Rostad blomkålssallad med dadlar och granatäppeldressing, serverad med friterade zucchiniblommor
Har ni någonsin ätit fyllda, friterade zucchiniblommor? Inte? Då tycker jag att ni släpper allt ni har och direkt åker till närmsta affär eller saluhall och köper med er några stycken hem. Ni kan helt enkelt inte låta ytterligare en dag passera innan ni testar denna fantastiska delikatess. De tar inte lång tid att fixa till. Och de är varken dyra eller särskilt komplicerade att göra. Däremot ser de komplicerade ut, vilket gör att de är perfekta att imponera gästerna med. Här i Italien äter man de oftast som en antipasti, det vill säga som en aptitretare, men eftersom jag tycker om att göra saker på mitt sätt så valde jag att servera dem med en rostad blomkålssallad idag. Det blev så himla gott! Egentligen förtjänar den där blomkålssalladen ett inlägg för sig själv - men denna gång får det dela rampljuset med zucchiniblommorna.
Blomkålssalladen kan ni även servera som tillbehör till exempelvis en lätthalstrad lax, för att få en mer fullständig måltid. Fast äh, det där med fullständig är väl egenligen upp till var och en. Jag åt som sagt min blomkålssallad med mina zucchiniblommor och blev perfekt mätt utan att lägga till något protein. Om ni inte fyller blommorna med ricotta utan bara geggar ino´dem i frityrsmet innan de friteras i olja så är den här rätten till och med helt vegansk! Ni bestämmer själva, helt enkelt. Så här gör ni i alla fall!
Rostad blomkålssallad med dadlar och granatäppeldressing, serverad med friterade zucchiniblommor
(2 port)
1 litet blomkålshuvud
3-4 rosmarinskvistar
1-2 msk olivolja
3-4 medjoldadlar
1 liten näve cashewnötter
Ev. 1 liten näve torkade edamameböner
Ev. rostade sesamfrön
½ dl granatäppelsaft (från ett färskt granatäpple)
¼ dl olivolja
2 tsk soja
Salt&peppar
6-8 zucchiniblommor
50 g ricotta
Salt&peppar
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ - 2 dl kallt vatten
½ tsk salt
1-2 dl rapsolja
1.
Sätt ugnen på 225 grader. Rensa bort eventuella stjälkar från blomkålshuvudet. Dela det i små buketter. Lägg på en plåt tillsammans med rosmarinen. Ringla över olivolja. Salt och peppar. Rosta i ugn i cirka 20 minuter.
2.
Blanda granatäppelsaft, olivolja, solja, salt och peppar till en dressing. Låt stå.
3.
Blanda ricotta med salt och peppar. Ta försiktigt port pistillen från blomman. Fyll försiktigt blomman med ricottafyllningen och skruva sedan bladen om varandra för att stänga in fyllningen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Blanda mjöl med salt och sedan vatten. Vispa till en slät smet, det kanske krävs mer eller mindre vatten. Doppa blommorna försiktigt i frityrsmeten och fritera dem sedan i oljan. Vänd dem om när de blivit gyllene på ena sidan.
4.
Grovhacka dadlar och cashewnötter.
5.
Lägg blomkålen på en tallrik, toppa med dadlar, cashewnötter (samt rostade edamameböner och sesamfrön). Ringla över dressingen. Strö över den ugnsbakade rosmarinen och toppa till sist med zucchiniblommorna.
Involtini di Melanzane: Auberginerullader med tre ostar och tomatsås
En av mina före detta kollegor här i Milano,
Maria, hade ett favoritställe att gå till när det var dags för lunch. Restaurangen heter
Valentino Vinatage och låg bara ett stenkast från vårt före detta kontor. Maria tog med mig dit min första dag på jobbet och den gången, precis som alla kommande gånger vi skulle återvända, åt vi exakt samma sak: De var fyllda med buffalamozzarella och serverades på en magiskt god tomatsås. Jag har länge tänkt att jag skulle försöka mig på att efterlikna det där recepet, men har inte gett mig på det - det har helt enkelt känts som en fullkomligt omöjlig uppgift att uppnå samma resultat.
Men skam den som ger sig!
Idag var dagen då jag skulle lyckas! Allt som krävs är lite tid och vilja. Jag har ju inte fått något recept från Valentino, så jag fick helt enkelt köra på känsla. Och det blev så himla gott. Jag är särskilt nöjd med tomatsåsen, som egentligen inte alls är invecklad - den behövde bara lite tid att reducera ner till hälften tillsammans med lite smaksättningar, och så blev den så där perfekt krämig och göttig. Gör det här till kvällens middag. Så himla perfekt vilken dag som helst i veckan!
Åh, en sak till. Jag är inte sponsrade eller så (I wish!) men när ni ska göra tomatsåsen - kosta på er Muttis passerade tomater. De är i särklass de bästa konserverade tomaterna som finns där ute och jag lovar att det kommer göra hela skillnaden till er tomatsås. Just sayin'!
