Klassisk italiensk lasagne
Jag hade bestämt mig för att göra lasagne till gårdagens middag. När jag sökte nätet efter inspiration hittade jag inte en enda lasagne där köttfärssåsen skulle koka mer än 15-20 minuter. Alltså, att det finns genvägar att ta är väl okej, men hur kommer det sig att inte ett enda av toppresultaten när du googlar lasagne på svenska google är ett autentiskt italienskt recept där såsen - ragùn - ska koka i minst två timmar? Jag gjorde därför det enda rätta - vände mig till de italienska kockarnas hemsidor och där fann jag vad jag sökte efter.
När man gör lasagne finns det vissa saker som är essentiella. Det första är tid. En ragù ska som sagt koka i minst två timmar för att alla smaker ska komma fram och gå ihop. Och eftersom lasagnen sedan ska baka i cirka 40 minuter så kan man ju lätt tänka att det inte direkt är en rätt som man slänger ihop till fredagskvällen när man kommer hem trött efter jobbet. Men det är då nästa essentiella sak kommer in: planering. Jag gjorde till exempel min ragù redan på torsdagen, sedan var det bara att värma upp den under tiden jag gjorde min béchamelsås på fredagskvällen. Nästa grej är soffritton. En soffritto består av finhackad morot, selleri och gul lök och är en grundläggande smaksättning i de flesta italienska såser. Sen så har vi det här med ingredienserna, använd kött av bra kvalitet och skippa för Guds skull matlagningsvinet och använd istället samma vin i maten som det du tänkt dricka till.
När allt detta är under kontroll är det bara att sätta igång. Och jag lovar er att det är värt besväret!
Klassisk italiensk lasagne
(4 port)
300 g fläskfärs
300 g nötfärs
1-2 msk olivolja
1 glas rödvin
2 morötter
1 selleristjälk
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
Salt/peppar/timjan/oregano
40 g smör
2/3 dl vetemjöl
500 ml mjölk
20 g riven parmesan
Riven muskotnöt
Salt/peppar
250 g färska lasagneplattor
100 g riven parmesan
1 mozzarellaboll
1.
Bryn fläskfärs och nötfärs i olivolja i en gryta tills det fått färg. Häll i ett stort glas rödvin för att glasera av grytan och låt koka tills nästan allt vin har avdunstat.
2.
Finhacka morot, selleri, gul lök och vitlök. Släng ner i grytan och låt steka med några minuter. Häll sedan i de krossade tomaterna. Fyll burken med vatten och häll i även detta i grytan.
3.
Sätt på ett lock, sänk värmen till låg låga och låt koka i minst 2 timmar. Rör om då och då och smaka av med salt, peppar, timjan och oregano.
4.
Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull över låg värme. Rör i mjölet med en visp, samt lite av mjölken för att undvika klumpar. Rör sedan ner resten av mjölken och låt koka under omrörning i 5-10 minuter tills såsen tjocknat. Smaka av med riven muskotnöt, parmesan samt salt och peppar.
5.
Sätt ugnen på 200 grader.
6.
Lägg ihop lasagnen genom att börja med ett lager ragù, sedan plattor/ragù/béchamelsås/riven parmesan/små mozzarellabitar. Avsluta det översta lagret med béchamelsås och riven parmesan.
7.
Sätt in i ugnen i cirka 35-40 minuter. Låt svalna några minuter innan servering.
BUON APPETITO!
Kladdekaksmuffins med grädde och färska bär
Igår organiserade vi ett Cupcake Party på kontoret för några av våra hjälpredor. Jag tog på mig uppgiften att göra Cupcakesen trots att jag inte gjort muffins sedan hemkunskapslektionerna i grundskolan. Ungefär så. Jag gillar inte att göra muffins för jag tycker ärligt talat det är ett rätt tråkigt bakverk att äta, men när jag får möjlighet att pimpa dem till cupcakes för jobbets skull, då är inte jag den som söger nej. Nu höll jag dock på att få en panikattack när jag häromdagen skulle grädda min tre olika muffinssmetar för min ugn ville inte vad jag ville. Därför blev inte heller resultatet så som jag hade hoppats på. Men två saker blev bra: mina kladdekaksmuffins och min lemoncurd- och mascarponefrosting, så här kommer recepten på dem.
