Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Chokladtryffel x 3

På söndag är det den första advent och visst skulle man kunna säga att det också är då startskottet för det stora julbaket går av? Jag vet nog ingen nationalitet som bakar så mycket julgodis som vi svenskar gör. Men det är väl i och för sig inte så konstigt med tanke på att vi också är den nationalitet som äter mest godis över hela året. Jag älskar godis och har alltid varit en godisgris. Det är lite av min akilleshäl. Småkakor och chips passerar mig obemärkt förbi, men sätt en skål med lösgodis framför mig och du sätter min karaktär på prov. Det är en himla tur för mig att lösgodiset är långt utom räckhåll för mig i Milano.
 
Jag gillar inte bara att äta godis. När julen närmar sig är jag också en av många som älskar att ställa sig i köket och göra sitt eget. Och med tanke på att advent väntar runt knuten, så tjuvstartade jag igår och satte igång med att göra tryffel. Det slutade med tre olika, en mörk chokladtryffel med smak av apelsin, en mjölkchokladtryffel med kardemummasocker och slutligen en vit choklad- och saffranstryffel. De blev alla väldigt lyckade. Men att ha närmre 50 tryfflar i lägenheten är inget att rekommendera för någon med dålig godiskaraktär, så jag packade in dem och tog med mig dem till mina kollegor idag. Gissa om de blev glada! Här får ni recepten så att ni kan göra någon precis lika glad.
 
 
Mörk chokladtryffel med smak av apelsin 
(12-20 stycken beroende på storlek)
200 gram mörk choklad, minst 70%
½ apelsin
0,75 dl vispgrädde
Kakao
 
1.
Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan ner i den smälta chokladen. Blanda ner apelsincest och saft. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Häll upp kakao i en skål. Gör bollar av tryffeln och rulla dem sedan i kakao. Förvara i kyl.
 
 
Mjölkchokladtryffel med kardemummasocker 
(12-20 stycken beroende på storlek)
200 gram mjökchoklad
50 gram smör
1 dl vispgrädde
½ msk florsocker
Stött hel kardemumma
Rörsocker
 
1.
Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull och häll sedan ner i den smälta chokladen. Låt smör och florsocker smälta i chokladen. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Mortla kardemummakärnor fint och blanda sedan med rörsockret. Gör bollar av tryffeln och rulla dem i kardemummasockret. Förvara i kyl.
 
Ja, man måste ju kvalitetssäkra...
 
Vit choklad- och saffranstryffel 
(12-20 stycken beroende på storlek)
400 gram vit choklad
25 gram smör
0,75 dl vispgrädde
0,75 gram saffran
 
1.
Smält hälften av chokladen över vattenbad. Koka upp grädden i en kastrull tillsammans med smör och saffran. Häll över den smälta chokladen och rör om. Häll upp i en form och låt svalna och stelna i kyl i ca 2-3 timmar.
 
2.
Gör bollar av tryffeln och ställ tillbaka i kyeln ca 15 minuter. Smält resten av chokladen i vattenbad. Rulla bollarna i chokladen och låt svalna på galler med bakplåtspapper. Förvara sedan i kyl.

Apelsinkokta kastanjer

När vintern kommer till Italien fylls gatorna med försäljare som säljer rostade kastanjer. De sprider en fantastisk doft och, efter att nu har spenderat en hel del vintrar i detta land, är doften av rostade kastanjer för mig lika mycket förknippad med julen som doften av saffran är för många svenskar. Det intressanta är dock att jag aldrig fått för mig att köpa de där kastanjerna. Jag har till och med haft svårt att komma på hur de faktiskt smakar (men jag vet att jag någon gång för länge sedan har ätit dem). Och så kan jag ju inte ha det. Min nyfikenhet är för stor för att bara låta denna råvara passera obemärkt, så därför köpte jag med mig ett gäng råa sist jag var och handlade. 
 
Kastanjer kan både rostas i ugn (eller varför inte över öppen eld), samt kokas på spisen. Efter att ha sett ett program med Jamie Oliver där han kokade sina kastanjer, bestämde jag mig för att göra likadant. Resultatet blev mjuka, något söta och väldigt smakfulla kastanjer. Att jag inte gjort detta tidigare! Jag valde att förädla mina kastanjer lite ytterligare (mer om det i ett senare inlägg), men skulle lätt kunna nöja mig med att äta kokade kastanjer som snacks en fredagskväll. Så gott!
 
 
Apelsinkokta kastanjer
Ett gäng kastanjer
Några bitar apelsincest
Lagerblad
 
1.
Släng kastanjerna i en kastrull (skalet ska vara helt, hårt och brunt när du köper dem). Fyll med vatten så att det täcker kastanjerna. Släng i apelsincest och lagerblad. Låt koka ca 25-30 minuter.
 
2.
Häll av vattnet och låt kastanjerna svalna något. Ta en kniv och skär av toppen, fortsätt sedan att antingen skala kastanjen, eller trycka ut nöten mer som puré (det beror helt och hållet på användingsområde). Om du skalar nöten så tänk på att även det inre skalet ska bort, det blir annars lite beskt att tugga på. Enjoy!

Kikärtsbugare med sötpotatispommes och hemlagad ketchup

Det hela började med en bild som flashade förbi på Pinterest. Bilden föreställde en massa ungsbakade sötpotatispommes och det fick mitt mat-jag att gå igång. Varför har jag inte tänkt på detta tidigare? Jag menar, jag älskar ungsbakade rotfrukter, och sötpotatis borde ingå i den kategorin. Problemet med att ungsbaka sina pommes, istället för att fritera dem, är att de normalt sätt är svårare att få krispiga. Men! Jag har hittat lösningen. Hemligheten är att pudra de skivade potatisbitarna med majsstärkelse innan de kryddas och sätts in i ugnen. Majsstärkelsen suger nämligen upp överskottsvattnet och gör dina pommes precis så krispiga som du önskar.
 