Involtini di Melanzane: Auberginerullader med tre ostar och tomatsås
(6 st = 2 port)
1 aubergine
2-3 msk salt
2 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
½ msk olivolja
70 g bladspenat
1 krm färskriven muskotnöt
125 g ricotta
1 dl färskriven parmesanost
½ mozzarella
Salt&peppar
400 g passerade tomater + lika mycket vatten
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 nypa socker
Salt&peppar
Kvisttomater till servering
1.
Skiva auberginen i ½ centimeter tjocka skivor (du behöver 6 skivor). Salta dem rikligt och lägg i ett durkslag i 30 minuter för att låta dem vätska av sig. Skölj sedan av dem i rinnande vatten. Stek dem mjuka i olivolja - gärna i en grillpanna så att du får fina mönster, men det går lika bra i en vanlig stekpanna. Vänd på dem så de får stekyta på båda sidor.
2.
Häll i de passerade tomaterna i en kastrull. Fyll förpackningen med lika mycket vatten och häll även ner detta i kastrullen. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med knivbladet, lägg sedan ner i tomatsåsen. Krydda med oregano, socker, salt och peppar. Låt koka ner till hälften på svag värme, ca 30-40 minuter - du ser när såsen blivit tjock. Ta sedan ut vitlöksklyftan.
3.
Hacka lök och vitlök. Stek mjuka i olivolja. Vänd ner spenaten och låt den bli mjuk. Krydda med muskotnöt, salt och peppar. Häll upp blandningen i en skål och vänd ner ricotta och riven parmesan. Blanda.
4.
Lägg aubergineskivorna på en skärbräda. Fördela fyllningen på de sex skivorna. Lägg fyllningen i ena kortsidan. Toppa med en bit mozzarella, salta och peppra och rulla sedan ihop auberginskivorna. Lägg dem i en ugnsform som är smörjd med olivolja - se till att skarven ligger nedåt. Lägg några kvisttomater bredvid auberginerulladerna så att de får ugnsbakas medan auberginen blir klar. Sätt in i en 225 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter.
5.
Häll upp tomatsåsen i en djup tallrik. Toppa med auberginerulladerna och tillsist de ugnsbakade tomaterna.
Ärtsoppa med kokosmjölk och parmesanströssel
Här kommer ett snabbinlägg för alla de gånger du letar efter ett middagstips som går snabbt att göra. Jag la ut bilden här nedan på
instagram igår. Det är ett recept från arkivet, men klickar du på bilden så kommer du direkt dit. Annars vet du väl att du hittar alla min recept under rubriken Receptbank i menyn här ovan. Bara in och snoka, du kanske hittar något som kan passa till helgens måltider!
Ciao Ciao!
Smarrig grön ärtsoppa med kokosmjölk och parmesanströssel.
Sveriges Mästerkock 2016
Tjenixen.
Det känns som det har gått en evighet sedan nu, men faktum är att det ju bara var en vecka sedan jag var på svensk TV och lagade mat inför hela svenska folket. Jag har inte nämnt här på Citroncest att jag var med i de första uttagningarna till Sveriges Mästerkock, men med tankte på att det här faktiskt är en matblogg så kanske det kan intressera någon. Jag slutade i topp 25, något som jag är otroligt stolt över. Och även om jag inte var superledsen när jag åkte ut, så har ett litet frö med revansch-lust börjat gro inom mig. Så vem vet, jag kanske ställer upp igen vad det lider. Nu vet jag ju vad det handlar om. Nåväl. Om ni vill läsa min tankar om den första uttagningen samt slutkvalet i Gävle, så får ni mer än gärna göra det på länkarna nedan. Hej svej!
Man kan vara glad även om man säger knasiga saker till kändiskockar...
Havregrynsgröt med parmesan, svamp och picklad rödlök
Ni vet hur man kan vara så himla inrutad i ett möster eller i en rutin att man ibland glömmer att det finns andra sätt att göra saker på än man brukar? Så tror jag det är för många när det kommer till havregrynsgröt. Jag tror att 98 procent av Sveriges havregrynsgrötsätande befolkning äter sin gröt på morgonen. Och då kanske gärna med lite frön och nötter inblandade. Kanske toppat med några bär eller någon frukt. Och varför inte med lite honung eller jordnöttsmör, och så mjölk till det. Har jag rätt? Är det du? Well, jag dömer dig inte, för även jag själv älskar min havregrynsgröt precis på det där viset.
Men det finns ju andra sätt att förgylla dessa fantastiska gryn på. Man kan göra den mindre söt och mer lämpad till middag bara genom att ändra smaksättningen lite. Något som jag inte minst blev uppmärksam på då jag två gånger i julas besökte
Grød i Köpenhamn. Där serveras det gröt på olika vis vare sig det är till frukost, lunch, mellanmål och middag. Ett helt fantastiskt koncept som jag önskar jag hade kommit på själv. Nästa gång ni är i Köpenhamn så tycker jag ni ska göra ett besök, de har tre butiker runt om i stan.
