Pimp your salad: ät den ur skålar av friterat rispapper!
Ni som följer Citroncest på Instagram kanske har märkt att det inte skett så mycket uppdateringar där de senaste dagarna. Det är för att Instagram för tillfället gör mitt liv extra svårt genom att be mig varifiera mitt konto med en kod skickad till en mail som inte längre existerar. Jag har försökt kontakta Instagram på en miljon olika vis, men jag ska nog inte förvänta mig ett svar från dem inom de kommande månaderna - om någonsin. Jag är så himla ledsen för detta, för jag har lagt ner så mycket jobb både med bloggen och Instagram och om jag tappar det, samt mina fina följare, så är det otroligt tråkigt. Jag har ett ess i skjortärmen, en lösning som k a n s k e fungerar. Håll tummarna för mig. Om inte, så återkommer jag med info när jag startat ett nytt konto...
Näväl, över till något roligare - dagens recept. Det finns en kille på YouTube som kallar sig French Guy Cooking, vars kanal jag prenumererar på. Häromveckan la han upp en video om olika saker man kan göra med rispapper - som inte är vårrullar, och därifrån kommer denna idén. Han friterade rispapperna i olja, så att de krullade ihop sig, sedan kryddade han dem och åt dem som chips. Fantastiskt! Jag gjorde samma sak idag, men använde de färdigfriterade rispapperna som skålar till min sallad. Har ni någonsin skådat en bättre tallrik - som dessutom är ätbar?
Ät färgrikt, det mår du bra av!
Det var så himla gott! Och ett roligt sätt att piffa till den vanliga salladen. Fast egentligen, så värst vanlig tycker jag inte min sallad var - den var extra speciell idag med resterna av mina sötpotatisgnocchi, rödbetsgroddar och perfekt mogen avokado. Mums! Det bästa av allt? Rispapperskålarna - och salladen - är både glutenfria och veganska, så alla kan njuta av detta. Testa själva, att göra skålarna tar 20 sekunder, give or take...
Och ja, jag testade att äta en utan fyllning också - bättre än chips med lite salt och paprikapulver på. Jag lovar!
Friterat rispapper
Raps- eller solrosolja
Rispapper
Salt & paprikapulver
1.
Värm upp oljan i en stekpanna eller wok. Låt den bli riktigt varm annars fungerar det inte.
2.
Ta ett rispapper och håll fast det med en tång. Doppa ner det i oljan och låt det krulla ihop sig. Rotera rispappret så att hela blir friterat.
3.
Lägg på galler, krydda med salt och paprikapulver (eller annan krydda du tycker är god).
4.
Servera som snacks, eller som skål till din sallad.
Glutenfria sötpotatisgnocchi med smält smör, salvia och rosépeppar
Jag älskar sötpotatis! Ä L S K A R. En annan sak jag också älskar, är gnocchi. Så igår efter att jag hade lagt upp ett recept på In-Italias blogg på vanliga hemmgjorda potatisgnocchi, blev jag inspirerad att ändra lite i receptet genom att 1) använda sötpotatis samt 2) göra dem glutenfria. Vanlig mjölig potatis och sötpotatis fungerar dock lite annorlunda, det är inte bara smaken som skiljer sig åt rejält, utan också konsistensen. Sötpotatis är oftast lite blötare, så du behöver använda mer (glutenfritt) mjöl och mindre ägg för att få ihop en deg (som ändå kommer att vara mer kladdig än vanlig gnocchi-deg...). Det tar lite längre tid att få ihop, men det är så värt det i slutändan.
Brutti ma buoni - fula men goda - är egentligen ett namn på en italiensk typ av småkaka, men det passar rätt bra här också...
Glutenfria sötpotatisgnocchi med smält smör, salvia och rosépeppar
(2 portioner)
400-500 g sötpotatis
1 dl hasselnötsmjöl
½ dl kikärtsmjöl
1 msk fiberhusk
½ ägg
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar & paprikapulver
Polenta
25 g smör
8-10 salviablad
½ dl färskriven parmesan
Hela rosépepparkorn
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg sötpotatisen på en plåt, stick en gaffel i den några gånger och baka i ugn i cirka 40-60 minuter, tills den blivit mjuk. Skala medan den är varm, låt sedan svalna. Detta går bra att göra dagen innan, förvara sötpotatisköttet i kylen.
2.
Blanda sötpotatisen med äggula, hasselnötsmjöl, kikärtsmjöl, fiberhusk och alla kryddor. Knåda inte för mycket, då blir det segt, men se till att få ihop en relativt smidig deg. Dela degen i två-tre delar och rulla ut varje del till en lång korv på mjölat (glutenfritt) bakbord. Skär i 1,5 cm långa bitar. Rulla varje bit mot baksidan av en gaffel för att skapa skåror (detta är överkurs, men gör att såsen fastnar lättare på gnocchin sedan). Lägg gnocchin på en skärbräda som är täckt med polentagryn. Polentan är till för att att gnocchin inte ska fastna i brädan. Låt gnocchin torka medan du kokar upp en stor kastrull med vatten.
3.
Lägg gnocchin, cirka hälften i taget, i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev.
4.
Under tiden som gnocchin kokar, smält smöret i en stekpanna och låt det bryna. Lägg i salvian så att den krispar till sig. Se till att inte bränna smöret.
5.
Släng ner gnocchin i stekpannan och låt steka i salviasmöret någon minut eller så. Häll upp i en djup tallrik och toppa med riven parmesan och rosépeppar.
Buon appetito!
Ugnsrostade morötter med linser i apelsin- och senapsdressing
Nu har våren kommit till Milano på riktigt, och jag vill inte längre äta mustiga grytor och värmande soppor (eller jo, i och för sig - soppa är gott och det kan jag nog äta ett tag till, innan det blir 40 grader och allt jag vill stoppa i mig är kall lemonad). Nåväl, var var jag? Just det, våren. För mig är sparris, morötter och vårlök på grillen ett äkta teckan på att våren har kommit. Det är så himla gott med primörer. Nu har jag dock inte riktigt möjlighet att grilla i min lägenhet, så jag får ta det näst bästa och ugnsrosta grönsakerna istället.
Är det inte extra vårigt när morötterna har kvar sin blast? Jag fick kapa blasten på dessa morötterna för den var utan att överdriva 30 cm lång och fick inte plats i ugnen...
Idag valde jag att göra en supersmarrig vårsallad av mina ugnsrostade morötter. Inspirationen kommer helt och hållet från Alltommat.se. Det är inte ofta jag kopierar ett recept rakt av utan att ändra något, men denna gång är det bara petitesser som jag ändrat - originalreceptet föll mig verkligen i smaken. Jag la dock till lite Colman's senapspulver och lite soja i dressingen. Och så valde jag att filéea apelsinen för snyggare finish. Ja, och så rostade jag lite frön att ha på toppen för att jag gillar lite crunch. Men annars tackar jag Allt om mat för maten.
Ugnsrostade morötter med linser i apelsin- och senapsdressing
(2 portioner)
6-8 morötter
1 lök (valfri färg)
1 msk olivolja
Salt & peppar & paprikapulver
1 ½ dl linser
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Salt
1 apelsin
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk soja
1 tsk dijonsenap
½ tsk Colman's senapspulver utblandat med ½ tsk vatten
1 msk olivolja
1 ½ msk grekisk yoghurt
Salt & peppar
Solroskärnor
Sesamfrön
Helt bovete
Bladpersilja
1.
Sätt ugnen på 230 grader.
2.
Tvätta morötterna, och dela dem eventuellt på hälften om de är lite större. Skala löken och dela i båtar. Lägg morötter och lök på plåt. Ringla över olivolja och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Rör om och sätt in i ugnen cirka 30 minuter. Vänd på morötterna efter halva tiden.
3.
Koka linserna i vatten, grönsaksbuljongtärning och salt. Det kan ta 10-30 minuter beroede på linser samt om du har blötlagt dem innan eller inte (jag har ofta blötlagda linser i kylen - ett tips - då går det fortare).
