Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Vattenmelonslushie med kokosflakes och pistagenötter

Om ni vill ha en riktigt läskande frukost, så behöver ni inte leta längre, för här kommer världens mest uppfriskande frulle: Vattenmelonslushie! Låter det inte episkt? Det är det, det kan jag i alla fall lova. Egenligen är det bara bananglass i modifikation, det vill säga med vattenmelon mixad i smeten, men eftersom vattenmelonen innehåller så mycket vatten (daah!) så blir det mer än slushie än en glass. Toppa med vad ni vill, i mitt fall blev det vad som fanns hemma i skafferiet, det vill säga kokosflakes, pistagenötter, och ett fikon som jag hittade i kylen!
 
 
Vattenmelonslushie med kokosflakes och pistagenötter
(1 portion)
2 frysta bananer (stl mindre)
2 dl grovhackad vattenmelon
Valfri topping
 
1.
Mixa banan och vattenmelon till en slushie. Häll upp i skål och toppa med sådant som är gott! 

Världens enklaste och snabbaste äppelpaj

Äpple och jordnötter är ju en av världens bästa kombinationer, och att breda på jordnötssmör på äppelskivor är därmes ett av världens bästa snack. Men ibland vill man jag variera mitt snack, men behålla den goda smaken, och det var precis så den här idén kom till. Jag fick för mig att fixa till en superenkel äppelpaj med jordnötter, som dessutom skulle vara glutenfri och gå snabbt att tillaga. Men pajer är ju inte direkt kända för att vara varken enkla, snabba eller glutenfria. Lösning? Rispapper
 
Jag tänkte, att kan man rulla in grönsaker och nudlar, kan man väl lika väl rulla in äpple, jordnötter och kanel? Och i min hjärna så borde det funka att baka dem i ugnen så att rispappret krispar till sig. Jag testade - och det gick riktigt bra. Jag hade ingen klass hemma, men tror faktiskt att kall glass till dessa äppelpajer skulle vara pricken över i. Det får det bli nästa gång.
 
Hallonen är egentligen bara där för att lägga till lite färg i bilden... men jag erkänner att det inte blev mycket bättre
 
Världens enklaste och snabbaste äppelpaj
(5 st)
1 äpple
4 kardemummakärnor
1 tsk kanel
1 msk strösocker
½ dl jordnötter
5 rispapper
1 äggvita
 
1.
Strimla äpplet i stavar. Mortla kardemumman. Blanda äpplet med kardemumma, kanel och socker.
 
2.
Grovhacka jordnötterna.
 
3.
Lägg rispapperna i blöt, ett i taget. Fyll dem med äpple och jordnötter och rulla ihop precis som en vanlig vårrulle.
 
4.
Pensla ovansidan med äggvita och strö över lite socker.
 
5.
Baka i 180 grader i cirka 15 minuter.
 
6.
Servera med glass.

Sallad med rivet äpple, linser och sardiner

En sallad behöver inte innehålla salladsblad för att kallas sallad. Eller? Det tycker i alla fall inte jag. Denna gång bestod min bas av rivet äpple och linser, riktigt smarrigt, och mättande. Jag toppade det med sardiner, soltorkade tomater och ett perfekt löskokt ägg. Och basiilka, citroncest och pumpakärnor. Det är när jag behöver rensa ut kylen som dessa kombinationer uppstår, men det är bra, för då uppstår också nya smakkombinationer som man kanske inte hade matchat annars.
 
Vad är er favorit-ingrediens i en sallad? Ge mig tips och idéer på nya kombos!
 

Peach Melba Crêpes till frukost

"Peach Melba är en klassisk dessert, skapad 1892 eller 1893 av den franske kocken Auguste Escoffier på Savoy Hotel i London, till den australiensiska sopranen Nellie Melbas ära. Den består av persika och hallonsås på vaniljglass."
 
Där har ni ursprunget till denna världskända dessert, som i Sverige kanske inte är riktigt lika populär - jag har åtminstone inte sett den på många menyer genom mina dagar, men jag kanske har fel. Imorse sa min mage till mig att jag skulle göra en frukostversion av denna dessert, och eftersom jag älskar att omvandla desserter till frukostar så lyssnade jag. Man ska alltid lyssna till magkänslan. Det slutade med att jag använde upp resterna av mina glutenfria crêpes som jag gjorde häromdagen. Toppade dem med lite yoghurt (istället för glass), persika och en väldigt snabbmixad hallonsås. Lite mynta och bovete för extra piff. Bra frukost ändå.
 
