Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör
Sist jag var i Stockholm besökte jag också Pom och Flora, detta café som blivit så poppis för att de serverar frukost hela dagen. Alltså, bästa konceptet. Frukost är ju lätt dagens godaste mål. På Pom och Flora åt jag bland annat en skiva bananbröd som toppades med en espresso- och mascarponekräm och pistagenötter. Det var en frukost sänd från högre höjder.
Nu kommer inte detta bananbröd från Pom och Floras kokbok, jag har nämligen komponerat ihop receptet själv, men jag ska lätt använda det som bas till exakt samma frukost. Längtar redan.
Glutenfritt bananbröd med jordnötssmör
(1 bananbröd)
2 mosade mogna bananer + 1 banan till topping
1 dl äppelmos
2 ägg
½ dl smält kokosolja
½ dl jordnötssmör
¾ dl mandelmjölk
Torra ingredienser:
2 ½ dl bovetemjöl
2 dl glutenfria havregryn
2 msk kokosmjöl
1 msk kokossocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bikarbonat
½ tsp bakpulver
1 nypa salt
1.
Värm ugnen till 180 grader. Täck en brödform med bakplåtspapper.
2.
Blanda våta och torra ingredienser i två olika bunkar. Häll sedan den ena i den andra och rör om.
3.
Häll smeten i brödformen. Dela den sista bananen på längden och lägg på toppen. Strö eventuellt över några frön också.
4.
Baka i ugnen tills en tandpetare kommer ut torr, cirka 45-60 minuter. Låt bananbrödet svalna innan du tar ut det ur formen.
*** ENGLISH RECIPE ***
Gluten free banana bread with peanut butter
(1 banana bread)
2 mashed ripe bananas + 1 banana for topping
100 ml apple sauce
2 eggs
½ dl melted coconut oil
½ dl peanut butter
¾ dl almond milk
Dry Ingredients:
2 ½ dl buckwheat flour
2 dl gluten free oats
2 tbsp coconut flour
1 tbsp coconut sugar
1 tsp grounded cinnamon
1 tsp grounded cardamom
1 tsp vanilla
½ tsp baking powder
½ tsp baking soda
1 pinch of salt
1.
Pre heat the oven to 180 degrees C (350 degrees F). Line a loaf pan with a baking sheet.
2.
Combine wet and dry ingredients in two different bowls, then pour one into the other and mix.
3.
Pour the whole mixture in to the loaf pan. Slice the left over banana lenghtwise and put the halves on the top of the loaf.
4.
Bake in the oven until a tooth pick inserted in the middle of the cake comes out clean, approx. 45-60 minutes. Let chill before removing from the pan.
Broccolisoppa med miso och kokosmjölk
Vad säger ni, om jag säger att man kan skapa underverk med bara fyra ingredienser? Helt otroligt eller hur? Men när en av ingredienserna är miso, behöver man inte så mycket mer - miso ger liksom umami så att det räcker och blir över.
Idag gjorde jag en broccolisoppa på just fyra ingredienser: broccoli, grönsaksbuljong, miso och kokosmjölk (ja, och salt och peppar, men det räknas ju inte). Blev så sjukt gott. Toppade dessutom soppan med tahini som jag blandade ut i vegansk kokosyoghurt, rostat bovete och persilja. Kan verkligen rekommendera den här soppan om ni vill ha en paus från julmaten.
Broccolisoppa med miso och kokosmjölk
(1 portion)
200 g broccoli
400 ml grönsaksbuljong
2 msk misopasta
100 ml kokosmjölk
Salt & peppar
1.
Koka broccolin i grönsaksbuljongen. Häll sedan av allt, utom cirka 100 ml buljong.
2.
Mixa med en stavmixer. Häll sedan ner kokosmjölken och mison och låt koka upp. Smaksätt med salt och peppar.
3.
Jag serverar soppan med tahini som jag blandade ut i vegansk kokosyoghurt, rostat bovete och persilja.
*** ENGLISH RECIPE ***
Broccoli Soup with Miso and Coconut Milk
(1 serving)
200 g broccoli
400 ml vegetable stock
2 tbsp miso paste
100 ml coconut milk
Salt & pepper
1.
