Fetaostgratinerad lax med puré på jordärtskocka, pistagecrunch och sötpotatischips
Hej på er! Jag är tillbaka efter några dagars julledighet. Jag har faktiskt inte lagat överdrivet mycket mat sedan jag kom hem till Skåne. Ni vet ju hur det blir, julbordet varar i flera dagar, och däremellan har jag inte ätit någon intressant blogg-bar mat, så jag fick helt enkelt ta en halvt ofrivillig paus.
Men idag kom lusten tillbaka. Jag tror det mest beror på att jag var på Malmö Saluhall igår, och där köpte med mig två fantastiskt fina djupa tallrikar, som jag såklart direkt ville inviga. Sagt och gjort, invigda blev de idag. Det är intressant hur en rätt som faktiskt är väldigt simpel, kan se sådär extra piffig ut, bara beroende på tallriken den ligger på.
Idag jobbade jag med olika texturer för att få fram en fullbordad rätt. Tänk på det - du kan laga till samma ingrediens på flera olika sätt, och på så vis 1) nyttja hela råvaran och 2) få fram olika smaker. Denna gång handlar det om jordärtskockan som jag dels kokade för att göra puré på, men också hyvlade tunt och friterade i rapsolja för att få fram krispiga chips. Lyxigt och väldigt smarrigt - men till syvende och sist: enkelt. (Jo, det är sant - till och med min lilla brorsdotter på 4 år hjälpte till idag. Well, inte med friteringen - jag är ju ändå en ansvarsfull faster...)
Fetaostgratinerad lax med puré på jordärtskocka, pistagecrunch och sötpotatischips
(2 portioner)
2 laxfiléer à 125 gram
30 g fetaost
Salt & peppar
500 g jordärtskockor
25 g smör
2 msk crème fraiche
Salt & peppar
Några tunnt hyvlade skivor jordärtkocka
Några tunnt hyvlade skivor sötpotatis
2 dl rapsolja
15 pistagenötter
2 msk kokosflingor
1 tsk kokosolja
1.
Sätt ugnen på 190 grader. Lägg laxfiléerna i en ugnsfast form. Salta och peppra runt om. Smula fetaosten och fördela den på laxfiléerna. Baka i ugn i cirka 15-20 minuter.
2.
Skala jordärtskockorna och låt koka mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och tillsätt smöt och crème fraiche. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
3.
Hetta upp rapsolja till 180 grader i en liten kastrull. Lägg ner de hyvlade jordärtskockorna och sötpotatisen, några i taget, och fritera tills gyllene. Ta upp med hålslev och lägg att rinna av på hushållspapper. Salta.
4.
Mixa pisagenötter, kokos och kokosolja till ett crunch.
5.
Lägg upp purén på en tallrik. Lägg på laxen och placera ut rotfruktschipsen. Toppa med pistagecrunch och dekorera eventuellt med gräslök.
God jul!
God jul mina vänner! Hoppas ni får en superhärlig dag med nära och kära. Jag sitter hemma i mitt flickrum i Skåne och njuter av solen som skiner in genom fönstret. Ingen vit jul här inte, men likväl vackert. Om ett tag ska jag laga grönkålspaj och rödbetssallad, sedan väntar Kalle Anka, mys, julbord och klappar. Ni vet grejen.
Bjuder på ytterligare en julig smoothieskål i julens tecken. Nicecream kryddad med saffran och en julgran av kiwi. Mycket juligare än så går det ju inte att bli (även om denna frukosten faktiskt gjordes för några dagar sedan i Milano - vilket ni kan se från mosaiken på golvet. Världens bästa fotobakgrund, jag kommer aldrig kunna att flytta från den lägenheten).
God jul. Buon Natale.
Varm sallad med linser, kål och sötpotatis
Här kommer en snabbis. Inför avresa till Skåne, var jag tvungen att tömma kylen hemma i Milano, så jag slängde mer eller mindre allt jag hade i kylen i en panna, och resultatet blev en snabb sallad. Om ni vill göra som jag så steker ni kål och rödlök i en panna tillsammans med salt, peppar och muskotnöt. Sedan vänder ni ner lite linser och låter fem bli varma. Ta sedan av pannan från plattan och toppa med sötpotatis, granatäpple, valnötter och flagad parmesan. Ja, sedan är det klart. Snabbt va? En varm sallad kan ibland kännas lite mer matig än en kall, så det är ett bra mättande alternativ mellan all julmat.
Glutenfria havregömmor med salt kola och choklad
Oh. My. God. You're in for a treat!
Jag fick ett infall häromveckan. Ville baka något. Experimentera i köket. Så jag började att mixa ihop saker som fanns i skafferiet. Fortsatte med att göra kola. Och avslutade med att smälta choklad. Vad blir det av det kanske ni då undrar? Jo, de mest fantastiska havregömmorna med salt kola och choklad. Helt bananas! Den salta kolan är ett kapitel för sig. Den kan ni göra även om ni inte vill använda den just i detta recept. Gör den och ät med sked vettja. Magisk!
Jag hade bara muffinsformar i aluminium hemma, så min smet räckte till tre stora. Men om du inte vill få världens största sockerchock, så skulle jag dela dem på tre eller fyra innan servering. Alternativt kan du göra dessa i minimuffinsformar, så blir portionerna mer normala.