I framtiden lämnar jag dock cupcakesbakandet till experterna...
Kladdekaksmuffins med grädde och färska bär
(12-15 stycken)
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
2 ägg
100 g smält smör
Smör och ströbröd till formarna
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och bröa formarna och ställ på en plåt.
2.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggen i en skål. Blanda ner de torra ingredienserna i äggen och rör sist ner det smälta smöret.
3.
Fyll formarna till två tredjedelar och grädda mitt i ugnen 8-15 minuter beroende på hur din ugn fungerar. De ska fortfarande vara kladdiga i mitten när du tar ut dem!
Lemoncurdfrostingen gjorde jag helt enkelt genom att blanda cirka 1 dl av min otroligt goda hemmagjorda lemoncurd (här hittar du receptet) med 250 gram mascarpone. Alltså - oj så gott! Det här är en frosting man kan äta med sked, och den går med all säkerhet att lägga i en skål, toppa med färska bär och kanske en smulad kaka och så har ni världens bästa efterrätt!
Chokladkaka med svarta bönor
För några veckor sedan när jag var hos en vän på middag bjöd hon på en chokladkaka gjord på svarta bönor som bas. Det var riktigt gott, och man skulle aldrig kunna gissa att det var bönor i smeten! Eftersom hon inte har någon matblogg så ser jag det lite som min skyldighet att skriva om det här på Citroncest istället - det ger mig dessutom möjligheten att prova receptet själv. Och ändra och anpassa det så som jag önskar. Så häromdagen slog jag slag i saken - och det blev precis så gott som jag hade hoppats på, saftig och chokladig. Vilken lyx att kunna äta en chokladkaka som inte är fullproppad med mjöl, vitt socker och annat onyttigt. Den här kakan kan man utan tvekan äta till fikat med gott samvete! Testa vettja!
Receptet är inspirerat av Atastylovestory och anpassat av mig.
Chokladkaka med svarta bönor
(1 kaka)
1 burk svarta bönor (240 gram nettovikt)
3 ägg
½ dl råsocker
½ dl råsocker
4 msk kakaopulver
1 msk kokt kaffe
½ vaniljstång (skrapad)
½ vaniljstång (skrapad)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ dl sötmandel
½ dl sötmandel
1.
Värm ugnen till 175 grader.
2.
Blanda alla ingredienser, utom sötmandeln, i en matberedare/mixer tills det blir en smet utan klumpar.
3.
Häll smeten i en form ca 15x20 cm. Toppa med sötmandeln.
4.
Grädda i ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna helt innan du skär upp den.
5.
Servera gärna med en klick mascarpone utblandad med en tsk koncentrerad fläderblomssaft, samt lite rått lakritspulver.
Crunchy Granola
Man kan ju tro att jag gör granola rätt ofta, för läser man igenom bloggen så hittar man redan mitt orginalrecept på Granola och sedan ett utvecklat recept på Salty Granola. Och nu, nu är det dags för ännu ett och för att särkilja det från de andra väljer jag att döpa det till Crunchy Granola. Och crunchy är precis vad det är. Genom att byta ut en del av havregrynen mot helt bovete så blir granolan mycket krispigare. Dessutom rostade jag den lite längre än vanligt, vilket fick den att bli extra knaprig. Mums.
Jag rekommenderar er starkt att servera denna granolan över hemmagjord bananglass med ingefärasmak (mixa två frysta bananer med 1-2 tsk riven ingefära) och ni kommer njuta av frukosten som aldrig förr. Lovar!
Crunchy Granola
2 dl havregryn
1 dl bovetekärnor
1 dl solroskärnor
1 dl hasselnötter (skållade)
½ dl mandlar (skållade)
1 tsk malda kardemummakärnor
1 tsk salt
¾ dl vatten
½ dl flytande honung
½ dl solrosolja
½ dl kokosflingor
2 msk psylliumfrön
1 dl russin
1 dl torkade blåbär
½ dl torkade mullbär
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
2.
Blanda havregryn, bovete, solroskärnor, hasselnötter, mandlar och kardemumma och salt i en bunke.
3.
3.
I en mindre skål, blanda vatten, honung och olja och häll sedan över grynblandningen. Rör om.
4.
4.