 
Att bara äta pommes till middag kändes dock lite torftigt (men så här i efterhand kan jag intyga att sötpotatisen blev så jäkla god att jag de facto skulle kunna leva bara på dem). Eftersom jag redan hade halva delen klar av en standardiserad hamburgermeny, så bestämde jag mig helt enkelt för att fortsätta på det spåret. Därmed slutade middagen utöver sötpotatispommes dessutom med en kikärtsburgare och hemlagad supersnabb ketchup. Alltså snacka om lyx på en tisdag!
 
 
Kikärtsbugare med sötpotatispommes och hemlagad ketchup (2 port)
2 mellanstora sötpotatisar
2 tsk majsstärkelse (alternativt potatismjöl)
Paprikapulver
Olivolja
Salt&peppar
 
1 burk kikärtor
1 dl havregryn
1 ägg
½ citron, endast cest
Salt&peppar
 
1 ½ dl passerade tomater
5 små dadlar
4 soltorkade tomater i olja
½ msk timjan, torkad
Salt&peppar
 
Sallad
Zucchini
 
1.
Börja med sötpotatispommesen. Sätt ugnen på 220 grader. Skala potatisarna och skiva dem till stänger, ca 5x5 millimeter. Lägg dem i en plastpåse och häll i majsstärkelsen. Skaka påsen så att alla stänger täcks av majsstärkelse, häll sedan ut dem i ett durkslag eller en sil och skaka av majsstärkelseöverskottet. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ringla över olivolja och blanda runt så att alla stänger täcks. Låt dem rosta i ugnen i ca 30 minuter, höj sedan värmen till 250 grader (alternativt sätt på grillvärmen) och låt dem krispa till sig i ytterligare 5-10 minuter.
 
 
2.
Under tiden som sötpotatisen är i ugnen blandar du till färsen till biffarna. Skölj av kikärtorna i vatten, och mixa dem sedan till ett mos med en stavmixer. Addera ett ägg och havregryn, och krydda slutligen med citroncest, salt och peppar. Dela färsen i två delar, forma till biffar, och stek i olivolja, ca 6-7 minuter på varje sida på medelvärme.
 
3.
Ketchupen gör du genom att mixa de passerade tomaterna med grovhackade dadlar och soltorkade tomater. Krydda med timjan, salt och peppar.
 
4.
Servera biffarna i sallad, istället för bröd, samt några zucchiniskivor och extra citron att droppa som smaksättning. Enjoy!
 
Är det inte en vacker syn så säg?

Linsgryta med smak av fänkål

Vet ni vad som är jättegott? Lingryta! Vet ni vad som är superlätt att slänga ihop? Linsgryta. Vet ni vad som är näringsrikt, mättande, vegetariskt och dessutom billigt? Lingryta. Börjar ni ana vart detta inlägg kommer att leda?
 
Jag bestämde mig för att avsluta min helg med en söndagsmiddag bestående av just linsgryta, och lyckades göra så pass mycket att jag har ätit linser i dagarna tre nu. Men vad gör det när det är gott? Jag älskar dessutom grytor där man aktivt lagar mat i bara fem minuter. Därefter blir maten klar av sig själv på spisen medan jag har tid till annat. Perfekt!
 
Min linsryta är av enklaste slag, det krävs inte mycket för att den ska bli smakrik. Självklart kan man ändra i receptet precis som man vill, allt beror på tycke och smak. Gillar man inte purkolök - ta vanlig lök. Älskar man paprika - släng i ett gäng paprikabitar. Är timjan favoritkryddan - byt ut fänkålsfröna mot den. Dock vill jag tillägga att just fänkålen ger min gryta en speciell karaktär som jag inte vill vara utan. Tänk att små frön kan vara fyllda med så mycket smak!
 
 
Linsgryta med smak av fänkål (2 port)
1 ½ dl torkade linser (av valfri sort)
1 burk krossade tomater
1 liten purkolök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 morötter
15-20 gröna bönor
2 msk vitt vin
1 grönsaksbuljongtärning
1 stark torkad peperoncini
½ msk torkade fänkålsfrön
Salt&peppar
 
1.
Skiva purjolöken fint, och finhacka vitlöken. Stek i olivolja i en kastrull.
 
2.
Skiva morötterna och låt dem fräsa med i grytan någon minut.
 
3.
Häll på tomaterna och fyll sedan burken med lika mängd vatten, vilket också hälls ner i grytan. Tillsätt vin, buljong, peperoncini och fänkål.
 
4.
Skölj snabbt av linserna i vatten och addera sedan dem till grytan. Sätt på ett lock, sänk vämen något och låt puttra i ca 20-25 minuter, tills det att linserna blivit mjuka (men inte sönderkokta).
 
5.
När det återstår ca tre minuter, lägg i bönorna (som du fördelaktigt delat i tre delar för snabbare koktid) och låt dem gå klart. Smaka av med salt och peppar och servera till sist med färsk hackad basilika. 

Frukosttips

Hela förra veckan försökte jag leva så gott jag kunde utan laktos och massa tillsatt socker. Dels för att jag tyckte jag hade ätit för mycket av just detta, men också för att jag var sjuk och jag ville boosta mig själv med en massa vitaminer istället. Det gick förvånansvärt bra att utesluta ost i alla dess former, samt strunta i att äta en massa torkad frukt på kvällarna. Istället har jag fått sockerkickar från vanlig frukt, och lyckats experimentera fram en hel del roliga alternativa recept i köket. Jag fick mersmak, och har bestämt mig för att försöka köra en vecka till. Små steg leder också någonstans.
 
