Mera!

Om Citroncest Följ mitt liv i Milano Instagram Kontakt

Falafel i savoykål med picklade ingefärsmorötter, avokadoröra och tahini

Det här är, på inga sätt och vis, en traditionell falafel. Dels för att jag tog en genväg och använde förkokta kikärtor istället för att lägga torkade kikärtor i blöt över natten (det får man göra när man inte vet vad man känner för att äta redan en dag i förväg). Dels hade jag ingen spiskummin hemma, och ingen koriander heller för den delen, så någon traditionell smaksättning blev det kanske inte heller. Jag bytte ut gul lök till purjolök i smeten. Och så la jag till ingefära och gurkmeja, för att jag tänkte att det kunda vara gott. Ja - och sist men inte minst, hade jag inga glutenfria pitabröd på lager, så jag använde mig av naturens mest perfekta wrap: savoykålsblad.
 
Ja ni ser, det finns inget traditionellt överhuvudtaget med den här falafeln. Men. God var den. Så pass att jag slukade min lunch på mindre än tre minuter skulle jag tro. Ja, innan jag hann blinka var tallriken tom...
 
 
Falafel i savoykål med picklade ingefärsmorötter, avokadoröra och tahini
(2 portioner)
1 burk kokta kikärtor, 400 g
½ purjolök
1 persiljekvist
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära, 2-3 cm
2 msk tahini
1 tsk gurkmeja
Salt/peppar/paprikapulver
Olja till stekning
 
Picklade morötter
2-3 morötter
½ dl vitvinsvinäger
1 dl strösocker
1 ½ dl vatten
1 bit ingefära, 2-3 cm
 
Tillbehör
4 savoykålsblad
½ avokado
½ purjolök
4 cocktailtomater
Svarta sesamfrön
Tahnini
Olivolja
Salt/peppar
 
1.
Börja med de picklade morötterna. Skala morötterna. Fortsätt sedan med skalaren att hyvla tunna remsor av morötterna tills endast kärnan återstår. Lägg remsorna i en skål. Koka upp en 1-2-3 lag (det vill säga vinäger, socker och vatten - ja, jag använder vinäger istället för ättika då det är lättare att hitta i Milano) och släng ner ingefäran i samma lag. När lagen kokat upp och sockret löst sig, häller du lagen över morötterna och låter dem stå tills lagen svalnat. Sätt sedan in skålen i kylen och förvara där tills användning.
 
2.
Skala kikärtorna. Med detta menar jag, ta av det lilla höljet som omger varje ärta = mycket bättre slutresultat. Lägg dem i en mixer tillsammans med grovhackad purjolök och persilja, riven vitlök och ingefära, tahnini och kryddor. Mixa till en grov smet. Rulla bollar av smeten. Tryck/pressa ihop bollarna hårt så att de håller formen.
 
3.
Värm upp rikligt med olja i en stekpanna. Oljan ska minst täcka bottnen på pannan. Lägg försiktigt ner falafelbollarna och stek tills gyllene på alla sidor.
 
4.
Mosa avokadon och krydda med salt och peppar. Skiva pujolöken och stek i lite olja och salt. Dela tomaterna. Skölj savoykålen och ta bort den grövsta delen av stammen.
 
5.
Läg upp savoykål i en djup tallrik. Lägg på avokadoröran, falafelbollarna, morötterna, purjolöken och tomaterna. Ringla över tahini och strö över sesamfrön. Rulla ihop till en wrap och ät!

Quinoa- och linsbiffar med crunch, serverade med syrlig yoghurtsås och kronärtskockshjärtan

Alltid när jag kokar quinoa eller linser, eller något liknande, så gör jag alltid mer än vad jag behöver till receptet. Det är så bra att ha, och dessutom håller de länge i kylskåpet. Varierbar är den här typen av mat också - quinoa och linser kan du ha i allt från sallader, grytor, soppor - och som denna gång: i biffar. Efter att jag hade gjort den här salladen till min helstekta blomkål igår, hade jag quinoa och linser i kylen, och genom att blanda dem med lite extra ingredienser fick jag till några vegetariska biffar. En perfekt lunch på en vegetarisk måndag. Biffarna får extra crunch av solroskärnor, och extra smak av parmesanen (parmesanen fungerar också lite som klister när den smälter, så om du inte vill ha parmesan i, får du helt enkelt komma på något annat klistrigt som kan ersätta den).
 
Det här blev en rätt stor portion - och jag åt upp hela själv eftersom det var gott. Haha. Dessutom behövde jag fylla på med energi innan mitt gymbesök. Men om du är liten i maten - eller tycker om att dela med dig - då räcker nog den här smeten till två. 
 
 
Quinoa- och linsbiffar med crunch, serverade med syrlig yoghurtsås och kronärtskockshjärtan
(1 stor portion)
1 dl kokt quinoa
½ dl kokta röda linser
½ dl riven parmesan
1 msk solroskärnor
1 chiaägg*
1 tsk fiberhusk
Salt/peppar/paprikapulver
1 tsk olivolja
 
* 1 msk chiafrön + 3 msk vatten
 
2 msk grekisk yoghurt
½ tsk flytande honung
½ tsk Srirachasås
Salt/peppar
 
Servering
Ruccola
Kronärtskockshjärtan
Blåbär
Avocado
Pumpakärnor
 
1.
Blanda till chiaägget genom att blanda 1 msk chiafrön med 3 msk vatten. Låt stå i cirka 15 minuter tills en gelé bildats.
 
2.
Blanda quinoa, linser, parmesan, solroskärnor, chiaägg, fiberhusk och kryddor i en skål. Låt svälla 5-10 minuter.
 
3.
Värm upp olivoljan i en panna. Forma tre biffar av smeten och stek på medelhög värme på båda sidor. Hantera biffarna försiktigt då de fortfarande är porösa.
 
4.
Blanda till såsen.
 
5.
Lägg upp ruccola och biffarna i en skål. Toppa med såsen, avokado, blåbär, kronärtskocka och pumpafrön.
 
Buon Appetito!

Kardemumma-nicecream med röd och blå marmorering

Hade jag bott i Frankrike hade detta varit den perfekta nationaldagsfrukosten: vit nicecream, röd och blå marmorering (i form av lingosylt och blåbärssylt) och så blåbär på toppen. Men nu bor jag ju i Frankrikes grannland. Så, jag får helt enkelt komma på vad det finns för grön sylt jag kan byta ut blåbärssylten mot, när det vankas italiensk nationaldag den 2 juni.
 
Nåväl, oavsett var du bor - och oavsett vilken tid det är på året - så är mitt tips att du testar att blanda ner kardemumma i din nicecream, och sedan marmorerar med lingon- och/eller blåbärssylt. Just lingon och blåbär är ju bästa vänner med kardemumma. Det blir en ypperlig start på dagen, och om du lägger upp glassen i en djup tallrik, istället för i en skål, så har du mer yta att dekorera och fylla med en massa topping. Dagens bästa tips?
 