4.
Skär av skalet från apelsinen med en kniv så att du får bort allt det vita. Filéea apelsinen. Spara filéerna till dekoreringen, pressa sedan ut all saft du bara kan från apelsinen i en skål (ca ½ dl). Blanda saften med vinäger, soja, senap, olivolja och grekisk yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
5.
Rosta solroskärnor, sesamfrön och helt bovete i en torr panna tills de fått färg.
6.
Häll av linserna och blanda sedan i dressingen.
6.
Lägg upp morötter och lök på ett serveringsfat. Häll över linssåsen. Lägg på de filéeade apelsinklyftorna. Toppa med de rostade fröna och eventuellt lite bladpersilja.
Buon appetito!
Omelettpannkaka med avokadohummus, keso och zucchini
Påsken är inte över riktigt än, så jag hinner precis klämma in ett ägg-recept innan det är för sent. Jag har haft en nästan för bra påsk, så jag har helt enkelt inte haft tid att uppdatera bloggen, men jag tror ni har överlevt påsken ändå, eller hur? Det finns ju en massa matinspiration från alla möjilga håll. Själv bestod min påskmat av både get och lamm - men det stod inte jag för, utan några vänner som bjöd in till påsklunch på landet utanför Milano. Supersmarrigt.
Denna äggrätt kallar jag för omelettpannkaka - för den är tunn som en vanlig svensk pannkaka, men innehåller endast ett ägg och lite vatten - precis som en omelett. Det bästa av två världar. Glutenfri och full av möjligheter. Sådant älskar jag. Denna gång fyllde jag den med en avokadohummus, keso, zucchini och ruccola. Men man skulle enkelt också kunna göra en sötare version och exempelvis fylla den med keso, banan och jordnötssmör - låter inte det som den perfekta frukosten så säg? Kanske får bli det imorgon...
Omelettpannkaka
(2 stycken - 1 portion)
2 ägg
2 msk vatten
Salt
1 msk smör
1.
Knäck ett av äggen i en skål och blanda med 1 msk vatten. Salta.
2.
Värm en panna över medelhög värme. Släng i hälften av smöret och låt det smälta.
3.
Häll i ägget och rör stekpannan i en cirkel så att ägget täcker hela botten - det är lite ägg för en stor stekpanna, men det är liksom det som gör den så tunn. Låt steka cirka 2 minuter, vänd sedan stekpannan upp och ner på en tallrik eller skärbräda. Klart!
4.
Servera med sådant som du tycker är gott, exempelvis keso, sallad och avokado. Min avokadohummus gjorde jag bara genom att mixa kikärtor med avokado, citronskal- och saft, olivolja, sesamolja, salt och peppar. Smaka av själv hur du vill ha den.
Buon appetito!
Zucchininudlar med rostad röd paprikasås, getost och avokado
Eftersom pastasåser går att variera i oändlighet kommer här ett till recept. Denna gången valde jag att rosta röd paprika i ugnen tillsammans med silverlök och vitlök. Sedan mixade jag allt och tillsatte kryddor. Lätt som en plätt och kräver inte mer jobb än själva jobbet att vänta på att paprikan ska bli klar. Jag serverade min sås till en blandning av glutenfria ris- och kålnudlar, samt zucchininudlar. Och så toppade jag med getost och avokado för att bli extra mätt efter dagens löptur. Hoppas ni gillar, det gjorde jag!
Zucchininudlar med rostad röd paprikasås, getost och avokado
(2 portioner)
2 stora röda paprikor
1 silverlök (eller ta den löken ni har hemma)
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk honung
1 tsk soja
Sriracha efter smak (eller tabasco)
Salt och peppar
2 zucchini
80 g spaghetti (glutenfri eller inte - välj själv)
1 avokado
50 g getost
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
2.
Skala lök och vitlök. Dela löken i halvmånar. Krossa vitlöken med knivbladet. Lägg på en plåt tillsammans med paprikorna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Gnid in alla grönsaker i oljan. Sätt in i ugn i ca 45-60 minuter. Vänd paprikorna var 15 minut ungefär så att de blir jämt rostade.
3.
Koka upp pastavatten. Salta. Strimla zucchinin eller använd en spiralizer.
4.
Ta ut paprikorna, lägg dem i en plastbunke och täck med plastfilm. Låt dem ligga där och svalna i cirka 10 minuter - plasten och ångan gör att de blir lättare att skala.
5.
Koka spaghettin. Tillsätt zucchinin när det återstår cirka 1 minut. Häll av i durkslag.
6.
Skala paprikorna och ta bort kärnorna. Mixa med lök, vitlök, honung, soja och srirachasås till en sås. Smaka av med salt och peppar.
7.
Blanda såsen med spaghettin och zucchininudlarna. Lägg upp i djup tallrik. Toppa med smulad getost och avokado. Om ni vill göra en avokadoblomma som jag har gjort på bilden, så kan ni kolla in mitt inlägg här.
Bananglass i ny tappning: med smak av morotskaka
Jag var i München i helgen och firade en tysk kompis som jag lärt känna här i Milano. Kul att få komma iväg till en stad jag annars kanske inte hade besökt, och dessutom att få göra det tillsammans med en vän som känner till staden. Om ni vill se bilder från München så får ni titta in på min andra blogg, som ni hittar här.
I lördags när vi var runt och tittade i de centrala delarna av staden, såg jag en affär som hette My Muesli och jag blev genast intressrad! Jag älskar müsli! Men den måste vara crunchy och full av nötter och frukt. Mina föräldrar kan intyga att de vaknat många mornar under min uppväxt och hittat müsliburken länsad på allt det goda - jag älskar nämligen att komma hem efter en utekväll och leka skattjakt i müsliburken - mycket godare än klockan-fyra-kebaben...
Nåväl, vart var jag? My Muesli. Företaget var det första att erbjuda skräddarsydd müsli online, och nu har de butiker runt om i Tyskland - och kanske till och med i Sverige om jag inte har fel. Jag hade dock inte sett det förrut och blev glatt överraskad. Framförallt för att de även har glutenfri müsli! Heja! Jag köpte med mig en Paleo-müsli hem baserad bara på nötter, frön och torkad frukt, och den är så jäkla god! Alltså SÅ god. Helt klart den godaste müslin jag någonsin ätit...
Idag hade jag just den müslin som topping på min bananglass i en helt ny smak: morotskaka! Hur bra låter inte det? En krämig och smakrik glass till frukost som smakar som saftig morotskaka - utan allt det onyttiga.
Bananglass med smak av morotskaka
(1 portion)
2 bananer
1 stor morot
1 tsk kanel
1 krm ingefära
2 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver
½ msk chiafrön
Müsli
Granatäppelkärnor
Råa kakaokärnor
1.
Skala bananerna. Skiva dem. Lägg dem i en påse i frysen över natten.
2.
Skala moroten. Skiva den. Koka den mjuk i osaltat vatten. Låt svalna i burk i kylen över natten.
3.
Mixa banan och morot med kryddor och chiafrön till en glassliknande konsistens.
4.
Toppa med müsli, granatäppelkärnor och rå kakao.
Glutenfria broccoli "tater tots" med enkel tomatsoppa
Har ni ätit Tater Tots någon gång? De är inte så himla vanliga i Sverige och Italien, men i USA är de vida kända. Kanske inte så märkligt egentligen. Allt som är friterat känns som det är uppfunnet i landet i väst. Tater Tots är friterade potatis-cylindrar kan man säga. Jag skulle mest jämföra det med rösti i annan skepnad. Supergott såklart, krispigt och härligt - men inte särskillt nyttigt. Så jag tog på mig utmaningen att förändra och förbättra, och jag måste säga att jag lyckades bra. Så låt mig presentera mina Broccoli Tater Tots - helt ofritterade, helt glutenfria och helt fantastiskt goda.