Jag som älskar yoghurt från märket Müller som säljs här i Italien, har mer eller mindre levt på frukostar innehållandes deras vanilj- eller cocosyoghurt sedan jag kom till Milano för drygt ett år sedan. Men det funkar ju inte nu om jag ska leva laktosfritt i den mån det går. Därför får jag komma på nya alternativ. Ägg är en favorit. Majskakor med olika toppings är en annan. Chiapudding fungerar utmärkt. Och smoothies på fryst banan och färska bär gör vem som helst glad på morgonen. Det finns alltså massa annat är yoghurt och granola att äta på morgonen (även om jag vill understryka att jag aldrig helt kommer att ge upp den kombinationen - framförallt inte när det gäller min egen granola som ni hittar recept på här). Vilka är era bästa frukosttips?
 
 Ja, okej. Kalles kaviar må vara fullproppat med socker, men även jag har gränser för mina begränsningar.

Julklappstips till foodies

Detta år kommer jag fira jul och nyår på en strand i Vietnam, bara det är julklapp nog, och jag önskar inget annat än möjligen ett gäng häftiga matupplevelser. Men om det finns någon där ute som har en vän som tycker det är lika kul med mat och matlagning som jag gör, så kommer här ett tips. Fine Dining Lovers har sammanställt en liten julklappslista till er som har en foodie i umgängeskretsen, men inte vet vad ni ska ge till honom eller henne i julklapp. Kika in på deras sida vettja, och få några tips som kanske minskar julklappsstressen. Ni hittar rätt om ni klickar på bilden nedan.
 
Själv skulle jag just nu bli superglad för en gjutjärnsgryta, en köksvåg och en ungstålig traktörpanna... men hey, var sak har sin tid.
 

Saffranscouscous

På sätt och vis är det rätt synd att vi svenskar sparar ungefär 90 procent av vårt saffransutnyttjande till december månad. Jag menar, saffran är ju så fantastiskt gott och går att använda till mycket mer än bara lussekatter. Ändå är det först när det lider mot jul som andan faller på. Och, utan att ha något statistiskt bevis, skjuter säkerigen försäljningen i höjden när 1 advent väntar runt knuten. Men. På sätt och vis förstår jag det också. För hade man ätit saffransbullar året om, hade det ju tappat sin magi när det vankas lucia.
 
Här i Milano fungerar det dock lite tvärtom. Här finns ingen lussekattstradition. Däremot har en av de mest kända milanesiska rätterna, risotto alla milanese, just saffran som sin huvudingrediens. Rätt och slätt är det en saffransrisotto. Lika brinnande gul som solen. Igår tog jag inspiration från denna rätt, men då jag var superhungrig och inte alls kände för att stå och röra i en risotto i en halvtimme, fick jag komma på ett substitut. Det slutade med en saffranscouscous med spenat, gröna bönor och bresaola. Mums! Och, på riktigt, det tog åtta minuter att göra (och cirka fyra minuter att äta upp eftersom det var så himla gott...).
 
Förresten. Färska gröna bönor - fagiolini - finns i överflöd i Italien. Jag hoppas ni får tag på dem lätt där hemma också, och och inte köper frysta harricots verts, för det är milslångt avstånd gällande smak och textur.
 
Ibland är den godaste maten tyvärr inte den mest fotogeniska...
 
Saffranscouscous (1 port)
1 dl couscous
1 dl vatten
½ msk olja
½ gram saffran
10 gröna bönor
1 näve babyspenat
3-4 skivor bresaola
Salt&peppar
 
1.
Koka upp vattnet med olja och saffran, samt lite salt. Ta ifrån värmen, häll i couscousen, sätt på ett lock och låt stå i fem minuter.
 
2.
Dela bönorna i tre. Koka dem tills de blivit mjuka, men har kvar sitt tuggmotstånd, cirka 2-3 minuter.
 
3.
Fluffa upp couscousen med en gaffel. Lägg i bönorna, spenaten och bresaolan i kastrullen. Blanda runt, häll upp i djup skål. Salta, peppra. Ät!

Spenat- och kikärtsfylld zucchiniravioli med avokadosås

Jag spenderade min förmiddag med att besöka grönsaksmarknaden som varje lördag tar plats i Milano. Det är supermysigt att strosa runt där, och även om jag vissa tillfällen inte tänkt köpa något, så kommer jag alltid hem med en kasse fylld med massa gott. Denna gång lyckades jag köpa på mig tio färska ägg för nästan inga pengar alls, tre perfekt mogna avokados, två härligt gröna zucchini och en massa färska örter. Och vips så var ingredienserna till dagens lunch inhandlade, utan att jag egentigen visste vad jag skulle laga. Det är då det gäller att ha bra fantasti...
 
Jag har fått en ny kärlek till att använda zucchini istället för pasta i olika rätter. Mest för att jag har insett att det fungerar så himla bra som substitut om man inte vill äta en tung pastarätt. Hittills har jag gjort zucchinispaghetti och zucchiniplattor till min råa lasagne och idag bestämde jag mig till slut för mig att göra min egen zucchiniravioli. Fylld pasta, fast fylld zucchini. Vilken grej! En av mina nyinköpta avokados fick, tillsammans med persilja, vitlök, chili och citron, bli en god sås att ha till. Alltså mogen avokado, det är så fantastiskt gott! Till skillnad från motsatsen, en stenhård avokado. Hur besviken blir man inte när man suktat efter guacamole en hel dag och kommer hem till en avokado hård som sten? Det värsta som finns. Men det är detta som gör det så bra att handla frukt och grönsaker på en marknad, man har större möjligheter till att känna, klämma och få det mesta och bästa ur sin varor. Perfekt med andra ord!
 
Så. Nogtjatat. Här kommer receptet på en ny sorts ravioli.
 