Jag använde glutenfria havregryn, så dessa godingar kan även glutenallergiker äta! Super. Har du inte mandlar eller bovete hemma, går det bra att byta ut dessa mot andra nötter eller frön - ta det som finns hemma, men håll dig inom mängderna som jag angivit, så ska du se att det blir bra!
Glutenfria havregömmor med salt kola och choklad
(3 stora, alt. 9-12 små)
1 dl (glutenfria) havregryn
½ dl skållade mandlar
½ dl bovetekärnor
⅓ dl kokosolja
3 medjool-dadlar
1 msk vatten
1 nypa salt
Kola
(ca 2 dl - det blir mer än vad som behövs)
1 dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
60 ml vispgrädde
1 nypa vaniljpulver
½ tsk flingsalt
100 g mörk choklad
Flingsalt
1.
Mixa havregryn, mandlar och bovetekärnor till ett grovt pulver. Smält kokosoljan. Lägg ner (urkärnade) dadlar, kokosolja, vatten och salt i havregrnsblandningen och mixa till det blir en formbar massa (som dock inte är helt slät). Fördela massan i 3 stora, stabila, muffinsformar, alternativt 9-12 mindre (men fortfarande stabila) knäckformar. Tryck upp massan lite på kanterna av formarna, så att det lämnas en liten grop i mitten. Ställ i kylen medan du gör kolan.
2.
Smält socker i en tjockbottnad kastrull över medelvärme. Rör hela tiden med en träslev. Så snart sockret blivit en gyllene vätska ska du lägga smöret som är skuret i tärningar. Rör hela tiden. Det kommer att bubbla till rejält i kolan eftersom smöret är kallare än sockret. Låt koka i 2-3 minuter. Häll sedan ner grädden som du blandat ut med vaniljpulvret, lite i taget. Var försiktig! Det är varmt och det bubblar upp. Rör runt med träsleven och låt koka samman någon minut eller två. Ta bort från värmen och rör ner flingsaltet. Låt svalna.
3.
Smält chokladen över vattenbad.
4.
Lägg 1-2 msk kola i havregömmorna. Toppa med choklad och flingsalt och sätt tillbaka in i kylen att stelna.
5.
Ta eventuellt fram 20 minuter innan servering så att kolan mjuknar lite.
Enjoy!
Chiapudding-parfait med smak av granatäpple
Jag älskar att varva goda ingredienser i ett glas - det blir så fint, och så är det trevligt att se alla lager av det jag äter. Jag åker hem till Skåne ikväll, så nu jobbar jag med de sista ingredienserna i kylen. Normalt sätt gör jag min chiapudding på kokosmjölk, men jag hade ingen hemma. Dock hade jag en halv deciliter grädde och lika mycket granatäpple-juice, så de två fick agera vätska till mina chiafrön denna gång. Det är ju ändå jul, så lite grädde kan jag väl kosta på mig... Dock fick jag spä ut den med någon matsked vatten imorse, tyckte den blev lite för tjock trots allt.
I övrigt hade jag en bit päron som väntade på att bli uppätet. Och så hade min tyska kompis som var på besök i helgen haft med sig världens bästa paleo-müsli från My Muesli (får ni chansen så måste ni testa). Den sista matskeden jordnötssmör, och lite äppelmos, fick också plats i glaset. Ni ser, man tar det man har helt enkelt. Världens bästa frukost.
Mums filibaba!
Vintersallad med rödkål, getostkräm och lingonsylt
Jag fortsätter med kåltemat, och bjuder er idag på en rödkålssallad med en liten twist. Rödkål, precis som all annan kål egentligen, tycker jag ska masseras i olivolja innan den blandas med resterande ingredienser (om den ska ätas rå), då blir den extra god och smakfull - och lättare att tugga. Denna gången blandade jag rödkålen med en riven morot, och toppade salladen med världens enklaste getostkräm och lingonsylt. Lingonsylt i salladen kanske låter helt bananas, men jag lovar er att det är supergott. Det är precis den där lilla smaksensationen som gör salladen extra god. Och lingon, precis som rödkål, är ju väldigt juligt. Helt rätt med andra ord.
Jag åt salladen till lunch, men ni kan ju lika bra introducera den på julbordet, så har vegetarianerna också något att se fram emot!
Vintersallad med rödkål, getostkräm och lingonsylt
(1 portion)
100 g rödkål
1 morot
2 msk granatäppelkärnor
5-8 valnötter
20 g chèvre
2 msk ricotta
2 msk lingonsylt
1 msk olivolja
1 tsk soja
Salt & peppar
Persilja till dekorering
1.
Hacka rödkålen grovt. Riv moroten. Lägg i en skål och häll på olivolja, soja, salt och peppar. Massera rödkålen och moroten någon minut så att de mjuknar.
2.
Häll på granatäppelkärnor och valnötter.
3.
Mosa chèvren och blanda den med ricottan. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut på salladen, efterföljt av lingonsylten.
4.
Dekorera med persilja och servera. Voilà! Easy-peasy!
Dekorera med persilja och servera. Voilà! Easy-peasy!
Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter
December och jul betyder kåltider. Grönkål, rödkål och brunkål vart vi än vänder oss. Och inte är det något fel med det - kål är ju så himla gott! Men nu ska jag introducera er för ännu en färg på kålen, nämligen svartkål. Ja, så heter den i alla fall på italienska (Cavolo Nero), men på svenska är jag nästan hundra procent säker på att den översätts till Toscansk kål - så nu vet ni vad ni ska leta efter i butikerna.