 
Kardemumma-nicecream med röd och blå marmorering
(1 portion)
2 mogna bananer
½ tsk malen kardemumma
1 tsk lingonsylt
1 tsk blåbärssylt
 
Topping
Bovetekärnor
Hasselnötter
Blåbär
Torkad frukt
 
1.
Skala och skiva bananen och lägg bitarna i en påse i frysen över natten. På morgonen mixar du bananen med kardemumman tills de format en glass. Om bananen är väldigt hård kan du tillsätta lite mjölk.
 
2.
Lägg upp på en tallrik och marmorera med sylterna.
 
3.
Toppa med favoriterna. Ät.
 
Buon Appetito!

Helstekt blomkål med saffranssmör och sallad på quinoa, linser, dadlar och hasselnötter

Söndagar = söndagsstek
Ja, i alla fall för många i världen. I min familj har vi egentligen aldrig ätit stora söndagsmiddagar, jag vet egentligen inte varför, för söndagar är ju den ultimata dagen att spendera i köket. (Precis som alla andra dagar, om du frågar matnörden i mig...). Idag ville jag göra en söndagsstek, men inte vilken som helst, utan en vegetarisk helstekt blomkål. Jag hittade ett paket saffran i skafferiet, och bestämde mig för att det var precis den smaken min stek skulle få. Så jag blandade ner saffranet med rumsvarmt smör och sedan smetade jag in hela blomkålen med saffranssmöret. Alltså. Jag vet inte om det finns något trevligare än att gegga in ett helt blomkålshuvud med smör...
 
Eftersom blomkålen kändes lite orientalisk med saffranet, valde jag att gå lite oriantaliskt även med tillbehören. Det blev därför en blandning av quinoa, linser och dadlar. Just dadlarna passar perfekt i salladen - de ger den där sötman som fulländar rätten. Har ni inte dadlar, kan ni dock använda er av russin eller torkade tranbär istället.
 
Hoppas ni har en fin söndag.
Ciao ciaooo!
 
 
Helstekt blomkål med saffranssmör och sallad på quinoa, linser, dadlar och hasselnötter
(2 portioner)
1 blomkålshuvud, ca 800-900 gram
75 g rumsvarmt smör
1 påse saffran
Salt/peppar
 
1 dl kokt quinoa
1 dl kokta röda linser
1 dl kokta edamamebönor
1 näve ruccola
2 medjool-dadlar
10-15 hasselnötter
Persilja
 
½ dl grekisk yoghurt
1 näve persilja
1 msk olivolja
1 tsk honung
Salt/peppar
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader C.
 
2.
Mixa rumsvarmt smör med saffran, salt och peppar. Ta av blasten från blomkålen och så mycket av roten som möjligt, utan att blomkålshuvudet faller samman. Sätt blomkålen i en ugnsfast form och smeta över cirka två tredjedelar av saffransmöret över hela huvudet. Baka i ugn cirka 1 timme. Var 15 minut, tar du ut blomkålen och öster med smöret som smält, samt lägger till en klick av det smör du sparade.
 
3.
Böanda quinoa, röda linser, edamameböner och ruccola. Grovhacka dadlar, hasselnötter och persilja.
 
4.
Mixa grekisk yoghurt med persilja, olivolja, honung salt och peppar till en grön sås.
 
5.
Lägg upp quinoasalladen på ett fat. Lägg på blomkålshuvudet. Häll över det smälta smöret (som hamnat i formen). Toppa blomkålen med såsen, hackade dadlar, hasselnötter och persilja.
 
Buon Appetito!

Krämig havregrynsgröt med karamelliserad banan, kokosyoghurt och kakaonibs

Varje gång jag är på kontoret i Köpenhamn och hälsar på, så ser jag alltid till att gå inom Torvehallerne minst en gång. Där ligger nämligen Grød som serverar världens godaste havregrynsgröt - och annan mat som också kan anses vara gröt om man är kreativ (risotto till exempel - det är ju en sorts gröt, om man tänker efter). Jag har försökt komma på hur de gör sin gröt så himla krämig, och nu har jag kommit fram till ett resultat som jag är mer än nöjd med. Hemligheten är att koka gröten med hälften mjölk och hälften vatten (istället för bara vatten). Dessutom blir den extra krämig om du mosar en halv banan och blandar ner i smeten.
 
Ja, och sedan ska du koka den låååångsamt, över låg värme, och så fort den börjar koka då tar du bort den från värmen. På så vis riskerar du inte att överkoka gröten, och den förblir så krämig som möjligt. 
 
Bättre frukostgröt går inte att finna, jag lovar!
 
 
Krämig havregrynsgröt med karamelliserad banan, kokosyoghurt och kakaonibs
(1 portion)
1 dl (glutenfria) havregryn
1 dl valfri mjölk
1 dl vatten
1 banan
1 nypa salt
½ krm malen kardemumma
1 tsk kokosolja
1 nypa kanel
Hionung
 
Topping
1 msk blåbärssylt
2 msk kokosyoghurt
Blåbär
Kakaonibs
Pumpakärnor
 
1.
Blanda havregryn, mjölk, vatten, en halv mosad banan (spara andra halvan till senare), salt och kardemumma i en kastrull. Låt långsamt koka upp på låg värme. Rör lite då och då, och ta bort från värmen så fort de första bubblorna uppstår. Då är den som krämigast och blir inte överkokt.
 
2.
Dela den resterade bananen på längden. Smält kokosoljan i en stekpanna. Lägg i bananen med snittytan nedåt. Vänd efter någon minut. Strö över kanel och ringla över lite honung. Vänd banenen igen och stäng av plattan.
 
3.
Lägg gröten i en skål. Marmorera med lite blåbärssylt. Lägg på banenen och toppa t.ex. med kokosyoghurt, blåbär, kakaonibs och pumpakärnor.

Stekt halloumi med broccolipuré, quinoa och torkade tranbär

Min sista lunch i Sverige bestod självfallet av halloumi - och min sista middag besod för övrigt av fil samt knäckebröd med ost = drömmen! Bara för att man jag bloggar om mat, innebär det inte att jag inte uppskattar världens mest simpla mat. Som fil. Det är ju så gott! Men tillbaka till halloumin, för det är den jag ska ge er receptet på idag. Stekt halloumi är också en dröm. Och ännu bättre blir det när den serveras tillsammans med en broccolipuré och quinoa. Och mandlar för extra crunch. Och trokade tranbär för en syrlig sötma. Inga konstigheter egentligen, det här slänger ni snabbt ihop!
 