Skulle ni nu befinna er cirka 1 miljon kilometer därifrån, vilket jag gör (give or take), så kan ni istället följa mitt recept här nedan och lösa gröten på hemmaplan. Det är bannemig inte dåligt det heller! Se mitt recept bara som en vägledning, självklart kan ni blanda ner precis vad ni tycker bäst om i er gröt.
Havregrynsgröt med parmesan, svamp och picklad rödlök
(1 port)
1 dl havregryn
1 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1 tsk köttbuljong i pulver (alt ½ tärning)
1 nypa salt
1 liten vårlök
1 näve Pioppinosvamp (eller champinjoner)
½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Citroncest, salt & peppar
2 soltorkade tomater
½ dl riven parmesanost
1 näve persilja
Picklad rödlökCashewnötter
1.
Stek svamp och skivad vårlök i olivolja i en panna tillsammans med en hel krossad vitlöksklyfta, citroncest, salt och peppar.
2.
Blanda havregryn, kokosmjölk, vatten, buljong och salt i en kastrull. Låt koka upp på medelhög värme. Rör om lite då och då tills gröten går ihop och blir krämig. Blanda ner grovhackade tomater, riven parmesan och grovhackad persilja. Rör om.
3.
Häll upp i skål. Toppa med den stekta svampen och vårlöken. Addera picklad rödlök och cashewnötter.
Pronto! Buon appetito!
Parmesanpanerade sötpotatisstavar med ägg-dip
Wohoo, måndag! Jag tycker faktiskt om måndagar! Föredrar absolut den dagen framför söndagar. Hellre en början än ett slut, om ni förstår vad jag menar? Nåväl. Måndagar är även kul för i matvärlden är det fler och fler som väljer att äta vegetariskt just på måndagar. Ett sätt att börja veckan lite bättre, både för dig själv och miljön. Tänk att hashtagar som #meatlessmonday och #vegetariskmåndag kan ha så stor inverkan på folk ändå. Jag tror jag ska skapa en som heter #Louiseforpresident och se om den har lika stor genomslagskraft.
Jag älskar att laga vegetariskt och tycker möjligheterna är oändliga. Man måste bara gå utanför sin lilla låda och se vad man kan hitta på med sina grönsaker som inte är en sallad. Idag valde jag att tillaga min favorit - sötpotatisen - på ett litet annorlunda vis än jag brukar. Jag gjorde stavar av den och dubbelpanerade dem sedan i mjöl, ägg och parmesan. Sedan fick de krispa till sig i ugnen medan jag kokte två ägg sådär perfekt löskokta - de skulle nämligen fungera som dip till mina sötpotatisar. Det blev så himla bra. Tänk att så få ingredienser kan skapa ren skär harmoni tillsammans.
Parmesanpanerade sötpotatisstavar med ägg-dip
(1 port)
2 ägg
1 lagom stor sötpotatis
½ dl mjöl
1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl parmesan
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
1.
Skala potatisen och skär den i stavar. Häll upp mjöl och ägg på två olika tallrikar. Vispa upp ägget och tillsätt salt och peppar. Blanda ströbröd, riven parmesan och kryddor på en tredje tallrik. Doppa stavarna först i mjölet, sedan i ägget och sist i parmesanblandningen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Laga till i ugn, 200 grader i 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
2.
Koka under tiden två löskokta ägg. (Ni känner bäst till er spis, men jag lägger äggen i kallt vatten och låter dem koka upp tillsammans med vattnet - då tar det 10 minuter från start att få löskokta ägg).
3.
Ta av toppen på äggen så att äggulan blir synlig. Servera allt tillsammans. Doppa sötpotatisstavarena i den gojsiga och goda äggulan. Om du har hemmagjord majo i kylskåper så är det inte fel att servera även denna till - men det är inget måste såklart!
Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
Alltså det här receptet, lova mig att ni testar det! Till exempel på fredag då det vankas fredagsmys med tacos. Då kan ni byta ut allt som heter Santa Maria och fixa till något som är hundra gånger godare (och då tycker jag ändå om vanlig tacos, men det här är i en annan klass).
Det här receptet kom till av den enkla anledning att det var färsk tonfisk på extrapris i min supermercato häromdagen. Det kan man ju inte bara låta passera, så jag köpte med mig en bit hem och började fundera på vad jag skulle göra med den. Efter mycket tankeverksamhet kom jag på det: tuna tacos. Jag har velat göra det så himla länge, men det har liksom aldrig blivit tillfälle till det. Förrän nu. Jag slängde således min färsa tonfisk i frysen för att ta död på eventuella bakterier då den sedan skulle ätas rå. Då kanske ni undrar varför man inte bara köper fryst tonfisk från början - men faktum är att det blir väldigt mycket godare med färsk som du själv fryser, så är det bara. Låt tonfisken ligga i frysen i ett dygn, låt den sedan tina, sen är ni redo för att laga mat.
Just det, den picklade löken måste också förberedas, så det kan ni göra samma dag ni lägger tonfisken i frysen. Koka upp en lag och häll över den skivade löken, ställ sedan burken i kylen i minst 4 timmar - men gärna ett dygn så kommer smakerna fram ännu bättre. För att summera. Två saker måste alltås förberedas, sedan går resten rätt snabbt!
