Parmesangratinerad sparris
Asparagi {asˈparadʒi}
Visst är det något speciellt när våren och alla dess primörer och råvaror kommer? Jag förmodar att ni måste vänta ytterligare någon månad på svensk sparris, men här ligger vi lite före i och med det något mildare klimatet. I lördags var jag på min favoritmarknad i Milano och det var fullt med lysande grön sparris i alla stånd. Det var en självklarhet att de skulle få följa med mig hem. Jag gjorde något väldigt enkelt, men otroligt gott av mitt fynd. Det här passar som tillbehör till allt - kött, fågel och fisk. Eller, låt sparrisen vara huvudråvara, och ät dem till en god sallad. Så gjorde jag i lördags och det var en höjdare. Jag pratar om parmesangratinerad sparris, och här kommer receptet.
Parmesangratinerad sparris
1 knippe sparris
1 ägg
Ströbröd
Parmesan
Salt&peppar
1.
Koka upp vatten och sänk sedan värmen så att det sjuder. Skär av den nedre, träiga, delen av sparrisen och föväll sedan sparrisen i det sjudande vattnet i cirka 2 minuter.
2.
Finriv parmesan och blanda med ströbröd på en tallrik. Knäck och vispa upp ägget på en annan tallrik.
3.
Doppa sparrisen först i ägget, sedan i parmesanblandningen, och lägg på en ugnsplåt. Se till att de ligger separerade.
4.
Gratinera i ugnen i cirka 10 minuter på 200 grader, tills det att parmesanen blivit gyllene. Ta ut och njut!
Spenatpaj med potatiskal
Egentligen älskar jag paj. Jag gör det dock så sällan, för bor man ensam och utan frys så innebär skapandet av en paj att man måste äta samma sak i en evighet om man vill unvika att kasta mat. Men så snubblade jag över en bild på en paj gjord med ett skal av potatis istället för det sedvanliga mjöl-pajskalet och det fick det att klia i matlagarfingrarna. Så ja, det var bara att slå slag i pajbakandet ändå.
Jag hade en stor påse med massa färsk spenat hemma, så det var en självklarhet att det skulle bli del av fyllningen. Spenat har många bästa vänner. Några av dem är muskotnöt, citron, fetaost och ricotta. Och vet ni, the more the merrier, så min spenat fick sällskap av alla sina bästa vänner i min paj. Det blev super-duper-mega-gott. Muskotnöten. Så viktig! Glöm inte den.
Spenatpaj med potatiskal
(4 port)
4-5 mellanstora potatisar
500 gram spenat
1 tsk riven muskotnöt
2 ägg
250 gram ricotta
75 g fetaost
1 citron, cest
1-2 msk hackad gräslök
Salt&peppar
Olivolja till stekning
1.
Skala potatisen. Skiva sedan hälften i tunna skivor på längden, och den andra hälften i tunna skivor längs kortsidan. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna. Vänd dem så att de får stekyta på båda sidorna, och ta ur dem ur pannan när de blivit mjuka. Lägg att torka på hushållspapper.
2.
Stek spenaten. Jag rekommenderar att göra det i en stor kastrull eftersom spenat tar stor plats innan den stekts ner. När spenaten avlägsnat det mesta av vattnet, tillsätt riven muskotnöt. Häll spenaten i en sil och pressa ur det mesta av vätskan.
3.
Blanda ägg, ricotta, smulad fetaost, rivet citroncest och hackad gräslök i en skål. Tillsätt spenaten. Rör om. Smaka av med salt och peppar.
4.
Arrangera potatisskivorna i en form med löstagbar kant. Se till så att skivorna täcker hela botten och kanterna. Använd först och främst de skivor som är skurna längs långsidan till kanten. Häll sedan i fyllningen.
5.
Värm ugnen till 180 grader och grädda pajen i cirka 35-40 minuter, tills fyllningen stelnat.
Sötpotatisnachos med ost
I think I just died and went to food heaven!
Nacho-and-cheese. Denna Mexico-inspirerade rätt, modifierad till att passa alla amerikaners våta matdrömmar. Alla borde få njuta av en tallrik med ostbeklädda nachos, men ärligt talat - en rätt som består av chips och ost är kanske inte den mest näringsrika av måltider. Därför har jag gjort slag i saken och utvecklat rätten. Ut med chipsen, in med sötpotatisen. Bort med cheddarosten, fram med den vällagrade Pecorinon. Och välkommen gröna inslag av purjolök och persilja. Jag åt det här till middag igår, och det var bannemig en succé. Herregud så gott. Jag har sagt det förr, men det tåls upprepas: sötpotatis, var har du varit hela mitt liv? Världens bästa råvara.