 
Stekt halloumi med broccolipuré, quinoa och torkade tranbär
(2 portioner)
250 g halloumi
1 msk olivolja
1 broccoliträd, cirka 300-400 gram
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk keso
1 msk smör
2 msk färskriven parmesan
1 dl quinoa (mätt okokt)
10-15 torkade tranbär
10-15 rostade mandlar
Salt/peppar/chiliflakes
 
1.
Koka quinoan enligt förpackningen.
 
2.
Koka upp grönsaksbuljongen och släng i broccolin som du delat i mindre träd. Låt koka mjuk, men ändå med en kärna kvar (al dente). Häll av buljongen. Spara några små broccoliträd och mixa resten till en puré. Blanda ner keso, smöt och parmesan och värm på spisen. Smaka av med salt och peppar.
 
3.
Skiva halloumin och stek den i olivolja tills gyllene på båda sidor.
 
4.
Fördela broccolipurén på två tallrikar. Toppa med quinoa och halloumi. Avsluta med de broccoliträden du la åt sidan, samt rostade mandlar och torkade tranbär. Strö eventuellt över några chiliflakes för lite extra hetta.
 
Buon appetito!

Nicecream med raw cacao-pulver, apelsin och en massa topping

Ni som följer bloggen, vet att jag älskar kombinationen apelsin och choklad. Om inte, så kan ni se en annan choklad- och apelsinfrukost jag har gjort här. Det som är så bra, är att jag använder rått kakaopulver, det vill säga, det är gjort på råa kakaoböner, som aldrig hettats upp eller bearbetats på något sätt, och därför är choklad i sin renaste form. Rått kakaopulver är full av antioxidanter, magnesium, fiber och protein. Så, ni vet alla de där undersökningarna om att "det är bra att äta lite choklad om dagen"... well, jag har inget bevis för det, men jag kan tänkta mig att de syftar mer på den här typen av choklad, än gemene snickersbar. Just saying.
 
Och eftersom rått kakaopulver nu är så nyttigt och bra för mig, och jag gärna vill börja dagen på ett så nyttigt och bra (och gott!!!) sätt som möjligt, så är det ju utmärkt att jag kan blanda ner detta pulver i min nicecream-smet, så att frukosten plötsligt blir väldigt dessertliknande. Denna gång pressade jag även ner en apelsin i smeten, och choklad- och apelsinfrukosten var återigen ett faktum.
 
 
Nicecream med raw cacao-pulver, apelsin och en massa topping
(1 portion)
2 bananer
1 apelsin
2 msk rå kakao
ev. lite sojamjölk
 
Topping
Apelsin
Kokoschips
Mullbär
Tranbär
Kakaonibs
Yoghurt
 
1.
Skala och skiva bananerna och lägg dem i frysen över natten. På morgonen mixar du dem tillsammans med saften från en apelsin och rått kakaopulver. Om glassen inte går ihop så mixa eventuellt i lite mjölk eller annan vätska.
 
2.
Lägg upp i en tallrik och toppa med frukt, bär och annat gott - välj dina favoriter.

Saftig äppel- och kokoskaka med kanel och pärlsocker (glutenfri)

En av de bästa dofterna jag vet, är doften av en äppelkaka som bakas i ugnen. Det spelar inget roll vilket recept du följer, så länge där är äpplen och kanel (vilket där som oftast är i en äppelkaka) i smeten så doftar det magiskt. Och vetskapen om att få njuta av underverket tillsammans med vanlijsås eller vaniljglass gör hela väntan värd.  
 
Jag hittade det här receptet på en sida med glutenfria bakverk, och jag måste säga att jag är imponerad av resultatet. Dels blev den fin att titta på, dels god att äta (det konfirmerar dessutom familj och vänner). Jag tycker inte om att baka glutenfritt med en massa mjölmixer, jag vill hellre ha recept där man kombinerar olika mjölsorter själv. Det är det som är så bra med denna kakan - den består nämligen bara av potatismjöl och riven kokos som bas. Yoghurten i smeten gör kakan extra saftig. Vill du, så kan du dessutom lägga till kardemumma i smeten, det kommer jag göra nästa gång. 
 
 
Saftig äppel- och kokoskaka med kanel och pärlsocker (glutenfri)
(1 kaka)
1 ½ dl potatismjöl
2 dl rörsocker
2 dl riven kokos
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
125 g rumsvarmt smör
2 ägg
1 dl naturell yoghurt, 3%
 
2 äpplen
2 tsk malen kanel
2 tsk pärlsocker
 
Glass eller vaniljsås till servering
 
1.
Värm upp ugnen till 175 grader C.
 
2.
Blanda potatismjöl med rörsocker, kokos, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt smöret och rör om. Addera till sist in äggen och yoghurten och rör till en smet. Häll i en form med löstagbara kanter, som du har klätt med bakplåtspapper i botten, 24-26 cm i diameter.
 
3.
Skala äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en bunke och strö över nästan alla kanel. Blanda runt så att klyftor täcks. Lägg äppelklyftorna i ett fint mönster ovanpå smeten. Strö över resten av kanelen och toppa med pärlsocker.
 
4.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
 
5.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 
Receptet kommer härifrån

Quinoabowl med sötpotatismos, stekt pak choi och avokadoros

Det går ju knappt att se, men under alla andra ingredienser ligger en hög med quinoa, därav namnet quinoabowl. Jag älskar quinoa. Det är så lätt att koka ett helt lass på en gång, och sedan kombinera det på olika vis genom veckans måltider - ni vet, de där måltiderna som ska gå snabbt att förbereda (och oftast inte hamnar på bloggen, för det är bara en röra av allt möjligt). En quinoabowl behöver egentligen bara bestå av quinoa, resten bestämmer ni själv. Ja, alltså ni kan ju utesluta quinoan också, men då får ni helt enkelt kalla skålen något annat. Hehe. 
 
Jag valde att blanda min quinoa med kikärtor denna gång. Sedan toppade jag med spenat, stekt pak choi, koriander, granatäppelkärnor, avokado, mandlar och sötpotatismos. Sötpotatismos är så sjukt gott! Jag gör den på enklast möjliga vis genom att baka en sötpotatis som jag delar i bitar och kryddar med salt/peppar/kanel/paprikapulver och lite olivolja, innan den får gå klart i ugnen. Sedan mosar jag bara den med en gaffel. Inget smör eller grädde behövs. Namnamnam!
 
Förresten, sötpotatismosen kan ni dessutom använda till de här sötpotatisburgarna. Eller så kan ni göra de här sötpotatispannkakorna (men till de sistnämnda hade jag tagit bort peppar och paprikapulver från kryddningen).
 