 
Spenat- och kikärtsfylld zucchiniravioli (3 stycken)
1 zucchini
½ burk kikärtor
10 cm purjolök
100 g babyspenat
1 citron
1 krm muskotnöt
Olivolja att steka i
Salt&peppar
 
Avokadosås
1 avokado
1 dl färsk persilja, grovhackad
½ vitlöksklyfta, finhackad
1 torkad peperoncini, stark
½ tsk honung
½ citron, cest och saft
1-2 msk olivolja
Salt&peppar
 
1.
Börja med avokadosåsen. Det är bara att mixa alla ingredienser med en handmixer. Ju mer olja, desto såsigare konsistens. Smaka av med salt och peppar. Sätt i kylen.
 
2.
Gör raviolifyllningen. Mixa kikärtorna med cest och skal från en citron. Smaka av med salt och peppar. Finhacka purjolöken och stek den i olja. När purjolöken blivit mjuk, häll i spenaten och när den har gjort av med allt sitt vatten, addera kikärtsröran. Krydda med muskotnöt och smaka av med salt och peppar.
 
3. 
Skiva en zucchini med en osthyvel, eller en mandolin, så att du får långa tunna skivor. Ta två av skivorna och lägg bredvid varandra så att de överlappar lite. Ta två andra skivor och gör samma sak och lägg dem sedan tvärs över de andra, som ett kors.
 
 
4.
Lägg en tredjedel av fyllningen i mitten och vik upp zucchinin så att de bildar ett paket, börja med de understa. Sätt en tandpetare eller två i mitten för att hålla ihop det hela. 
 
5.
Ånga raviolin, antingen i en bambukorg, eller i ett durkslag i metall över kokande vatten (och lock på). Raviolin är klar när zucchinin mjuknat och fyllningen är varm.
 
6.
Servera med en sallad och toppa med avokadosåsen.
 
Voilà! En grön måltid på många sätt och vis.

Kokta kronärtskockor med gremolatasmör

Jag spinner vidare på mitt förgående inlägg om gremolata. Som jag nämnde går den att utveckla och användas till massor. Ikväll gjorde jag en ny sats, men tillsatte smör så att jag fick världens smakrikaste kryddsmör. Detta använde jag sedan till en rätt inspirerad av min kollegas matlåda. Han hade med sig kokta kronärtskockor till lunch, och eftersom jag hade just ett gäng kronärtskockor liggandes i kylen visste jag direkt att det skulle bli kvällens måltid. Sagt och gjort, eller rättare sagt, tänkt och bestämt, slog jag två flugor i en smäll och kombinerade mitt kryddsmör och mina kronärtskockor till perfekt symbios, och avnjöt en helt fantastiskt god fredagsmiddag. 
 
Jag åt upp alla tre kronärtskockor på nedanstående bild. Men egentligen äter man bara hälften av mängden, för de yttersta bladen kan man bara gnaga bort botten på, resten är lite träig i konsistensen. När man sedan har jobbat sig in mot mitten, kvarstår bara det godaste, mjukaste och härligaste grönsakshjärta som finns. Och det. Det är ren skär njutning att sätta tänderna i. Jag serverade min skockor tillsammans med kikärtsröra och några skivor bresaola för att bli sådär fullkomligt mätt, men det här är något som fungerar lika bra som förrätt för sig själv. Kanske inte lika många per person då, men det får ni ju bestämma själva, hur mätta ni vill att era gäster ska bli!
 
 
Kokta kronärtskockor med gremolatasmör (3 stycken)
3 kronärtskockor
1 sats gremolata (recept hittar ni här)
2 msk smör
 
1.
Mixa smöret och gremolatan till ett härligt grönt kryddsmör.
 
2.
Skär bort den nedersta träiga delen av kronärtskockan (men inte för mycket - du vill ha kvar hjärtat), och ta bort de yttersta, grövsta bladen.
 
3.
Sära lite på bladen som är kvar och fördela smöret emellan dem så gott det går, lägg resten på toppen.
 
4.
Placera skockorna i en kastrull, lagom stor, så att de kan stödja sig mot varandra och stå rätt upp.
 
5.
Fyll på med vatten så att vattennivån är i höjd med översta delen av hjärtat.
 
6.
Låt koka under lock i ca 25-30 minuter, tills bladen faller lätt av stommen.
 
Servera med det du själv tycker är gott - eller låt kronärtskockan bokstavligen vara kronan på verket. 

Gremolata

Gremolata. Ni måste prova denna örtmix som har potential att höja många rätter till nya nivåer. Jag älskar att servera gremolata till fisk av olika slag, men här i Italien är den även ett stående kompliment till den milanesiska rätten Ossobuco. Serveringsmöjligheterna är alltså oändliga. Ursprungligen består en gremolata endast av hackad persilja, vitlök och citroncest. Men allt går att utveckla, så jag har adderat både basilika, pistagenötter och citronsaft till min version. Det blir fantastiskt gott. Och som vanligt när jag gör något, är det ett enkelt recept. Ni behöver bara mixa allt med en stavmixer så är saken biff.
 
Igår bestod min middag av kokt morotsspaghetti (skiva bara morötter med en potatisskalare och koka sedan i saltat vatten 1-2 minuter tills de är mjuka), ruccola, kallrökt lax - och gremolata. Mumsigt värre.
 
 
Gremolata (ca 1 dl)
1 knippe färsk persilja
1 knippe färsk basilika
½ citron (cest och saft)
½ vitlöksklyfta
30 pistagenötter
½ msk olivolja
Salt&peppar
 
1.
Grovhacka persiljan och basilikan. Cesta citronen och pressa ut saften. Finhacka vitlöksklyftan. Skala pistagenötterna.
 