 
Peach Melba Crêpes
(1 portion)
Receptet på mina glutenfria crêpes hittar ni här
½ dl kokosyoghurt 
1 persika
20 hallon
5 myntablad
1 msk bovetekärnor
 
1.
Gör crêpes. Bäst är ju att ha rester kvar i kylen, så slipper du steka pannkakor på morgonen.
 
2.
Lägg i en djup tallrik. Häll på yoghurt.
 
3.
Skiva persikan tunt. Lägg på yoghurten.
 
4.
Mixa hallonen i en mixer till en sås. Är hallonen för sura, så tillsätt eventuellt lite honung. Häll på persikan.
 
5.
Toppa med finhackad mynta och bovetekärnor.

Parmigiana di melanzane

Yay! Jag har officiellt semester! Bara en vecka i och för sig, men det kommer bli en riktigt bra vecka, för på måndag åker jag och en kompis till Moneglia i södra Ligurien och lever strandliv. Så härligt, det ska bli så skönt att komma bort från smältpunkten Milano.
 
För att fira min semester, gjorde jag idag en version av en riktigt klassisk italiensk rätt, Parmigiana di Melanzane. Man kanske lättast kan beskriva rätten som en vegetarisk version av lasagne, gjord på aubergine, tomat och en massa ost - och allt som har en massa ost i sig är lika med succé, det vet ni väl?
 
Normal Parmigiana di Melanzane ska bakas i ugn en rätt lång stund, men om ni gör min version så kommer ni inte behöva så länge - jag panerar nämligen mina aubergineskivor i parmesan och försteker dem i olja innan de bakas. Det gör att tillagningstiden förkortas med säkert 2/3, och dessutom blir det extra gott med frasig parmesan runt auberginen. Servera med en reducerad tomatsås och jag lovar dig att du kommer till den italienska mathimlen!
 
Trevlig helg på er!
 
 
Parmigiana di melanzane
(2 portioner)
1 aubergine, ca 500 g
½ dl salt
½ dl majsmjöl (eller vanligt mjöl om du äter gluten)
1 ägg
1 ½ dl färskriven parmesan
2-3 msk olivolja
1-2 kvisttomater
250 g mozzarella
Salt & peppar
 
2 dl passerade tomater
2 dl vatten
1 nypa socker
1 tsk torkad oregano
Salt & peppar
 
10 basilikablad
 
1.
Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor på bredden. Lägg på en skärbräda och salta rikligt på varje skiva. Vänd på dem och salta igen. Låt ligga i 30 minuter, tills de vätskat av sig (detta tar bort den beska smaken). Skölj av dem i vatten och torka torra med hushållspapper.
 
2.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
3.
Häll upp mjöl i en skål, vispa upp ett ägg i en annan, och lägg färskriven parmesan i en tredje. Vänd aubergineskivorna först i mjöl, sedan i ägg och sist i parmesan. 
 
4.
Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek skivorna tills parmesanen blivit gyllene på båda sidor.
 
5.
Skiva tomaterna tunt. Likaså mozzarellan. Varva, på en ugnsplåt, aubergine, tomat och mozzarella. Gör detta två gånger, så att det blir ett litet torn. Du bör få ut cirka 4 torn av denna mängden. Grädda i ugnen ca 10 minuter, tills mozzarellan blivit gyllene, sätt eventuellt på grillen sista tiden, men håll koll så att det inte bränns.
 
6.
Tomatsåsen gör du bara genom att reducera ner alla ingredienser till hälften i en kastrull - det tar cirka 25 minuter, så börja med såsen innan du steker aubergineskivorna så blir det klart ungefär samtidigt.
 
7.
Skiva basilikan. Häll upp tomatsås i en djup tallrik, strössla över basilikan. Toppa med Parmigianan och eventuellt några extra blad basilika och några varv med pepparkvarnen. Enjoy!
 
Buon Appetito!

It's all about presentation! (glutenfria crêpes)

Det här med att man inte ska leka med maten kanske är ett okej uttryck när det kommer till små barn. Men när man är vuxen och har lite mer kontroll på sina rörelser, så tycker jag man ska leka med maten så mycket man kan! För det är ju då man blir som mest kreativ. Titta bara på vad som kan hända med maten, när leklusten faller på:
 
 
Hur mycker roligare är det inte att äta crêpes när de ser ut sådär? Som en glasstrut full av mumsigheter. Okej, självklart såg min crêpe inte ut sådär cirka två sekunder efter att jag hade tagit bilden och satte tänderna i den, men vi äter ju med ögonen först, så jag tycker det är värt ansträngningen. Crêpsen gjorde jag av rismjöl och majsmjöl, så de är glutenfria, och blev väldigt goda. Stek dem i en teflonpanna och i rikligt med smör, så blir de lättare att vända. Det här med att steka crêpes, eller pannkakor, är ju inte det mest stimulerande man kan spendera sin tid med, så jag har gjort ett litet recept till er så att ni bara behöver steka 4 stycken. Men är ni många, så går det självklart att dubbla, eller trippla, receptet.
 