Jag såg hela två grönkålspajer med chèvre och valnötter på social media idag - så jag kände att det var läge för mig att inspireras. Men eftersom jag inte äter gluten, så valde jag att vända mig till min glutenfria galettebotten istället - den är så bra! Blir perfekt krispig och med bara några få ändringar fungerar den lika bra till söta pajer - det kommer ni snart att få se om ni följer Citroncest på Instagram.
Japp, har inte mer att säga än så. Testa att introducera denna galetten på julbordet så blir både vegetarianer och glutenallergiker glada. Och alla andra för den delen.
Glutenfri svårtkålsgalette med getostkräm och valnötter
(1 liten galette)
1 tsk chiafrön + 3 tsk vatten
½ dl mandelmjöl
½ dl majsmjöl
½ dl sesamfrön
Salt och peppar
25 g smör
1 äggula
30 g getost
1 msk ricotta
1 dl riven parmesan
½ citron, endast skal
Salt och peppar
1 msk olivolja
150 g svartkål/Toscansk kål
1 liten rödlök
Getost och valnötter till topping
1.
Rör ut chiafröna i vattnet. Låt stå i cirka 15 minuter tills det blivit en gelé.
2.
Blanda mandelmjöl, majsmjöl och sesamfrön med en nypa salt och peppar efter smak. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen till en gryning massa. Blanda ner chia-gelén och tryck ihop till en deg.
3.
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en cirkel, cirka 2 mm tjock. Lägg degen på något platt och sätt in i kylen minst en halvtimme - men den kan stå ännu längre (tills du ska använda den - kom bara ihåg att ta fram den 15 minuter innan så att den mjukar till sig lite och lättare går att vika).
4.
Värm upp olivolja i en stekpanna. Skiva rödlöken och stek mjuk över låg/medel-värme. Ta bort stjälken från svartkålen och riv den sedan i större bitar. Förväll kålen några minuter i pannan tillsammans med löken.
5.
Blanda ihop äggula, getost, ricoota, parmesan, citroncest samt salt och peppar till en kräm. Lägg på galette-skalet men lämna en kant på cirka 3 cm runt om.
6.
Lägg på lök- och kålblandningen på getostkrämen och vik sedan försiktigt in kanterna på galetten. Det behöver inte vara perfekt - det ska vara rustikt.
7.
Toppa kålen med lite mer getost och valnötter och grädda sedan i ugn - cirka 30 minuter på 200 grader. Håll koll - krämen ska hinna sätta sig och getosten ska få lite färg.
A very merry smoothiebowl
Ibland tycker jag att det är mer än okej att leka med maten. Till exempel när det är jul och man vill ha lite extra julstämning från första stund på dagen. Och att leka med frukosten känns på något vis mer okej än att leka med middagen. Fråga mig inte varför. Nåväl. Idag målade jag en liten jultavla i min smoothiebowl. En julgran med julstjärna, julgranskulor och snö. Inte för att jag någonsin har svårt att äta frukost, men om någon skulle ha det, så kan jag garantera att det blir mycket roligare när frukostskålen ser ut så här.
A very merry smoothiebowl
(1 portion)
2 frysta bananer
1 msk naturligt rött färgpulver (eller lingonpulver)
½ kiwi
1 tsk jordnötssmör
1 msk granatäppelkärnor
Kokoschips
Bovetekärnor
1.
Mixa de frysta bananerna tillsammans med naturligt färgpulver, alternativt lingonpulver om du har det hemma. (Spara en skiva banan till julstjärnan).
2.
Skala kiwin och skiva den i 8-10 halvmånar.
3.
Häll upp bananglassen/smoothien i en skål. Forma en julgran av kiwiskivorna. Skär ut en stjärna av bananen och toppa julgranen med den. Gör en stam av jordnötssmöret. Gör julgranskulor av granatäppelkärnorna. Lägg ut kokoschipsen som snö på marken och fallande snöflingor av bovetekärnorna.
Bakad sötpotatis med broccolimos och ugnsrostade kikärtor
Alltså, jag älskar att tömma ut min kyl! Komma på saker jag kan göra av de få ingredienser som kvarstår. Nu inser jag dock, att eftersom mitt matintresse är stort, så är mina råvaror kanske lite roligare än gemene mans. Jag behöver liksom inte koka soppa på en spik. Men med det sagt älskar jag ändå att komma på nya versioner av ingredienser som jag titt som tätt använder.
Denna gång hade jag en halv sötpotatis liggandes i kylen. Och några broccoliträd som desperat ville bli uppätna. Några matskedar keso och en halv påse ruccola. Mycket mer än så behövs inte för att komponera en alldeles utmärkt lunch - det enda som krävs är lite fantasi.
Det här blev så gott! Jag ä l s k a r sötpotatis. Och jag ä l s k a r broccoli. (Jag älskar choklad och glass också, så ni behöver inte oroa er). Men kombinerat blev de här ingredienserna till av de bättre luncherna på länge - och då har jag ändå ätit mycket gott den senaste tiden. Det säger allt.