Ofta blandar man ner cheddarost och ströbröd med riven potatis för att få till smeten till Tater Tots. Men jag bytte ut cheddarn mot parmesan och ströbrödet mot hasselnötsmjöl. De blev krispiga och fulla av smak likasåväl, så det är ett hett tips.
Jag serverade mina Broccoli Tater Totsi en enkel tomatsoppa - toppad med ännu mer parmesan. Ett bra lunchalternativ denna vegetariska måndag.
Glutenfria broccoli "tater tots" med enkel tomatsoppa
(2 port)
450-500 g broccoli
1 ägg
1 dl hasselnötsmjöl
1 dl riven parmesanost
1 msk fiberhusk
Salt, peppar, paprikapulver
200 g passerade tomater
1 dl vatten
5 salviablad
Salt, peppar, socker
1.
Dela broccolini buketter och låt koka halvmjuka i en kastrull. Ta upp, skölj med kallt vatten. Lägg på skärbräda och finhacka med kniv (använd inte mixer - det blir för finhackat, du vill inte ha en puré).
2.
Lägg broccolihacket i en bunke och blanda i övriga ingredienser. Rör om och låt stå 5 minuter.
3.
Sätt ugnen på 200 grader.
4.
Häll de passerade tomaterna i en kastrull med vatten och salvia blad. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker. Låt reducera ner till hälften ungefär (det tar ca 20 minuter).
5.
Forma broccolicylindrar i handen genom att klämma/mosa ihop lite av broccolismeten och forma med fingrarna. Sätt på en plåt. Du bör få ut ca 20-25 stycken från smeten.
6.
Baka i ugn ca 20-25 minuter beroende på storleken på dina broccolicylindrar.
7.
Häll upp soppan i en djup tallrik. Lägg i broccoli tater totsen. Toppa med parmesan.
Buon appetito!
Glutenfria ris- och kålnudlar med salsiccia, kål, pinjenötter - och parmesan såklart!
Det finns ett företag som heter King Soba Noodle Culture. De gör nudlar i olika smaker som alla är organiska, glutenfria, vetefria, fair trade och non-GMO. Min lokala biologiska affär säljer dessa och häromdagen stannade jag till vid hyllan med King Soba-nudlar eftersom jag är inne i min glutenfria period och helt enkelt blev intresserad. Jag har tidigare gått förbi hyllan eftersom vanlig spaghetti kostar en bråkdel och jag har föredragit den. Men nu är mina förutsättningar annorlunda, så då bestämde jag mig för att kosta på mig ett paket. Nudlarna liknar mer spaghetti än nudlar, och det tänkte jag kunde vara en bra utgångspunkt om jag nu ville laga italienskt och inte asiatiskt...
Jag köpte med mig ett paket i smaken "risnudlar med kål" och jag måste säga att jag blev väldigt positivt överraskad. Verkligen jättegoda! Bra tuggmotstånd, precis som vanlig pasta. Kålsmaken tycktes jag mig dock inte känna av, men det gjorde inget eftersom jag ändå adderade kål i såsen jag serverade till.
Vilken lycka med andra ord! Nu har jag hittat en sorts pasta som jag kan äta oavsett om jag tåler gluten eller inte. Denna gång blev det en riktigt smarrig italiensk anrättning med kål, salsiccia, pinjenötter, italienskt vitt vin och parmesan - såklart. Allt italienskt - allt gott!
Hade först inte tänkt lägga upp receptet - därav den tråkiga bilden - men så tog jag en tugga jag och kände direkt att dessa smaker måste spridas till världen (hybris), så då fick det bli en väldigt impulsiv bild trots allt...
Glutenfria ris- och kålnudlar med salsiccia, kål, pinjenötter - och parmesan såklart!
(1 port)
60 g nudlar
125 g italiensk salsiccia (av god kvalitet)
2 tsk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 rosmarinkvistar
1 dl vitt vin, torrt
150 g svartkål
2 msk vatten
2 tsk soja
Salt/peppar
1 ägg
Pinjenötter
Parmesanost
1.
Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Salta först när det kokar.
2.
Dela korven i mindre bitar. Stek dem i olivolja i en stekpanna tillsammans med en hel, krossad vitlöksklyfta och rosmarinkvistarna. Tillsätt vinet, dra ner värmen, sätt på ett lock. Låt koka i ca 20 minuter.
3.
Stek kolen mjuk i en stekpanna i lite olja. Tillsätt vatten och soja. Krydda med salt och peppar.
4.
Koka nudlarna enligt förpackning i det kokande vattnet.
5.
Lägg ner korvarna i stekpannan med kålen. Häll av pastavattnet och lägg ner nudlarna i samma stekpanna. Knäck i ett ägg och rör försiktigt om så att det blir krämigt, men inte äggröra.
6.
Tillsätt pinjenötter. Lägg upp på tallrik och toppa med riven parmesanost.
Använd dina rester: daal-fylld paprika med fetaost och spenat
Har du rester över i kylen, går det oftast supersnabbt att fixa till en god lunch eller middag. Min filosofi är att inte göra av resterna det du ursprungligen gjorde (lät inte det som ett elfte budord). Rester blir oftast mycket godare - och intressantare - att äta om du modifierar dem lite. Det behöver inte vara några superstora förändringar, men att exempelvis göra en pastagratäng istället för att micra överbliven pasta kommer få er att uppskatta era rester så mycket mer - för att bara nämna ett exempel.
I detta fall handlar det om min daal som jag gjorde för några dagar sedan. Istället för att slänga ner den i en gryta och bara värma på, så bestämde jag mig för att lägga ner den i en paprika, toppa med fetaost och sedan gratinera den i ugnen. En vegetarisk version av köttfärsfylld paprika. Tog igen tid alls - huvuddelen var ju redan gjord - och blev riktigt smarrigt. Kan vi prata om hur gott det är med varm fetaost som har blivit sådär gyllene och krispig på ytan? Så gott. Slutdiskuterat.
Daal-fylld paprika med fetaost och spenat
(1 port)
1 portion daal
1 liten bit zucchini
1 röd paprika
20 g fetaost
1 näve spenat
Olivolja
Salt & peppar
1.
Sätt ugnen på 180 grader
2.
Koka upp vatten. Skär av toppen på paprikan och ta bort kärnhuset. Föväll paprikan i det kokande vattnet i 4-5 minuter.
3.
Dela zucchinin i tärningar och blanda med daalen. Sätt paprikan på en plåt och fyll den med daalen. Toppa med fetaost. Lägg locket brevid och sätt in plåten i ugnen. Låt grädda i cirka 30-40 minuter.
4.
Lägg upp spenat på en tallrik. Ringla över lite olja och salta och peppra. Sätt paprikan på spenaten och njut av din lunch/middag!
Glutenfri galette med parmesankräm och zucchini
Jag missade helt att det var paj-dagen i måndags (pie day - pi day - 3,14 - March 14 på engelska, 14 mars på svenska - hänger ni med?). Nåväl. Nu gör det ju inte så mycket att jag missade den, efter som man inte behöver en särskild dag eller anledning till att äta paj. Ät paj så ofta ni vill. Alla dagar i veckan om det passar er. Paj är ju så gott, och så lätt att variera. Det enda som är dumt med paj är att det oftast blir väldigt mycket mat av det. Och om man som jag bor ensam, med endast ett litet, litet frysfack tillgodo, så är det inte optimalt att baka paj - om man inte vill äta samma sak morgon-middag-kväll i en evighet vill säga.
Därför passar den här galetten alldeles utmärkt. Nu kanske någon kommer inflika att det där inte alls är en paj. Men då tycker jag att ni har fel. Det är visst en paj. En typ av paj. (Men Gud, hur många gånger har jag skrivit paj hittills? Paj, paj, paj, paaaaaj). Var var jag? Jo, en galette är utmärkt för den kan du anpassa efter hur många som ska äta den - det vill säga en i detta fall. Perfekt för en tjej som jag med andra ord.