Cook the broccoli in the vegetable stock. Rinse, but save about 100 ml of stock.
2.
Mix with an immersion mixer. Add the coconut milk and miso and bring to a boil. Season with salt and pepper.
3.
I serve mine with tahini that I stirred with coconut yoghurt, toasted buckwheat and parsley.
Veganska saffranspannkakor med äppelmos
Alltså, de här pannkakorna! Jag har gjort dem i så många varianter nu, att jag har tappat räkningen. Grunden är dock alltid den samma: havregryn, äppelmos och växtbaserad mjölk. Sen smaksätter jag den på olika vis - denna gång med saffran.
Det blir en perfekt mängd smet för en person, och du behöver inte stå i en evighet och steka en massa pannkakor (för det vill väl ingen göra på morgonen?). Toppingen kan du sedan bestämma själv, utifrån vad du tycker om - jag håller just nu på att göra slut på vad som finns i kylen inför avresa till Sverige på fredag, så för mig blev det de sista granatäppelkärnorna och den sista matskeden jordnötssmör.
Veganska saffranspannkakor med äppelmos
(3 pannkakor - 1 portion)
1 ½ dl (glutenfria) havregryn
½ dl (osötad) äppelmos
½ dl växtbaserad mjölk
1 tsk agave
½ tsk citronsaft
½ tsk bakpulver
0,15 g saffran
1 nypa salt
Kokosolja till stekning
1.
Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en tjock smet.
2.
Värm upp kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor tills de är gyllene på båda sidor.
3.
Jag varvade sedan mina pannkakor med mer äppelmos, och toppade med jordnötssmör, banan och granatäpple - men det bestämmer du ju själv vad du tycker om!
*** ENGLISH RECIPE ***
Vegan saffron pancakes with apple sauce
(3 pancakes - 1 serving)
1 ½ dl (glutenfree) oats
½ dl (unsweetened) applesauce
½ dl plantbased milk
1 teaspoon agave
½ teaspoon lemon juice
½ teaspoon baking powder
0,15 g saffron
1 pinch of salt
Coconut oil for frying
1.
Mix the oats to a flour in a food processor. Add the rest of the ingredients and mix to combine.
2.
Heat up some coconut oil in a frying pan and fry pancakes until golden on both sides.
3.
I then layered mine with apple sauce, and topped with peanut butter, banana and pomegranate seeds - but you do whatever rocks your boat.
Brynt smörkola med vanilj och flingsalt
Klockan 22 i lördags fick jag för mig att jag skulle testa att koka kola utan termometer. Jag och en kompis höll egentligen på att göra oss i ordning för utgång, men när andan faller på då är det inte mycket annat att göra. Jag tror egentligen det mest handlade om att jag var sjukt sugen på kola. Simple as that.
Så jag tog fram min kastrull och började bryna smör. För ska man ändå smälta smör till en kola, då kan man lika bra vänta några minuter till och låta det brynas. Herre, vad goda kolorna blev tack vare detta.
Jag har läst mig till att man ska koka kola tills den blir 120 grader för att den ska få rätt konsistens. Det är säkert sant, men jag som inte äger en termometer går på känsla. Nä, okej, det är inte helt sant. Jag gjorde kulprovet (se i receptet) och kolorna fick helt rätt sega konsistens. Nybörjartur tror jag minsann...
Brynt smörkola med vanilj och flingsalt
(15-20 kolor)
50 g smör
1,5 dl socker
1,5 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
1 nypa vanilj
1 nypa flingsalt
1.
Bryn smöret i en tjockbottnad kastrull över medelvärme.
2.
Häll i socker, grädde, sirap, vanilj och salt. Låt koka upp till 120 grader. Om du inte har en termometer (det har inte jag), så gör kulprovet: fyll ett glas med kallt vatten och häll ner en halv tesked kolasmet. Om den går att forma till en kula i glaset är kolan klar.
3.
Häll upp kolan i en form, cirka 10-15 cm, låt sedan stelna i kylen innan du skär upp den i lagom stora bitar.