Tuna Tacos med rivet äpple, avokado, picklad rödlök och hemmaslagen chilimajo
(6 st = 2 port)
300 g färsk tonfisk
1 tsk soja
Salt&peppar
2 rödlökar
½ dl ättika (eller vitvinsvinäger)
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
6 Wontonplattor
Paprikapulver
Salt&peppar
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
2 ½ dl solrosolja
2 torkade peperoncini (eller chiliflakes)
Tabasco, några droppar
Salt&peppar
1 äpple
½ avokado
1 vårlök
Dag ett
1.
Lägg tonfisken i frysen.
2.
Gör den picklade rödlöken. Skiva upp två rödlökar i ringar och lägg i en tätslutande burk. Koka upp ättika, strösocker och vatten (1-2-3 lag). Häll lagen över rödlöken. Låt svalna, stäng sedan burken och förvara i kyl i minst ett dygn. Du kommer inte använda all rödlök i detta recept, men det är supergott till massa annat också (och dessutom blir löken så vackert rosa - man äter ju med ögat också).
Dag två
Tonfisken: Ta ut tonfisken från frysen i god tid och låt den tina. Skär den i strimlor och finhacka den sedan. Låt kniven jobba igenom hela tonfisken så att den blir mör och god. Smaksätt med soja, salt och peppar.
Tacoskalen: Lägg ut 6 Wontonplattor på en skärbräda. Pensla dem med solrosolja på båda sidorna. Strö över paprikapulver, salt och peppar på ena sidan. Häng dem sedan över ett ugnsgaller (som du hänger tvätt...) med två gallerstänger emellan varje. Grädda på 140 grader i cirka 10-15 minuter. Ta ut och låt torka över kanten på en skål eller liknande.
Chilimajonäs: Separera ägget och lägg gulan i en bunke. Blanda med vitvinsvinäger och senap. Tillsätta olja, först droppvis, sedan i en jämn stråle under konstant vispning. När du fått ihop din majonäs, smaksätt med torkad peperoncini och Tabasco beroende på hur starkt du vill ha det. Smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
Montering: Skala och riv äpplet. Skiva avokado och vårlök tunt (stek eventuellt vårlöken i lite olivolja om du tycker rå lök kan smaka för starkt). Lägg lite rivet äpple i tacoskalet. Toppa med tonfisk, avokado, picklad rödlök och vårlök. Ringla över chilimajonäsen.
Pot-Stickers fyllda med kyckling, ingefära, lime, vitlök, vårlök, morot...
Jag älskar Pot-Stickers! Det är bannemig den perfekta lördagslunchen att fixa till hemma. Krispiga och mjuka på en och samma gång, och fyllda med massa smak. Man kan göra det superlätt för sig och köpta färdiga Wonton-plattor, då går det supersnabbt att få klart maten. Eller så tycker man det är kul att göra allt från scratch (vilket man måste tycka är kul om man bor i Milano och man måste ta sig till China Town för att hitta wonton - och det är inte alltid man orkar det) och då tar det lite längre tid, men det är värt varanda sekund! Särskilt svårt är det inte i alla fall.
Pot-Stickers heter Goutie på (någon slags) kinesiska och är degknyten, som oftast är fyllda med en fläskfärsfyllning (denna gång blev det dock kyckling för min del). Det som skilljer dem från vanliga dumplings är att de först steks i en panna innan de ångkokas. Med den tillagningstekniken får de en krispig yta som ger ett härligt tuggmotstånd. Pot-stickers anser bringa lycka och framgång och därför lagar man dem ofta kring det kinesiska nyåret för att man ska få ett lyckosamt nytt år. Man har till och med hittat litteratur som är över 3000 år gammal där man beskrivit att Gouties är särkilt bra för själen! Det finns många anledningar till att laga (och äta!) dessa godingar med andra ord.
Pot-Stickers fyllda med kyckling, ingefära, lime, vitlök, vårlök, morot...
(16 stycken = 2 port)
Deg
150 gram mjöl
110 ml vatten
1 nypa salt
Fyllning
150 g kycklingfärs
1 morot
1 vårlök
1 lime, skalet
2-3 cm ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 tsk vitvinsvinäger
Sriracha, några droppar
Salt&peppar
Edamame i jordnötssås
1-2 dl edamamebönor
2 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk olivolja
1 msk jordnötssmör
Salt&peppar
Solrosolja (eller rapsolja) och vatten till stekning/ångning
1.
Börja med degen:
Koka upp vattnet. Häll mjölet i en bunke och blanda med en nypa salt. Häll över det kokande vattnet. Rör om med en slev tills allt vatten har blandat sig med mjölet. Häll sedan över blandningen på ett bakbord och arbeta ihop till en deg. Fortsätt knåda i 5-10 minuter för att aktivera glutenet i mjölet. Täck sedan med plastfolie och låt vila i minst 20 minuter i kylen.
2.