Genom att välja råvaror med omsorg, kan man göra nästan vilken traditionell rätt som helst så väldigt mycket nyttigare och framförallt smakrikare. Nachochips innehåller inte några näringsämne överhuvudtaget utan bara en massa tomma kalorier, medan sötpotatis är fullproppad med C-vitamin och betakaroten vilket kan hjälpa till att förebygga cancer. För mig är valet självklart! Kan jag göra en (minst) lika god rätt med sötpotatis som med nachochips, så väljer jag sötpotatis alla gånger.
Här kommer receptet. Oavsett hur stort fan ni må vara av nachos så m å s t e ni testa detta. Lova det! Jag kommer äta det om och om igen, det garanterar jag.
Direkt uttagen från ugnen ser min sötpotatisnachotallrik ut så här. Behovet av "piff" är rätt stort, och det är där purjolök, persilja och crème fraîche kommer in i bilden...
Sötpotatisnachos med ost
(1 port)
1 (lagom stor) sötpotatis
1 msk olivolja
1 dl borlottibönor
1 dl pecorinoost av god kvalitet
10 cm purjolök
1 liten näve färsk persilja
¾ dl crème fraîche
Citroncest
Honung
Salt&peppar
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Tvätta sötpotatisen och skiva den i tunna skivor (cirka 3-4 mm tunna). Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, samt salta och peppra. Rör runt så att alla skivor täcks av oljan, sprid sedan ut dem igen så att de ligger separerade på plåten.
3.
Sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta sedan ut dem och vänd dem en och en innan du sätter in dem ytterligare 10 minuter.
4.
Under tiden sötpotatisen bakas stek tunt skivad purjolök mjuk i olivolja och salt. Grovhacka persiljan. Riv osten. Blanda crème fraîche med lite honung samt salt och peppar.
5.
När sötpotatisen är klar, ta ut plåten och lägg alla sötpotatisbitar i en hög huller om buller. Sprid ut bönorna över sötpotatisen och toppa med den rivna osten. Sätt in i ugnen i ytterligare fem minuter, eller tills osten smält.
6.
För över högen till en tallrik, toppa med den stekta purjolöken, hackad persilja, lite rivet citroncest samt crème fraîchen. N j u t !
Chiafröpudding med smak av choklad
Här kommer ett snabbt tips till alla er som har bråttom på morgonen, men ändå vill hinna äta en god och näringsrik frukost.
Chiafröpudding. Jag har tidigare publicerat receptet på en chiafröpudding med smak av vanilj, den hittar ni
här. Denna gång valde jag istället att smaksätta min pudding med kakaopulver, för vem vill inte starta dagen med choklad? Fixa till puddingen kvällen innan, lämna den i kylen och sedan är det bara att toppa den med vad ni vill dagen efter.
Snabbt och lätt. Buon colazione!
Chiafröpudding med smak av choklad
(1 port)
1 ½ dl mandelmjölk
2 tsk kakaopulver
3 msk chiafrön/psylliumfrön
1 tsk honung
Valfri topping
1.
Vispa ihop mjölken med kakaopulvret. Blanda ner honung och chiafrön. Rör om. Sätt in i kylen 15-30 minuter. Rör sedan om igen. Täck glaset/skålen med plastfolie och låt stå över natten.
2.
Toppa chiafröpuddingen med vad du tycker är gott. Jag hade mosad banan, jordnötssmör, kokosflingor och jordgubbar på min - perfekta komplement till choklad!
Bakat äpple med en variant på vaniljsås
Det har tagit en liten tid att publicera det här inlägget, för jag kan helt enkelt inte komma överens med mig själv om jag ska kategorisera det som frukost eller dessert. Med andra ord kan man konstatera att jag verkligen har lyckats med mitt uppdrag att göra desserter så pass nyttiga att de platsar även som dagens första mål. För tänk er att starta dagen med ett bakat äpple med crumble gjort på havregryn och jordnötssmör. Tänk nu vidare att ni skulle avsluta dagen på samma sätt. Båda fungerar, och det gör detta recept så bra. Två flugor i en smäll liksom.
Precis som det
här receptet, kan man säga att detta är en variant på äppelpaj - fast i ny tappning. Utan smör, socker, grädde, mjöl och annat som kan klassas som onyttigt, fungerar den här äppelpajen när som helt i veckan. Min variant på vaniljsås är gjord bara på ricotta, mandelmjölk och lite vaniljpulver - mandelmjölken är naturligt söt så det krävs inte så mycket mer för att ackompanjera det varma, bakade äpplet.