Om ni vill lära er göra en avokadoros, som den jag har gjort på bilden, så kan ni kolla in den här videon.
 
 
Glutenfria crêpes
(4 stycken)
½ dl rismjöl
⅓ dl majsmjöl
2 dl valfri mjölk (jag använde sojamjölk)
1 ägg
1 nypa salt
Smör till stekning
 
1.
Blanda rismjöl, majsmjöl och salt i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ur klumparna. Tillsätt resten av mjölken och ägget. Vispa. Låt stå och svälla i cirka 20 minuter.
 
2.
Hetta upp smör i en varm panna. Stek en crêpe i taget, cirka ¾ dl smet per crêpe. Vispa smeten innan varje ny crêpes så att det inte uppstår klumpar.
 
3.
Om du vill servera som jag gör, så viker du bara in kanterna för att skapa en konform. Sedan lägger du spenat ovanför konen och toppar med laxsnurror, en avokadoros, fetaost, hallon (låter kanske märkligt, men det är supergott till) och pumpakärnor. För extra effekt kan du ringla lite balsamicocrème över struten.
 
Buon appetito!

Vattenmelonpizza med yoghurt och bär

Whaaaaaat! Jag har ju helt och hållet glömt lägga in det här receptet (eller det är väl egentligen mer en inspo-bild) på bloggen. Bilden blev otroligt poppis på Instagram - kul! Men jag lade ut den precis innan jag åkte iväg till Como och badade i lördags, så jag glömde helt enkelt bort att uppdatera även här. För mycket social media att hålla reda på helt enkelt.
 
Men. Kolla bara in den här pizzan. Eller ja, pizza och pizza. Något sötare. Något nyttigare. Men precis lika fantastiskt som dess namne. Vattenmelon är ju så gott, och toppad med yoghurt, nötter och bär blir den bara ännu bättre. Det här måste ni testa nästa gång ni vill ha en smarrig frulle - superlätt och snabblagat. Det är bara att toppa med era favoritingredienser, inga konstigheter. 
 
Alltså, mums!

Glutenfria quinoaburgare med spenat, fetaost och majs

Igår kokade jag nästan hela mitt paket med quinoa. Okej, det var inte fullt, mer halvfullt. Men ändå. Det är alltid bra att koka extra quinoa när man ändå håller på - för då går det så mycket snabbare att svänga ihop en måltid. En av mina favoriträtter såhär på sommaren är en kall quinoasallad - den mättar precis lagom i hettan. Men du kan använda quinoa till så mycket mer än som ingrediens i en sallad...
 
Denna gången valde jag att banda den kalla quinoan med spenat, fetaost och majs. Ett ägg och lite fiberhusk. Och så formade jag små biffar av smeten. De blev supergoda och krispiga i ugnen. Man kan säkert steka dessa i stekpanna eller på grillen om man vill (på egen risk), men i ugnen krävs ingen ytterligare olja - och dessutom sköter de sig mer eller mindre av sig själv. 
 
Denna gång valde jag att servera dem enkelt, med en yoghurtsås och en tomatsallad. Men om det vankas hamburgarkväll och du, eller någon du känner, vill äta vegetariskt, då skulle jag säga att dessa passar utmärkt som alternativ till en vanlig burgare.
 
 
Glutenfria quinoaburgare med spenat, fetaost och majs
(5-6 stycken)
2 dl kokt quinoa
80 g babyspenat
80 g fetaost
1 dl majs
1 ägg
1 msk fiberhusk
Salt/peppar/paprikapulver
 
1.
Koka quinoa enligt förpackningen. Tillsätt gärna en buljongtärning, så blir det extra god smak. Låt quinoan svalna av (du kan göra detta dagen innan).
 
2.
Hacka spenaten. Blanda sedan quinoa, spenat, smulad fetaost, majs, ägg och fiberhusk i en bunke. Smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Låt stå i kylen i 30 minuter för att svälla litegrann.
 
3.
Sätt ugnen på 180 grader.
 
4.
Forma smeten till 5-6 burgare och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Vänd sedan försiktigt på burgarna och sätt tillbaka plåten ytterligare 10 minuter.
 