Fyllning:
Skala moroten, ingefäran och vitlöken och riv sedan på den fina delen på ett rivjärn. Cesta limen. Blanda med kycklingfärsen och övriga ingredienser till färsen. Låt stå några minuter för att dra.
3.
Tillbaka till degen:
Dela degen i 16 lika stora delar (rulla ut till en korv, dela på mitten och fortsätt dela på mitten tills du har 16 lika stora bitar). Platta ut varje degbit till en cirkel, cirka 8-10 cm i diameter. Gör detta antingen med en kavel, eller genom att arbeta med tumme och pekfinger och liksom stretcha ut degen med händerna (jag gjorde så och tyckte det var lättare än att hålla på att kavla).
4.
Ta en cirkel och lägg i handflatan. Lägg en tesked av fyllningen i mitten och platta till fyllningen lite. Vik över botten till toppen och knip ihop ena hörnan. Arbeta sedan från den hörnan till den andra genom att vecka degen medan du kniper ihop knytet.
Här är en bra video som visar tekniken
(kolla från 3:35).
5.
Värm solrosolja (eller rapsolja) i en stekpanna och stek pot-stickersen, med den platta sidan ned, i 2 minuter på medelvärme tills de fått en gyllenbrun yta. Häll sedan i 1 dl vatten i pannan och täck direkt med ett lock. Ånga pot-stickersen i 8-10 minuter, eller tills allt vatten avdunstat. Ta bort locket och låt dem koka ytterligare någon minut till de släpper lätt från pannan.
7.
Gör jordnötssåsen under tiden som pot-stickersen tillagas. Bara blanda alla ingredienser och vänd sist ner edamamebönorna.
8.
Servera pot-stickersen med edamamebönor och soja. Ät med pinnar för bästa Kina-känsla.
Vegetarisk Ramen Soup
Jag har helt och hållet fastnat för serien David Chang: The mind of a Chef på Netflix. David Cheng har rötter i Japan och man får följa med honom runt i på olika restauranger - både i Japan och USA - och dessutom får man en inblick i hur han och hans kollegor tänker kring mat. Superintressant.
Det är väldigt mycket fokus på olika sorters nudelrätter i programmet. Och allt låter så himla gott, även om jag ibland har svårt att skilja en nudelrätt från en annan. Men det är väl egentligen bara brist på min egen okunskap i det japanska köket. Något som jag dock känner till -
och älskar - är Ramen Soup, eller nudelsoppa om vi ska kalla det för sitt osexiga svenska namn. Förra veckan var jag och en kompis och åt på
Zazaramen här i Milano, men det roliga är att vi kom dit så pass sent att vi inte var direkt hungriga när vi väl skulle äta, och vi valde några små
(heeelt fantastiskt goda) rätter istället. Så för att stilla min sug efter ramen gjorde jag slag i saken idag. Och även om buljongen säkert inte ens är i närheten av så smakrik som en buljong som fått koka i ett dygn så är det här en mer än godkänd snabbversion! Den här är vegetarisk, är ni istället på jakt efter en med kyckling så
har jag ett recept på det med.
Vegetarisk Ramen Soup
(1 port)
1 port nudlar av valfritt slag (ramen/ris/glas)
4-6 dl vatten
1 morot
1 vårlök
1 bit ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 grönsaksbuljongtärning
Några droppar Sriracha
Salt&peppar
1 näve Pioppinosvamp
1 tsk olivolja
Citroncest
Salt&peppar
1 vårlök
1 morot
En liten näve groddar
½ pak choi
1 ägg
Sesamfrön
Pumpakärnor
Srirachasås
1.
Koka ägget löskokt.
2.
Koka upp vatten med grovtärnad morot, vårlök, skalad ingefära, skalad och delad vitlök, soja, buljongtärning, Sriracha samt salt och peppr. Låt koka i 15 minuter så att grönsakerna får chans att smaksätta buljongen. Släng ner nudlarna och låt koka med så länge som paketet anger.
3.
Stek pioppinosvampen i olivolja, citron, salt och peppar. Ta ur från pannan. Stek sedan skivad vårlök och pak choi i samma panna. Tillsätt eventuellt lite mer olja samt soja.
4.
Hyvla moroten i långa remsor. Häll kokande vatten över dem och låt stå 30 sekunder så att de blir lätt böjbara.
6.
Fiska upp nudlarna från buljongen med en tång. Lägg dem i en stor skål. Sätt en sil över skålen och häll över buljongen över nudlarna. Toppa med svamp, rullade morotsremsor, groddar och ett delat ägg. Strö över vårlöken, sesamfrön, pumpakärnor och Srirachasås. Servera Pak Choien vid sidan av. Ät med pinnar och slörpa i dig buljongen med sked!
Som ni kanske förstår kan ni slänga i precis vad ni vill som topping. Go wild och använd sådant du själv tycker om!
Stekt polenta med "vad-som-finns-i-kylen"
Rester är en sådan sak som jag föreställer mig väldigt få personer blir exalterade över. Och det är kanske inte så konstigt för jag tror att mångas relation till rester är att värma upp gårdagens middag i micron, vilket i 99 procent av fallen slutar med torr pasta och brända kanter på köttbiten. Inte så skoj.