Bakad sötpotatis med broccolimos och ugnsrostade kikärtor
(1 portion)
½ stor (eller en hel liten) sötpotatis
½ msk olivolja
Salt & peppar
100 g broccoli
1 msk smör
Salt & grönsaksbuljong
Keso
Granatäppelkärnor
Ruccola
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Olja in sötpotatisen runt om. Salta och peppra. Picka potatisen med en gaffel runt om, så att den bakas jämnare. Om du har en halv sötpotatis, lägg den med snitt ytan ner på en plåt. Baka i ugnen i cirka 40 minuter - självklart beror detta på storleken på potatisen, men den är klar när den är mjuk och härlig.
3.
Koka upp broccoli i vatten, salt och grönsaksbuljong tills den är mjuk. Häll av vattnet och lägg ner en matsked smör i kastrullen. Mixa sedan till ett broccolimos med en stavmixer.
4.
Lägg ruccoli en en djuptallrik. Lägg på sötpotatisen (fluffa eventuellt upp "potatisköttet" med en gaffel). Toppa med broccolimos, keso, ugnsrostade kikärtor (se receptlänk ovan) och granatäppelkärnor.
Buon Appetito!
Nyttigt snacks: ugnsrostade kikärtor med parmesan och timjan
Här kommer ett snabbt tips på ett nyttigt snacks, som du kan skämma bort dig med när du är trött på chips och popcorn. Eller när du bara vill vara lite nyttigare. Ugnsrostade kikärtor är gott. Jag lovar. Det är inget sådant där snacks som ska vara nyttigt, men egentligen är jätteäckligt. Det är gott på riktigt. Och dessutom behöver du inte bara äta dessa kikärtor framför favoritfilmen på fredagskvällen - de går minst lika bra att slänga i salladen för att piffa till den lite extra. Ett hett tips är att byta ut timjan mot rosmarin, det är nästan ännu godare - men denna gången var timjan det jag hade hemma.
Ungrostade kikärtor med parmesan och timjan
1 burk kikärtor
1-2 msk olivolja
4-5 kvistar färsk timjan
2 msk riven parmesan
Salt
1.
Sätt ugnen på 200 grader
2.
Häll kikärtorna i ett durkslag och skölj dem väl under rinnande vatten. Skala dem. Ja, du läste rätt. SKikärtor har ett litet hölje, och slutresultatet blir bättre om du tar bort detta.
3.
Sprid ut dem på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Rosta dem i cirka 40 minuter, tills de blivit lagom knapriga.
4.
Ta ut dem och blanda dem med olivolja, timjan, parmesan och salt medan de fortfarande är varma.
5.
Häll upp i skål och njut!
Bananpannkakor med extra allt
Har ni en favorittopping till pannkakorna, eller har ni, precis som jag, svårt att bestämma er för vad som faktiskt är godast? Jag brukar alltid tömma kyl, frys och skafferi när jag ska toppa mina bananpannkakor, det blir på något sätt roligare på det viset. En ny smakupplevelse i varje tugga liksom. Denna gång blev det en härlig kombination av jordnötssmör, färska bär, lingonsylt, blåbärssylt, keso och frön...
Det där med keso och sylt på pannkakorna går tillbaka till min barndom. När mamma gjorde pannkakor till mig och min bror, serverades de alltid med keso och sylt. Ett sätt att göra de lite nyttigare kanske. Och så fick vi alltid morotssallad med apelsin till. Haha, rätt oklar kombination. Men än idag förknippar jag min mammas pannkakor med just det. Jag pratade med min fyraåriga brorsdotter på Skype igår. Hon berättade att farmor (mamma) skulle göra pannkakor till henne till middag. Jag undrar om hon också fick morotssallad till...
Bananpannkakor med extra allt
(1 portion)
1 mogen banan
2 ägg
1 nypa salt
2 msk kokosolja till stekning
Toppa med dina egna favoriter
1.
Mosa bananen.
2.
Mixa ihop bananen med ägg och salt i en skål.
3.
Värm upp lite kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor av smeten. Det blir 6-10 stycken beroende på hur stora du gör dem.
4.
Servera med din favorittopping.
Glutenfri fudge med kaffebönor och choklad
Jag hoppas att ni inte är trötta på mina recept på fudge - jag kan liksom inte sluta göra dem, de är bara så goda! Hittills har jag gjort tre olika versioner, och alltid utgått från samma recept, nämligen det här med jordnötssmör och choklad. Men du kan egentligen använda vilket nötsmör du vill, och på så vis variera smakerna ännu mer. Sist gjorde jag till exempel en version med tahini och saffran, och de blev också extremt smarriga - och väldigt juliga (för allt med saffran är ju juligt, eller hur?). Denna gång använde jag mig av kaffebönor täckta med choklad, som jag råkade köpa med mig hem från en julmarknad här i Milano. Jag älskar moccabönor, jag menar, kaffe och choklad - vad kan gå fel?
Denna fudge är helt enkelt perfekt att ackompanjera kaffet vid nästa kaffepaus!
Glutenfri fudge med kaffebönor och choklad
(16-20 bitar)
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosolja
½ dl flytande honung
½ tsk vaniljsocker
1 dl kaffebönor med choklad
Flingsalt
1.
Lägg jordnössmör (jag använde mitt hemmagjorda jordnötssmör, men om ni köper i butik så ta ett utan tillsatt socker), kokosolja, honung och vaniljsocker i en kastrull och smält över låg värme tills allt blir flytande.
2.