Den här galetten är dessutom glutenfri - heja! Jag gjorde skalet av hasselnötsmjöl, majsmjöl och sesamfrön. Blev så himla bra - krispigt som jag älskar. Fyllningen består av en parmesankräm toppad med zucchini och fetaost. Mums! Vilken fest på en onsdag!
Glutenfri galette med parmesankräm och zucchini
(1 galette = 1 portion)
1 tsk chiafrön + 3 tsk vatten
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
25 g smör
½ ägg
½ dl crème fraiche
1 msk phildelphiaost
1 dl riven parmesan
1 citron, endast skal
1 tsk soja
Salt och peppar
½ zucchini
15 g fetaost
1.
Rör ut chiafröna i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter tills det blivit en gelé.
2.
Blanda hasselnötsmjöl, majsmjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar efter smak. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner chia-gelén och tryck ihop till en deg.
3.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirkel, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
4.
Blanda ihop ägg, crème fraiche, philadelphiaost, parmesan, citroncest, soja samt salt och peppar till en kräm. Lägg på galette-skalet men lämna en kant på cirka 3 cm runt om.
5.
Skiva zucchinin tunt och lägg på parmesankrämen. Vik sedan över kanterna - det gör inget om de går sönder lite, det ska vara rustikt.
6.
Toppa zucchinin med smulad fetaost. Grädda sedan i ugn - cirka 30 minuter på 200 grader. Håll koll - kärmen ska hinna sätta sig och fetaosten ska få lite färg.
7.
Servera med en enkel sallad - eller något annar du tycker om.
Buon appetito!
Tonfisktartar med hasselback-zucchini och avokado- & spenatsås
Börjar ni tröttna på mina recept med rå tonfisk? Synd i så fall, för de kommer nog fortsätta att dyka upp här med jämna mellanrum. Älskar nämligen att äta tonfisktartar - jag tycker att tonfisken smakar mer om den är rå. Men det krävs såklart att du har fått tag på en riktigt färsk, fin bit tonfisk, annars kan det lika gärna vara! Och nu är det så att jag ibland har turen att komma till marknaden och hitta den perfekta tonfiskfilén på offerta. Och den hamnar till slut här på bloggen, som ni ser...
Något annat jag brukar köpa på marknaden är zucchini, något av en nationalgrönsak i Italien om ni frågar mig. Jag brukar oftast äta zucchinin rå i sallader, eller så göra jag zucchininudlar, zoodles, av den och äter med någon god sås. Men denna gången ville jag göra något nytt, så jag bestämde mig för att omvandla vår vanligt förekommande hasselbackpotatis till en hasselbackzucchini. Fungerade utmärkt! Jättegott blev det till och med.
Så här får ni huvudrätt som är en blandning av både kallt och varmt. Lite schizofren. Men jag tycker om när det är en blandning av allt på tallriken, hoppas ni gör det också!
Tonfisktartar med hasselback-zucchini och avokado- & spenatsås
(1 port)
125 g tonfisk
1 zucchini
1 tsk olivolja
2 msk parmesanost, riven
20 g fetaost
½ avokado
1 näve bladspenat
1 tsk soja
¼ lime
1 msk gräslök, hackad
Salt och peppar
Persilja
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Skölj zucchinin och lägg den på en skärbärda mellan två (exempelvis) träslevar - dessa gör att du inte kommer att skära igenom hela zucchinin och därmed undvika att sabba hasselbackformen. Skiva zucchinin med cirka en halv centimeters mellanrum. Lägg på en blåt och gnid in med olivolja. Stoppa in riven parmesan mellan varje veck. Toppa med smulad fetaost. Salta och peppra.
3.
Sätt in i ugnen cirka 25-30 minuter.
4.
Dela under tiden tonfisken i tärningar, eller finhacka den - bestäm helt enkelt skälv vilken textur du vill ha på din tartar. Salta och peppra och ställ in i kylen tills det är dags för servering.
5.
Mixa ihop avokado, spenat, soja och lime till en grön sås. Smaka av med hackad gräslök och salt och peppar.
6.
Servera tonfisktartaren med hasseback-zucchinin och avokadosåsen. Dekorera med bladpersilja.
Indisk daal med glutenfria naan gjorda på blomkål
Måndag igen. Det innebär vegetariskt. Denna gång föll valet på en indisk daal med linser och en massa kryddor. Jag menar verkligen en massa. När det kommer till indiskt så tycker jag gärna man kan vräka på rätt mycket, för det ska ju vara kryddstarkt. Det ska smaka mycket. Och det ska smaka annorlunda än vår vanliga basilika, persilja eller (Gud förbjude) färdigköpta tacokrydda (...nej, jag skojar bara med er - jag är inte så pretto - ni får gärna gå lös i tacohyllan där hemma, jag är kanske bara avundsjuk för att jag inte har samma utbud här och därmed måste improvisera).
Till daal serveras ofta naanbröd. Alltså jag älskar naanbröd så otroligt mycket! Älskar bröd generellt, men ett smörigt naan är det inte mycket som slår. Nu är det dock så att jag är inne i en period där jag försöker utesluta gluten för att se om min mage kommer må bättre av det. Därmed förkommer inte naan på menyn. Men skam den som ger sig! Jag fick gnugga geniknölarna lite extra, och det slutade med att jag fick till några naan, något som skulle likna naan, till slut. Jag tror att det är viktigt att påpeka att detta inte är sådana naan som vi är vana vid. Det är ett alternativ. Ett annat sätt att skopa upp daalen och transportera den till munnen. Supergoda - och jättenyttiga. Men om man förväntar sig vanliga naan så kommer man kanske bli besviken. Så gör inte det. Förvänta er ingenting. Se bara fram emot något nytt. Okej? Toppen, bra! Nu kör vi.
Indisk daal
(4 port)
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk garam masala kryddmix
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära, pulver
1 msk ingefära, färsk
2 msk tomatpuré
200 g passerade tomater
2 dl vatten
2 msk soja
1 msk Worcestershiresås
2 dl linser (röda/gröna/gula - välj själv)
Salt & peppar
Till servering
Fetaost
Persilja
Lime
1.
Hetta upp oljan i en kastrull. Grovhacka den gula löken och finhacka vitlöken. Stek dem mjuka i oljan.
2.
Tillsätt garam masala, gurkmeja samt torkad och färsk (riven) ingefära. Låt dem steka torrt. Detta är superviktigt för att få ut alla smaker från kryddorna (tillsätter ni kryddorna sist istället för först kommer ni aldrig få ett smakrikt resultat). Tillsätt tomatpurén och blanda runt.
3.
Häll på passerade tomater, vatten, soja och Worcetershiresås. Låt koka upp. Tillsätt sedan linserna, sänk värmen och låt koka på svag värme i cirka 25-30 minuter till linserna är klara och grytan har reducerats. Smaka av med salt och peppar.
4.
Servera med fetaost, persilja och lime (eller strunta fetaosten om du är vegan).
Naan
(4 stycken)
1 kg blomkål
2 ägg (eller 2 chia-ägg*)
1 msk finhackad gräslök
2 tsk fiberhusk
2 msk smör eller kokosolja
*blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten (per ägg - dvs 2 msk chiaförn och 6 msk vatten i detta fall). Rör om och låt stå tills det blivit en gelé. Använd sedan istället för hönsägget för vegansk version.
1.
Riv blomkålen på den grova sidan av ett rivjärn. Lägg i en kastrull och häll på vatten så att blomkålen täcks. Koka upp och låt koka 3-4 miunter. Häll sedan av i ett durkslag. Skölj med kallt vatten. Låt så mycket vatten som möjligt rinna av. Häll sedan upp blomkålen på en torr kökshandduk. Samla ihop ändarna och pressa ut så mycket vatten som du bara kan. Ju torrare blomkål dest bättre slutresultet.
2.
Sätt ugnen på 190 grader.