Hemligheten med att kunna njuta av sina rester, enligt mig, är att inte värma upp dem, utan att förvandla dem till något helt nytt. Bara för att köttfärssåsen en gång var ett komplement till spaghettin, så innebär ju inte det att den alltid måste vara det. Grädda några tunna pannkakor och gör crêpes istället. Och om du gjorde hummus av alla dina kikärtor, så behöver du inte äta den med grönsaksstänger tills den tar slut. Tillsätt några ingredienser och gör falafel. Och åt du en massa räkor häromdagen så hoppas jag du sparade skalen får då kan du göra världens godaste buljong och fixa till en snabb skaldjurssoppa. Ni fattar grejen...
Till denna måltid använde jag mig av rester från tre olika måltider. Jag hade ankbröst, pistagepesto och polenta i kylen. Polenta är väldigt tacksamt då det kommer till rester, för när den svalnar så stelnar den vilket innebär att du kan skära bitar av den och sedan steka dem krispiga i en stekanna. Gärna i brynt salviasmör (topp 10 godaste smaksättningen jag vet). Sen kombinerade jag bara mina rester med lite annat som fanns i kylen, och kolla vilken vacker tavla det blev av det hela.
Stekt polenta med "vad-som-finns-i-kylen"
(1 port)
1-2 msk smör
5 salviablad
Salt
Fetaost
Granatäppelkärnor
Stekt vårlök
1.
Gör polentan dagen innan. Häll sedan ner den i en burk och låt stelna i kylen över natten.
2.
Stjälp upp polentan på en skärbräda och skär i lagom stora bitar. Smält smör i en medelvarm panna. Lägg ner salviabladen och låt dem avge smak och bli krispiga. Tillsätt sedan polentan och låt steka några minuter på var sida. Salta eventuellt.
3.
Servera med de rester som finns i kylen. Tillsätt sådant du tycker är gott.
Kryddigt pocherat päron med grekisk yoghurt och 5-minuters granola
Ibland kan jag bli så exalterad över en receptidé att jag har svårt att sova. Det är sant. Problemet med att hela tiden gå och tänka på mat är att du inte kan laga allt på en gång, utan måste portionera ut recepten på frukost, lunch och middag på olika dagar. Det gör att när jag känner mig inspirerad och har massa idéer så längtar jag till nästa måltid redan innan jag ätit upp den jag har framför mig. Livet som foodie.
Idén till den här frukosten kom till mig igår när jag såg ett ensamt päron ligga i kylen och väntade på att bli uppätet. Grejen med päron är att de kan vara rätt svårsmälta om de är för hårda, så lösningen jag kom på var att pochera det. Nu är ju pocherat päron ingen nyhet direkt, men jag tror dock att det är vanligare att äta till efterrätt (med chokladsås) än till frukost. Man brukar då pochera päronet i en sockerlag, men eftersom jag inte ville starta dagen med en sockerchock så valde jag att pochera mitt frukostpäron i te och massa kryddor istället. Supersmarrigt.
Jag serverade det med grekisk yoghurt och min 5-minuters granola som är sååå lätt och snabb och god. Testa själva ska ni få se!
Kryddigt pocherat päron med grekisk yoghurt och 5-minuters granola
(1 port)
1 päron
1 tepåse (gärna chai)
½ vaniljstång
1 bit ingefära
1 kanelstång
3-4 bitar citroncest
Vatten
½ dl havregryn
2 msk kokosflingor
1 tsk kokosolja
1 tsk honung
1-2 msk helt bovete
5-6 hasselnötter
Ev. torkad frukt.
Salt
Grekisk yoghurt
Granatäppelkärnor
1.
Häll vatten i en kastrull (så pass mycket att det kommer täcka päronet). Tillsätt tepåsen, vaniljstången (skårad), ingefäran (skalad och delad), kanelstången och några bitar citroncest. Låt koka upp.
2.
Skala päronet. Dela det på hälften. Lägg ner i kastrullen och låt sjuda ca 10 minuter (eller tills det blivit mjukare men fortfarande har lite tuggmotstånd).
3.
Värm upp en torr stekpanna och rosta havregryn och kokos till kokosen fått en gyllene yta. Tillsätt kokosolja och honung, rör runt så att det inte bräns. Stäng av värmen och tillsätt hasselnötter, torkad frukt och salt.
4.
Häll upp grekisk yoghurt i en skål, toppa med päronet, granolan och granatäppelkärnor. Enjoy!
Vegetarisk måndag: krämig polenta med lök, svamp och rosmarin
Polenta är lika lätt att göra som vanlig gröt, men den kräver samma uppmärksamhet som risottto - det vill säga att du vaktar den och rör om då och då. Men ger du den bara tillräckligt med kärlek under tillagningen så ska du se att den kommer ge dig samma kärlek tillbaka när du äter den. Polenta tillagad på det här viset är magiskt krämig och är perfekt att servera till grönsaker av olika slag. Denna gång valde jag lök (som blir sådär underbart söt av sig själv när den får lagas till i ugnen) och pioppinosvamp som blir jättelen och smörig när den steks i pannan.