Bakat äpple med en variant på vaniljsås
(1 port)
1 äpple
1 dl havregryn
1-2 msk jordnötssmör
1 tsk honung
1 tsk kanel
2 msk ricotta
2 tsk mandelmjölk
1 krm vaniljsocker
Kokosflingor till garnering
1.
Kärna ur äpplet med en äppelurkärnare. Har du inte en sådan så skiva först äpplet i 2 cm tjocka skivor och skär därefter ut kärnhuset i varje skiva för sig.
2.
Blanda havregryn, jordnötssmör, honung och kanel till en crumble. Fördela crumblen mellan varje äppelskiva och stapla dem på varandra (skär av en bit på bottenskivan för att äpplet ska stå stadigare).
3.
Sätt in i ugn (180 grader) i ca 25 minuter. Blanda under tiden till vaniljsåsen och häll upp i ett glas.
4.
Ta ut äpplet från ugnen, strö kokosflingor som dekoration och servera med vaniljsåsen.
Blomkålsbotten v. 2.0
Ni som är inne här och läser lite då och då vet att jag är ett fan av att göra pizza på allt annat än vanlig pizzadeg. Istället tycker jag det är kul att testa nya vägar för att få till en pizza som går att unna sig vilken dag i veckan som helst, utan känslan av att man överätit. Förrutom att dessa pizzor är nyttigare, så går de snabbt att göra eftersom de inte ska jäsa, och dessutom så är de
så.
fantastiskt.
goda. Jag började mina experiment med en pizza på
blomkålsbotten, vilken sedan blev en vit pizza på
zucchinibotten. Nu har jag återvänt, och utvecklat min blomkålspizza genom att helt och hållet ändra på tillvägagångssättet att göra bottnen. Egentligen blev den precis lika god som den första, bara annorlunda i smaken, och något tjockare.
Återigen spelar tomatsåsen en ofantligt stor roll när ni gör hemmagjorda pizzor - gör den själv från scratch så ska ni se att ni kommer att få världens bästa matupplevelse. Jag gör min tomatsås så som jag beskriver
här. Toppingen på pizzan är högst individuell, och jag tenderar alltid till att försöka göra slut på rester eller varor som redan finns hemma. Igår stekte jag spenat i olivolja, salt och citroncest, vilken sedan fick bli topping tillsammans med lite svamp, grillad paprika och en skiva påläggskalkon.
Magi i munnen.
Ecco, så här gör ni blomkålsbottnen, version 2.0.
Blomkålsbotten v. 2.0
(1 pizza)
½ blomkålshuvud
1 dl riven ost (pecorino, mozzarella, asgaio - ta en ost av bra kvalitet)
1 ägg
Valfria kryddor (oregano, paprikapulver, salt, peppar)
1.
Sätt en kastrull med vatten att koka upp på spisen. Riv blomkålshuvudet på den grova delen av ett rivjärn. Salta vattnet när det kokat upp, häll i de rivna blomkålen och låt koka i 4-5 minuter.
2.
Häll av blomkålen i en finmaskig sil. Skaka av så mycket vatten som möjligt. Häll sedan blomkålen i en tunn kökshandduk och krama ur så mycket vatten som möjligt - ju mindre vatten, desto krispigare botten. OBS: vattnet kommer att vara kokhett, så har ni en kökshandske rekommenderar jag att ta den till hjälp.
3.
Häll tillbaka blomkålen i kastrullen och blanda med resterande ingredienser. Bred ut smeten till en cirkel på en pizzasten eller en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i 210-gradig ugn i cirka 25-30 minuter.
4.
Ta ut bottnen när den blivit gyllene. Lägg på valfri topping och sätt in i ugnen ytterligare 10 minuter (eller tills osten smält om du haft ost som topping).
Frittata med lax, purjolök och edamamebönor
Idag sprang jag StraMilano, ett lopp på tio kilometer genom centrala Milano. Det var en riktig folkfest, och mer om det kan ni läsa på min andra blogg som ni hittar
här. När man varit ute och sprungit, eller tränat på annat vis, är det viktigt att fylla på med protein så att musklerna som blivit nedbrutna under träningen kan återhämta sig. En riktigt bra proteinkälla är ägg och därför bestämde jag mig för att smaska i mig en bit
frittata till lunch idag.
En frittata kan man säga är den italienska varianten på ugnsomelett. Det finns säkert lika många varianter på frittata som det finns familjer i Italien, och det är det som gör det hela så bra: det finns liksom inga rätt eller fel. Använd det som finns hemma i skafferiet. Använd gårdagens rester. Lyxa till det och använd det du tycket bäst om. Det enda du sedan behöver göra är att baka in dina valda ingredienser i en äggsmet, och efter en dryg halvtimme ugnen är din middag klar.