*** ENGLISH RECIPE ***
Browned butter fudge with vanilla and sea salt
(15-20 pieces)
50 g butter
1,5 dl (135 g) sugar
150 ml cream
50 ml (Swedish) sirap
1 pinch of vanilla
1 pinch of sea salt
1.
Brown the butter in a sauce pan over medium heat.
2.
Add the rest of the ingredients and bring to a boil. Let the batter reach 120 degrees C (it takes about 15-20 minutes).
3.
Pour the batter into a form, about 10x15 cm, and let solidify in the fridge. Then cut the fudge into pieces. Wrap some parchment paper around each piece to keep them from sticking onto each other.
Polenta fritters med brysselkålssallad
Den här brysselkålssalladen dök upp på Köket.ses Instagram för några dagar sedan, och jag kände direkt att det var en sallad i min smak. Brysselkål har väl egentligen aldrig tillhört en personlig favorit, men precis som med allt annat, går det ju att ändra sig.
Brysselkål som rosas i ugn och blandas med krämig Gorgonzola, söta dadlar, crunchiga nötter och syrliga granatäppelkärnor helt helt enklet en perfekt vintersallad. Så mycket smak och textur i en och samma tugga. Den här salladen tycker jag att ni ska servera på årets julbuffé, den kommer passa super som vegetariskt alternativ.
Idag valde jag att servera salladen till polenta fritters. Jag hade lite kokt polenta kvar i kylen, så jag blandade bara upp den med ett ägg och lite mjöl, och stekte som plättar i olivolja. Supergott - de blev väldigt krispiga tack vare polentan.
Polenta fritters med brysselkålssallad
(1 portion)
2 dl kokt polenta
1 ägg
½ dl bovetemjöl
Salt & peppar
150 g brysselkål
25 g Gorgonzola
2 medjooldadlar
5 valnötter
2 msk granatäppelkärnor
Olivolja
Salt & peppar
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Ta bort de yttre bladen från brysselkålen och dela dem i kvartar. Lägg på en plåt och ringla över olivolja. Smaksätt med salt och peppar och baka sedan i cirka 20 minuter - tills de blivit rostade.
3.
Blanda under tiden kokt polenta med ägg och mjöl. Smaksätt med salt och peppar. Stek dem som plättar (2-3 stycken) i olivolja.
4.
När brysselkålen är klar, blandar du den med Gorgonzola delad i kuber, grovhackade medjooldadlar och valnötter och granatäppelkärnor. Servera till polentafrittersen.
*** ENGLISH RECIPE ***
Polenta fritters with Brussel sprouts sallad
(1 serving)
2 dl cooked polenta
1 egg
½ dl buckwheat flour
Salt & pepper
150 g Brussel sprouts
25 g Gorgonzola
2 medjool dates
5 walnuts
2 tbsp pomegranate seeds
Olive oil
Salt & pepper
1.
Pre-heat the oven to 200 degrees C.
2.
Remove the outer leaves from the sprouts and then cut them in quarters. Put on an oven tray and drizzle with olive oil. Season with salt and pepper, then bake for about 20 minutes - until they are roasted.
3.
In the meanwhile, combine polenta with egg and flour. Season with salt and pepper. Fry them like pancakes in olive oil.
4.
When the Brussel sprouts are done, combine with Gorgonzola cut in cubes, coarsly chopped dates and walnuts, and pomegranate seeds. Serve to the polenta fritters.
Saffranspannkaka på risgrynsgröt
Alltså, det finns ungspannkaka, och så finns det ungspannkaka. Det är skulle jag säga är ungspannkakans rolls royce. Och det bästa av allt? Den är gjord på rester! Risgrynsgrötsrester för att vara mer exakt.
Jag gjorde ju vegansk risgrynsgröt igår, och hade cirka två portioner kvar i grytan när jag var mätt. Så idag blandade jag mina rester med ett ägg, lite saffran, vanilj och nötter, bakade i ugnen och vips så var saffranspannkakan ett faktum! Det här är mitt absoluta favoritsätt att använda rester - förädla istället för att bara värma upp.