Krämig polenta med lök, svamp och rosmarin
(2-3 port)
2 dl grovkorning polenta
9 dl vatten
1 tsk salt
1 dl mjölk
30 gram smör
3 msk riven parmesan
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
4 rosmarinkvistar
1-2 msk olivolja
Salt&peppar
125 Pioppinosvamp (eller vanliga champinjoner)
Citroncest
Salt
1.
Sätt ugnen på 190 grader. Skala löken och dela den i halvmånar. Skala vitlöken och krossa den med knivbladet. Lägg allt på en plåt tillsammans med rosmarin och ringla över olivolja. Salta och peppra. Sätt in i ugnen och låt stekas medan du gör polentan, ca 40 minuter. Rör om då och då.
2.
Koka upp 8 dl vatten i en tjockbottnad kastrull. När det kokar, häll sakta ner polentan lite i taget somtidigt som du rör om. Sänk sedan värmen och fortsätt rör om ungefär var tredje minut. När polentan börjar släppa från kanten börjar den bli klar, den ska dock vara len och mjuk och inte korning. För bästa krämighet, tillsätt den sista decilitern vatten, låt koka in, och tillsätt sedan mjölken och låt koka in. Smaka av med smör och parmesan och eventuellt lite salt och peppar.
3.
När det återstår cirka 10 minuter innan polentan är klar, stek då svampen i en stekpanna i lite olivolja. Smaksätt med citroncest och salt.
4.
Lägg upp polentan i en djup skål. Toppa med löken och sist svampen. Dekorera med rosmarin. Njut!
Sötpotatis, sötpotatis och lite mer sötpotatis
Igår gjorde jag en favorit till lunch.
Sötpotatissallad. Så otroligt gott, och precis lagom mättande. Jag älskar verkligen den här salladen, sötpotatisen passar så himla bra till både fetaost och min persilje- och pistagepesto. Receptet har jag publicerat tidigare på bloggen,
ni hittar det här.
Visste ni för övrigt att sötpotatis är en ört? Hur roligt är inte det? Den ser ju inte direkt ut som dina klassiska persiljekvistar eller basilikablad. Dessutom kan man själv odla sötpotatis som krukväxt. Den kräver mycket värme, men det har ju jag i Milano om sommaren, så jag kanske ska ge mig på ett försök (säger jag som har världens mest ogröna fingrar... lär alltså inte hända).
Sötpotatissallad med fetaost, granatäpple och pistagepesto
Anka med risnudlar i asiatiska smaker och brynt pak choi
Anka. Jag tror det går direkt in på min lista över topp 3 proteinkällor från djurriket. Så. himla. gott. Efter att idag ha tillagat en riktigt smarrig anka till lunch inser jag att jag har ätit alldeles för lite av den här varan. Problemet är att jag har haft svårt att hitta bra anka i Milano tidigare, men idag lyckades jag - och den kostade dessutom inte mycket mer än en kycklingfilé! Lyx till budgetpris med andra ord!
Anka är så tacksamt, för i och med att den innehåller rätt mycket fett blir skinnet krispigt när den steks - samtidigt som själva bröstet förblir mört. Dessutom behöver du ju inte använda olivolja eller smör i pannan. Allt i ett med andra ord.
Jag valde att göra min anka asiatisk med hjälp av stekta risnudlar som jag marinerade i lime och vitlök och ingefära och soja och... ja, ni vet - sådant som känns asiatiskt. Till detta brynte jag pak choi i ankfettet och toppade allt med pistagenötter och en käck liten limeklyfta.
Anka med risnudlar i asiatiska smaker och brynt pak choi
(2 port)
1 stort ankbröst med skinn
½ msk salt
1 pak choi
1 tsk soja
1 tsk sesamfrön
150 g risnudlar
2 msk soja
1 msk olivolja
½ msk vitvinsvinäger
½ tsk Srirachasås
½ lime, skal + cest
Ingefära, ca 3 cm lång bit
½ vitlöksklyfta
Salt och peppar
1-2 vårlökar
10-12 pistagenötter
1.
Ta ut ankan från kylen ca 30 minuter till en timme innan du ska laga den. Skåra ett rutmönster i skinnet, utan att skära i köttet. Gnid in skinnet i salt och låt stå framme tills ankan närmat sig rumstemperatur.
2.
Marinera nudlarna under tiden. Koka först upp vatten som du häller över nudlarna för att förvälla dem. Låt stå i 10 minuter, häll sedan av vattnet. Blanda soja, olivolja, vinäger och Sriracha med pressad vitlök, riven ingefära och cest och saft från en halv lime. Salta och peppra. Häll marinaden över nudlarna och låt stå tills de är redo att stekas.
3.
