirka 2-3 centimeter tom. Toppa med spenaten. Vik in kanterna och överlappa dem lite medan de viker in dem. Klistra ihop kanterna lite med kallt vatten, toppa med sesamfrön.
 
5.
Sätt in i ugnen i 30-40 minuter, tills kanterna blivit gyllene och degen är krispig. Ta ut, låt svalna något, toppa sedan med kallrökt lax och granatäppelkärnor.
 
Happy Pi(e) Day!

Glutenfritt proteinbröd med zucchini

Jag älskar bröd! I alla former. Hade jag fått bestämma hade jag kunnat äta mackor till frukost, lunch och middag. Men nu bestämmer inte jag, utan min mage. Och min mage säger att den inte mår bra av att få i sig för mycket bröd. Och jag måste lyssna på min mage, för mår magen bra, mår Louise bra. Som tur är är jag inte glutenallergiker så jag kan absolut njuta av vanligt bröd emellanåt, men däremellan får jag försöka hitta alternativ. Och det är där detta brödet kommer in i bilden. Det är fullproppat med protein, har lågt kaloriinnehåll - och är helt och hållet glutenfritt. Dessutom innehåller det bara ett fåtal ingredienser så det går snabbt att slänga ihop.
 
Brödet blir väldigt platt. Jag brukar grädda det i en vanlig brödform, sedan skära det i 2-3 bitar som jag sedan delar på längden, på så vis får man ut normalstora mackor. Brödet räcker alltså inte lika länge som en vanlig limpa, men å andra sidan så måste det ätas upp inom 1-2 dagar då det är lite fuktigt i konsistensen.
 
 
Glutenfritt proteinbröd med zucchini
(1 limpa)
250 g riven zucchini
5 äggvitor
2,5 dl pofiber
1 msk fiberhusk
½ tsk bakpulver
3 tsk brödkryddor
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Sätt ugnen på 160 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper.
 
2.
Krama ut allt vatten ur den rivna zucchinin, gärna genom att lägga den i en bakhandduk och pressa ut vattnet genom den.
 
3.
Vispa äggvitorna fasta men inte stenhårda. Blanda ner zucchinin i äggvitorna.
 
4.
Blanda pofiber, fiberhusk, bakpulver och kryddor i en bunka. Vänd sedan ner  försiktigt i äggvitesmeten. Rör om tills pofibert har bundit vätskan och det liknar en vanlig deg.
 
5.
Lägg i brödformen och grädda i 35-40 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i plastpåse i kylen.
 
I morse toppade jag mitt bröd med en kräm jag gjorda av att mixa champinjoner med lite philadelphia samt kryddor. Och så spenat på toppen. En hett tips!

Chiapudding med vanilj, lakrits och färska bär

Tidigare när jag har gjort Chiapudding har jag egentligen inte gjort Chiapudding, utan Psylliumfröpudding. Jag har tänkt att det är mer eller mindre samma sak - små frön som binder vätska och således blir en pudding när de får stå över natten. Men oj så fel jag har haft! Det är skillnad på frö och frö. Jag har varit för snål för att köpa chiafrön tidigare då de kostar en förmögenhet i Italien, men nu när jag var hemma i Sverige i helgen passade jag på att packa ner en förpackning. En helt ny värld har nu öppnat sig för mig. Medan pudding gjort på psylliumfrö blir väldigt geléigt så blir chiafröpuddingen krämig och fantastisk god. Och det är inte bara smaken som gör att ni borde starta morgonen med en chiafröfrukost, kolla här vad många förmåner de för med sig:
 
Rika på Omega-3
Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normal bit lax! Och Omega-3 behöver vi för det är bra på att motverka depressioner och PMS!
 
Fullproppade med protein
Chiafrön innehåller lika mycket protein som nötköt vilket gör dem till en perfekt vegetarisk proteinkälla vilket hjälper dig att bygga muskler.
 
Stärker ditt skelett
En matsked chiafrön innehåller mer kalcium än ett glas mjölk, och vi behöver alla kalcium för att stärka vårt skelett.
 
Håller dig mätt
Chiafrön binder vätska tolv gånger sin vikt, det innebär att de sväller och tar upp större plats i magsäcken och därmed håller dig mättare längre!
 
Gör dig piggare
Om du ofta är trött kan du lida av järnbrist - då är chiafrön super för de är fulla med järn.
 
 
Chiapudding med vanilj, lakrits och färska bär
(1 port)
2 msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
1 dl sojamjölk
½ tsk vaniljpulver
½ tsk lakritspulver
 
Färska bär
Torrostad kokos
 
1.
Häll chiafrön, kokosmjölk, sojamjölk, vaniljpulver och lakritspulver i en burk. Blanda om och sätt in i kylen. Låt stå i 15 minuter, blanda sedan en gång till och låt stå över natten.
 
2.
På morgonen häller du kokosflingor i en torr stekpanna och rostar dem tills de blivit gyllenbruna. Sedan toppar du din chiapudding med dessa samt färska bär. 
 