Ta bort kastrullen från värmen. Häll i hälften av kaffebönorna och rör om. Låt chokladen smälta lite och marmorera fudgen.
3.
Använd en aluminiumform för att det lättare ska gå att få ut fudgen när den stelnat (eller klä en form med plastfolie). Du vill att den ska vara cirka 20x10cm eller 15x15cm.
4.
Ställ in i kylen och låt stelna i 45 minuter.
5.
Ta sedan ut den halvstelnade fudgen och toppa med resterande kaffebönor som du försiktigt trycker ner lite på toppen så att de fastnar. Toppa med flingsalt.
6.
Sätt tillbaka i kylen igen för att stelna - det tar en timme eller så - skär sedan upp i lagom stora bitar.
Bakad saffransgröt med bjönsbärssylt, päron och pistagenötter
Glad Lucia på er! Har ni ätit några lussekatter idag? Jag har inte bakat några i år, men jag kan ju inte låta Lucia passera utan att ha ätit något med saffran, så därför tog jag tag i saken direkt imorse och bakade havregrynsgröt med just saffran. Bakad gröt är så himla gott - jag tycker den är mycket godare än den vanliga gröten som kokas på spisen. Det tar lite längre tid, men å andra sidan sköter ju gröten sig själv i ugnen... och under tiden kan du hoppa in i duschen, dra av ett morgonträningspass, eller pilla navelludd - bestäm själv ambitionsnivå.
Den saffransgula färgen är så vacker! Och i kombinaton med den blå bjönbärssylten blev frukosten väldigt svensk. Men det passar en dag som denna. Lucia är min svenska favorittradition alla kategorier. Jag startade dagen med att streama Luciafirandet på SVT - och på fredag blir det Luciatåg även i Milano. Några dagar för sent, men vi är ju i Italien, de är alltid lite efter... jag är nöjd med var jag får!
Bakad saffransgröt med bjönsbärssylt, päron och pistagenötter
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 ½ dl valfri mjölk
1 mogen banan
1 påse saffran
½ tsk vaniljpulver
¾ tsk bakpulver
1 nypa salt
1.
Sätt ugnen på 180 grader.
2.
Blanda havregryn med mjölk i en bunke och låt svälla i fem minuter. Blanda sedan ner en mosad mogen banan, saffran, vanilj, bakpulver och salt. Rör om och häll upp i en passande ugnsform.
3.
Sätt in i mitten av ugnen och grädda tills gröten svällt och blivit fast. Det tar cirka 25 minuter.
4.
Servera med bjönbärssylt, skivat päron, pistagenötter och lite honung.
Sötpotatisnachos med borlottibönor, parmesan, persilja och turkisk yoghurtsås
Det är lätt att glömma bort sina favoriter när man jag är på ständig jakt efter nya recept och goda saker att äta. Men idag fick jag ett sådant otroligt sug på en av mina favoriter: sötpotatisnachos. Sist jag gjorde dem var tidigt i somras när jag spelade in en receptvideo för Chef in Camicia - så vill ni, kan ni alltså se sötpotatisnachos-receptet i videon som ni hittar här. Den enda egentliga förändringen jag har gjort är att använda borlottibönor istället för kikärtor.
De här nachosen är så. himla. goda. Och fulla med näringsämnen. Och vackra att titta på. Alla rätt med andra ord. Det är den perfekta lunchen för en #vegetariskmåndag (eller en vegetarisk tisdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag och söndag också, för den delen - passar alla dagar i veckan). Nu är det er tur att testa! Ciao, xx.
Sötpotatisnachos med borlottibönor, parmesan, persilja och turkisk yoghurtsås
(1 port)
1 sötpotatis, ca 250 g
1 msk olivolja
Salt/peppar/kanel/paprikapulver
1 dl borlottbönor
½ dl riven parmesan av god kvalitet
1 liten näve färsk persilja
¾ dl turkisk yoghurt
½ tsk honung
Några doppar Srirachasås
Salt/peppar
½ avokado
1 msk granatäppelkärnor
Rosépeppar
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
2.
Tvätta sötpotatisen och skiva den i tunna skivor (cirka 3-4 mm tunna). Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, och krydda med kanel, paprikapulver, salt och peppar. Rör runt så att alla skivor täcks av oljan, sprid sedan ut dem igen så att de ligger separerade på plåten. Grädda i ca 15-20 minuter.
3.
Grovhacka persiljan. Riv parmesanen. Skiva avokadon. Blanda turkisk yoghurt med lite honung, Srirachasås samt salt och peppar.
4.
När sötpotatisen är klar, ta ut plåten och arrangera sötpotatisen i en cirkel, lite omlott om varandra. Lägg ut borlottibönorna över sötpotatisen och toppa med den rivna parmesanen. Sätt in i ugnen i ytterligare 5 minuter, eller tills osten smält.
5.
Toppa med hackad persilja, turkisk yoghurt och rosepeppar. Servera med skivad avokado.
Buon appetito!