Saffranspannkaka på risgrynsgröt
(4 portioner)
250 g risgrynsgröt
1 ägg
0,15 g saffran
1 nypa vaniljpulver
30 pistagenötter
Ricotta och lingonsylt till servering
1.
Blanda risgrynsgröten med ägg, saffran, vaniljpulver och grovhackade pistagenötter.
2.
Häll upp i en liten form (10x15 cm) och baka i cirka 30 minuter på 200 grader.
3.
Servera med ricotta och lingonsylt och eventuellt mer nötter.
*** ENGLISH RECIPE ***
Saffran cake on leftover rice porridge
(4 servings)
250 g rice porridge
1 egg
0,15 g saffron
1 pinch of vanilla
30 pistachios
Ricotta and lingonberry jam for the serving l
1.
Mix the rice porridge with egg, saffron, vanilla and coarsly chopped pistachios.
2.
Pour into an oven form (10x15 cm) and bake for 30 minutes in 200 degrees C.
3.
Serve with ricotta and lingonberry jam, and maybe some more nuts.
Vegansk risgrynsgröt med rivet äpple
Hur äter ni egentligen risgrynsgröt i er familj? Som del av hela julbuffén? Till Lunch? Till förrätt? Till efterrätt som ris à la malta? I vår familj samlas släkten alltid den 23 december för att äta risgrynsgröt till middag. Mamma bakar alltid ett julgransbröd som vi äter till, och så börjar julen på riktigt. När jag var liten satte vi självklart ut en tallrik gröt till tomten, men det var ett tag sedan nu...
Idag bestämde jag mig dock för att tjuvstarta med risgrynsgröten och kokade mig en vegansk variant till frukost. Det är en av många positiva saker med att ha ett hemmakontor - då kan man ta sig tid att göra risgrynsgröt på morgonen och så hinner man arbeta bort några mail medan gröten puttrar på spisen. Det här med hemmakontor reducerar väldigt mycket stress, det vill jag lova...
Här kommer i alla fall receptet på vegansk risgrynsgröt med kokosmjölk och arborisris - grötris går inte att hitta i Milano, så då får man ta vad man har, och arboriris fungerade utmärkt!
Vegansk risgrynsgröt med rivet äpple
(2 portioner)
1 ½ dl arborioris
3 dl vatten
1 msk kokosolja
2 kanelstänger
1 nypa salt
1 burk (400 g) kokosmjölk
Kanel, rivet äpple, granatäppelkärnor och pistagenötter till toppingen
1.
Koka upp ris, vatten, kokosolja, kanelstänger och salt i en tjockbottnad kastrull. Sätt på locket och låt sjuda i cirka 20 minuter. Vattnet ska koka in, men rör under tiden så att riset in fastnar i bottnen på kastrullen.
2.
Häll på hälften av kokosmjölken och låt koka in över svag värme. Häll sedan på resten av kokosmjölken och låt koka tills krämig. Riset ska koka cirka 35-40 minuter totalt.
3.
Fördela i skålar och toppa med kanel, rivet äpple, granatäppelkärnor och pistagenötter.
*** ENGLISH RECIPE ***
Vegan rice porridge with grated apple
(2 servings)
1 ½ dl arborio rice
3 dl water
1 tablespoon coconut oil
2 cinnamon sticks
1 pinch of salt
1 can (400 g) coconut milk
Cinnamon, grated apple, pomegranate seeds and pistachios for the topping
1.
Bring rice, water, coconut oil, cinnamon sticks and salt to a boil in a sauce pan. Put the lid on and lower the heat. Let simmer for about 20 minutes. Stir every now and then, so that the rice wont stick to the bottom of the pot.
2.
When there is no more liquid, add half of the coconut milk and let simmer over low heat until there is no more liquid. Then add the rest of the coconut milk and let simmer until the rice is cooked and the porridge is creamy. The porridge should cook for about 35-40 minutes in total.
3.