3.
Blanda blomkålen med ägg, gräslök och fiberhusk. Dela upp smeten i 4 delar och tryck ut fyra naanbröd på en plåt med bakplåtspapper - de behöver inte vara jämna, men försök få dem cirka 1 cm höga.
4.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter. Vänd dem sedan och grädda ytterligare 10 minuter.
5.
Ta ut och lägg på galler. Precis innan servering är det gött att smälta smör i en stekpanna och bryna naanbröden så att de blir lite gyllene och tar smak av smöret - men detta steg kan såklart undvikas.
Salsiccia i vitt vin med svartkålssallad och buffelmozzarella
Förra veckan var jag och en kompis på Abbottega vid Porta Romana här i Milano (ytterligare ett hett tips om ni är på besök) och åt lunch. Vi åt båda salsiccia som var kokt i vitt vin och serverades med spenat. Ofantligt gott i all sin enkelhet. Så idag när jag gjorde mina lördagsinköp och gick förbi slaktaren köpte jag med mig en lång körv hem för att leka härmapa. Jag ville dock pimpa tillbehören lite mer så istället för bara spenat, gjorde jag en svårtkålssallad med buffelmozzarella och rostade solrosfrön och mandlar. Maj gadd! Det här är så enkelt, och så gott. Testa testa testa!
Nu ska jag gå ut och njuta av dagen, för våren har kommit till Milano - med råge!
Salsiccia i vitt vin med svartkålssallad och buffelmozzarella
(2 port)
250 g italiensk salsiccia av god kvalitet
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
2 dl torrt vitt vin
300 g svartkål
70-100 g bladspenat
1 msk smör
Lite färskriven muskotnöt
2 tsk soja
Salt/peppar
200 g buffelmozzarella
½ dl solrosfrön
10 mandlar
Ev. granatäppelkärnor
1.
Rulla ihop salsiccian till en liten snigel (eller låt dem vara som den salsiccian du har köpt är i en annan form) och säkra formen med två tandpetare. Smält smör i en stekpanna. Skala vitlöken och krossa den med knivbladet. Lägg ner i smöret. Stek salsiccian runt om så att den får färg. Häll sedan på vinet, sätt på ett lock och låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter.
2.
Koka upp vatten och salta. Släng ner svartkålen och förväll 3-4 minuter. Släng ner spenaten 30 sekunder på slutet. Häll av i durkslag och skölj med kallt vatten. Pressa ut allt vatten.
3.
Hetta upp smör i en stekpanna. Släng ner den förvällda kålen/spenaten. Krydda med muskotnöt, soja och salt och peppar.
4.
Rosta solroskärnor och mandel i en torr panna och blanda sedan med kålen.
5.
Lägg upp kålen. Toppa med buffelmozzarella och sist salsiccian. Dekorera eventuellt med lite granatäppelkärnor (för lite extra färg).
Buon appetito!
Glutenfria frukostmuffins med pocherade päron (veganska)
Jag äter min bananglass till frukost varje morgon. Det finns få saker som slår den, och jag kan riktigt längta tills frukost redan när jag går och lägger mig på kvällen - bara för att återigen få mumsa i mig min #nicecream. Men idag kände jag för förändring. En period i livet experimenterade jag mycket med olika frukostar, men det var länge sedan nu, så det var helt enkelt dags. Och eftersom jag oftast tänker på hur min mat kommer att se ut på bild (allt för bloggen och instagram) så ville jag göra något som inte bara var gott utan även fotogeniskt. Det resulterade i de finaste muffinsarna jag någonsin skapat. Kolla bara:
Pocherade päron i glutenfri, laktosfri och vegansk muffinssmet. Heja!
Hur fina? Päronen är pocherade i en sockerfri lag - jag använde agavesirap istället för rafinerat vitt socker - det är ju ändå frukost vi pratar om, och då vill jag inte att det ska vara för sött. Muffinssmeten är också sötad med lite agavesirap, och dessutom är den glutenfri (hasselnötsmjöl, kikärtsmjöl och kokosmjöl) och vegansk - jag använde ett chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten) och lite mosad banan för att binda ihop smeten istället för ett vanlig hönsägg. Egentligen hade jag inte som mål att göra dessa veganska, det handlade mer om att jag tyckte det var onödigt att knäcka ett helt ägg, eftersom jag inte skulle behöva använda hela i den lila mängd smet jag gjorde. Nu när jag tänker på det så kanske det var lite overkill. Vad kostar ett ägg liksom? Nåväl, resultatet blev super oavsett vad! Dessa kräver lite planering eftersom du måste pochera päronen en dag i förväg. Men gör du det idag, så har du dessa redo till söndagsfrukosten på dryga halvtimmen imorgon.
Glutenfria frukostmuffins med pocherade päron (veganska)
(2 stycken)
2 små päron, gärna Kaiser
1 kanelstång
5 stjärnanis
1 msk agavesirap (eller honung för icke-veganskt alternativ)
1 lime, saften
2 cm färsk ingefära
Vatten
1 chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten eller lag)
1 msk kokosolja
1 tsk agavesirap (eller honung för icke-veganskt alternativ)
½ liten banan, mosad
¾ dl hasselnötsmjöl
¼ dl kikärtsmjöl
¼ dl kokosmjöl
½ vaniljstång
½ tsk bakpulver
1 krm ingefära
1 krm kanel
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
1.
Dagen innan: Skala päronen. Lägg i en liten kastrull och fyll upp med vatten så att päronen täcks. Lägg i övriga ingredienesr till lagen (kanelstång, stjärnanis, agavesirap eller honung, limesaft och ingefära). Lår koka upp. Sänk sedan värmen och låt päronen sjuda tills de blivit mjuka - känn med en kniv när de är klara (ca 20-30 minuter beroende på din spis). Lägg päronen i en burk. Häll på lagen, sätt på ett lock och sätt i kylen över natten.
2.
Sätt ugnen på 180 grader.
3.
Blanda ut chiafrön med vatten - eller för mer smak, använd lagen som päronen legat i. Låt stå i 15 minuter tills en gelé bildas (rör om då och då).
4.
Smält kokosolja med agavesirap (eller honung) i en kastrull. Mosa bananen och blanda ner i kastrullen.
5.
Blanda alla övriga (torra) ingredienser i en bunke. Vänd ner chia-ägget och kokosolja-agave-banan-mixen. Rör om till en smet/deg.
6.
Smörj två stora muffinsformar (alternativt små runda ugnsformar) med en naturell olja. Lägg i lite smet i botten. Tryck ner ett päron i varje och fördela sedan övrig smet runt omkring.
7.
Grädda mitt i ugnen cirka 25 minuter.
8.
Låt svalna något innan du tar ut dem ur formen. Servera med lite turkisk yoghurt.
Gotti-gotti
Frasiga asiatiska solrosbollar med len blomkålspuré
Jag är varken vegetarian eller vegan. Och jag följer ingen diet som lchf eller paleo. Inte heller är jag gluten- eller laktosintolerant (mig veterligen, dock mår jag bättre om jag inte överkonsumerar - som med det mesta). Vad jag dock är, är nyfiken. Jag älskar att experimentera i köket - men för att kunna göra det måste man hämta inspiration från alla håll och kanter. Det gör att jag ibland tar bort gluten helt från maten, för att nästa dag frossa i pasta. Sen kanske jag testar att ersätta alla mejeriprodukter med växtbaserade alternativ - och då upptäcker jag både nya smaker, och så blir det laktosfritt på köpet. Sen kanske jag ser en dokumentär som Cowspiracy varpå jag känner att jag verkligen inte borde äta kött mer. Någonsin. För att nästa dag träffa en italiensk bonde som säljer världens godaste närproducerade köttstycken, och då glöms gårdagens dokumentärfilm bort...