Sprid ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Torka i ugnen cirka 40 minuter, glöm inte att röra om med jämna mellanrum. TIllsätt kokosflingor efter cirka en halvtimme.
5.
5.
Ta ut och låt svalna. Blanda sedan i psylliumfrön och torkad frukt och häll i tätslutande burk. Färdigt.
Daal
Förra veckan var jag hemma hos en kompis på middag och hon bjöd på Daal, en krämig indisk linsgryta gjord på röda linser kokade med kokosmjölk, ingefära, garam masala och massa annat smarrigt. Det var så himla gott att jag längtat efter att få äta det igen sedan dess. Så igår tog jag helt enkelt tag i att laga min egen Daal, inspirerad av hennes recept, men med några ändringar (jag hade till exempel ingen garam masala hemma så jag tömde i princip de kryddburkar jag hade istället). Så himla gott! Och nyttigt - linser är fulla med protein! Det här måste ni prova. Har ni tid så baka gärna eget Naanbröd till. Har ni inte tid så köp det helt enkelt. Eller ät med gott knäckebröd, det gjorde jag och det fungerade också, även om knäckebröd inte suger upp såsen lika bra som mjukt bröd.
Daal
(2 port)
1 ½ dl torkade röda linser
1 ½ dl kokosmjölk
1 ½ dl krossade tomater
2-3 dl vatten
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 bit färsk ingefära (ca 2-3 cm)
1 tsk torkad ingefära
1 tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk Srirachasås
1 tsk Worcestershiresås
1 msk soja
3 msk kokosflingor
1 stor näve bladspenat
1 dl turkisk yoghurt
1-2 Naanbröd
1.
Börja med att hacka lök och vitlök. Stek mjuka i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt tomatpuré, riven färsk ingefära, torkad ingefära, kanel och kardemumma och låt dem steka med för att få fram smakerna av kryddorna mer.
2.
Tillsätt linserna och häll på kokosmjölk och krossade tomater. Låt koka på svag värme i cirka 20-25 minuter, tills linserna blivit mjuka (de får dock gärna ha en liten kärna kvar får gott tuggmotstånd) och spä med vatten under tiden så att grytan inte torkar ut. Smaka av med Srirachasås (eller några droppar Tabasco), Worcestershiresås och soja, samt salt och peppar (och eventuellt mer av övriga kryddor om grytan blivit för utspädd och smaklös).
3.
Torrosta kokosflingorna i en stekpanna tills de blivit gyllende. Blanda ner i Daalen. Ta bort pannan från värmen och vänd ner spenaten så att den tillagas av eftervärmen från grytan.
4.
Servera med varma Naan-bröd och några klickar turkisk yoghurt.
Enjoy!
Semmelpannkakor med hemmagjord mandelmassa
Jag märkte precis att bilden nedan är hemskt oskärp, men så går det när man har spenderat lite för lång tid i köket en tisdagsmorgon, och således har a n i n g e n s mindre tid att göra sig klar inför jobbet. Då går det snabbt, och blir oskarpt. Men tråkig bild till trots, vill jag ändå dela med mig av mitt semmelrecept så här på Fettisdagen. Vet ni att vi svenskar äter 5 miljoner semlor idag? Det är ju helt otroligt, men statistiken är hämtad från Svenska Bageriförbundet så jag antar att den stämmer. Fettisdagen kallas inte Fettisdagen överallt i världen. I England till exempel, kallas denna dag innan fastan för Pancake Day. Det gav mig en idé att kombinera vår Semla med deras pannkakor. Det hela blev som ni kanske redan räknat ut, en Semmelpannkaka.
Jag tog Semlans smaker av kardemumma och mandel och gjorde en pannkakssmet av det. Pannkakssmeten gjorde jag dessutom både glutenfri, laktosfri och enligt Paleo för att göra den aningens nyttigare. Mandelmassan gjorde jag själv, för att undvika sockret. Och grädden bytte jag mot turkisk yoghurt. Således blev det en perfekt och inte alltför onyttig frukost. Och om det var gott? You bet!
Jag tog Semlans smaker av kardemumma och mandel och gjorde en pannkakssmet av det. Pannkakssmeten gjorde jag dessutom både glutenfri, laktosfri och enligt Paleo för att göra den aningens nyttigare. Mandelmassan gjorde jag själv, för att undvika sockret. Och grädden bytte jag mot turkisk yoghurt. Således blev det en perfekt och inte alltför onyttig frukost. Och om det var gott? You bet!