2.
Mixa allting tillsammans med olivolja. Smaka av med salt och peppar efter behag.

Raw Lasagne

Är ni beredda på världens längsta recept? För det kommer nämligen här. Men bli inte rädda för den långa listan ingredienser - det mesta tror jag ni har hemma. I alla fall om ni tycker om grönsaker samt brukar laga italienskt. Receptet som följer är på en lasagne. En rå lasagne. Inte rå som i rå. Utan rå som i raw. Här snackar vi raw food så det skriker om det. Detta kan vara det godaste ni någonsin lagar utan att faktiskt laga någonting. För så är det ju med raw food - den får inte värmas till mer än 42 grader för att inte tappa alla sina näringsämne. Min lasagne ska dock inte värmas överhuvudtaget, vilket gör den så nyttig den bara kan bli. 
 
 
Ni måste testa detta recept, ni kommer bli förbluffade över hur gott det smakar. Inspirationen till min lasagne har jag hämtat från en restaurang i Köpenhamn som jag och mamma hittade för några år sedan. Den ligger på Pilestræde, en tvärgata till Strøget, och heter 42 Raw. Som ni hör på namnet, serverar de endast råkost, och det var alltså där som jag och mamma upplevde ett hallelujahmoment när vi högg in i vår råa lasagne. Sedan den dagen har jag tänkt att återskapa denna kreation, och idag slog jag alltså slag i saken.
 
Lasagnen är inte svår alls att göra, den kräver bara lite förberedelser och pill. En mixer av något slag är ett måste, och en osthyvel, i övrigt kräver den inget alls. När lasagnen är monterad och klar är det bara att sätta in den i kylen någon timme så att alla såser och smaker får götta till sig, sedan är det bara att njuta. 
 
 
Raw Lasagne (2-3 port)
 
Plattor
1 zucchini
1 avokado
 
1.
Skiva zucchinin i tunna skivor på längden, med hjälp av en osthyvel.
 
2.
Dela avokadon, ta bort skal och kärna, och skär även denna i tunna skivor.
 
Cashewkräm
1 ½ dl cashewnötter
1 dl solroskärnor
½ finhackad gul lök
½ finhackad vitlöksklyfta
2 msk pressad citronsaft
½ dl vatten
Salt&Peppar
 
1.
Mal cashewnötterna till mjöl med en mixer.
 
2.
Tillsätt resten av ingredienserna (utom vattnet) och mixa till en slät kräm. Spä sedan ut krämen med vatten om den blivit för tjock. Krämen ska dock inte vara rinnig.
 
3.
Smaka av med salt och peppar, och ställ åt sidan för att tjockna lite.
 
Tomatsås
1 dl soltorkade tomater i olja
1 tomat
½ dl passerade tomater
½ finhackad gul lök
1 msk torkad timjan
½ finhackad vitlöksklyfta
1 msk pressad citronsaft
3 små dadlar, hackade
Aromatsalt
Salt&Peppar
 
1.
Grovhacka de soltorkade tomaterna, samt den vanliga tomaten. Mixa med övriga ingredienser.

2.
Smaka av med salt och peppar, tillsätt eventuellt lite mer passerade tomater, eller lite vatten. Såsen ska dock vara tjock, inte rinnig. Ställ åt sidan
 
Pesto
½ dl solroskärnor
1 kruka basilika
½ vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 ½ tsk citronsaft
Aromatsalt
Salt&Peppar
 
1.
Mixa allt till en tjock pesto. Tillsätt eventuellt mer olja om du vill ha peston lite mer såsig och mindre som en gremolata.
 
 
Montera
 
1.
Klä en brödform med plastfolie.
 
2.
Börja med ett lager zucchini, och varva med tunna lager av cashewkräm, tomatsås och avokado.
 
3.
Avsluta med cashewkräm, tomatsås, och toppa med peston.
 
4.
Ställ i kylen minst en timme.
 
5.
Skär bitar när lasagnen är kvar i formen. Folien gör det sedan lättare att lyfta ur lasagnen från formen.
 
6.
Servera med ruccloa och toppa med sesamfrön. 
 
È pronta! Buon appetito!

Zucchinispaghetti med tomatsås

En sak jag älskar med att laga mat, är att komma på nya versioner av klassiska rätter. Det är så lätt att falla in ett mönster och göra saker och ting på samma sätt, bara för att det alltid har varit så. Är det gott, så är det självklart inte så konstigt att man upprepar sig, men det tråkiga med det är att man aldrig får uppleva något nytt om man fastnar i rutinen.
 
Idag bestämde jag mig för att göra min egen version av den klassiska rätten spaghetti och köttfärssås. Skillnaden är att min version är helt gluten- och laktosfri, och dessutom vegetarisk. Så, så många likheter kanske det inte finns egentligen, men insprationen är helt klart hämtad från denna italienska paradrätt.
 
Sedan jag flyttade till Italien äter jag mer och mer vegetariskt när jag lagar mat hemma. Inte alls på grund av att jag inte äter kött. Inte heller på grund av något hälsoperspektiv. Utan helt enkelt för att det är så himla gott med frukt och grönsaker här nere. Och så finns det en massa vegetarisk inspiration att hämta från det italienska köket. Att det sedan är bra för både miljö och hälsa är ju bara ett plus!
 
 
Zucchinispaghetti med tomatsås (1 port)
1 zucchini
1 msk olivolja
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
3-4 champinjoner
1 dl passerade tomter
1-2 msk vitt vin
1 ½ tsk majsmjöl
Salt&peppar
Timjan
 
1.
Börja med att hyvla zucchinin med en osthyvel (alternativt en potatisskalare eller en mandolin om ni besitter en sådan). Jag hyvlade från fyra håll, så att endast den inre kärnan av zucchinin till sist kvarstod. Lägg 6-7 stycken av de hyvlade bitarna ovanpå varandra och skär tunna strimlor. Gör likadant med resten. Lägg strimlorna i en skål och salta lite så att vattnet avdunstrar. 
 
2.
Låt en kastrull med vatten koka upp. Under tiden hackar du gul lök och vitlök och steker i olja i en stekpanna. Skär det som kvarstår av zucchinikärnan i kuber. Addera detta i stekpannan tillsammans med champinjoner som också är delade i bitar.
 