5.
Servera med t.ex. med spenat, tomater och din favoritsås (om du inte har någon favoritsås, så är ett tips att blanda yoghurt, chilisås, honung, salt, peppar och lite soja. Släng ner lite färsk persilja också om du vill. Sås, klar).

Bananpannkakor med melonsallad

Ni vet dealen: 1 banan + 2 ägg + stek i kokosolja = världens godaste bananpannkakor. Denna gången toppade jag med melonsallad, mest för att det var det jag hade hemma i kylen, men också för att det är riktigt gott. Och. Får jag tillfälle att använda jordnötssmör, så tar jag det tillfället - därför är dessa pannkakor också ringlade mest just det.
 
Hoppas ni hade en lika bra start på veckan som jag - om inte, så tycker jag att ni ska göra dessa bananpannkakorna imorgonbitti, så ska ni se att allt blir bättre!
 

Vattenmelon + fetaost + mynta = sant!

Finns det något godare än en läskande bit vattenmelon på en varm sommardag? Tveksamt. Eller okej, det skulle vara den här salladen då, där vattenmelon, fetaost och mynta tillsammans ger världens smakexplosion i munnen! Det är en helig treenighet de där tre. Passar lika bra tillsammans som tomat-mozzarella-basilika. 
 
För att det dock skulle bli lite mer spännande, både med hänsyn till fotot och till smakerna, så lade jag idag till gurka och pistagenötter i min vattenmelonsallad. En superfräsch sommarlunch som går snabbt att göra - man behöver ju inte vara så fancy som jag och skära ut tärningar, allt ska ju ändå bara blandas i munnen, så mixa allt direkt i en skål om ni har ont om tid!
 
Behöver jag skriva ut receptet? Tror inte det va? Det som krävs är vattenmelon, fetaost, gurka, mynta och pistagenötter. Kvantiteter efter hunger. Salta och peppra och ringla över lite olivolja.
 
Bästa sommarlunchen...

Malfatti med tomatsås

Vet ni vad gnudi är? Ordet kommer från italienska ordet nudi vilket betyder nakna, för det är nämligen naken pasta det handlar om - det vill säga endast raviolifyllningen, utan pastan, som kokas som dumplings. Jag har tidigare gjort ett recept på gnudi med spenat, vilket ni hittar här. Om du dock gör gnudin lite större, så flyttar du dig från Toscana där gnudin uppfanns till Lombardiet där malfattin sägs komma från. Malfatti är alltså exakt samma sak som gnudi, men en annan storlek - typiskt italienska regioner att ändra en pyttedetalj för att sedan kunna göra anspråk på ursprungsbemärkningar som DOC (denominazione di origine controllata) och DOP (denominazione di origine protetta). Malfatti betyder "dåligt gjorda" eller "dåligt formade". Men jag tycker inte de är förtjänta av det namnet, för de här dumplingarna är alldeles, alldeles perfekta!
 
De är fantastiskt goda! Normalt sätt binds smeten ihop med lite mjöl, men jag gjorde en glutenfri variant idag med fiberhusk och det blev super! Om du vill stanna inom italienka matlagar så ska de bestå av spenat, inte basilika och persilja som i mitt fall - men jag tycker att basilikan ger mer smak än spenaten. Dessutom bör du servera dina malfatti antingen med brynt smör med salvia, eller med en enkel tomatsås som jag gör här. 
 
 
Malfatti med tomatsås
(2 portioner)
30 g basilika
1 stort ägg
200 g ricotta
1 dl färskriven parmesan
1 msk fiberhusk
3 msk finhackad persilja
Salt & peppar
 
3 dl passerade tomater
3 dl vatten
2 tsk socker
1 tsk soja
1 tsk Worcestershiresås
Salt & peppar
 
1.
Grovhacka basilikan, och lägg ner i en mixer tillsammans med ägget. Mixa tills basilikan blivit hel inkorporerad med ägget - oroa dig inte om färgen är grå och tråkig - när malfattin senare kokar kommer basilikans gröna färg tillbaka - som magi!
 
2.
Lägg ägg- och basilikavätskan i en bunke och blanda ner ricotta, parmesan fiberhusk och finhackad persilja. Smaka av med salt och peppar. Rör om. Låt stå och svälla medan du fortsätter med tomatsåsen.-
 
3.
Häll ner passerade tomater, vatten, socker, soja, Worcestershiresås, salt och peppar i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt koka ner till hälften.
 
4.
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Salta. När vattnet kokar formar du malfatti med hjälp av två skedar och lägger ner i vattnet. När malfattin stiger till ytan är de klara, men de kan gärna ligga i en halv minut till en minut till. Ta upp med hålslev. Fortsätt så till hela smeten är slut, det blir ca 12-14 malfatti beroende på hur stora du gör dem.
 