Semmelpannkakor med hemmagjord mandelmassa
(1 port - 6 stycken)
½ dl mandelmjöl
½ dl bovetemjöl
1 dl mandelmjölk
1 ägg
½ tsk malen kardemumma
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 dl mandelmjöl
½ dl mandelmjölk
Turkisk yoghurt
Eventuellt några skivor banan
Rostade hela skållade mandlar
1.
Blanda mandelmjöl, bovetemjöl, mandelmjölk och ägg till en klumpfri smet. Tillsätt kardemumma, bakpulver, bikarbonat, vaniljpulver och salt. Låt stå och svälla 15 minuter, eller förbered smeten redan dagen innan och ställ den att svälla i kylen över natten (rekommenderas om du har bråttom på morgonen).
2.
Stek pannkakorna i kokosolja eller smör. Använd cirka ½ dl smet till vaje pannkaka. Vänd dem när det börjat bubbla på ytan.
3.
Släng ner mandelmjölet i en mixer. Mixa i cirka tio minuter tills det blivit slätt, tillsätt mjölken pö om pö. Detta görs också med fördel dagen innan du ska äta dina pannkakor.
4.
Servera pannkakorna genom att lägga dem på hög varvat med mandelmassa och turkisk yoghurt. Jag skivade också lite banan för att det är gott, inte nödvänligtvis för att det ingår i semmelsmakerna.
5.
Torrosta skållad mandel och toppa pannkakorna med dem.
Happy Semmel Pancake Day!
Shiratakinudlar med smak av kokos och ingefära
Nu ni, ska ni få världens tips på en fullt mättande måltid, men med ett väldigt lågt kaloriinnehåll. Lösningen stavas Shiratakinudlar, ibland även refererat till som Fitnessnudlar. Shiratakinudlar är ett toppenbra substitut när man vill äta en pastarätt, men vill hålla sig borta från kolhydraterna. S j ä l v k l a r t kommer de aldrig vara som riktig pasta, men att de fyller samma funktion (sås-bärare) är det inget snack om saken om. Shiratakinudlar tillverkas av konjakrot och vatten, och hör på detta: de innehåller bara 5 kcal per 100 gram! Hur bra är inte det? De är dock rätt smaklösa, så det sätter högre krav på tillbehören, men jag har här fixat fram ett superbra recept till er, som gör att ni skulle kunna äta Shiratakinudlar alla dagar i veckan. Så smarrigt!
Shiratakinudlar med smak av kokos och ingefära
(1 port - 192 kcal)
250 g Shiratakinudlar
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk vatten
½ dl kokosmjölk
½ dl passerade tomater
1 msk turkisk yoghurt
1 tsk riven färsk ingefära
1 tsk sojasås
1 näve färsk babyspenat
Salt & peppar
1.
Skölj av nudlarna under kallt rinnande vatten i 1-2 minuter (för att bli av med den subtila fisklukten). Koka sedan nudlarna i 2-3 minuter i lättsaltat vatten.
2.
Grovhacka sharlottenlöken. Finhacka vitlöken. Låt fräsa i en varm teflonpanna, häll sedan på en matsked vatten för att de inte ska fastna i pannan (eller använd olja om du struntar i kaloriinnehållet). Häll i kokosmjölk, passerade tomater och turkisk yoghurt. Riv ner färsk ingefära. Låt spenaten gå med i 30 sekunder, smaksätt sedan med soja och salt och peppar.
3.
Häll av nudlarna, släng sedan tillbaka dem i kastrullen och sätt på plattan. Låt dem steka 1 minut för att få lite mer textur. Släng sedan ner dem i såsen. Rör om. Klart!
7 minuter är allt det tar!