Serve in bowls and top with cinnamon, grated apple, pomegranate seeds and pistachios
Glad Lucia - här får ni massor av saffransrecept
Glad Lucia! Min favorithögtid på hela året. Lucia har alltid betytt mycket för mig, men jag tror att just Lucia framförallt fick ett sentimentalt värde hos mig första gången jag flyttade utomlands (USA 2006). Där och då skulle jag fira jul utan min familj för första gången, men när den svenska kyrkan i New York anordnade ett Luciatåg, kändes det ändå som att jag var hemma. Det Luciatåget var för övrigt ett av de vackraste jag sett - men det beror nog på att känslorna bubblade över där och då... Ikväll ska jag i alla fall bege mig till Chiesa San Fedele här i Milano, där en svensk kör ska lussa för oss italiensvenskar - och andra intresserade. Ska bli väldigt mysigt.
Nåväl. Nu ska vi prata mat, och Lucias bästa matvän är ju saffran. Så därför har jag här samlat en massa saffransrecept som figurerat på bloggen sedan starten för många år sedan. Jag insåg när jag gick igenom mina recept, att jag inte ha en enda normal lussekatt på bild! Lusse-Kattastrof! (Pun intended). Men degen till saffranspizzan och saffransbullarna fungerar precis lika bra till lussekatter, om ni är sugna.
Ciao Ciao!
Krämig polenta med svamp och zucchini
Jag hittade en förpackning med polentagryn i skafferiet och insåg att det var alldeles för länge sedan jag lagade mat med just polenta. Även efter så här många år i Italien, är det liksom inte polenta jag först tänker på när jag ska laga mat - vilket ju är konstigt, eftersom det är mäkta populärt i norra Italien, däribland i Lombardiet.
Polenta kan ibland kännas övermäktigt. Det är en annorlunda ingrediens som man inte alltid vet vad man ska göra med. Och dessutom tar den vanliga versionen hela 45 minuter att koka. Men vet ni - det finns snabbversioner, och det tycker jag man får använda. Så idag kokade jag ihop min polentagröt på mindre än 10 minuter. Pimpade den med både smör och parmesanost. Och serverade med stekt svamp och zucchini. Så himla lätt, och så himla satisfying. Perfekta snabbmaten så här när det är kallt. Kan verkligen rekommendera. Naturligtvis kan man pimpa den ännu mer, men vi börjar med ett basic recept, så tar vi resten sen!
Krämig polenta med svamp och zucchini
(2 portioner)
4 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl snabbpolenta
25 g smör
1 dl riven parmesanost
300 g champinjoner
50 g zucchini
1 msk olivolja
½ citron
Salt & peppar
Persilja och bovete till pynt
1.
Koka upp vatten med buljongtärning och salt, sänk sedan värmen så att det sjuder istället för kokar. Häll i polentan medan du vispar med en ballongvisp. Låt koka i 8-10 minuter på låg värme medan du konstant rör om. Stäng av värmen och vänd ner smör och riven parmesan. Låt smälta så att polentan blir krämig.
2.
Stek under tiden svamp och zucchini i olivolja. Smaksätt med citronskal, salt och peppar.
3.
Häll upp polentan i en djup tallrik. Toppa med svamp och zucchini och avsluta eventuellt med lite persilja och bovete. Servera gärna med en bit gott lantbröd.
*** ENGLISH RECIPE ***
Creamy polenta with mushrooms and zucchini
(2 servings)
400 ml water
½ vegetable stock cube
1 dl quick polenta
25 g butter
1 dl grated parmesan cheese
300 g mushrooms
50 g zucchini
1 tbsp olive oil
½ lemon
Salt & pepper
Parsley and buckwheat for the topping
1.
Bring the water, the stock cube and the salt to a boil. Then lower the heat so it just simmers. Add the polenta whilst you whisk. Let simmer for 8-10 minutes over low heat, and keep whisking all the time. Turn of the heat, add butter and parmesan and let it melt until the polenta is creamy.
2.
Fry mushroom and zucchini in olive oil. Season with lemon zest, salt and pepper.
3.
Add the polenta to a plate. Top with mushrooms and zucchini, and finish with parsley and buckwheat. Serve with some nice sourdough bread.