Jag var jättesugen på lax och purjolök så det hade jag i min frittata. Dessutom hade jag edamamebönor, persilja och en bit fetaost hemma, så det slängde jag också i. En lyx-frittata blev resultatet. Beroende på hur hungrig man är räcker en form till tre eller fyra måltider (jag är en hungrig själ så... you do the math). Imorgon ska det i alla fall bli en ren fröjd att få ta med min matlåda till jobbet. Bland mina italienska kollegor finns det alltid minst en som har med sig en bit frittata till lunch, och jag blir alltid så avundsjuk på dem. Men nu är det min tur. Ni ser, jag blir mer och mer italiensk.
Frittata med lax, purjolök och edamamebönor
(3-4 port)
6 ägg
2 dl (soja)mjölk
100 g kallrökt lax
½ purjolök
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl edamamebönor
1 näve färsk persilja
50 g fetaost
Paprikapulver
Salt&peppar
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
2.
Hacka purjolök, gul lök och vitlök och stek i olivolja i en stekpanna. När löken blivit mjuk, tillsätt (tinade) edamamebönor och låt dem bli lite varma, cirka 1-2 minuter i pannan.
3.
Grovhacka laxen och persiljan. Vispa ut äggen med mjölken i en bunke. Häll i lök, lax och persilja i äggsmeten och för sedan över allt till en ugnsfast form. Toppa med smulad fetaost.
4.
Sätt in i formen i ugnen i cirka 40 minuter tills frittatan stelnat och blivit gyllene. Servera med sallad och varför inte en klick keso.
Äppelpaj till frukost
Det sägs ju att vi äter lika mycket med ögonen som med munnen. Tänk er att ni skulle äta en hel måltid med ögonbindel, hur läskigt skulle inte det vara? Att inte veta vad man stoppar i munnen - jag skulle ha ångest inför varje tugga. Nej, jag vill först kunna skapa mig en bild av hur måltiden smakar, för att sedan ta hela upplevelsen till en ny dimension. Det är ju därför själva uppläggningen och utseendet av en maträtt är så viktig, även när du äter för dig själv hemma i lägenheten. Spendera lite extra tid på att piffa till tallriken, så ska ni se att allt ni lagar smakar ännu lite bättre!
Anledningen till att jag kom in på detta spår idag är för att jag imorse lagade till en supergod frukost, som var helt fruktansvärt ful. Jag är ju ute på ett självuppmant uppdrag där jag försöker göra desserter så pass nyttiga att de går att äta till frukost. Idag var det äppelpajens tur. Den blev helt suveränt god, men som ni ser nedan, så ser den inte jätteinspirerande ut.
Ibland är det ju så att maträtten verkligen inte är vacker, och kanske till och med utom räddning. Men då kan man arbeta med sakerna runtomkring. Piffa till tillbehören. Servera på en fin tallrik eller skärbräda. Sätt en rykande varm kanna kaffe bredvid, så lovar jag att helhetsupplevelsen blir bra till slut.
Den här äppelpajen är helt gluten-, socker- och smörfri. En stor skillnad mot vanliga äppelpajer med andra ord, och därmed tycker jag den är berättigad att kvalificera in som frukost. Super, eller hur?
Äppelpaj till frukost
(1 port)
2 msk havregryn
2 msk mandelmjöl
½ tsk bakpulver
4 kardemummakärnor, stötta
1 tsk kanel
2 msk ricotta
½ mosad mogen banan
½ rivet äpple
1 msk jordnötssmör
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Blanda först alla torra ingredienser och tillsätt sedan ricotta och mosad banan.
3.
Dela degen/smeten i två delar. Ta en del och platta ut på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på det rivna äpplet och jordnötssmöret. Toppa med den andra delen deg/smet så att äpplet täcks.
4.
Baka i ugnen i cirka 10-15 minuter.
5.
Servera med en liten fruktsallad.
Instagramuppdatering!
Ni glömmer väl inte att följa Citroncest på Instagram? Allt som läggs upp på Instagram kommer så småningom också upp på bloggen, men det kan ibland ske med lite fördröjning, så för snabbast uppdatering tycker jag att ni ska lägga till Citroncest i er feed. Och när ni ändå är på Instagramhumör så får ni jättegärna följa mig och mitt liv i Milano också. Lolaurenius heter mitt privata konto! Vi ses i Instagramvärlden.
Klicka på bilderna för att komma till respektive konto på nätet.
Omelettpannkaka med keso-, banan- och jordnötssmörsröra.