Bönbollar med tahini, solrosfrön och parmesan serverade i reducerad tomatsås
Jag ville först skriva att detta var ett recept på vegetariska köttbullar, men det är ju helt klart en oxymoron! (Ordet oxymoron lärde jag mig av min kompis Karin när vi pluggade i Florens, och i fem års tid har jag väntat på att få använda det - äntligen kom chansen. En oxymoron är en självmotsägelse, det vil säga när två ord som är varandras motsvarighet kombineras, som t.ex. jätteliten eller skitgott. Eller vegatariska köttbullar. Ok, svenskalektionen över). Men att bara skriva vegetariska bullar låter konstigt. Så valet föll till slut på bönbollar, och om det låter smakligt eller ej, det får ni bestämma, men efter denna långa utveckling vet ni i alla fall att de både är vegetariska och innehåller bönor.
Jag blev så himla sugen på tomatsås, men eftersom endast tomatsås känns som en ytterst okomplett måltid, fick jag gnugga geniknölarna och rannsaka skafferiet, och resultatet blev alltså dessa bönbollar. Väldigt smarriga. De får extra crunch av parmesanen i smeten, som blir krispig när den steks, och dessutom extra crunch av sesamfröna som jag använde till panering. Om ni planerar att göra ett vegetariskt julbord i år, så kanske dessa kan vara ett alternativ till köttbullarna?
Bönbollar med tahini, solrosfrön och parmesan serverade i reducerad tomatsås
(2 portioner)
120 g borlottibönor
2 msk + 2 msk solrosfrön
2 msk mandelmjöl
2 tsk tahini
½ tsk soja
½ dl riven parmesanost
Salt / peppar / paprikapulver
Ev. 1 tsk vatten
1 msk sesamfrön
1 msk olivolja
400 g passerade tomater
2 ½ dl vatten
1 sharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
Salt / peppar / torkad timjan / strösocker
Persilja och parmesan till servering
1.
Börja med tomatsåsen då den behöver lite tid på sig för att reducera. Hacka sharlottenlöken och skala vitlöken och tryck till den med handen - men låt den vara hel. Sautera lök och vitlök i olivoljan i en kastrull. När löken blivit mjuk och genomskinlig, häll på tomaterna och vattnet. Smaka av med salt, peppar, timjan och en nypa strösocker. Låt koka ner över medelvärme, tills såsen reducerat ner till hälften ungefär. Ta upp vitlöksklyftan efter 10 minuter.
2.
Mixa borlottibönor, 2 msk solroskärnor och mandelmjöl till en fast smet. Blanda sedan ner tahini, soja parmesanost, kryddor och ytterligare 2 msk solroskärnor (som alltså förblir hela och tillför lite crunch). Om smesten är för fast så tillsätt lite vatten. Rulla till bollar, 8-10 stycken beroende på hur stora du gör dem, och panera dem i sesamfrön. Stek dem över låg/medelvärme i en stekpanna. Vänd dem förstiktigt med två skedar.
3.
Häll upp såsen på ett uppläggningsfat. Lägg ner bollarna. Toppa med persilja och riven parmesan. Servera gärna till kokt quinoa, couscous eller zucchininudlar.
Ångad glutenfri pizzabotten med pistagepesto, persimon och salami
Hemmagjord (glutenfri) pizza på under 20 minuter? Jajamän, det går! Jag fick idén att göra en version av stekpannebröd, och använda det som botten till en smarrig pizza idag - och jag måste säga att det blev över förväntan. Sedan jag gick över till att inte äta gluten, har jag ätit en glutenfri pizza som var riktigt nice. Det var i Napoli, pizzans hemstad, så det var kanske inte så konstigt att de också skulle lyckas med det. Men i övrigt har bottnarna varit ytterst mediokra. Trist. Men det är då man får ta det i egna händer. Och det gjorde jag idag.
Den här bottnet går hur snabbt som helst att göra, då den ångas i stekpannan och inte behöver jäsa innan. Degen iknar egentligen mer en pannkakssmet, så oroa dig inte om du tycker det ser märkligt ut - det blir bra i stekpannan. En pizza kan man ju toppa med precis vad man vill (well, inte om man är italiano - då finns det regler att följa... och jag måste säga att kebabpizza och hawaii känns helt ofattbart även för mig efter 4 år i Milano). Men. Nu är jag ju inte italiano, så jag gör lite som jag själv vill - och denna gång föll toppingvalet på salami, persimon, pesto och keso. Säkert lika konstigt för många, som hawaiipizzan är för italianos - men för mig är det en solklar kombo av salt och sött och en massa mums.
Ångad glutenfri pizzabotten med pistagepesto, persimon och salami
(1 pizza)
½ dl majsmjöl
½ dl majsmjöl
¾ dl bovetemjöl
½ msk bakpulver
½ tsk salt
1 ¼ dl + 2 msk vatten
1 msk olivolja
2 msk pistagepesto
½ persimon
3 msk keso
2 msk granatäppelkärnor
Några blad spenat
Några groddar
Balsamicocrème
1.
Blanda majsmjöl, bovetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Rör ner 1 ¼ dl vatten och vispa till en lös smet. Hetta upp olivoljan i en stekpanna över medelvärme.
2.
Häll ner smeten i pannan och låt den steka någon minut. Häll sedan resterande matskedar vatten runt smeten och sätt på ett lock så att bottnen ångas. Låt ånga i cirka 5 minuter. Ta sedan av locken och låt bottnen steka någon minut på båda sidor så att den får en krispig yta.
3.
Lägg på en tallrik och toppa med dina favoriter. Jag hade pistagepesto i botten, och toppade sedan med skivad persimon, keso, granatäpple, bladspenat, groddar och sist balsamicocrème. En perfekt kombination av salt och sött.