Supermackan!
Ibland - eller, faktiskt rätt ofta - krävs det så lite för att jag ska bli glad och nöjd. En macka är perfekta exemplet på det. Tänk att du kan lägga ingredienser mellan två skivor bröd, och så har du helt plötsligt världen bästa lunch att se fram emot. Dagens supermacka fyllde jag med avokado, äpple, zucchini och creamcheese (ta veganskt alternativ om du vill ha en vegansk macka). Så bra kombo. Crunchigt och krispigt och krämigt och smakfullt på en och samma gång.
Vad fyller du helst din favoritmacka med?
Brödet köpte jag för övrigt på Eataly, som enligt mig har bästa utbudet bröd i Milano. Tycker inte att Italien annars levererar lika bra på brödfronten som Sverige gör...
Supermackan // The Super Sandwich
Valnötsbröd // Walnut bread
Mosad avokado // Mashed avocado
Vinteräpple // Winter apple
Stekt zucchini // Fried Zucchini
Färskost // Creamcheese
Nu är det jul i smoothieskålen
Det här är egentligen inget recept. Ni vet alla hur man gör en bra smoothie. Det här är bara en bild som visar hur du kan pimpa din topping, och göra den extra julig så här i december. Kanske extra bra för att få barn intresserade av maten - men eftersom jag är en barnslig själ, tycker jag det är minst lika roligt.
Julgran i smoothieskålen alltså. Bra grej ändå.
Pepparkaks-biscotti med hasselnötter och glasyr
Pepparkakskryddor är ju livet. Framförallt när kakan de är del av bakas, och doften sprids i hela huset - då känns det som jul på riktigt. Jag får se om jag kommer göra några vanliga pepparkakor i år, det finns ju så mycket annat man kan använda samma kryddblandning till...
Idag valde jag att göra biscotti - eller cantucci som de egentligen kallas på italienska - med smak av pepparkaka. En perfekt hybrid mellan Italien och Sverige, om ni frågar mig. Dessa går dessutom snabbare att göra än pepparkakor, och så är de det väldigt goda till eftermiddagskaffet.
(10-14 biscotti)
1 dl (80 g) hasselnötter
2 dl (120 g) mjöl
1 dl (90 g) socker
½ tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskryddor
1 nypa bakpulver
1 nypa salt
1 ägg
1 msk vatten
1.
Värm ugnen till 190 grader C.
2.
Grovhacka hasselnötterna. Blanda hasselnötter, mjöl, socker, vaniljsocker, pepparkakskryddor, bakpulver och salt. Knäck i ett ägg och arbeta ihop till en deg. Om den är för torr så häll i lite vatten.
3.
Platta ut degen till en längd och lägg på en plåt. Baka i 20 minuter.
4.
Ta bort från ugnen och sänk värmen till 140 grader. Skär längden i 1 cm tjocka biscotti och sprid ut dem över plåten.
5.
Baka en gång till tills de är torra, cirka 30 minuter.
6.
När de svalnat kan du glasera dem om du vill (blanda 2 dl florsocker, ½ äggvita, några droppar citronsaft).
*** ENGLISH RECIPE ***
Glazed Gingerbread Giscotti with Hazelnuts
(10-14 biscotti)
1 dl (80 g) hazelnuts
2 dl (120 g) flour
1 dl (90 g) caster sugar
½ tsp vanilla powder
2 tsp gingerbread spices
1 pinch of baking soda
1 pinch of salt
1 egg
1 tbsp water
1.
Preheat the oven to 190 degrees C.
2.
Chop the hazelnuts roughly. Mix hazelnuts, flour, sugar, vanilla, gingerbread spices, baking soda and salt. Add the egg and work the dough until it is semi firm. If it’s too dry, add some water.
3.
Flatten the dough to a long log and put on an oven sheet. Bake for 20 minutes.
4.
Remove the log from the oven and lower the heat to 140 degrees C. Cut the log into 1 cm thick biscotti and spread them on the oven sheet.
5.
Bake again until dry, about 30 minutes.