Om ni är på jakt efter ett proteinfyllt mål för att ladda upp inför träningspasset - eller återhämta er efter det - se hit! Imorse gjorde jag en supersmarrig frukost bland annat på ägg, keso och jordnötssmör, tre varor som är fullproppade med protein. Och när det frukosten inte bara uppfyller en funktion utan också är riktigt god, då är den fulländad tycker jag. Det här är egentligen en omelett, men eftersom den är så tunn, kan den likväl tas för en låtsaspannkaka. Omelett är nyttigt, pannkakor är gott, så denna kombo är perfekt! Ni kan lätt göra en salt version av denna frukost, det är bara att blanda keson med något annat som ni tycker om. Till exempel strimlad kalkon och edamamebönor. Eller lax och purjolök. Jag valde dock den söta vägen och blandade min keso med mosad banan, jordnötssmör och jordgubbar. Har inte så mycket mer att tillägga till det, så är får ni (det superenkla) receptet.
Omelettpannkaka med keso-, banan- och jordnötssmörsröra.
(1 port)
1 ägg
1 msk mjölk
1 krm salt
1 tsk kokosnötsolja till stekning
½ dl keso
½ liten banan
1 msk jordnötssmör
3 jordgubbar
3-4 valnötter
½ msk kokosflingor
1.
Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Värm kokosnötsoljan i en stekpanna (gärna non-stick). Häll i äggblandningen och stek 1 minut. Vänd omelettpannkakan (med hjälp av en tallrik), stek ytterligare 1 minut på andra sidan.
2.
Mosa bananen och blanda med jordnötssmöret, rör sedan ut i keson. Dela jordubbarna i mindre bitar. Bred på kesoröran på halva pannakaksomeletten, toppa med jordgubbarna och rulla ihop den. Skär diagonalt över mitten. Lägg upp på tallrik, toppa med krossade valnötter och kokosflingor. Enjoy.
Makrill- och kikärtssallad med smak av persilja
Sedan jag kom tillbaka till Milano från Sverige för en vecka sedan har det inte skett mycket matlagning i mitt kök. Jag vet inte vad det beror på, men jag har inte känt mig inspirerad. Det har liksom varit smoothies till frukost, sallader till lunch och kokta grönsaker och keso till middag. Inget att skriva om på bloggen egentligen. Jag vet inte om det beror på att det har varit helt fantastiskt vårväder här, och jag hellre har spenderat dagarna utomhus än i köket. Det må så vara. Men till helgen kommer regnet på besök igen så då kanske jag kan få till några bra recept till er.
En riktigt god sallad som jag åt ute på min balkong i lördags var den här Makrill- och kikärtssalladen. Så enkel, men så så himla smakrik. Makrill som är rökt är en av mina favvofiskar att äta. Den är lätt att hitta i fiskdisken i Sverige (dock svårare att hitta i Italien, vilket gör mig extra glad när jag ser den i min lokala matbutik), och passar till en massa enklare tillbehör. Jag brukar äta den till min ärt- och pepparrotspuré eller som i lördags till kikärtssallad smaksatt med vitlök och massa persilja.
Makrill- och kikärtssallad med smak av persilja
(1 port)
1 rökt makrill
½ burk kokta kikärtor
1 stor näve färsk persilja
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3-4 droppar Tabasco
Salt&peppar
Valfri sallad
1.
Grovhacka persiljan och blanda med kikärtor, finhckad vitlök, olivolja, Tabasco och salt&peppar i en skål.
2.
Lägg salladen i en djupskål, häll över kikärtsröran och toppa med makrillen. Easypeasy!
Spenatsallad med smörstekta päron och karamelliserade valnötter
Det här med att ge ett recept på en sallad känns kanske lite töntigt. Jag menar, vem som helst kan väl blanda sina favoritingredienser i en skål för att sedan mumsa i sig? Men. Det här är en supersallad. Så se det mer som ett recept för smakinspirationen, än ett recept för tillvägagångsättet.
Sallader ses oftast som ett nyttigt, och kanske också ibland tråkigt, alternativ till andra luncher och middagar. Men så behöver det inte alls vara- Denna sallad är varken nyttig eller tråkig. Fylld med brie, bacon och karamelliserade valnötter bjuder den både på djupa smake och krispiga detaljer. Allt i ett med andra ord. Servera gärna med ett gott surdegsbröd till så blir ni extra mätta. Och är ni vegetarianer så uteslut helt enkelt bara baconet.
Spenatsallad med smörstekta päron och karamelliserade valnötter
(3 port)
70 gram babyspenat
70 gram machésallad
2 päron
1 kokt rödbeta
200 gram brie
100 gram bacon
1 ½ dl valnötter
2-3 msk florsocker
2 msk smör
Honung
Salt&peppar
1.