3.
När champinjonerna har avgett sitt vatten, häll på tomaterna och vinet. Låt koka upp. Tillsätt sedan majsmjölet för att få såsen något tjockare. Salta, peppra, och smaka av med timjan.
 
4.
När vattnet kokar, häll i rikligt med salt. Släng sedan ned zucchinispaghettin och låt den koka 1-2 minuter. Häll av i ett durkslag och lägg sedan zucchinispaghettin i tomatsåsen. Rör runt så att allt gojsar till sig. Servera i en djup tallrik och toppa med sesamfrön. 
 
Buon Appetito!

Gurksoppa med kallrökt lax

Gurksoppa. Vid första anblicken ser det där ordet inte så intressant ut. Jag menar, en soppa baserad på gurka, kan den smaka mycket mer än bara vatten? Svaret är ja, det kan den. Trots att gurka består till 96 procent av vatten, så bidrar de övriga 4 procenten till en fantastisk smak när den kombineras med övriga ingredienser.
 
Gurksoppa är en kalorisnål soppa just på grund av den höga halten vatten i gurkan. Men detta gör också att den inte innehåller så många näringsämne och därav behöver kompletteras för att bli en fullständig måltid. Jag har valt att addera kallrökt lax som innehåller mycket protein och bra fetter, samt krutonger som bidrar med fibrer. Både lax och krutonger bidrar dessutom till extra textur och smak till soppan - två måsten med andra ord. 
 
Gurksoppan ska serveras kall, vilket gör att den går utmärkt att förbereda och ta med i en lunchlåda till skolan eller jobbet. Superpraktiskt med andra ord. Nu är det er tur att testa. Ni kommer inte bli besvikna, jag lovar!
 
 
Gurksoppa med kallrökt lax (2 port)
1 gurka
½ gul lök
½ msk olivolja
1 ½ dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 ½ dl matlagningsyoghurt
½ dl hackad dill
En nypa socker
En nypa salt
100 g kallrökt lax
1-2 skivor bröd
 
1.
Grovhacka löken och stek mjuk i olivoljan i en kastrull.
 
2.
Dela gurkan på längden och skiva den i lagom stora bitar. Släng ner gurkan i löken och fyll på med vatten och grönsaksbuljongtärning. Låt koka tills gurkan mjuknar.
 
3.
Ta bort kastrullen från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i matlagningsyoghurt, 3/4 av den hackade dillen, samt några nypor salt och socker. Mixa igen och ställ sedan soppan åt sidan för att svalna.
 
4.
Rosta brödet i en valig brödrost (eller stek i en stekpanna). Dela sedan brödet i lagom stora bitar. Hacka den kallrökta laxen och lägg i en djup tallrik. Häll över soppan. Toppa med brödkrutongerna och resten av dillen.

En sallad är så mycket mer än bara sallad

Jag har varit på besök hemma i Sverige de senaste dagarna och lagt massa tid på att träffa släkt och vänner, och desto mindre tid på att laga mat. Däremot har jag ätit en massa gott! Så blir det alltid när jag kommer hem - jag känner liksom att jag måste passa på medan jag kan. Knäckebröd är en favorit. Och kesella. Och smågodis. Kanske är det så, att det blev lite för mycket av godiset, så denna vecka har jag bestämt mig för att köra en liten rensning. Bort med sockret och in med vitaminerna. Jag behöver dessutom en massa vitaminer, för jag lyckades dra på mig en nedrans förkylning hemma på de kyligare breddgraderna.
 
Dagens vitaminbomb till middag bestod av en sallad på gurka, ärtor, groddar, lax och granatäpple. Dressingen gjorde jag av massa hackad mynta, olivolja, citron, salt, peppar och honung. Till detta serverade jag en ny sorts majskex som jag hittade idag då jag botaniserade i affären.

Det här är ju verkligen inget recept, men det kanske ändå kan bidra till någon slags inspiration till vad ni kan lägga i era sallader. Jag fullkomligt älskar sallader eftersom de går att variera i en evighet. Kikärter, kronärtskockor och tomater av olika slag tillhör mina mest frekventa ingredienser. Vilka är era favoriter?
 

Majstortilla

Veckorna springer iväg och snart är det redan fredag igen. Och fredag innebär för många den numera institutionella tacomiddagen. Jag förmodar att fredagsmyset med taco uppfanns, för att det är ett snabbt sätt att laga till en god middag efter en hel veckas arbete. Men vill ni ändå göra er till nästa fredag, så tycker jag att ni ska göra era egna majstortillas. Det är verkligen inte svårt, och gör att tacomiddagen känns lite mindre industriell och lite mer autentisk.
 
Ikväll behövde jag rensa ut mitt kylskåp, vilket innebar att jag fyllde min tortilla med majs- och kikärtsmos, tonfisk och ruccolasallad. Verkligen supergott, och helt andra smaker än vad den färdiga påsen med tacokrydda erbjuder. Jag tycker verkligen ni ska våga gå utanför ramarna nästa gång det vankas fredagsmys. Det finns så mycket mer än köttfärs och hackad gurka i livet...
 

Majstortilla (4 stycken)
1 dl valfri mjölk (jag använde sojamjölk)
3/4 dl majsmjöl
1 3/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 msk solrosolja
 
1.
Värm upp mjölken i en kastrull och blanda i majsmjölet.
 
2.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Blanda i majsmjölsblandningen och oljan. Knåda ihop till en deg.
 
3.
Dela degen i fyra delar och plasta in varje del i plastfolie. Låt vila i rumstemperatur ca 20-30 minuter.
 
4.
Kavla ut varje degbit till en tunn cirkel, ca 20 cm i diameter, på lätt mjölat bakbord. Grädda i en torr stekpanna, ca 1 minut på varje sida. Klart!