6.
When cold, glaze (2 dl powdered sugar + 1/2 egg white + some drops lemon juice).
Svart ris med gröna bönor, brynt smör och sötpotatis
Okej. Brynt smör. Kan vi prata om hur det göra allt ungefär hundra gånger bättre? Jag är väl medveten om att man inte ska hinka i sig kilovis med brynt smör, men det som är så bra, är att du behöver så lite för att göra något så stort. Jag älskar verkligen den smöriga, kola-aktiga brynta smaken som doftar hasselnöt. Passar till både sött och salt. Idag som världens enklaste dressing till min black rice bowl med gröna bönor och sötpotatis. Det pimpade den annars så enkla rätten på precis rätt sätt.
Hur använder du helst brynt smör? I kladdkakan? Till fisken? I kolan? Jag vill höra era idéer.
Svart ris med gröna bönor, brynt smör och sötpotatis
(2 portioner)
2 portioner kokt svart ris
100 g haricots verts, kokta
1 sötpotatis, bakad
2 msk granatäppelkärnor
25 g smör
1 msk soja
1 liten näve hasselnötter
1.
Bryn smöret tills det blivit mörkt gyllene och doftar kola och hasselnöt. Låt svalna något. Blanda sedan ner sojan och rör om. Hacka hasselnötterna och häll ner i smöret.
2.
Blanda ris med de kokta haricotsvertsen och häll över det brynta smöret. Rör om och lägg upp i skål.
3.
Toppa med bakad sötpotatis i bitar och granatäppelkärnor.
*** ENGLISH RECIPE ***
Black rice with green beans, browned butter and sweet potatoes
(2 servings)
2 servings cooked black
100 g green beans, cooked
1 sweet potato, baked
2 tbsp pomegranate seeds
25 g butter
1 tbsp soy sauce
1 small handfull hazelnuts
1.
Brown the butter until it's dark golden and smells of fudge and hazelnuts. Let chill slightly, then mix with soy sauce. Finely chop the hazelnuts and add to the butter.
2.
Mix rice with the green beans, then pour over the browned butter. Stirr and add to bowls.
3.
Top with baked sweet potatoes in cubes and pomegranate seeds.
Saffrans-nicecream med rå lakrits
Jag fortsätter på saffrans-temat, det är ju ändå snart Lucia. Denna gång i form av en superenkel nicecream som får smak av saffran och toppas med lakrits. Ja, ni läste rätt. Saffran och lakrits är bästa vänner, det lärde jag mig för några år sedan på en restaurang här i Milan där jag blev serverad risotto alla milanese (saffransrisotto med andra ord) som var toppad med lakritspulver. Väldigt modernt för att vara Italien, men oj vad gott det var.
Så imorse mixade jag mina frysta bananer med saffran. Och toppade kalaset med riven rå laktrits. Jag har ett sådant där litet rivjärn från Rivsalt, och till det kan man också köpa laktritsstenar som är superbra om man vill pimpa till en rätt. Tips tips (kanske en bra julklapp till någon).
Saffrans-nicecream med rå lakrits
(1 portion)
2 frysta bananer
0,15 g saffran
Rå lakrits
Granola, nötter och bär
1.
Mixa bananer och saffrans tills det blir en glassliknande smet.
2.
Lägg upp i skål och toppa med laktrits. Om du inte har en laktritssten, kan du också ta vanligt lakritspulver - var dock något försiktig med dosen.
3.
Toppa med granola, nötter och bär
*** ENGLISH RECIPE ***
Saffron nicecream with raw liquorice
(1 serving)
2 frozen bananas
0,15 grams saffron
Raw liquorice
Granola, nuts and berries
1.
Mix the bananas and the saffron until creamy.
2.
Serve in a bowl. Top with raw liquorice.
3.
Add granola, nuts and berries of you liking.
Saffranspizza med ricotta, päron & pistagenötter
Som vanligt ligger jag efter i uppdateringarna här, men de andra recepten får vänta, för idag är det första advent och jag har ett recept som kommer att blow your minds. Jag menar allvar. Det här påhittet är så genialiskt att jag inte förstår att jag låtit det gå hela 31 år innan jag gjorde detta. Men, okej - jag ska inte ta åt mig hela äran, för inspirationen kommer från SVT Recept. Dock är nedanstående mitt recept.