Karamelliserade valnötter:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka valnötterna i vatten i en kastrull i cirka 5 minuter. Häll av dem i en sil och låt sedan torka på hushållspapper. Strö över florsockret och blanda runt så att det täcker alla nötter. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 5-10 minuter. Passa dem, då de snabbt blir brända.
2.
Smörstekta päron:
Dela päronen i klyftor. Ta bort kärnhuset. Smält smöret i en stekpanna och stek päronen till de blivit något mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd kvar. Ringla över lite honung och salta och peppra efter smak.
3.
Stek baconet knaprigt. Skiva brien. Dela rödbetan i stora kuber. Blanda alla ingredienser i en stor salladsskål. Servera med surdegsbröd. Enjoy!
Glutenfria havregrynsscones med smak av kardemumma och kokos
En dag i veckan jobbar jag hemifrån och har då mer tid på mig att njuta av min frukost, en måltid jag älskar! Jag försöker variera min frukost så mycket jag bara kan - jag menar varför äta samma fil och flingor dagarna i ända? Det är rätt intressant att vi människor normalt sätt har exakt samma frukostrutiner varje morgon. Varför är det så när vi är bättre på att variera våra andra måltider?
Nåväl.
I morse vaknade jag med en lust att experimentera fram mjölfria, glutenfria och laktorsfria scones. Eller okej, jag kanske inte vaknade med exakt den lusten, men efter en stund i köket blev resultatet precis detta. Ska jag vara helt ärlig är det några av de godast scones jag ätit - de blev liksom sådär krispiga på ytan, mjuka i mitten, och så hade jag smaksatt dem med både kardemumma och kokos vilket var en höjdare! En riktigt bra start på dagen, och precis rätt mängd energi. Efter frukosten stack jag ut och sprang nästan en mil, och det kändes som jag flög fram på gatorna. Länge leve sconsen!
Glutenfria havregrynsscones med smak av kardemumma och kokos
(2 st)
2 dl sojamjölk
1 msk fiberhusk
3 dl havregryn
1 dl kokosflingor
2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 kardemummakärnor, mortlade/finhackade
1.
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda ut fiberhusken i sojamjölken och låt stå i cirka fem minuter.
2.
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt fiberhuskblandningen och rör ihop till en deg.
3.
Dela degen (den är rätt kladdig) i två delar och gör två runda kakor som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter.
4.
Ät med smör, ost och gurka (eller zucchini om det är det enda som finns hemma). Enjoy!
Saftig couscouskaka med smak av flädersaft
Igår när jag som bäst stod och lagade
couscous till middag fick jag en briljant idé. Den liksom slog ner från klar himmel och jag var tvungen att ta tag i saken direkt. Jag insåg nämligen när jag rörde runt i min couscous att det är buljongen som är viktigast när det kommer till tillagninen. Utan en god buljong är couscous rätt meningslöst.
Så. Vad händer om man ersätter grönsaksbuljongen med något sött?
Borde man inte kunna använda couscous i en kaka då?
När jag får en sådan här idé, då blir jag lätt ivrig och vill sätta planerna i verket direkt. Det spelar liksom ingen roll att klockan är närmre nio på kvällen och jag egentligen borde varva ner i soffan efter en lång dag. När jag tänker på det är matlagning egentligen lika mycket avslappning för mig. Dessutom fanns en annan fördel att göra en kaka. Jag hade en massa ägg i kylen, och eftersom jag åker till Sverige på lördag ville jag göra något med dem medan de fortfarande var färska.
Och resultatet?
Helt jävla fantastiskt. Alltså, ursäkta ordvalet, men jag måste få ge mig själv en klapp på axeln här.
Att en idé kan bli så bra! Jag följde inget recept, utan tänkte bara till. Gick igenom skafferiet och tittade vad som fanns. Letade smaksättare och smakkombinationer som skulle kunna passa ihop. Sedan bara gjorde jag. Åh vad jag önskar att fler bara gjorde saker. Vågade testa. Går det fel, så går det fel. Det gör inget!
Jag hade lyxen att ha en flaska fläderblomssaft hemma. Dessutom hittade jag vanilj, citron och kokos. Och granatäpple, pistagenötter och crème fraîche. Bara lyssna till de ingredienserna. Hur kan det ens gå fel?
Den här kakan innehåller inget mjöl och blir supersaftig på grund av den fluffiga couscousen och de luftiga äggvitorna. Mums. Den här kommer jag att göra igen. Gör den ni också, här kommer receptet.
Saftig couscouskaka med smak av flädersaft
2 ½ dl (okokt) couscous
2 dl vatten + ½ dl (outspädd) flädersaft
1 msk rapsolja
5 ägg
2 dl strösocker
2 msk (outspädd) flädersaft
1 ½ dl kokosflingor
Cest från ½ citron
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Smör till formen
2 dl crème fraîche
Hackade pistagenötter
Granatäppekärnor
Honung
1.