Couscouskaka med apelsin och kokos
För att fira att det var alla hjärtans dag i helgen - men mest för att det var så länge sedan jag bakade något - så tog jag med mig en kaka till jobbet i fredags. Jag gjorde en variant av min Couscouskaka, men bytte denna gången ut flädersaften mot apelsinsaft. Ska jag vara helt ärlig tycker jag att orginalversionen är godare, men mina kollegor som inte vet skillnaden berömde kakan väldigt många gånger, så jag antar att det är ett bra betyg. Jag har skapat mig ett rykte på jobbet om att vara en bra bagare, för varje gång jag tar med en kaka så rusar folk till köket för att få en bit innan den tar slut. Kul att det uppskattas tycker jag!
Couscouskaka med apelsin och kokos
2 ½ dl (okokt) couscous
2 ½ dl färskpressad apelsinsaft (ca 1 kilo apelsiner)
1 msk rapsolja
5 ägg
2 dl råsocker
1 msk (outspädd) flädersaft
1 ½ dl kokosflingor
Cest från ½ apelsin
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Smör till formen
1 dl turkisk yoghurt
2 msk mascarpone
1 passionsfrukt
1 apelsin
Honung
1.
Koka upp apelsinsaften tillsammans med rapsoljan i en kastrull. Ta bord från värmen och rör ner couscousen. Sätt på ett lock och ställ åt sidan.
2.
Separera äggvitorna från äggulorna. Vispa vitorna till luftiga toppar. Vispa gulorna och strösockret fluffigt.
3.
Rör ner flädersaft, kokosflingor, apelsincest, vaniljsocker och bakpulver i äggulorna.
4.
När couscousen dragit åt sig all apelsinsaft, fluffa till den med en gaffel och rör ner även denna i äggulorna.
5.
Vänd sist försiktigt ner äggvitorna, utan att de tappar all sin luft.
6.
Häll ner smeten i en smord ugnsform och ställ in i mitten av ugnen (180 grader) i cirka 40 minuter.
7.
Så fort kakan är klar, låt den kallna på ett galler. Kakan kan med fördel göras dagen innan, förvara den då i kylen.
8.
Innan servering:
Blanda turkisk yoghurt och mascarpone så att den blir någorlunda krämig. Bred ut den på kakan och toppa med ringlad honung, en filéad apelsin och passionsfrukt.
Den enklaste av Blomkålssoppor
Den är soppan är så enkel att göra att det nästan är pinsamt att lägga ut receptet. Men vet ni, ibland vill man att det ska gå snabbt, (super-) lätt och vara nyttigt på en och samma gång, och då är detta det ultimata receptet! Så här kommer måndagens blomkålssoppa - smaksatt med fänkålsfrön, soja och Worcestershiresås vilka gör hela skilladen. Och det bästa av allt? Ni kan äta tills ni stupar för en portion innehåller inte mer än cirka 80 kcal - hur bra är inte det?
Den enklaste av Blomkålssoppor
(2 port)
350 gram blomkål
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ msk torkade fänkålsfrön
1 msk Worcestershiresås
2 tsk soja
Salt/peppar
Bladpersilja
1.
Koka upp vatten med buljongtärning.
2.
Släng i blomkål skuren i bitar.
3.
Krydda med torkade fänkålsfrön och Worcestershiresås.
4.
Häll av hälften av buljonen och mixa soppan slät när blomkålen blivit mjuk.
5.
Smaka av med salt och peppar.
6.
Häll upp i skål, ringla över lite soja och toppa med grovhackad bladpersilja.
Blomkålsbiff med ungsrostad potatis och ricottacrème
Jag älskar när mina experiment i köket blir bra. Som det här! I veckan har jag varit så himla sugen på potatisen som jag köpte med mig hem för ett tag sedan. Jag har bara inte haft tillfälle att laga till den. Men i fredags så. Efter att ha kommit hem från gymmet satte jag direkt på ugnen och skyfflade in mina potatisklyftor som jag smaksatt med olivolja, rosmarin, vitlök och rökt paprikapulver. Dock hade jag inte riktigt listat ut vad jag skulle servera till. Inget kött hade jag hemma så den vanliga kött-sås-och-potatis-rätten fick utebli. Eller. Modifieras kanske jag ska säga. Jag skar nämligen en tjock skiva blomkål, dubbelpanerade den och stekte den sedan i olivolja i stekpannan. En vegetarisk biff lika god som sina animaliska motsvarigheter. Det här måste ni prova!