Sötpotatisburgare med gorgonzolakräm och glutenfria hamburgerbröd

En vecka kan ju starta sämre än såhär! Jag slängde ihop ett par sötpotatisburgare till mig och pappa till lunch idag. Ett strålande alternativ till köttburgaren och mycket passande en #vegetariskmåndag som denna. Sötpotatisbiffarna gjorde jag enligt mitt tidigare recept, som ni hittar här. Dock ersatte jag ägget med ett veganskt chia-ägg (1 msk chiafrön + 3 msk vatten, låt stå i 15 minuter tills det blivit en gelé och använd sedan för att binda smeten). Så, om du utesluter att toppa burgaren med ost, så är den vegansk.
 
Bröden är glutenfria och superenkla att göra. Det är faktiskt mina glutenfria favoritbröd - dock är de inte veganska utan innehåller turkisk yoghurt. Receptet på bröden hittar ni här.
 
Jag hade ingen mogen avokado hemma, men ville ha något krämigt och grönt i burgaren. Så jag letade i kylskåpet och mixade ihop några matskedar keso med en bit gorgonzola och en näve spenat. Salt, peppar och lite honung på det och krämen var klar. God blev den också. 
 
Ja, sen vet ni hur det funkar med hamburgare: du gör lite som du själv vill. Toppa med dina favoritingredienser och njut av din måltid.
 
Tjo-hej, trevlig måndag!
 

Raw porridge goes smoothie goes smoothiebowl goes smoothieplate

Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla det här. Vad som är klart och tydligt är, att det är en fantastisk god och mättande frukost. Men jag vet inte om det är en typ av raw gröt, eller en tjockare smoothie. Det är både och, eller inget av det - helt enkelt en kombination...
 
Först hällde jag upp smoothie-gröten i en skål, eftersom #smoothieskålen är måttligt populär på social media. Men så insåg jag där och då att, om jag häller upp den i en djup tallrik istället, så får jag ju mycket mer yta att sprida all min favorittopping på. Winning! Så jag hällde ner allt i min nya favorittallrik från Broste Copenhagen, och gick loss på ingredienserna i skafferiet. Och titta så fint det blev. Man blir ju glad när man får sätta tänderna i en sådan här skapelse. Framförallt efter ett tungt spinningpass! 
 
 
Raw porridge goes smoothie goes smoothiebowl goes smoothieplate
(1 portion)
½ dl naturella cashewnötter
1 dl (glutenfria) havregryn
1 msk chiafrön
1 medjool-dadel
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
2 dl valfri mjölk (jag hade sojamjölk)
 
Toppingförslag
Jordnötssmör
Frukt och bär
Pistagenötter
Kakaonibs
Sesamfrön
Torkad frukt
 
1.
Blötlägg cashewnötter, havregryn, chiafrön, dadel, vanilj och salt i mjölken över natten. På morgonen mixar du allt till en krämig gröt- eller smoothieliknande massa. Tillsätt eventuellt mer mjölk om du tycker den är för tjock.
 
2.
Lägg upp i en djup tallrik. Marmorera med jordnötssmör och halvmosade bär. Toppa med alla dina favoriter. Ät.

Glutenfria brownies med apelsincest och valnötter

"Whatever the problem - chocolate is the answer" 
 
Jag sitter fast i ett, vad som nu verkar vara, ändlöst virrvarv av skattefrågor mellan Italien och Sverige. Det är så pass förvirrande att jag bestämde mig för att strunta i att hoppa på mitt flyg till Milano i morse, och istället stanna hemma några dagar extra så att jag får all information jag behöver från Skatteverket innan jag tar tag i att prata med Agenzia delle Entrate (Skatteverket i Italien). Det här med att bo i Italien framstår säkert som en dröm - och det är det också på många sätt och vis. Men när verkligheten kommer ikapp en, då vill man slita av allt sitt hår.
 
Men, som med alla problem, finns det en lösning. I detta fall heter lösningen choklad. Och den kommer i form av en brownie med apelsincest och valnötter. Den är hundra procent glutenfri, och extra gojsig just för att den inte innehåller något mjöl. Den blir kvällens efterrätt, och fungerar säkerligen ypperligt för att skingra tankarna. 
 
 
Glutenfria brownies med apelsincest och valnötter
(ca 9 st)
100 gram smör
200 gram mörk choklad
3 ägg
1 ½ dl strösocker
½ vaniljstång
75 gram valnötter
¾ dl kakao
1 nypa flingsalt
Cest från ½ apelsin
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
 
2.
Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Låt svalna.
 
3.
Vispa äggen fluffiga med strösocker och urskrapad vaniljstång. Hacka valnötterna grovt, men spara 9 stycken till toppingen. Blanda ner valnötshacket, kakaon, flingsaltet och det rivna apelsincestet i äggsmeten. Vänd sist ner choklad- och smörblandningen. 
 
4.
Klä en form, cirka 12x16 cm med bakplåtspapper. Eller använd en folieform, det är nästan lättare. Häll i smeten och toppa med valnötterna, en valnöt till varje ruta.
 
5.
Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Smeten ska ha stelnat om du skakar lite lätt på formen, men fortfarande vara mjuk i mitten. Ta ut och låt stelna, gärna över natten i kylskåp. Skär upp bitar och servera eventuellt med grädde - eller ät dem precis som de är. Enjoy!
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Gluten free brownies with orange and walnuts
(9 brownies)
100 g butter
200 g dark chocolate
3 eggs
1 ½ dl caster sugar
½ vanilla pod
75 g walnuts
¾ dl cacao
1 pinch of sea salt
Zest from 1 orange
 
1.
Pre heat the oven to 175 degrees C
 
2.
Melt the butter with the chocolate in a sauce pan. Let cool down.
 
3.
Whisk the eggs with sugar and the seeds from the vanilla pod, until fluffy. Coarsley chop the walnuts, but save 9 whole walnuts for the topping. Add walnuts, cacao, sea salt and orange zest in the egg batter. Finally fold in the chocolate and butter mixture.
 
4.
But parchment paper in an oven form (about 12x12 cm). Pour in the batter and top with the walnuts (one for each square).
 
5.
Bake for about 10 minutes. The brownies should still be soft in the middle. Remove from the oven and let cool down - over night if possible - then serve as they are!
 
Receptet kommer härifrån.

Havrepannkakor med vallmofrön serverade med hallon och pistagenötter

Pannkakooooooor!
Om du vill säkra dig en bra start på dagen, då ska du göra dessa pannkakor. Oftast, när jag bestämmer mig för att äta pannkakor till frukost, så gör jag bananpannkakor eftersom det är världens enklaste recept (1 banan, 2 ägg, mixa, stek, ät). Men idag ville jag testa något nytt. Så jag bytte ut ett av äggen mot en deciliter glutenfria havregryn, och hux flux, så var konsistensen en helt annan. Dessutom tillsatte jag vallmofrön i smeten - bara för att det är fint med prickiga pannkakor!
 