Stekt lax med blomkålspuré och citron- och ingefärssås

Jag älskar fisk. All sorts fisk. Dels för att det är gott, men också för att saker och ting som är bra för dig blir ännu lite godare. Som lax till exempel. Jag tror många av oss vet att lax är fullproppad med omega-3, det vill säga det nyttiga fettet som hjälper oss att minska risken för hjärtattacker, strokes och högt blodtryck. Bara det är ju anledningar nog att börja äta mer lax. Men behöver du fler kan jag även berätta att den är fylld med protein som hjälper din muskeluppbyggning, samt vitaminer som hjälper ditt hår att skina, dina ögon att glänsa och din hy att stråla. Enough said.
 
Just lax är dessutom en av de enklaste fiskarna att tillaga. På grund av den höga halten fett, håller den ihop mycket bättre och är således lättare att steka utan att den faller i bitar. Den höga halten fett gör också att jag personligen tycker att lax är en väldigt mättande fisk som inte behöver ackompanjeras av de tyngsta tillbehören.
 
Här kommer ett alternativ hur du kan servera din laxfilé. Med blomkålspuré, och smaksättning av ingefära och apelsin. Att använda apelsin i matlagningen är ett tips, framförallt nu när apelsinerna är som godast. Du får syran från en citrusfrukt, men undviker det sura som en lime eller citron kan bidra med. (Jo, jag vet. Med tanke på denna bloggs namn så förstår ni säkert att jag älskar att smaksätta med citron, men omväxling förnöjer...).
 
 
 
Stekt lax med blomkålspuré och citron- och ingefärssås (2 port)
1 blomkålshuvud
1 grönsaksbuljongtärning
4-6 salviablad (valfritt)
1,5 msk smör
Timjan
2 laxfiléer
Olivolja/smör att steka i
2 dl turkisk yoghurt
1 apelsin
En bit ingefära, ca 3 cm
Salt&peppar
Ruccola
 
1.
Ansa blomkålen och skär ner den i mindra buketter. Lägg dem i en kastrull och täck precis med vatten. Släng i en buljongtärning och salviablad (om du har hemma). Låt koka tills blomkålen är mjuk, cirka 10 minuter.
 
2.
Under tiden som blomkålen kokar, gör i ordning laxen. Hetta upp olja och smält lite smör i en stekpanna. Salta och peppra i pannan. Salta och peppra även den skinnfria sidan på laxen, lägg sedan laxen i pannan, med skinnsidan ned. Pressa i en tredjedel av apelsinen. Låt skinnet bli krispigt och ös laxen med lite av apelsinsmöret innan du väder den och låter den bli klart.
 
3.
När blomkålen är mjuk, häll av vattnet och ta bort salviabladen. Mixa den sedan slät och rör ner smör för att runda av den. Krydda med torkad timjan, salt och peppar.
 
4.
Blanda turkisk yoghurt med riven ingefära och resten av den pressade apelsin. Salta och peppra.
 
5.
Servera med rucola och njut av din middag! Buon appetito!

Biscotti // Mandelskorpor

Biscotti. Canttuccini. Cantucci. Kär skorpa har många namn. Namnet biscotti härleder från det latinska ordet biscoctus vilket betyder bakad två gånger. Namnen canttuccini och cantucci kommer från orden canto som betyder vinkel, samt cantellus som betyder en bit eller en skiva bröd. Alla är de namn som beskriver hur detta bakverk tillagas eller ser ut. Men lättast är det väl ändå att benämna det på svenska: Mandelskorpor. Rätt och slätt.
 
Mandelskorpor är fantastiskt knapriga och goda. De härstammar från Prato i Toscana, var man i gamla arkiv funnit de första nedskrivna recepten. Från början bestod mandelskorpan enbart av mjöl, socker, ägg, pinjenötter och mandel, men idag finns det massor av varianter och versioner. I Italien serveras de ofta, och gärna, tillsammans med vin santo, ett sött dessertvin i vilket skorporna doppas. 

 
 

Biscotti // Mandelskorpor (ca 30 st)

4 dl mjöl

2 dl socker

150 g skalad sötmandel

1 apelsin

½ vaniljstång
¼ tsk bakpulver

En nypa salt

2 ägg

Farinsocker

 

1.

Sätt ugnen på 200 grader

 

2.

Sprid ut mandlarna på en plåt och rosts dem i ugnen tills de fått lite färg, cirka 5 minuter.

 

3.

Hacka mandlarna grovt. Tvätta apelsinen och torka av den, riv sedan av skalet. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.

 

4.

Blanda hackade mandlar, mjöl, strösocker, rivet apelsinskal, urskrapad vanilj, bakpulver och salt i en bunke.

 

5.

Forma en grop i mitten och häll i äggen. Knåda ihop till en deg och dela i två bitar. Tryck ut dem till två längder, ca 25 centimeter långa, och 1,5 centimeter höga.

 

6.

Baka dem i 20-25 minuter tills de fått en gyllene färg och är gräddade rakt igenom. Ta ut längderna från ugnene och sänkt temperaturen till 120 grader.

 

7.

Skiva längderna på snedden, i ca 1 centimeter breda skivor.

 

8.

Torka skorporna på en plåt i ugnen, i 35 minuter tills de är helt torra. Stäng av ugnen och låt skorporna vara kvar tills ugnen svalnat. Förvara sedan i tätslutande burk.

 

Receptet har jag modifierat något från det här ursprungliga.