Enjoy your morning!

Focaccia

Jag var hemma i Sveige en snabbis i helgen och spenderade då fredagskvällen tillsammans med mina två BFFs sedan barndomen. När jag kommer hem till Sverige brukar jag passa på att äta sådant som är svårt att få tag på i Italien, oftast faller valet på Halloumi denna Gudagåva till ost, och så blev det även denna gång. Jag förstår inte hur italienarna kan ha missat halloumins storhet, den är helt omöjlig att hitta i ostdisken här bland parmesanen, pecorinon och taleggion.
 
Nåväl. Till den stekta halloumin bakade jag focaccia. Jag gjorde dessutom en bönröra på sojabönor mynta och parmesan, Johanna gjorde en hummus och så ugnsbakade vi sötpotatis och vanlig potatis i ugnen. Alltihop blev så gott! När jag gör focaccia följer jag alltid Leila Lindholms recept, så jag ska inte ta cred för det, men jag tänkte ändå skriva in receptet här. Brödet blir så fluffigt och tuggigt och smakrikt och alldeles, alldeles underbart. Min favorittopping är stekt, mjuk lök.
 
Dessutom får ni ett bonusrecept på bönröran, för den knäckte verkligen!
 
 
Focaccia
(2 bröd)
25 gram jäst
3 dl fingervarmt vatten
½ dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl
 
1 gul lök
Smör/olja till stekning
Flingsalt
 
7-10 körsbärstomater
Torkad oregano eller basilika
Flingsalt
 
1.
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, honung och flingsalt. Häll i hälften av mjölet och rör om. Tillsätt resten av mjölet och rör ihop till en deg. Den kommer vara rätt lös och kletig. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
 
2.
För lökfocaccia: Skär löken i ringar och stek den mjuk i smör och olivolja.
För tomatfocaccia: Dela tomaterna i halvor.
 
3.
Ringla olivolja på två plåtar och strö över flingsalt. Dela degen i två delar och platta ut till bröd, ca 1-1.5 cm i tjocklek. Lägg bröden på plåtarna och toppa med valfri topping. Tryck ner lök/tomater ordentliget så att de inte ploppar ut när degen jäster. Lägg på bakduken och låt jäsa i 30 minuter till en timme. Om bröden ser för tunna ut så låt jäsa längre. De ska inte vara tunna som knäckebröd...
 
4.
Sätt ugnen på 220 grader.
 
5.
Ringla över lite olivolja, mer flingsalt, samt torkad oregano/basilika på tomatbrödet. Grädda bröden, ett i taget, i 7-10 minuter. Håll koll och ta ut när de blivit gyllenbruna på toppen.
 
Bönröra
200-250 gram frysta sojabönor 
10-15 finhackade myntablad
2-3 msk riven parmesan
Salt/peppar
 
1. 
Sjud sojabönorna i en kastrull tills de blivit tinade och varma.
 
2.
Häll av vattnet och mosa bönorna lite lätt med en gaffel.
 
3.
Häll i mynta och parmesan och låt osten smälta ihop med bönorna.
 
4.
Krydda med salt och peppar. Et voilà!
 
 

Chokladkaka med apelsinknäck

Igår fick jag ett önskemål om att jag borde lägga upp fler efterrätter på bloggen. Jag tycker egentligen att jag har lagt upp en del bakverk den senaste tiden men eftersom your wish is my command, så kommer här ett recept på en chokladkaka med apelsinknäck. Egentligen bakade jag denna kaka för att ta med till kontoret förra veckan, men jag tyckte inte den blev bra. Knäcken var nämligen egentligen menad att vara en kola, men så kokade jag den för länge och den blev hård som sten... eller som knäck. Därav tog jag inte med den till jobbet, men när Emelie sedan kom på middag på kvällen så provade vi den - och det visade sig att den var riktigt riktigt god! Stackars mina kollegor, de vet som tur är inte vad de missade!
 
 
Chokladkaka med apelsinknäck
200 g smör
1 dl strösocker
1 dl muscavadosocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 apelsin, endast cest
Smör/ströbröd till formen
 
2 dl råsocker
2 msk sirap
100 g mörk choklad med apelsinsmak
2 dl vispgrädde
100 g smör
1 tsk flingsalt
 
Färska bär och grädde till servering
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader
 
2.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner strösocker, muscavadosocker och ägg.
 
3.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke. Vänd sedan ner i smörsmeten och tillsätt till sist rivet cest från en apelsin.
 
4.
Häll i smord och bröad springform och baka i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Låt svalna.
 
Apelsinknäck
Blanda råsocker, sirap, choklad och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, ca 30 minuter. Rör ner smöret och låt svalna något - men inte för mycket för då blir den omöjlig att bre över kakan. Bred över kakan, strö flingsalt över och låt stelna.
 
Servera med färska bär och vispad grädde.
Och tugga varsamt så era tänder inte går av!

RSS 2.0