Jag valde att servera mina pannkakor med hallon, pistagenötter och grekisk yoghurt. Dessutom hittade jag hallonsylt i kylen, som jag tror att min svägerska har gjort, och den helt sinnessjukt god. Måste ha receptet - jag anar en uns av kardemumma. Magisk till mina pannkakor!
 
 
Havrepannkakor med vallmofrön serverade med hallon och pistagenötter
(1 portion)
1 banan
1 ägg
1 dl (glutenfria) havregryn
1 msk vallmofrön
1 nypa salt
1 nypa vaniljpulver
2 tsk kokosolja till stekning
 
1 dl hallon
2 msk grekisk yoghurt
1 msk hallonsylt
10 pistagenötter
 
1.
Mosa bananen och blanda med ägg, havregryn, vallmofrön, salt och vaniljpulver. Låt stå och svälla i 20 minuter.
 
2.
Smält kokosolja i en stekpanna och stek pannkakor. Det blir 4-5 pannkakor av denna smet.
 
3.
Varva pannkakorna med hallon och grekisk yoghurt. Toppa med hallonsylt och pistagenötter

Glutenfritt nötbröd med nyponskalsmjöl och torkade aprikoser

Det jag saknar allra mest när det kommer till att hålla denna glutenfria kosthällning som jag har bestämt mig för att (helt frivilligt) följa, är bröd. Folk frågar mig ofta hur det är möjligt att bo i Italien och inte äta pizza och pasta, men för mig är det inget problem, för jag har aldrig varit en stor konsument av varken pizza eller pasta ändå (och när det kommer till framförallt pasta, så finns det många goda alternativ). Bröd däremot, det är en annan femma. Min mamma har alltid bakat en massa bröd under min uppväxt, och jag kan tycka att en macka med gott pålägg ibland kan vara något av de godaste som finns. Jag brukar vara rätt kreativ när det kommer till att baka glutenfria bröd, men att uppnå något som liknar ett levin-bröd, eller surdegs-bröd, det är svårt.
 
Detta fröbrödet är dock fantastiskt gott. Det har gott om tuggmotstånd, och uppfattas inte sådär "äggigt" som vissa glutenfria bröd kan vara. Dessutom blandade jag ner nyponskalsmjöl i smeten, vilket ger både en fin färg och en unik smak. Testa att rosta det här brödet och ät med ditt favoritpålägg. Eller lägg fram det på ostbrickan.
 
Mumsfilibabba!
 
 
Glutenfritt nötbröd med nyponskalsmjöl och torkade aprikoser
(1 bröd)
1 dl grovt hackade aprikoser
2 dl hasselnötter
2 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön
3 msk nyponskalsmjöl
5 ½ dl (glutenfria) havregryn
3 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
½ msk salt
6 dl vatten
½ dl rapsolja + extra till formen
2 msk honung
 
1.
Olja en brödform som rymmer 1 ½ liter.
 
2.
Blanda de grovt hackade aprikoserna med nötter, frön och torra ingredienser.
 
3.
Koka upp vattnet och tillsätt det tillsammans med olja och honung. Blanda om ordentligt. 
 
4.
Häll ner i formen och låt vila under bakduk i 1 ½ timme. 
 
5.
Grädda brödet på 175 grader C, i cirka 1 timme. Håll koll, tiden kan variera beroende på ugn. Det ska bli torrt.

Het ramen med zucchininudlar, sugarsnaps, pesto och ägg

Ibland vill man ju bara slurpa i sig maten - och vid de tillfällena är en ramensoppa den ultimata måltiden. Jag vet inte hur det är i Sverige, men i Milano är har jag haft rätt svårt att hitta ramen-ställen som serverar glutenfri ramen. Den traditionella nudlen som ingår i en ramen är ju baserad på vetemjöl, men man kan väl göra undantag från regeln lite då och då? Eller? Tills restaurangerna inser detta, får jag ta tag i att göra min ramensoppa själv - vilket jag i och för sig inte har något emot alls. Denna gång föll valet på två sorters glutenfria nudlar - risnudlar och zucchininudlar. Egentligen hade jag endast tänkt använda mig av de sistnämna, men så hade jag några risnudlar över i kylen, så jag kastade ner dem också. Det är det som är så bra med ramen - man kan använda sig av vilka ingredienser man vill. 
 
Dagens ramen blev en het sak då jag lyckades få tag på en spansk chili som var starkare än jag trodde. Men det gör inget. Jag tycker om när det är så starkt att svetten börjar pärla sig i pannan. När jag bodde i Florens, gjorde jag och min kompis Karin en tomatsoppa varje vecka, som var så stark att vi fick snyta oss mellan varje sked för näsan började rinna så mycket. Haha. Memories...
 
 
Het ramen med zucchininudlar, sugarsnaps, pesto och ägg
(1 portion)
½ medelstor zucchini
30 g risnudlar
1 ägg
1 vitlöksklyfta
10 cm purjolök
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul spansk chili
1 tumbit ingefära
1 tsk oystersauce
1 msk japansk soja
1 tsk hoisinsås
10 sugarsnaps
1 portobello-svamp
2-3 msk pesto
Salt & peppar
Olivolja till stekning
 
1.
Skiva zucchinin till nudlar på en mandolin, eller med hjälp av en osthyvel och kniv (alternativt en spiralizer om du är lycklig nog att äga en sådan).
 
2.
Koka ägget.
 
3.
Värm upp en msk olivolja i en kastrull. Grovhacka vitlök och hälften av purjolöken och stek mjuk. Häll på vatten och tillsätt grönsaksbuljong, grovt hackad chili, grovt delad ingefära, oystersauce, soja och hoisinsås. Låt koka upp och sjud sedan i minst en kvart (längre tid = mer smak). Smaka av med salt och peppar. Sila av vätskan i en annan kastrull och släng alla smaksättare. Koka upp vätskan igen och släng ner sugarsnaps och resten av purjolöken (som du skurit i skivor). Efter någon minut slänger du ner risnudlarna och zucchininudlarna, låt koka någon minut, sedan kan du hälla upp i en djup tallrik.
 
4.
Under tiden som detta sker, steker du skivad portobellosvamp mjuk i olivolja och salt i en stekpanna.
 
5.
Toppa din buljong och dina nudlar med skivat ägg, svamp och pesto - jag hade pesto över från det här receptet, så jag använde den. Avsluta med finhackad chili för mer hetta, samt några varv  med pepparkvarnen.