 

 

Jordärtskockssoppa med smörstekta päron

Ibland lagar man något som är så gott att man aldrig vill sluta äta. Aldrig någonsin. Man vill bara sitta där med sina bestick och sin tallrik och vara lycklig i mathimmeln för alltid. Ungefär så var det för mig idag när jag satt och åt min lunch. Efter alldeles för många år fick jag äntligen tummarna loss och gjorde mig en soppa på jordärtskockor. Varför det tagit så lång tid har jag ingen aning om. Framförallt eftersom jag är ett stort fan av Halv åtta hos mig och i det programmet har det nog lagats en miljon jordärtskockssoppor genom åren. Jag förstår nu varför. Gör man den rätt, kan det vara en lätt väg till segern.
 
Efter att ha plöjt genom en hel del recept gjorde jag min egen version, baserad på inspiration och eget tycke och smak. Många recept jag har läst använde sig av vin. Andra bara av buljong. En del gjorde soppan len med grädde. En del gjorde soppan fylligare med potatis. Och jag då? Jag använde allt av ovanstående. Såklart. Det blev en fullträff och jag önskar att den inte hade varit så mättande så att jag kunde äta mer.
 
Jag toppade för övrigt min soppa med smörstekta päronbitar. Det tillför en extra textur vilket alltid är trevligt när det handlar om en mixad, slät soppa. Buon appetito!
 
 
Jordärtskockssoppa med smörstekta päron (2 port)
500 g jordärtskockor
1 stor potatis
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl vitt vin
5 dl vatten
1 msk hönsbuljong i pulverform (ca 1 buljongtärning)
4 salviablad
½ dl grädde
Olivolja att steka i
Salt&peppar
1 päron
Smör att steka i 
 
1.
Skala jordärtskockor och potatis. Hacka lök och vitlök grovt. Fräs allt i olivolja i en kastrull.
 
2. 
Tillsätt vinet och låt koka ihop någon minut. Blanda ut hönsbuljongen i vattnet. Häll vattnet i kastrullen. Rör om. Lägg i salviabladen. Sätt på locket och låt koka tills det blivit mjukt, cirka 15 minuter.
 
3. 
Häll av ca 1 ½ dl av vätskan för en krämigare soppa. Ta upp salviabladen. Mixa soppan slät med en stavmixer. Rör i grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
 
4.
Dela päronet i lagom stora bitar. Fräs i smör tills de fått lite färg. Låt de ha kvar en fast kärna för gott tuggmotstånd.
 
5.
Häll upp soppan i en djup tallrik. Toppa med päron och hackad persilja, Njut!
 
Tillägg ett: jag älskar att laga mat med vin. Doften som sprider sig är helt magisk och det tillför ytterligare en dimension till smaken.
 
Tillägg två: jag gjorde också detta bröd att ha till soppan, men det fastande inte på bild. Ett tips!

Chiafröpudding med smak av vanilj

Jag har alltid sagt att frukosten är dagens bästa mål. Det kanske är en viss överdrift, för lunch och middag kan vara precis lika bra. Men det är något visst med frukost. Att få frossa i hembakat bröd med olika pålägg ena dagen. Att komma på nyttigare alternativ nästa dag. Det är nog just det där med att experimentera fram nya alternativ som gör frukosttillagningen så rolig. Att komma så långt bort från den slentrianmässiga mjölk-med-flingor-frullen som möjligt.
 
I morse festade jag till på en pudding gjord av chiafrön och sojamjölk. Just ordet pudding kanske inte klingar så himla fint, om man inte är väldigt engelskt lagt och direkt tänker på dessert. Men man ska inte döma ut denna pudding. Den är god, går att smaksätta på en massa sätt - och är dessutom otroligt nyttig. Jag har nämnt det förut: chiafrön är ett superfrö för din mage. Chiafröpuddingen måste förberedas kvällen innan för att fröna ska få tid på sig att dra åt sig mjölken. Detta passar ju utmärkt för den som väljer att snooza några gånger för mycket på morgonen och inte har tid över till att laga frukost. Problem solved! Det är bara att ta fram från kylen och toppa med valfria bär, eller vad annat man föredrar.
 
 
Chiafröpudding med smak av vanilj
3 msk chiafrön/psylliumfrön
1 dl sojamjölk
½ tsk vaniljpulver
Lite honung
Valfri topping
 
Blanda allt i ett glas. Täck med folie och sätt in i kylen. Rör om efter 15-20 minuter och låt sedan stå över natten. Toppa med ditt val av topping, exempelvis kokosflingor, hallon och granatäppelkärnor. Eller mosad banan och jordnötssmör.

Hemmagjort jordnötssmör

Jag tycker inte bara det är kul med mat. Jag tycker det är lika intressant med hälsa och träning. Och tur är kanske det, för de två intresseområdena bör leva i symbios om man vill leva ett hälsosamt liv. Och det vill jag - i den mån det går utan att det blir överdrivet. 
 
När man scannar nätet nu för tiden och kommer in på fitness, träning och nyttig mat så finns det en sak som de flesta förespråkar: jordnötssmör. När jag först såg detta förstod jag inte riktigt, eftersom det går emot allt jag fått lära mig tidigare. Men faktum är att jordnötssmör har blivit populärt bland tränande och hälsomedvetna tack vare dess höga innehåll av fibrer, protein och antioxidanter, samt dess mättande effekt. Den mättande effekten gör att du inte behöver äta mycket för att känna dig nöjd (och det bör man lägga på minnet, för trots hälsoeffekterna så innehåller jordnötter fortfarande massor med kalorier).
 
Det finns en massa olika typer av jordnötssmör, och självklart bör du satsa på ett ekologiskt eller biologiskt om du vill dra nytta av dess hälsoeffekter. Men detta gör att priset går upp avsevärt. Därför kommer nu dagens tips: gör ditt eget. Det är det enklaste du någonsin kan göra i köket, och tar ingen tid alls. 


Jordnötssmör
 
1.
Köp naturella jordnötter med skal.
 
2.
Skala dem!
 
3.
Mixa dem tills de blir till jordnötssmör.
 
En ingrediens. Inga tillsatser. Hundra procent naturellt. 

RSS 2.0