Blomkålsbiff med ungsrostad potatis och ricottacrème
(1 port)
3-5 potatisar
1 sharlottenlök
½ tomat
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 rosmarinkvistar
1 tsk rökt paprikapulver
Salt/peppar
1 skiva blomkål, ca 1,5 cm i tjocklek
½ msk vetemjöl
½ ägg
1 msk riven parmesan
1 msk ströbröd
2 msk ricotta
½ tsk flytande honung
Vitlök och rosmarin från ugnen
Salt/peppar
1.
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba och dela potatisen i halvor/klyftor. Dela sharlottenlöken i grova bitar. Skala och krossa vitlöksklyftan. Strö över rosmarin från två kvistar, krydda med paprikapulver, salt och peppra. Ringla över olivolja och blanda runt. In i ugnen i ca 40 minuter.
2.
Skär en tjock skiva blomkål från mitten av blomkålshuvudet. Panera den först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, sedan i en parmesan- och ströbrödblandning. Stek i olivolja i ett stekjärn tills ytan blivit krispig.
3.
Blanda ricotta med flytande honung samt rosmarin och mosad vitlök (från plåten som varit i ugnen). Salta och peppra efter smak.
4.
Lägg upp. Servera. Ät.
Krämig Polenta med ugnsbakade grönsaker och svamp
Alltså. Ikväll lyckades jag så himla bra med mitt matlagningsprojekt, så jag måste dela med mig direkt. Jag och en kompis träffas för middag varje onsdag, varannan gång hos mig, varannan gång hos henne. Det ger oss tillfälle att träffas såklart, men också att få laga mat dock utan att det föreligger någon som helst prestige i det hela. Vissa rätter är helt enkelt roligare att få laga till fler än en själv, därför är det en så bra tradition vi har skapat.
Ikväll var det min tur, och jag hade bestämt mig för att göra Polenta. Man kan säga att Polenta är en slags majsgröt, och den används otroligt frekvent i köken här i Lombardiet. Oftast serveras den till en ragù, eller kanske till korv, eller bara som den är med en massa ost av olika slag. Det går även att tillaga den på annat vis och steka den till Polentakakor eller Polentapommes. Jag valde dock att servera den som ett krämigt tillbehör till ugnsbakade grönsaker och god svamp.
Det här är Pioppinosvamp (svensk namn?) och den blev väldigt god i rätten. Hittar ni inte det, går det säkert minst lika bra med champinjoner.
För att vara första gången jag lagade Polenta så måste jag säga att jag lyckades riktigt bra! Jag hade gjort min research innan för att ta reda på det bästa sättet att få till en krämig polenta med mycket smak och utan klumpar. Tricket är att koka upp vatten och sakta, sakta röra ner polentan. Sedan sänka värmen och kontinuerligt röra om i cirka 45 minuter. Riktig Polenta tar sin tid och kräver sin omtanke, men oj vad det är värt det i slutändan.
Krämig Polenta med ugnsbakade grönsaker och svamp
(2-3 port)
2 dl grovkorning polenta
9 dl vatten
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 dl mjölk
30 gram smör
3 msk riven parmesan
1 zucchini
3 sharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
3 rosmarinkvistar
1-2 msk olivolja
Salt&peppar
1 dl torkad, men blötlagt porcini
2 dl Pioppinosvamp (eller vanliga champinjoner)
Citroncest
Salt
1.
Sätt ugnen på 190 grader. Dela zucchinin på längden och sedan i lagom stora halvmånar. Skala sharlottenlöken och dela den i bitar ungefär lika stora som zucchinin. Skala vitlöken och krossa den med knivbladet. Lägg allt på en plåt tillsammans med rosmarinen och ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt stekas medan du gör polentan, ca 40 minuter. Rör om då och då.
2.
Koka upp 8 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. När det kokar, häll sakta ner polentan lite i taget somtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen och fortsätt rör om ungefär var tredje minut. När polentan börjar släppa från kanten börjar den bli klar, den ska dock vara len och mjuk och inte korning. För bästa krämighet, tillsätt den sista decilitern vatten, låt koka in, och tillsätt sedan mjölken och låt koka in. Smaka av med smör och parmesan och eventuellt lite salt och peppar.
3.
När det återstår cirka 10 minuter innan Polentan är klar, stek då svampen i en stekpanna i lite olivolja. Smaksätt med citroncest och salt. (Kom ihåg att blötlägga den torkade porcinin minst 2 timmar innan du ska laga rätten, gärna längre).