Receptvideo: Glutenfri citronkaka med ricotta, mascarpone och maräng

Det finns en anledning till att jag har döpt den här bloggen till Citroncest - jag älskar helt enkelt att smaksätta maträtter och bakverk med citronskal, det ger ofta precis den där extra skjutsen rätten behöver för att explodera! Den här kakan får inte bara skjuts av citronskalet - citronsmaken som är liksom hela kakan! Den är så god; mjuk och fluffig och krämig och... alldeles underbar! Och så är den glutenfri också, såklart! Här nedan kan ni se videon där jag gjorde världens godaste citronkaka för mina kompisar på Chef in Camicia. Vill ni slippa de italienska glosorna, och följa ett svenskt recept istället, så hittar ni det här
 

Risnudlar med hasselnötspesto och stekt halloumi

Nu börjar min tid i Sverige ta slut - på fredag åker jag tillbaka till Milano. Detta innebär, att jag nu måste ta vara på alla måltider, och äta allt det där som jag inte kan få tag på i Italien. Halloumi till exempel. Jag älskar halloumi - det är mer eller mindre det första (och sista) jag äter när jag är i Sverige. Oftast slänger jag ner den i en sallad med quinoa, men denna gång blev jag så himla sugen på pasta. Eller okej, pasta och pasta - jag vet inte om italienarna godkänner risnudlar som pasta, men för mig är det ett perfekt glutenfritt substitut till normal spaghetti eller tagliatelle. Dessutom går det fort som attan att tillaga risnudlar (3 minuter för att vara exakt), så den här rätten kan du slänga ihop på cirka 10 minuter om du har koll på din mise en place (kockspråk för ordning och reda, typ).
 
Jag gjorde en pesto av hasselnötter och ruccola, istället för pinjenötter och basilika. Billigare. Och hasselnötterna ger en mer distinkt smak än pinjenötterna - något jag gillar. Vad är det första du äter efter en lång tid borta från Sverige? Har du någon svensk favoriträtt?

 
Risnudlar med hasselnötspesto och stekt halloumi
(2 portioner)
100 g risnudlar
1 tsk salt
3-4 dl kokande vatten
 
¾ dl hasselnötter
1 stor näve ruccola
50 gram parmesan
¾ dl olivolja
½ dl vatten
Salt & peppar
 
100 g halloumi
1 msk olivolja
 
En liten näve spenat
5-6 cocktailtomater
Hasselnötter
 
1.
Lägg risnudlarna i en bunke. Koka upp vatten och häll över tillsammans med salt. Låt stå och dra i 3 minuter, häll sedan av vattnet.
 
2.
Mixa hasselnötter, ruccola, parmesan och olivolja i en matberedare. Spä ut med vatten tills du får en mer såsig konsistens. Smala av med salt och peppar.
 
3.
Värm olivoljan i en panna. Skiva halloumin. Stek halloumiskivorna i oljan, tills gyllene på båda sidor.
 
4.
Blanda ner peston i risnudlarna och släng ner en näve spenat. Lägg upp på tallrik och toppa med halloumin, cocktailtomater (gärna i olika färg) och hackade hasselnötter

Vinterpäron med crunch, honungsyoghurt och jordnötssmör

Yoghurt, frukt och havregryn är inte några främmande frukostingredienser för många av oss. Men jag tror att vi oftast gör exakt samma sak med dem: det vill säga, häller upp yoghurten i en skål, skivar ner frukten och toppar med havregryn i någon slags müsli-form. Right? Nu kommer jag dock med en helt ny idé. Ta samma ingredienser (lägg till några), och skiva dem, baka dem och lägg upp dem på ett annorlunda sätt - helt plötsligt har du en helt ny frukost, men basingredienserna har inte ändrats. Voilà, jag antar att det är precis detta som kallas vara "kreativ i köket". Ibland behöver vi bara tänka utanför boxen, gå bort från våra vanor och tänka i nya banor. Livet blir roligare då. Frukosten också.
 
 
Vinterpäron med crunch, honungsyoghurt och jordnötssmör
(2 portioner)
2 päron
1 tsk citronsaft
 
½ dl (glutenfria) havregryn
¼ dl mandlar
¼ dl hasselnötter
¼ dl kokosflingor
¼ dl dl solroskärnor
1 medjool-dadel
1 tsk kokosolja
1 tsk vatten
1 knivsudd vaniljpulver
1 knivsudd malen kardemumma
 
1 ½ dl grekisk yoghurt
Flytande honung
Jordnötssmör
Pistagenötter
 
1.
Sätt ugnen på 200 grader.
 
2.
Skiva ett päron tunt på en mandolin, droppa över lite citronsft så att de inte blir bruna. Lägg åt sidan.
 
3.
Dela det andra päronet på hälften. Packa in varje päronhalva i en bit blötlagt hushållspapper. Micra sedan på full effekt i 2,5 minuter.
 
4.
Blanda alla ingredienser till crunchet i en matberedare. Pulsera tills det blivit hackat (men inte ett pulver). Är det för torrt, tillsätt lite mer vatten. 
 
5.
Lägg de bakade päronhalvorna i en ugnssäker form med snittytan upp. Packa dem med crunchet och sätt in i ugnen. Baka tills crunchet blivit gyllene, cirka 10-15 minuter.
 
6.
Blanda grekisk yoghurt med lite honung. Bred sedan ut yoghurten på två djupa tallrikar. Lägg på några av de tunt skivade päronen, följt av det ugnsbakade päronet. Toppa med jordnötssmör, några pistagenötter och ytterligare lite honung.

Choklad-chiapudding med grekisk yoghurt, filéad apelsin och saltrostade nötter

Är det en choklad jag älskar, så är det mörk choklad med apelsin. Eller mörk choklad med havssalt. Världens godaste kombinationer. Och det var just de smakerna som var inspiration till morgonens frukost. Det är ju fredag, så då tycker jag man kan få lyxa till det med choklad till frukost. Jag gjorde en chiapudding som jag smaksatte med raw cacao. Till den serverade jag en filéad apelsin och saltrostade nötter. Se, choklad, apelsin och något salt i perfekt kombination! Vilken är din favoritchoklad? 
 
 
Choklad-chiapudding med grekisk yoghurt, filéad apelsin och saltrostade nötter
(1 portion)
1 ½ msk chiafrön
1 dl kokosmjölk
1 msk raw kakaopulver
1 nypa vaniljpulver
 
2 msk grekisk yoghurt
1 liten apelsin
1 liten näve nötter
¼ dl vatten
½ tsk salt
 
1.
Blanda chiafrön med kokosmjölk, kakaopulver och vaniljpulver och sätt in i kylen över natten.
 
2.
Filéa en apelsin.
 
3.
Rosta nötterna i en torr panna. När de har fått färg häller du på vattnet och direkt efter saltet. Skaka om. När vattnet avdunstar, klistras saltet fast. Låt nötterna ligga kvar i pannan tills de torkat på nytt.
 