Koka upp vatten och flädersaft tillsammans med rapsoljan i en kastrull. Ta bord från värmen och rör ner couscousen. Sätt på ett lock och ställ åt sidan.
2.
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna till luftiga toppar. Vispa gulorna och strösockret fluffigt.
3.
Rör ner flädersaft, kokosflingor, citroncest, vanilsocker och bakpulver i äggulorna.
4.
När couscousen dragit åt sig all vätska, fluffa till den med en gaffel och rör ner även denna i äggulorna.
5.
Vänd sist försiktigt ner äggvitorna, utan att de tappar all sin luft.
6.
Häll ner smeten i en smord ugnsform och ställ in i mitten av ugnen (180 grader) i cirka 40 minuter.
7.
Så fort kakan är klar, låt den kallna på ett galler. Kakan kan med fördel göras dagen innan, förvara den då i kylen.
8.
Innan servering:
Rör runt i crème fraîchen så att den blir någorlunda krämig. Bred ut den på kakan och toppa med ringlad honung, grovhackade pistagenötter och färska granatäppelkärnor.
Ett mästerverk om ni frågar mig. Mina kollegor samtycker.
Nasi Goreng på blomkålsris
Nasi Goreng kan mer eller mindre kallas Indonesiens nationalrätt. Det finns otaliga varianter, allt från enklare versioner som serveras i gatustånden i Jakarta, till upp-pimpade versioner med dyrbara ingredienser. Det är just det som är grejen med Nasi Goreng - rätten går att variera i oändlighet. Hemma i hushållen är det vanligt att använda vad som blivit över från gårdagens middag, eller det som för tillfället finns i skafferiet.
Oh, ja just det. Nasi Goreng. Jag pratar om stekt ris. Fried Rice. En av våra favoriter när det kommer till asiatisk take-out.
Lika många nationella versioner det finns av Nasi Goreng i Indonesien, lika många internationella varianter finns det runt om i världen. Italien har sin risotto. Spanien sin paella. Mellanöstern har sin pilaf och Karibien sin jambalaya. Att steka överblivet ris handlade förr i tiden främst om att ta vara på maten och inte slänga det som blivit över. Men idag har rätterna blivit så etablerade att vi njuter av dem oavsett vad vi tidigare lagat.
Och vet ni vad? Nu ska jag bjuda er på ytterligare en version. En version som tagit inspiration från Nasi Goreng, men som naturligtvis är något helt annat. Jag menar, det är ju mig vi pratar om, tjejen som har svårt att följa ett recept.
Eftersom jag tycker om att äta (no kidding), så försöker jag komma på versioner av traditionell mat som är nyttigare (det har ni som följer bloggen redan förstått). Detta är den perfekta kompromissen för min del, för då kan jag äta en stor portion utan att 1) känna mig övermätt och 2) må dåligt av all mat jag tryckt i mig. Dessutom mår jag fantastiskt bra av alla fina näringsämne min mat oftast innehåller. Win win!
Nasi Goreng på blomkålsris
(2 port)
½ blomkålshuvud
½ gul lök
½-1 vitlöksklyfta
1 morot
1-2 dl ärtor
1 ägg
1-2 msk soja
1 tsk fisksås
1 krm malen ingefära
Några droppar Tabasco
Salt&peppar
Olivolja till stekning
Hackad persilja
Cashewnötter
(Jordnötssmör + Ricotta)
1.
Riv blomkålshuvudet på den grova sidan på ett rivjärn så att det blir till blomkålsris.
2.
Grovhacka den gula löken, och finhacka vitlöken. Stek dem mjuka i olivolja - helst i en wokpanna, men en större stekpanna går också bra.
3.
Skär moroten i mindre bittar och häll ner i pannan tillsammans med löken. Låt den steka med ett tag innan du adderar ärtorna och blomkålsriset.
4.
Knäck i ägget och rör runt. Rör inte för snabbt - det ska inte bli äggröra, utan stekas i mindre bitar.
5.
Addera alla soja, fisksås, ingefära, Tabasco. Smaka av med salt och peppar.
6.
Hacka persilja att strö över. Toppa också med naturella (eller saltade om du vill) cashewnötter. Om du sedan som jag älskar jordnötssmör, kan du även blanda en tesked av detta med en tesked ricotta och lägga på toppen av hela härligheten.