Vad jag vill säga är egentligen, att när det kommer till min matlagning, så kan den sammanfattas som lite utav allt. Jag utesluter inget (okej, nästan inget) och jag dömer ingen som vill följa en viss diet. Dock har jag själv följt dieter som ung, och det enda det gav mig var ett skevt förhållande till mat. Så nu gör jag lite som jag vill. Att äta varierat är bäst - och det gör man om man inspireras från alla olika håll. Är ni med mig?
Denna rätten kom till av ett experiment, och tro det eller ej men den är glutenfri, laktosfri, vegetarisk, vegansk, paleo och semi-lchf. Den är till för alla med andra ord. Kan ju inte bli bättre! Solrosbollarna knäcker! Sååå goda med de asiatiska smakerna och passar perfekt till den lena purén.
Frasiga asiatiska solrosbollar med len blomkålspuré
(1 port)
5 msk solroskärnor
2 msk koksolja (rumsvarm)
2 msk osötat jordnötssmör
1 tsk chiafrön
1 tsk fiberhusk
2 krm gurkmeja
1 lime, cest samt saft från halva
2 cm ingefära
1 tsk honung
Salt och peppar
3 msk sesamfrön
Olivolja till stekning
200 g blomkål
1 vitlöksklyfta
1 tsk grönsaksbuljong i pulver
1 nypa salt
½ dl kokosmjölk
1 msk kokosolja (rumsvarm)
1-2 tsk soja
1 tsk sesamolja
1 msk finhackad gräslök
Salt och peppar
En bit zucchini
½ dl edamamebönor
1 krm chiliflakes
½ msk olivolja
Salt och peppar
1.
Mixa solroskärnorna till ett grovt mjöl i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser (ej sesamfröna) och rör om till en deg. Låt den stå och dra i cirka 15 minuter.
2.
Rulla till bollar - cirka 5-6 stycken (detta är lättare att göra med lite fuktiga händer). Rulla dem sedan i sesamfrön och ställ in dem i kylskåpet 20 minuter för att få dem att stadga sig.
3.
Dela blomkålshuvudet i mindre buketter. Skala vitlöksklyftan och halvera den. Lägg allt i en kastrull och fyll upp med vatten så att all blomkål täcks. Smaksätt med grönsaksbuljong och salt. Låt koka tills blomkålen är riktigt mjuk.
4.
Häll av vattnet. Mixa blomkål och vitlök len i en mixer tillsammans med kokosmjölk. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp med 1 msk kokosolja. Smaksätt med soja, sesamolja och finhackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
5.
Stek bollarna i lite kokosolja på medelvärme. Låt dem bli gyllene på en sida innan du vänder dem, då är de lättare att hantera.
6.
Dela zucchinin i bitar. Blanda med edamamebönor, chiliflakes och olivolja. Salta och peppra.
7.
Lägg upp på tallrik och servera!
Fänkålssoppa med gurkmeja och kokosmjölk serverad med purjogroddar och fetaost
Ibland krävs det inte mycket. Några få ingredienser och du har världens godaste lunch eller middag serverad. I detta fall handlar det om fänkål och gurkmeja, två ingredienser som jag aldrig tidigare kombinerat, men som fungerade fantastiskt tillsammans. Jag tillsatte egentligen mest gurkmeja för färgens skull, men det visade sig att den skulle ge karaktär till hela soppan. Testa det här - det går på 25 minuter! Och om du struntar i att servera med crème fraiche och fetaost är rätten till och med vegansk - bra för både kropp och planet!
Fänkålssoppa med gurkmeja och kokosmjölk
(2 port)
500 g fänkål
1 rödlök
1 msk olivolja
1 msk gurkmeja
2 grönsaksbuljongtärningar
400 ml kokosmjölk
200 ml vatten
Salt/peppar
Crème fraiche
Fetaost
Purjogroddar
Fänkålsdill
Hasselnötter
1.
Skala rödlöken och skär bort roten på fänkålen. Spara även dillen på fänkålen (om där är någon). Grovhacka lök och fänkål och stek sedan i olivolja i en kastrull. Tillsätt gurkmejan och låt den steka med grönsakerna några minuter. Smula ner grönsaksbuljongtärningarna och häll på kokosmjölken och vattnet. Låt koka tlls fänkålen blivit mjuk (ca 10 minuter).
2.
Ta upp lök och fänkål med en hålslev och häll i en mixer. Mixa slät och tillsätt buljongen lite i taget tills du nått den konsistens du vill ha. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp.
3.
Häll upp i skålar. Droppa i lite crème fraiche och smula över fetaost så att den smälter. Toppa med purjogroddar, fänkålsdillen och hasselnötter.
Buon appetito!
Ugnsrostad kyckling med potatis och basilikakräm
Hel rostad kyckling är verkligen något vi alla borde göra oftare. Dels är det billigare att köpa en hel kyckling, än att köpa kycklingfiléer. Dels blir köttet så mycket saftigare när det får sitta kvar på skrovet och ugnsbakas under en längre tid.
Mina tre bästa tips för att få till en riktig saftig och god kyckling är:
1.
Gör ett kryddsmör som du gnider in kycklingen med - både under och ovanpå skinnet. Dela dessutom en citron i två bitar och stek den mjuk 2 minuter med snittytan nedåt i en panna. Stoppa sedan in citronen i kycklingens rumpa - det kommer att hjälpa till att koka kycklingen även innefrån (samt ge smak och göra den saftig).
Insmord och redo för ugnen.
2.
Lägg inte kycklingen direkt på en plåt, utan på ett galler ovanpå en plåt. Då rostas kycklingen jämt runt om, och dessutom samlas alla goda köttsafter upp på plåten nedanför (som du kan fylla med potatisklyftor, lök och vitkök till exempel).
3.
Låt kycklingen vila 10-15 minuter efter att den är klar i ugnen. Precis som med allt annat kött mår den bra av att vila - då tränger köttsafterna tillbaka in i köttet och gör det saftigt - och så är det mycket lättare att hantera/stycka en kycklig som inte är brännhet!
Ugnsrostad kyckling med potatis och basilikakräm
(4 portioner)
1 hel kyckling, cirka 1,5 kg.
50 g smör
2-3 rosmarinkvistar
10 salviablad
1 citron
Salt/peppar
800 g potatis
2 rödlökar
6-8 vitlöksklyftor
3-4 rosmarinkvistar
2 msk olivolja
Salt/peppar
1 kruka basilika
125 g ricotta
40 g pistagenötter
1 msk olivolja
Salt/peppar
1.
Ta fram kyckling och smör från kylen cirka 1 timme innan du ska laga till kycklingen - så att de hinner bli rumstempererade.
2.
Sätt ugnen på 175 grader.
3.
Hacka rosmarin och salvia fint. Riv cestet från citronen. Blanda allt med smöret. Sära försiktigt skinnet från bröstfiléerna och tryck in smör däremellan. Gnid in resten av kryddsmöret runt kycklingen. Dela citronen i två delar och stek mjuk i cirka 2 minuter i en panna. Tryck sedan in citrondelarna i kycklingens bak och lägg den sedan på ett galler.
4.
Skrubba potatisen ren. Dela i klyftor. Skala lök och dela i klyftor. Mosa hela vitlöksklyftor med sidan på din kniv - du behöver inte skala dem. Lägg allt på en plåt, ringla över olivolja. Salta och peppa. Rör om.
5.
Sätt in plåten i nedre delen av ugnen. Sätt gallret med kyckligen ovanpå. Rosta kycklingen i 60-90 minuter. När innertemperaturen närmast låret är 82°C är kycklingen klar. Om du inte har en termometer kan du titta på köttsaften - den ska vara ren och klar.
6.
Under tiden som kycklingen är i ugnen, slänger du ner basilikablad, ricotta, skalade pistagenötter, olivolja samt salt och peppar i en mixer och mixar till en kräm. Det får gärna vara lite bitar av pistagenötterna kvar - det ger ett gött crunch.
7.