4.
Servera chiapuddingen med grekisk yoghurt, apelsin och nötter.

Sötpotatisvåffla med spenat, avokado och stekt ägg

Har ni hört uttrycket brinner tidigare? Alltså, inte brinner som i det brinner!, utan brinner som i breakfast for dinner. Det kan ju vara det mest ultimata uttrycket för en frukost-älskare som jag, för nu kan jag äta frukost vid dagens alla huvudmål - breakfast, brunch & brinner. I och för sig behövde jag inte ett ord för att få äta frukost till middag, men nu känns det ändå på något vis mer befogat.
 
Nåväl, vad jag ville komma till var, att om ni vill äta frukost till middag precis som jag, så har jag här det ultimata recepet. Det är en lite matigare frukost, som därför passar perfekt till dagens sista mål. Receptet innehåller väldigt få ingredienser, men de är alla mina favoriter: sötpotatis, ägg, spenat och avokado. Just de ingredienserna har jag kombinerat på många olika vis tidigare, men denna gång tycker jag ändå att jag kommer med något originellt: jag gjorde nämligen en våffla av sötpotatisen. Vilken grej! En naturligt glutenfri våffla - personligen anser jag att det knappast kan bli mycket bättre. 
 
Det här måste ni testa, och berätta sedan vad ni tycker. Det går supersnabbt att göra rätten, under en kvart, så inga undanflykter nu! Har ni några andra bra idéer som skulle kunnna passa som brinner? Let me know!
 
 
Sötpotatisvåffla med spenat, avokado och stekt ägg
(2 våfflor - 1 portion)
1 liten sötpotatis, cirka 250 gram
1 ägg
Salt/peppar/paprikapulver/kanel
 
1 stor näve spenat
Salt/muskotnöt
Olivolja till stekning
 
1 ägg
1 liten avokado
 
1.
Sätt i våffeljärnet och låt det bli riktigt varmt.
 
2.
Skala sötpotatisen och riv den på den grova sidan på ett rivjärn. Lägg ner i en bunke och blanda ner 1 ägg. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och kanel. Smöra våffeljärnet och pensla ut smöret så att det täcker både ovan- och underdelen. Lägg i hälften av sötpotatissmeten och grädda tills våfflan blivit krispig. Upprepa med resten av smeten.
 
3.
Värm upp olivolja i en panna. Stek spenaten mjuk. Krydda med salt och muskotnöt och lägg åt sidan. Stek ägget i pannan.
 
4.
Skala och skiva avokadon.
 
5.
Lägg en våffla på en tallrik. Toppa med spenat, ägg och avokado. Lägg till sist på den andra våfflan som lock.
 
*** ENGLISH RECIPE ***
 
Sweet potato waffle with spinach, avocado and fried egg
(2 waffles - 1 serving)
1 small sweet potato, about 250 grams
1 egg
Salt/pepper/paprika powder/cinnamon
 
1 big handful fresh spinach
Salt/nutmeg
Olive oil for frying
 
1 egg
½ avocado 
 
1.
Heat up your waffle iron so it’s seaming hot.
 
2.
Peal the sweet potato and coarsely grate it on a grater. Put the grated sweet potato in a bowl and add an egg. Season with salt, pepper, paprika powder and cinnamon. Add some butter to the waffle iron and make sure the butter covers the full surface, both on the upper and lower part. Add half of the sweet potato mixture in the waffle iron and bake it until it has formed a crispy waffle. Repeat with the remaining batter.
 
3.
Heat up some olive oil in a pan. Fry the spinach until soft. Season with salt and nutmeg. Put a side, then fry the egg in the same pan.
 
4.
Peal and slice the avocado.
 
5.
Put a waffle on a plate. Top with the spinach, the egg and the avocado. Add the last waffle as a lid and dig in!

Kokosgratinerad laxtaco med avokadosalsa i glutenfria majstortilla

Holy Macaroni vilket väder i Skåne idag! Det blåser halv orkan utanför fönstret, och jag är mer än nöjd över att ha ett jobb där jag inte behöver lämna huset. För att piffa till tillvaron denna gråa dag, lagade jag en färgglad lunch med tropiska smaker. Sol i sinne, ni vet. Några sekunder efter att min lunch var klar, blev det dock strömavbrott i hela huset, så där satt jag i mörkret och åt...
 
Laxen penslade jag med sötsur chilisås och panerade sedan i kokosflingor - och det blev över förväntan gott. Till det serverade jag en mango- och avokadosalsa, och allt omslöts av mina glutenfria tortilla som tog cirka ingen-tid-alls att göra. Lunch på under 30 minuter, det är min melodi det.
 
 
Kokosgratinerad laxtaco med avokadosalsa i glutenfria majstortilla
(1 portion)
1 laxfilé à cirka 125 gram
1 msk sötsur chilisås
1 msk kokosflingor
Salt & peppar

Majstortilla
¾ dl majsmjöl
¼ dl maizena
1 nypa salt
1 äggvita
¾ dl vatten
Rapsolja till stekning
 
Mango- och avokadosalsa
1 liten avokado
¼ färsk mango
3-4 cocktailtomater
½ tsk chiliflakes
1 msk olivolja
Några droppar citronsaft
Salt & peppar
 
Ruccola till servering
 
1.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Salta och peppra laxen och pensla den runt om med chilisås. Panera till sist med kokosflingor och baka i ugnen i ungefär 20 minuter.
 
2.
Blanda de torra ingredienserna till tortillan. Blanda sedan ner äggvitan och vattnet. Låt stå och svälla i 10 minuter. Stek sedan på hög värme i en stekpanna med lite rapsolja. Använd en halv deciliter smet per tortilla - det blir 3 stycken av receptet. Vänd, och låt steka på båda sidor och förvara sedan i en handduk för att hålla dem varma.
 
3.
Dela avokadon, mangon och tomatera i små kuber. Smaksätt med chiliflakes, olivolja, citronsaft och salt och peppar.
 
4.
Servera lax och salsa i tortillan tillsammans med lite ruccola (eller spenat).

Hemmagjorda Chocolate Chunk Cookie Ice Cream Sandwiches (glutenfria)

Om ni läste mitt förra inlägg, så såg ni också videon där jag gjorde mina Chocolate Chunk Peanutbutter Cookies - världens snabbaste kakor. Nu är det ju så att kakorna är goda som de är, men om du vill (och det vill du), så går det att förädla dem ytterligare, och det gör du genom att ta två kakor och lägga glass däremellan. Världens lättaste efterrätt, klar! En glass-sandwich som är hemmagjord, och glutenfri, är mycket godare än de du kan köpa med dig hem från glassboxen - det lovar jag. Och fina att titta på, är de också. 
 
Receptet på kakorna hittar du här. När de är klara och har svalnat, är det bara att sätta igång att bygga din glass-macka. Använd den glass du tycker bäst om - du kan till och med göra egen #nicecream och lägga emellan om du vill vara lite nyttigare.
 