Buon appetito!
Poké bowl med marinerad tonfisk, broccoliris, rödkål och tahinisås
Jag älskar poké bowls! Egentligen är det ju bara ett fancy namn för ta-vad-du-tycker-är-gott-och-kombinera-det-i-en-skål. Eller något liknande. Det finns säkert regler för vad som ska ingår, och inte ingå, i en tvättäkta hawaiiansk poké bowl, men de reglerna har jag inte läst, och som alltid gör jag lite som jag själv vill. Jag har tidigare gjort en pokè bowl med saffransmarinerad lax, och en annan vegetarisk poké bowl med kastanjer och picklad rödlök, de recepten hittar ni genom att klicka på länkarna.
Denna gång var det tonfiskens tur att agera stjärna i min poké bowl, och jag valde att inte ha vanligt vitt ris i botten, utan broccoliris istället. Egentligen mest för färgens skull, och för att jag nu hade just broccoli hemma i kylen. Om ni vill, kan ni ju riva blomkål istället - som sagt, gör det ni känner för. Mina recept, ska mest fungera som inspiration, och det hoppas jag de gör. Smaklig spis!
Poké bowl med marinerad tonfisk, broccoliris, rödkål och tahinisås
(1 portion)
80 g tonfisk (sashimi - dvs ok att äta rå)
4-5 broccoliträd
1 näve strimlad rödkål
1 nåve groddar
Picklad ingefära
Olivolja, salt & peppar
Marinad till tonfisk
1 msk soja
1 msk sesamolja
1 tsk honung
Några droppar fisksås
Några droppar citronsaft
1 tsk sesamfrön
Salt o peppar
Tahinisås
2 msk tahini
1 msk vatten
Några droppar citronsaft
Hackad persilja
Salt & peppar
1.
Blanda ihop marinaden i en skål. Dela tonfisken i kuber och lägg ner i marinaden medan du gör klart resten av skålen.
2.
Riv broccolin på grova sidan av ett rivjärn - eller strimla deni en mixer. Massera rödkålen i olivolja, salt och peppar så att den blir mjuk och får smak.
3.
Lägg upp broccoliris, rödkål och groddar i en skål. Toppa med tonfisken och den picklade ingefäran.
4.
Blanda ihop tahinisåsen. Ringla över din poké.
Saffransfudge med tahini och pistagenötter
Saffran, saffran, saffran! Vi blir ju helt galna i denna krydda så fort december kommer. Och det är ju inte så märkligt eftersom den - i Sverige - är så förknippad med julen. I Italien däremot, och framförallt i Milano, används den dock året om: en av Milanos paradrätter, Risotto alla Milanese, är just saffransrisotto och den kan du servera när du vill, inte bara i december. Jag tycker på sätt och vis att vi ska ta efter Italien lite grann, det är ju synd att begränsa denna fantastiska smaksättare till bara en månad om året!
Men å andra sidan. Det är något speciellt med julen, och saffranet bidrar ju till den där känslan. I år tror jag inte att jag kommer göra några lussekatter - om jag inte hittar ett riktigt bra, glutenfritt recept vill säga. Istället har jag satsat på att göra saffransfudge med pistagenötter. Utan grädde, socker och annat tjaffs. De är nästan nyttiga - vem kan säga det om sitt julgodis? Jag utgick från det här receptet på jordnötsfudge med choklad, men bytte ut jordnötssmöret till tahini. Tahini har en speciell, lite bitter smak, så om du är känslig för det skulle jag använda mandelsmör istället. Men samtidigt passar tahini, saffran och pistagenötter väldigt bra tillsammans, så testa vettja!
Saffransfudge med tahini och pistagenötter
(16-20 bitar)
1 dl tahini
1 dl kokosolja
½ dl flytande honung
½ gram saffran
½ tsk vaniljsocker
½ dl pistagenötter
½ dl mandlar
Flingsalt
1.
Lägg tahini, kokosolja, honung, saffran, vaniljsocker och flingsalt i en kastrull och smält över låg värme tills allt blir flytande.
2.
Ta bort kastrullen från värmen. Hacka pistagenötter och mandlar grovt och häll i. Rör om.
3.
Använd en aluminiumform för att det lättare ska gå att få ut fudgen när den stelnat (eller klä en form med plastfolie). Min form var för stor, så jag gränsade av den med aluminiumfolie. Du vill att den ska vara cirka 20x10cm eller 15x15cm. Typ.
4.
Ställ in i kylen och låt stelna i någon timme eller så.
5.
Skär upp i kuber. Enjoy!
Honungs- och sesamglaserad tofuburgare med bröd gjort på svart ris
Sorry för min frånvaro - jag bestämde mig för att åka på en relativt spontan tur till London, och där blev det inte mycket mat lagad. Men nu är jag tillbaka i mitt Milano, i min lya och i mitt kök, så ordningen återställd. Och efter x antal dagar utan att få vara kreativ i köket, så kliade det i fingrarna idag när det vankades lunchtid. Resultatet blev det här. En hipster-burgare. Ni vet, en sådan burgare som vill vara lite egen och inte så mainstream. För säga vad ni vill, men en tofuburgare med risbröd, tror jag inte tillhör vanligheterna. Egentligen hade jag tänkt göra en ris- och tofu bowl med avokado och groddar, men med samma ingredienser bestämde jag för att rätten skulle få en ny skepnad - typiskt kul experiment.