Låt kycklingen vila i 15 minuter, rensa sedan bort köttet från benen - eller servera köttet på benet tillsammans med potatisklyftorna, löken och den mjuka vitlöken. Toppa med basilikakräm.
Buon appetito!
Avokadoblomman
Här kommer en närbild på min avokadoblomma! För att vara första gången, måste jag säga att jag är imponerad över mig själv. Tricket är att skiva avokadon så tunt som möjligt - då blir det lättare att vira in den i sig själv, och dessutom blir slutresultatet vackrare. Det är egentligen inte särskilt svårt att göra - men relativt svårt att förklara, så jag överlåter det till den här videon där ni kan se tekniken. Jag tycker dock inte att man behöver kasta bort så stor del av avokadon som sushikocken i videon gör - har man en god avokado framför sig så vill man väl äta så mycket som möjligt av den? Lycka till!
Avokadoblomman - kanske världens smaskigaste blomma...
Glutenfritt sesamflarn med parmesan, toppat med avokadoblomma och annat smarrigt
Maria, en av mina vänner här i Milano är riktigt tjenis tjenis med sin frukthandlare, och sedan en lång tid tillbaka har jag hört henne berätta om de fantastiska mangos och avokados som hon köper av honom. De är skördade i precis rätt tidpunkt och är sådär perfekt mogna som de måste vara för att vara goda (vi har väl alla råkat ut för omogna mangos och avokados och i ren frustration kastat dem i soptunnan för att de inte smakat någonting överhuvudtaget...). Föreställ er då min lycka när jag mötte upp Maria för att jobba tillsammans i fredags, och hon hade med sig en påse med en mango och avokado till mig. Jag tror det är en av de bästa presenterna jag någonsin fått! Mangon var helt magisk - den tog mig direkt tillbaka till Vietnam där jag slurpade otroliga mangodrinkar varje dag vid poolen. De mangosarna (hur böjer man ordet mango egentligen?) var de gulaste, sötaste och mest smakfulla jag någonsin ätit - och mangon jag fick av Maria var precis likadan! Heja!
Avokadon ska vi inte prata om - den var minst lika bra. Och därför kände jag att det var fel att mosa den till guacamole, som annars är ett populärt alternativ hemma hos mig. Nej, jag ville ära denna gröna gåva, så jag bestämde mig för att göra en avokadoblomma. Blev den inte fin? Och den passade så himla bra på mitt krispiga, glutenfria sesamflarn med parmesan som jag precis hade gräddat klart i ugnen. Om ni också vill göra sesamflarn, så hittar ni receptet här. Superenkelt - och ett bra underlag till precis den topping du tycker är god! Välj själv vad du tycker passar!
Glutenfritt sesamflarn med parmesan, toppat med avokadoblomma och annat smarrigt
(1 flarn)
20 g smör
1 dl sesamfrön
½ dl kikärtsmjöl (eller annat glutenfritt alternativ)
1 tsk fiberhusk
En nypa salt
½ ägg
1-2 msk riven parmesan
Toppingförslag
½ avokado
Ruccola
Purjolöksgroddar
Rosépeppar
Fetaost
Pistagenötter
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
2.
Blanda tärnat smör med sesamfrön, kikärtsmölj, fiberhusk och salt till en grynig massa. Tillsätt det halva ägget och knåda ihop till en deg. Lägg i kylen i cirka 10 minuter.
3.
Tryck ut degen med fingrarna på ett bakplåtspapper (det är lättare om du lägger ett bakplåtspapper även ovanpå smeten så klibbar den inte fast på händerna). Riv parmesan över flarnet. Grädda i cirka 15 minuter - ta ut när parmesanen smält och kanterna på flarnet blivit gyllene.
4.
Toppa med sådant du tycker om - oändliga möjligheter!
Buon appetito!
Snabbsauterad tonfiskfilé med raw kålsallad
Ibland vill man att maten ska vara klar på ett kick. Alltså helst innan man ens hunnit säga just kick. Då passar den här rätten alldeles utmärkt, för den tar absolut ingen tid alls att göra. Fem minuter är allt som krävs, sedan har du en nyttig och supergod middag serverad. Denna gången använde jag tonfisk, men har du lax hemma går det minst lika bra - jag har provat, så jag vet! Den krispiga kålsalladen blir extra god med tillskottet av fänkål och dressingen i form av olivolja, sesamolja och soja!
Du behöver såklart inte äta med pinnar - men bara för att det går snabbt att laga så behöver det ju inte gå snabbt att äta upp. Mitt bästa tips för att njuta längre av maten och inte bara kasta i sig den på två sekunder, är att äta med pinnar - i alla fall om man inte är en expert, för då tar det tid att få upp de små rackars kålbladen.
Sauterad tonfiskfilé med raw kålsallad
(1 port)
1 bit färsk tonfisk, ca 150 gram
1 msk olivolja
100 g vitkål
50 g fänkål
1 bit gurka, ca 10 cm
1 msk soja
1 tsk sesamolja
2 tsk olivolja
salt/peppar
Jordnötter
Sesamfrön
1.
Hetta upp olivoljan i en het panna. Salta och peppra tonfisken på båda sidor. Stek 1-2 minuter på varje sida - tonfisken ska inte genomstekas om du vill ha en saftig fisk, håll koll!
2.
Strimla vitkål och fänkål. Dela gurkan i mindre bitar. Lägg i skål och ringla över soja, sesamolja och olivolja. Blanda runt.
3.
Skär tonfisken i bitar. Lägg på kålsalladen. Toppa med jordnötter och sesamfrön.
Buon appetito!
Milanos 5 bästa restauranger
Jag fick en fråga från en av mina läsare (hej Sara!) om jag inte kunde dela med mig av mina fem favoritrestauranger i Milano, så att hon hade några tips att förlita sig på inför sin resa till Milano i vår. Självklart! Jag älskar att dela med mig om mitt Milano, men gör det inte så mycket här på Citroncest. Däremot är ni välkomna att kolla in min andra blogg där jag skriver mer om livet i Milano, eller kolla in mina artiklar för MiMag.it där jag återkommande tipsar om olika platser, barer och restauranger i stan.
Men nu blir det ett nytt inslag här på Citroncest - kul med lite förändring. Så här kommer min topp 5 lista över Milanos restauranger. Det här är helt och hållet baserat på mina egna preferenser, det finns ju en uppsjö av platser att äta på i stan. Men för mig är det viktigt att maten är bra (såklart), men också att stämningen är skön och personalen trevlig och kunnig - och det tycker jag alla dessa platser erbjuder!
TRIPPA
Via Giorgio Vasari 3
+39 02 36 741 134
www.trippamilano.it
En helt otroligt bra trattoria i området kring Porta Romana i sydösta delen av centrala Milano (Gul metro: Porta Romana). Avskalad lokal med fokus på kvalitet. Härlig atmosfär - många milaneser äter här vilket skapar en livlig, typisk italiensk, familjär miljö (i alla fall efter klockan 21 då italienare börjar sin middag). Fantastisk meny - innovativ - vilken ändras dagligen baserat på tillgång på råvaror. Bra vinlista. Bra priser. Prova: Vitello Tonnato.
Bild: https://www.instagram.com/trippamilano/
CASA TUA OSTERIA
Via Lodovico Muratori 10
+39 02 55 14 269
www.casatuaosteria.com
En av mina första favoritrestauranger i Milano - och den levererar fortfarade. Mysig osteria med toscansk mat, också belägen i området kring Porta Romana (Gul metro: Porta Romana). Tegelstensväggarna ger en intim känsla. Passar bra för stora grupper - är ni över åtta personer kan ni be om en meny till fast pris (antipasto, primo, secondo, dolce, caffè och husets vin för ca 35 Euro per person). Prova: lammet.