Tillbaka till ankan. Lägg bröstet i en kall, torr stekpanna (om pannan är kall från början så får fettet lång tid på sig att smälta, och skinnet blir krispigt medan bröstet blir inte riskerar att bli torrt – ett hett tips). Sätt pannan på medelhög värme och låt ankan sakta stekas. Ös ankan med sitt eget fett under tiden. När skinnet är gyllene och krispigt vänder du ankan och låter den steka 2-3 minuter på andra sidan. Ta sedan bort från värmen och låt vila under folie i ca 10 minuter så att alla köttsafter har tid att sätta sig och göra ankan ännu godare.
4.
Medan ankan vilar delar du din pak choi i två delar och bryner den med snittytan ner i ankfettet. Ta sedan bort från värmen, pensla med soja och strössla över sesamfrön.
5.
Häll sedan ner nudlarna i samma stekpanna. Skiva upp vårlöken och tillsätt till nudlarna. Stek dem varma – det går snabbt, ca 2 minuter.
6.
Skiva upp ankan i vinkel mot fibrerna.
7.
Lägg upp nudlar på en tallrik, toppa med ankan och pak choi. Toppa med hackade pistagenötter och servera med en limeklyfta.
Ricottalimpa med rivet äpple, mandlar och torkade fikon
Jag älskar filmjölkslimpa! Det går snabbt och lätt att slänga ihop och du kan variera innehållet efter vad du har hemma i skafferiet. Problemet med filmjölkslimpa om man bor i Italien är att det inte finns filmjölk här. Då får man improvisera och använda sig att grekisk yoghurt och ricotta istället - det går faktiskt minst lika bra. Och så får man se till att ha importerat sirap, brödkryddor och bakpulver från Sverige.
Idag var jag riktigt sugen på att äta avokadomacka till lunch, så jag satte till verket och bakade bröd. Hemmabakat bröd slår det mesta! Och det bästa med att jobba hemifrån som jag nu gör är att jag har tid att slänga ihop ett bröd och låta det gå klart i ugnen medan jag sitter och fixar vid datorn. Nybakat bröd till lunch är få förunnat så jag känner mig priviligerad.
Eftersom jag inte har någon stor frys, gjorde jag en halv sats och delade bara av brödformen med folie. Här nedan har jag dock skrivit receptet på ett helt bröd.
Ricottalimpa med rivet äpple, mandlar och torkade fikon
(1 bröd)
2 dl grekisk yoghurt
2 dl ricotta
1 dl ljus sirap
2 äpplen, rivna
1 dl mandlar, grovhackade
8-10 torkade fikon, grovhackade
1 dl vetekli
2 dl grahamsmjöl
1 ½ dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 ½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
2 tsk brödkryddor
Avokado
Kokt ägg
1.
Sätt ugnen på 200 grader
2.
Blanda yoghurt, ricotta, sirap och rivet äpple i en bunke. Blanda alla övriga ingredienser i en annan bunke. Häll sedan yoghurtblandningen över och blanda ihop till en relativt kladdig deg.
3.
Lägg i brödform och toppa med lite mjöl. Sätt ini ugnen i ca 45 minuter.
4.
Låt svalna något innan du tar ut brödet ur formen.
5.
Skiva upp och ät med mosad avokado och kokt ägg!
Stekta, salta kronärtskockor med citron, parmesan och granatäpple
Heeej! Gott nytt år är väl en passande start även om det varit 2016 i drygt en vecka nu. Jag vet att jag varit borta från bloggen längre än så, men det blir lätt så under högtider och semestrar. Hemma i Skåne har jag 1) dragit fördel av att andra lagar mat 2) ätit fil och mammas knäckebröd till många luncher och middagar, för jag ä l s k a r fil och mammas knäckebröd och ville bannemig njuta av det när jag hade möjlighet. Så ja, där ser ni - inte mycket att uppdatera bloggen med.
Men nu är jag tillbaka i Milano. Och det är nytt år. Ny start och allt vad det innebär. Jag har inte satt något crazy nyhetslöfte om att äta bättre eller tappa massa kilon, mitt nyhetslöfte är att försöka resa mer utanför Italien. Men att utöka luncherna från fil till lite mer variation skadar ju inte oavsett vad. Så idag när jag var på marknaden handlade jag med mig kronärtskockor, avokado, citron, ingefära och granatäpple. Bland annat. Och dagens lunch blev sedermera en av mina favoriter när det kommer till kronärtskockor. Jag äter det precis som nedan, som en vegetarisk lätt lunch, men det går lika bra att ha som tillbehör till valfri köttbit.
Stekta, salta kronärtskockor med citron, parmesan och granatäpple
3-4 kronärtskockor
½ citron, skalet
1-2 msk granatäppelkärnor
5-8 mandlar
Parmesan
Salt/peppar
1-2 msk olivolja
1.
Skala bort det yttersta och grova skalet från kronärtskockorna. Dela dem på mitten och skiva dem sedan så tunt du kan.
2.
Värm upp olivoljan i en stekpanna. Stek kronärtskockorna mjuka (låt det ta sin tid - det är inte gott att äta hårda kronärtskockor) tillsammans med citroncest och salt/peppar.
3.
Häll upp på tallrik. Toppa med granatäppelkärnor, grovhackad mandel och flagad parmesan.