Goda smaker och en annorlunda rätt. Nu är den här burgaren som sagt sin egen, och därför går det inte att äta den som en vanlig burgare - kniv och gaffel rekommenderas starkt om ni inte vill ha lunchen i knäet.
Honungs- och sesamglaserad tofuburgare med bröd gjort på svart ris
(1 portion)
1 dl kokt svart ris
1 msk Philadelphia
1 msk tahini
Några droppar citronsaft
½ tsk soja
Salt & Peppar
1 msk svarta sesamfrön
80-100 g fast tofu
1 msk soja
1 msk honung
1 msk sesamolja
1 tsk vitvinsvinäger
Några droppar Tabasco
1-2 msk vita sesamfrön
Salt & peppar
1 msk olivolja
½ avokado
Några blad spenat
Groddar
1.
Blanda Philadelphia, tahini, citronsaft, soja samt salt och peppar till en kräm. Blanda sedan ner det kokta svart riset och rör runt. Riset ska bli klibbigt så det kan formas. Dela upp riset i två delar - en som består av 2/3, den andra 1/3. Läg plastfolie i en skål, och ta den stora delen och forma till topp-delen av brödet genom att trycka ner det i skålen och forma den efter kanterna (så att den blir lite rundad). Forma den sista tredjedelen till under-delen av brödet genom att forma en cirkel på plastfolie. Sätt in i kylen.
2.
Smaksätt tofun med salt och peppar. Blanda till glazen genom att röra ihop soja, sesamolja, vinäger, tabasco och sesamfrön. Lägg ner tofun i glazen och låt marineras. Värm upp olja i en panna. Stek tofun (du får antagligen hälla över glazen, då den inte fastnar helt när tofun marineras) på båda sidor tills sesamfröna blivit krispiga och toun genomstekt.
3.
Ta ur risbröden ur kylen. Lägg botendelen på en tallrik. Toppa med spenat, groddar, tofun och sist skivad avokado. Täck topp-brödet med svarta sesamfrön och lägg på burgaren.
Buon Appetito!
Och sist en rekommendation: ät med kniv och gaffel.
(Raw) frozen lingon-cheesecake med pepparkaksbotten (glutenfri)
Kommer ni ihåg mina raw frozen cheesecakes jag gjorde för ett tag sedan, med smak av lime och kokos? Om inte så hittar ni det receptet här. De var så goda, och blev så perfekta i konsistensen, att jag bestämde mig för att utgå från det receptet för att göra en mer julig variant. För hörrni - det är ju faktiskt december nu. Heja. Jag älskar December. Den mysiga atmosfären som lägger sig över Milano är underbar. Och julljusen som lyser upp gatorna kan få vilken ledsen själ som helst att bli glad.
Okej, tillbaka till cheesecaken. Jag vill kalla den raw, men inser att det inte är hundra procent sant, eftersom jag använder lingonsylt som troligen är uppvärm under tillagningen. Men om ni byter ut dem mot rårrörda lingon, och ersätter honungen med agave - då är denna cheesecake både raw och vegansk. Och alldeles underbar.
Bottnen är förädlad med pepparkakskryddor. Smeten är marmorerad med lingon. Och toppen är pimpad med granatäppelkärnor. Är inte det en julig cheesecake, så säg? Gör den här till andra advent vettja. Eller till en av alla andra julfester du ska medverka på i december. Det kommer bli en hit - och lite annorlunda än knäck och kola.
(Raw) frozen lingon-cheesecake med pepparkaksbotten
(ca 12 bitar)
Botten
¾ dl urkärnade dadlar
½ dl solroskärnor
¼ dl riven kokos
1 msk kokosolja i fast form
1 tsk pepparkakskryddor
1 nypa salt
Fyllning
1 dl blötlagda cashewnötter
½ dl kokosmjölk
¼ dl flytande honung
1 msk kokosolja i flytande form (smält)
½ tsk malen kardemumma
1 nypa vaniljpulver
2 msk lingonsylt (använda rårörda lingon för raw-versionen)
Topping
Granatäppelkärnor
1.
Börja dagen innan med att blötlägga cashewnötterna i vatten. Då blir de mjuka och får rätt konsistens till cheesecaken. Om du glömmer detta, kan du snabb-blötlägga dem genom att hälla på kokande vatten och låta dem stå i en timme.
2.
Mixa alla ingredienser till bottnen i en mixer tills det blir en formbar massa. Fördela massan i en form, ca 10x15 cm, och tryck till med fingrarna så att bottnen blir jämn. Sätt in i frysen för att stabiliseras.
3.
Mixa alla ingredienser till fyllningen, utom lingonsylten/de rårörda lingon, så att det blir en superlen smet. Häll smeten över bottnen. Klicka sedan ut lingonsylten och marmorera smeten med en kniv. Sätt tillbaka in i frysen och låt stå tills de stelnar, cirka 5-6 timmar. Efter cirka 1 timme tar du ut dem och toppar dem med granatäppelkärnor (eller rårörda lingon). Sätt sedan tillbaka dem i frysen.
4.
Ta fram cirka 10-15 minuter innan servering så att cashewkrämen hinner tina något. Skär i portionsbitar och servera eventuellt med krossade pepparkakor eller mer lingonsylt.