5.
Häll upp tomatsåsen i två djupa tallrikar. Toppa med malfatti och dekorera eventuellt med lite persilja.
 
Buon appetito!

ISKAFFE

Jag älskar kaffe i kall form på sommaren. Det finns inget bättre än att få en iskall koffeininjektion på eftermiddagen när värmen har gjort mig helt avdåsad. När jag gör iskaffe hemma, brukar jag koka kaffe i min Bialetti, för att sedan skaka det kallt med is. Gott och snabblagat. Men nu har jag kommit på något ännu bättre. Iskaffelatte. Heja vad gott! Det är inte svårt alls. Bara brygg kaffe som du alltid gör. Häll det sedan i en isbitsform och ställ in det i frysen några timmar.
 
Iskall mjölk är ju också extremt gott att dricka på varma dagar, så tänk er själva hur underbart det smakar när kall mjölk tar smak av iskaffet som smälter däri. Underbart. Själv har jag använt sojamjölk och det är supergott - sojamjölken är lite sötare än vanlig komjölk. Men ta den mjölk ni tycker bäst om - allt funkar. 
 
Hur läskande ser inte det här ut så säg? 

Frukost med inspiration från Medelhavet

I helgen var jag i Santa Margherita i Ligurien. De flesta som följer min andra blogg vet redan om det, men om det finns någon här som är intresserad, så kan ni läsa om det här. Eftersom det var så varmt, och jag inte hade någon större lust att äta något annat än svalkande glass - så var det precis det som mina luncher bestod av. Den bästa kombinationen av smaker åt jag på lördagen - jordnötter och mango. Inga typiska italienska smaker kanske, men de salta jordnötterna och den söta mangon passade ihop som handen i handsken.
 
Så imorse inspirerades jag av denna smakkombo, och gjorde en frukostvariant med samma grund - helt glutenfri och vegansk, utan tillsatt socker eller grädde. Den perfekta frukosten helt enkelt. 
 
 
Nicecream med jordnötssmör och mangosorbet med vanilj
(1 portion)
1 fryst banan
1 msk jordnötssmör
2 msk jordnötter
1 ½ dl fryst mango
½ vaniljpulver
1-2 msk kokosflingor
1 msk bovetekärnor
 
1.
Mixa banan, jordnötssmör och jordnötter till en glass.
 
2.
Mixa mango och vaniljpulver till en sorbet.
 
3.
Lägg upp i glas, toppa med kokosflingor (gärna rostade) och bovetekärnor.

Caprese med stekta persikor och mozzarella

Det här med att göra caprese-sallader med olika frukter iställer för tomater är tydligen min nya grej. Tidigare har jag ju gjort den här varianten med päron och mynta, och denna gången föll valet på persikor. Jag skivade dem och stekte dem i olja i pannan. Saltade och pepprade lite. Inte svårare än så. Har men en grill tänd, så kan man med fördel lägga dem där istället. Det som är så gott med den här varianten, är att när du varvar de varma persikorna med mozzarellan så smälten mozzarellan litegrann och blir sådär seg och god. Mumma! 
 
 
Caprese med stekta persikor och mozzarella
(1 portion)
125 g mozzarella
1 persika
1 näve ruccola
1 msk rostade pumpakärnor
Balsamicocrème
Salt/peppar
Olivolja till stekning
 
1.
Värm upp olivolja i en stekpanna. Skiva persikan - runt kärnan blir det naturligtvis ett hål i skivan, men det gör inget. Salta och peppra persikan på båda sidor. Stek i olja, ca 2-3 minuter på varje sida.
 
2.
Skiva mozzarellan.
 
3.
Lägg ruccola på en tallrik. Varva persika och mozzarella. Toppa med pumpakärnor och balsamicocrème.
 
Buon appetito!

Prosciutto crudo e melone - mer än bara en enkel antipasto

Prosciutto crudo e melone - Parmaskinka och melon på svenska - är en riktig klassiker. Den passar utmärkt på sommarbuffén, som en enkel lunch, eller som en snabblagad förrätt. Men visste ni att just kombinationen av melon och skinka handlar om så mycket mer än bara smaker? Det är sant. Jag forskade lite i det, och det slutade med en artikel som jag pubblicerade på In-Italias blogg. Kolla in den vettja - ni hittar den genom att klicka på bilden nedan.
 
För att jag ska bli mätt efter ett träningspass krävs dock lite mer än bara melon och skinka - så är ovan har jag agt till burrata, basilika och solroskärnor. Mer fett, vitaminer och protein åt folket!

RSS 2.0