Vad jag pratar är, är en saffranspizza. Du tar helt enkelt en del av degen som du ändå gjort för att göra lussekatter, och gör en söt pizza av den istället. Toppingen kan du variera efter tycke och smak. Grönmögelost och fikon till exempel. Eller choklad och apelsin. Eller, så gör du som jag och toppar med ricotta och päron innan pizzan går in i ugnen. Sedan ringlar du över agave och stösslar över pistagenötter innan servering. Pynta gärna med några blad mynta. Det här är en dröm. Och från och med nu kommer detta vara standard på mitt julbord.
Receptet nedan är för en grundsats deg som ger cirka 10 små pizzor. Du kan naturligtvis göra precis så många pizzor du vill, och sedan göra lussekatter eller fyllda saffransbullar av resten av degen.
Saffranspizza - grunddeg
(10 pizzor)
100 g smör
½ g saffran
3 dl mandelmjölk
25 g jäst
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
8-10 dl vetemjöl special
1 ägg till pänsling
Topping till 2 pizzor
4 msk ricotta
½ päron (Kaiser eller Conference)
2 tsk agave
10 pistagenötter
8-10 myntablad
1.
Smält smöret i en kastrull tillsammans
med saffranet och låt det koka upp. Ta av från värmen och tillsätt mandelmjölk, låt svalna till 37°.
2.
Vispa ut jästen med den fingerljumma vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, socker, vaniljsocker och salt. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna. Jag använde en elvisp först, och tog sedan över med händerna. Har du en bakmaskin, så använd den.
3.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
4.
Beroende på hur många pizzor du vill göra, eller hur stora de ska vara, tar du nu en bit deg och trycker ut den till en cirkel. Jag tog drygt en deciliter deg till mina minipizzor.
5.
Lägg cirklarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk till i ytterligare 40 minuter.
6.
Pensla cirklarna med ägg. Bred sedan ut ricottan i mitten av pizzorna, toppade med tunt skivat päron.
7.
Grädda pizzorna i cirka 15 minuter i 200 grader C - kanterna är gyllenbruna när de är klara.
8.
Ringla över agave, strössla över pistagenötter och avsluta med några myntablad.
*** ENGLISH RECIPE ***
Saffron pizzas
(10 pizzas)
100 g butter
½ g saffron
3 dl almond milk
25 g yeast
1 egg
1 dl caster sugar
1 teaspoon vanilla sugar
½ pinch of salt
8-10 dl flour
1 egg for brushing
Topping for 2 pizzas
4 tbsp ricotta
½ pear (Kaiser or Conference)
2 tsp agave
10 pisachios
8-10 fresh mint leaves
1.
Melt the butter in a sauce pan with the saffron and bring it to a boil. Remove the pan from the heat and whisk in almond milk. Let cool to 37 degrees C.
2.
Crumble the yeast in a bowl and pour in the butter and cream liquid. Let the yeast dissolve in the liquid. Add egg, sugar, vanilla sugar and salt and start adding the flour, a little at a time. Work the dough until it doesn't stick to the bowl anymore. If you have a baking machine, ute it. I used an electrical whisk at first, then I finished kneeding with my hands.
3.
Let the dough rise under a table cloth for 1 hour.
4.
Depending on how many pizzas you want to make, or how big you want them to be, you take a piece of dough accordlingly and press it out to a circle. I used a bit less than a tennis ball size piece of dough for each of my mini pizza.
5.
Add the circles to a baking sheet and let them rise again under a table cloth, this time for about 40 minutes.
6.
Brusch the circles with egg, then spread the ricotta on top, followed by the thinnly sliced pear.
7.
Bake for about 15 minutes in an oven pre-heated to 200 degrees C. They are done when the edges are lightly browned.
8.
Drizzel some agave on top, followed by some chopped pistachos. Finish with som fresh mint leaves.