Bild: https://www.instagram.com/casatuaosteria/
ZAZÀ RAMEN
Via Solferino 48
+39 02 36 799 000
+39 02 36 799 000
www.zazaramen.it
När ni är sugna på något annat än italiensk mat måste ni besöka Zazà Ramen. Som namnet antyder är deras specialitet ramen av olika slag. Du har cirka 6-7 olika ramenversioner att välja mellan, med olika buljonger, protein och grönsaker. Avskalad, men mysig lokal och supergulliga servitörer. Kombinera din ramen med japanska drycker och börja måltiden med asiatiska förrätter. Prova: Kakuni (en antipasto - långkokt pork belly - heeeeelt magiskt god).
Bild: https://www.instagram.com/zazaramen/
BJÖRK MILANO
Via Panfilo Castaldi 20
+39 02 49 457 424
www.bjork.it/bjork-milano
En svensk pärla i centrala Milano - och en av stadens bästa restauranger (och det säger jag inte bara för att jag är svensk, utan för att det är sant). Här kan du mumsa i dig ren och lax och gubbröra och hjortron. Fantastisk innovativ och nytänkande svensk mat - lagad av svenska/finska kockar. Vacker lokal med svensk inredning och känsla. Ligger i norra centrum (Röd metro: Porta Venezia). Prova: de vegetariska alternativen brukar vara suveräna!
Bild: https://www.instagram.com/bjorkbrasserie/
GATTÒ ROBE E CUCINA
Via Castel Morrone 10
+39 02 70 006 870
www.gattomilano.com/it
En fransk-napoletansk fusionrestaurang med härlig hemmakänsla. Annorlunda lokal, då foajén även är en liten butik. Alltid fullsatt och en glad och gemytlig atmosfär. Påhittig meny - italiensk med en twist. Menyn ändras efter säsong och tillgång på råvaror - och eftersom de vill behålla känslan av att vara hemma hos någon, kan det vara att vissa rätter tar slut under kvällen, medan andra skapas i samma sekund. Ligger i östra delen av centrala Milano (buss 54, 60 och 61 stannar i närheten). Prova: en av pastarätterna (i primi). Magiska!
Bild: https://www.instagram.com/lombarod/
Hoppas mina tips kan hjälpa! Jag ska återkomma vid ett tillfälle med mina favoritbarer också. Och kanske favorit lunchställe. Och... det finns så mycket att tipsa om här! Alla prossima!
Världens BÄSTA vegetariska burgare med hemmagjort glutenfritt hamburgerbröd
En period i mitt liv hade jag och den vegetariska burgaren en evig kamp. Jag provade massa olika versioner, experimenterade med olika mängder av olika ingredienser. Men smeten blev alltid antingen för lös och föll därmed sönder i pannan - eller så blev resultatet tvärtom torrt och smaklöst. Så jag tog en paus från de vegetariska burgarna, och tänkte väl något i stil med att jag inte kunde lyckas med allt jag ville lyckas med i livet. Men så gick tiden, och jag har en tendens att glömma sådant som går dåligt i livet, om jag bara ger det tid (det är egentligen en styrka om man tänker efter...). Och idag hade jag tydligen kommit till den punkt i livet då jag återigen kände mig redo för att ta upp kampen mot veggoburgaren. Vem som vann? Tillåt mig delge resultatet: Louise vs. Veggoburgare, 1-0!
Den blev helt perfekt! Tillräckligt fast i semten för att hålla ihop i pannan, men tillräckligt saftig för att inte smaka kartong mellan bröden. Och just det - på tal om bröd. Jag gjorde ett glutenfritt hamburgerbröd på (glutenfria) havregryn och hasselnötsmjöl som jag kryddade med brödkryddor och gurkmeja (delvis för färgens skull, men det gav även mycket god smak). Brödet blev super, och dessutom ska det inte jäsa, och behöver endast 20 minuter i ugnen. Snacka om att denna hamburgare plötsligt blev riktig - och nyttig - snabbmat.
Det är svårt att få till en bra bild på hamburgare tycker jag. Jag fotar normalt sätt min mat sett från ovan, men då får jag ju inte med alla burgarens lager... Nåväl, i-landsproblem.
Vegetarisk linsburgare med glutenfritt hamburgerbröd
(2 portioner)
2 dl torkade röda linser
10-15 hasselnötter
3-4 soltorkade tomater
1 dl riven parmesanost
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1-2 tsk soja
Salt & peppar
1-2 tsk olivolja till stekning
1 dl havregryn, glutenfria
1 dl hasselnötsmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk brödkryddor
1 tsk gurkmeja
Salt & peppar
100 g ricotta
50-70 g turkisk yoghurt
En nypa sesamfrön
Till montering
½ avokado
½ gul lök
Ruccola
Fetaost
En närbild på brödet - ser det inte gott ut i sin gyllene färg?
1.
Koka linserna lite längre än enligt förpackningen - och tillsätt en grönsaksbuljongtärning i vattnet så får de extra smak. Genom att koka dem lite längre blir de lite mosigare, vilket passar perfekt till att göra biffar på. Låt de rinna av i durkslag och låt dem sedan svalna - du kan göra detta redan på morgonen, samtidigt som du förbereder tomatchipsen.
2.
Brödet:
Sätt ugnen på 200 grader. Mixa havregrynen till ett mjöl i en matberedare. Häll över i en skål och blanda med hasselnötsmjöl, fiberhusk, bakpulver, brödkryddor, gurkmeja samt salt och peppar. Rör om. Tillsätt sedan ricottan och lite yoghurt i taget - du kanske inte behöver använda allt, det ska likna mer en deg än en smet. Forma till två hamburgerbröd, lägg på plåt med bakplåtspapper, toppa med sesamfrön och grädda i ugnen ca 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.
3.
Linsbiffarna:
Blanda linserna med grovhackade hasselnötter, hackade soltorkade tomater, riven parmesanost, fiberhusk samt salt och peppar. Tillsätt ägg och soja. Rör om och låt svälla 5 minuter. Värm upp olivolja i en stekpanna över medelvärme. Forma smeten till två biffar och stek cirka 3 minuter på var sida - vänd när ena sidan blivit frasig.
4.
Skiva lök i ringar och stek mjuka i olivolja. Mosa avokadon med en gaffel. Smula fetaosten. Skölj ruccolan.
5.
Montera hamburgarna. Smeta på avokado på underdelen av brödet, lägg på ruccola och biffen. Bred på mer avokado och toppa med lökringar och fetaost. Avsluta med tomatchipsen.
Buon appetito!
Nyttiga tomat- och parmesanchips
Ibland får man idéer som blir bättre än man kunnt tänka sig. Som de här tomatchipsen jag fick för mig att göra för att pimpa dagens veggo-burgare (receptet på den kommer i nästa inlägg - och jag rekommenderar er att kolla in det för jag har vunnit kampen om den perfekta vegetariska hamburgaren). Jag kände att det var för tråkigt att bara skiva en tomat och lägga på linsbiffen, så därför bestämde jag mig för att semi-torka en tomat i ugnen i några timmar. Alltså heja, vilket resultat! Jag är inget stort fan av vanliga chips, men om jag skulle varit det, så skulle jag ändå lätt kunnat byta ut den friterade potatisversionen mot denna. På alla fredagsmys under hela året faktiskt. Så. Himla. Goda. Testa själv, det tar 5 minuter att förbereda, sedan går de själva klart i ugnen medan du jobbar med annat. Älskar när maten sköter sig själv!
Tomat- och parmesanchips
(ca 10 chips per tomat)
Tomater
Parmesan
Olivolja
Färsk rosmarin
Salt
1.
Sätt ugnen på 150 grader.
2.
Skiva tomater så tunt du kan. Lägg ut dem på en plåt utan att de överlappar varandra. Ringla lite olivolja över (pensla eventuellt ut oljan för ett jämnare lager).
3.
Riv parmesan och finhacka färsk rosmarin. Strössla över tomaterna. Avsluta med salt.
4.
Låt torka i ugnen i 1 ½ - 2 timmar. Håll koll. Som ni ser på bilden blev några av mina lite övergräddade... så kan det gå när inte haspen är på!