4.
Lägg upp polentan i en djup skål. Toppa med de ugnsbakade grönsakerna och sist svampen. Dekorera med rosmarin. Njut!
Kalljästa frukostfrallor
Jag köpte med mig färsk jäst hem sist jag var och handlade. Jag brukar göra det då och då, men sedan blir den liggandes i kylen tills den inte är lika färsk längre. Jag kommer liksom aldrig för mig att använda den. Så för att undvika det denna gång bestämde jag mig för att lyxa till tisdagsmorgonen med hemmagjorda frallor. Det kan ju låta som ett stort projekt på en stressig vardagsmorgon, men faktum är att det bara krävs lite planering dagen innan, sedan är frukosten mer eller mindre klar på ett kick. Lösningen stavas k a l l j ä s n i n g. Det vill säga att jäsa frallorna i kylen över natten. På så vis är det bara att värma upp ugnen och grädda frallorna på morgonen sedan är frukosten klar! Easy peasy.
Kalljästa frukostfrallor
(6 stycken små)
10 gram jäst
1 ½ dl jummet vatten
1 msk olivolja
½ tsk salt
½ msk honung
2 ½ dl grahamsmjöl
1 dl kruskakli
½ tsk brödkryddor
½ dl vetemjöl
1 msk mjölk till pensling
Frön till dekorering
1.
Kvällen före:
Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten och olivolja. TIllsätt salt, honung, grahamsmjöl, kruskakli och brödkryddor. Knåda ihop till en deg. Tillsätt vetemjölet pö om pö tills degen blivit smidig, använd lite av vetemjölet till att lägga på bordsytan.
2.
Rulla ut degen till en rulle och dela i sex delar. Rulla varje del till en boll. Lägg på plåt täckt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och låt jäsa i 15 minuter i rumstemperatur. Sätt sedan in plåten i kylen och låt jäsa över natten.
3.
Morgonen efter:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut frallorna från kylen och pensla med lite mjölk. Strö över valfria frön. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Pizzabotten med nästan inga kalorier alls!
Jag lever i landet där pizzan regerar, och tack gode Gud för det, det finns ju få saker som går upp mot italiensk pizza. Men en sak kan jag leva utan, och det är den jästa känslan som oftast kryper på efter att jag har satt i mig en hög med deg. Självfallet kan man uthärda en jäst mage då och då, men om man vill njuta av pizza oftare än så, så får man komma på andra alternativ. Och det är där blomkålsbottnen kommer in. Jag har gjort pizza på blomkålsbotten förut, det receptet hittar ni här. Denna gång har jag dock reducerat recpetet att innehålla minimalt med kalorier utan att ta bort effekten av pizzabotten (som håller ihop). Själva bottnen innehåller bara drygt 100 kcal, så beroende på vad ni väljer att toppa er pizza med kan ni komma undan med en middag på under 200 kcal - det kommer en italiensk pizzabagare aldrig kunna slå!
Pizzabotten med nästan inga kalorier alls!
(1 pizza)
300 g blomkål
1 äggvita
1 tsk fiberhusk
Salt/peppar/valfria torkade örter
2 msk passerade tomater
1 tsk oregano
100 g spenat
3 msk ricotta
Citroncest
1.
Koka upp ca 2-3 dl vatten i en kastrull. Riv blomkålen på den grova sidan av ett rivjärn. Släng ner blomkålsriset i det kokande vattnet. Täck med lock och ta bort från värmen. Låt ånga 5-10 minuter. Häll av i durkslag, skölj med kallt vatten så att det blir hanterbart. Häll över i en tunn kökshandduk och krama ur vatten som om det inte finns en morgondag. Ju torrare blomkål, desto bättre botten. Häll blomkålen i en skål och blanda med övriga ingredienser till bottnen. Bred ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och grädda på 200 grader i cirka 40 minuter.
2.
Ta ut bottnen, toppa med valfri topping (i mitt fall passerade tomater, oregano, förvälld spenat och ricotta). Höj ugnsvärmen till grillvärme och stoppa in i 5-10 minuter.
3.
Cesta lite citroncest på toppen. Salta och peppra. Ät!