Potatisbullar med persilja
Gjorde ni alldeles för mycket potatismos i helgen? Eller har ni kokta potatisar över? Eller har ni helt enkelt en massa potatis i kylskåpet som ni inte vet vad ni göra av? Då kommer här dagens tips. Potatisbullar. Rätt och slätt. Med ett fåtal ingredienser kan ni förädla era potäter till något riktigt gott. Servera gärna med en sallad, gravad lax och en god sås så har ni en riktigt bra middag.
Potatisbullar med persilja
(2 port)
4 potatisar
1 äggula
1 ½ tsk majsstärkelse
1 näve färsk persilja
Salt
Vitpeppar
Smör till stekning
Gravad lax
Ricotta
Sallad
1.
Om du inte redan har potatismos eller kokt potatis, gör så här: skala potatisen och skiva den tunt. Koka den sedan i saltat vatten. (Att skiva den tunt förkortar koktiden avsevärt).
2.
Häll av vattnet och mosa potatisen med en trägaffel. Låt gärna några större bitar vara kvar, det ger gott tuggmotstånd. Blanda ner äggulan, majsstärkelsen samt grovhackad persilja. Krydda med salt och vitpeppar.
3.
Forma till fyra potatisbullar (små "biffar"). Stek sedan i rikligt med smör i panna över medelvärme. Låt potatisbullarna få en gyllene yta på båda sidor.
Servera på en sallad och toppa med gravad lax samt hemmagjord gremolata utblandad med ricotta.
Icke-Macarons
Macarons. Detta bakverk som så många bagare och konditorer placerar uppe på en piedestal på grund av det precisa tillvägagångsättet i utförandet. Det ska vara exakta mängder, och speciella tekniker, annars kan det lika gärna vara. På grund av detta har jag aldrig tagit mig för att ens tänka tanken på att göra mina egna Macarons. Förrän igår. Jag städade i mitt skafferi, hittade en påse med mandelmjöl och den första tanke som dök upp när jag funderade på vad jag skulle kunna göra med mjölet var just Macarons. Jahapp, då var det väl bara att ta tag i det då...
Det finns några saker som arbetar emot mig när det kommer till att göra Macarons. För det första har jag ingen våg, så jag kan inte mäta upp exakta delar mjöl, äggvita och florsocker. För det andra har jag ingen sil, så jag kan inte sila mjöl och florsocker och således få en jämn och fin smet. För det tredje har jag ingen sprits, så att få till runda Macarons är mer eller mindre en omöjlighet. Och till sist har jag ingen silikonmatta, så det finns stor risk att de färdiga kakorna inte blir så där sega och luftiga som de ska vara.
Men stoppar det mig? Nähä! Har jag bestämt mig för att försöka, så försöker jag.
Istället för att väga, ögonmåttade jag. Istället för att sila, hällde jag mjölet direkt ner i äggvitan. Istället för en sprits använde jag en plastpåse. Istället för silikonmatta tog jag vanligt hederligt bakplåtspapper.
Och slutresultatet? De må vara de fulaste Macarons som går att beskåda. Men de är bannemig väldigt goda. Därför väljer jag att kalla dem Icke-Macarons. Macarons, men ändå inte.
Icke-Macarons
(24 delar = 12 Macarons)
2 äggvitor
¼ dl strösocker
75 gram mandelmjöl
2 dl florsocker
Smörkräm
50 gram smör
¾ dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
½ äggula
Kanel/Kardemumma
Lakritspulver
1.
Sätt ugnen på 150 grader.
2.
Vispa äggvitorna till ett skum. Addera lite av sockret i taget, och fortsätt vispa tills du fått en toppig maräng. Vill man färga sina Macarons, så häll i några droppar valfri kulör hushållsfärg i vitan.
3.
Blanda mandelmjöl med florsocker och sikta det igenom en finmaskig sil om du har en sådan. Vänd ner mjölblandningen i äggvitorna.
4.
Häll smeten i en spritspåse (eller en platspåse, men varning: det funkar sådär), och spritsa ut 24 stycken små cirklar, ungefär i storlek som en femkrona, på en plåt.
5.
Låt kakorna vila i cirka 15 minuter så att smeten sätter sig. Grädda sedan i nedre delen av ugnen i 12 minuter.
6.
Låt kakorna svalna ovanpå en kall yta (det vill säga ta bort dem från plåten direkt).
7.
Smörkrämen: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker pösigt. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa till en kräm. Jag valde sedan att dela upp krämen i två delar och smaksätta den ena med kanel och kardemumma för att få kanelbulle-icke-Macarons. Den andra delen smaksatte jag med lakritspulver. Valmöjligheterna är oändliga...
8.
Bred smörkrämen på hälften av kakorna och lägg de andra delarna ovanpå som en dubbelmacka.
Et Voilà, Icke-Macaronerna är klara!