 
Hemmagjorda Chocolate Chunk Cookie Ice Cream Sandwiches (glutenfria)
(4 sandwiches)
250 g valfri glass
2 msk kakaonibs
 
1.
Ta fram glassen från frysen och låt den tina något så att du kan arbeta med den. Ta fram en bricka och bred ut glassen i ett jämnt lager, cirka 1,5-2 cm tjockt. Ställ tillbaka i frysen och låt stelna.
 
2.
Tryck ut fyra rundlar av glassen. Täck alla, eller några av dem, med kakaonibs på sidorna. Lägg sedan glassen mellan två kakor. 
 
3.
Förvara i frysen tills det är dags att mumsa i dig något gott!

Receptvideo: glutenfria chocolate chunk peanutbutter cookies

Här kommer en receptvideo, på vad som troligen är väldens enklaste och snabbaste glutenfria kakor. De blandas ihop på fem minuter, och bakas sedan i ugnen i tio minuter. Slå det om ni kan - nybakade kakor på en kvart! Dock måste du ha lite mer tålamod och låta dem svalna helt innan du äter dem - eftersom där inte är något mjöl i receptet så är de lite ömtåliga precis när de kommer ut från ugnen. Men har du bråttom, så släng in dem i frysen vettja!
 
Videon är ett samarbete med mina kompisar på Chef in Camicia, och på deras sida hittar ni alla mina receptvideo som jag har gjort för dem. Vill ni ha det svenska receptet, då klickar ni här. Och håll utkik på vad som komma skall - jag har nämligen förädlat dessa kakorna på bästa möjliga vis. Men det kommer i nästa inlägg!
 

Sallad med kokta gulbetor, krispiga polkabetor och getost

Vissa smakkombinationer blir aldrig fel - ett sådant exempel är rödbetor och chèvre. Det blir en smaksensation i munnen. Men du behöver inte stanna vid rödbetan, vill du att tallriken ska se lite roligare ut kan du byta ut den mot dess syskon, gulbetan och polkabetan. Väldigt lika i smak, men ändå olika, om ni förstår.
 
En sak till, som passar perfekt tillsammans med betor och chèvre, är bacon. Så vill ni, kan ni absolut steka några skivor bacon krispiga och lägga till i salladen. Men, eftersom det nu är #vegetariskmåndag, så struntade jag i det. Det krispiga baconet ersätts dock av de krispiga polkabetorna, så det är inte direkt något som saknas i kompotten. 
 
 
Sallad med kokta gulbetor, krispiga polkabetor och getost
(1 portion)
2 gulbetor
1 liten polkabeta
30 g getost
1 näve ruccola
2 msk granatäppelkärnor
1 msk pumpakärnor
4-5 grekiska oliver
Olivolja
Salt & peppar
 
1.
Skala betorna. Dela gulbetorna i mindre kuber. Skiva polkabetan tunt på en mandolin. Koka gulbetorna i saltat vatten tills mjuka - det tar cirka 10 minuter. Halvfritera polkabetorna i olivolja i en stekpanna. Stek dem i ganska rikligt med olivolja tills de blivit krispiga. 
 
2.
Skiva getosten.
 
3.
Varva ruccola och gulbetor på en tallrik. Lägg på getosten nära gulbetorna så att osten smälter lite av värmen från betorna. Toppa med polkabetorna, granatäppelkärnorna och oliver. Salta, peppra, ringla över lite olja och servera.

Bakad sötpotatis med banan och jordnötssmör till frukost

Imorse var jag iväg på ett spinningpass och behövde därför ladda med en frukost rik på kolhydrater. Jag var inte sugen på havregrynsgröt, som annars är väldigt bra för det ändamålet, så istället vände jag mig till min favoritingrediens: sötpotatisen. Sötpotatis till frukost, kanske ni tänker nu, men faktum är att sötpotatis är gott alla mål om dagen, alla dagar i veckan. Jag kanske är lite skadad, men jag älskar verkligen sötpotatis.
 
Att baka en sötpotatis i ugn tar dock närmre 45 minuter, och så lång tid har jag inte tålamod att vänta på frukosten, så jag valde att använda mig av micron. Det går faktiskt superbra att micra en sötpotatis. Tricket är att först picka den runt om med en gaffel, och sedan blöta ner ett hushållspapper som ni lindar in sötpotatisen i, innan den micras. Det blöta pappret hjälper till att ånga potatisen. Totalt tog det sju minuter att baka potatisen, betydligt mindre än i ugn med andra ord...
 
Testa att servera sötpotatisen med banan, jordnötssmör och kakaonibs. Världens grej. Det här har möjlighet att gå upp på listan över favvo-frukostar 2017!
 
 
Bakad sötpotatis med banan och jordnötssmör till frukost
(1 portion)
1 liten sötpotatis
1 banan
2 msk jordnötssmör
Kakaonibs
 
1.
Skrubba potatisen (om du vill äta skalet också - det är gott) och picka den med en gaffel runt om. Hoppa inte över detta steg, då det är lätt att potatisen sprängs i micron om den inte blivit pickad. Linda in potatisen i ett blött hushållspapper och lägg på en tallrik. Micra 3,5 minuter på full effekt. Vänd den sedan och micra ytterligare 3,5 minut. Beroende på hus stor potatisen är tar det kortare eller längre tid, så klart.
 
2.
Var försiktigt när du tar ut potatisen och tallriken - det är v a r m t. 
 
3.
Skär en skåra i mitten och tryck upp köttet lite. Skiva en banan och lägg på. Ringla över jordnötssmör. Toppa med kakaonibs.

Rosa rispappersrullar med jordnötssås

Gott nytt år foodies!
 
Jag vet, jag vet. Här har det inte skett mycket uppdatering den senaste veckan. Jag firade nyår i Stockholm och bestämde mig för att stanna hos mina vänner där upp några dagar extra. Och direkt när jag kom hem till Skåne var det egentligen bara att packa om väskan för att åka till nästa huvudstad - Köpenhamn - för att träffa min chef och mina kollegor på en massa spännande möten i dagarna två. Jag har således hunnit äta en massa god mat - men jag har inte lagat något av det själv. Ett lyxproblem kanske många kan tycka, men jag har saknat att få vara kreativ och att få bestämma själv. Dock har jag hittat en ny favoritkrog i Stockholm: Nybrogatan 38. Riktigt intressant meny, och den levererade också vad den lovade, till ett rimligt pris. Dagens tips!
 
Men nu är jag back on track, och fört ut bland 2017 års recept är dessa sommar-rullar (okej, ganska opassande namn då det idag är minus 12 grader i Skåne, men nu är det ju så de heter...). Mina rullar är egentligen inte alls så märkvärdiga, de är fyllda på precis samma sätt som vanligt - det vill säga, du tar det du tycker om - men det som gör dem extra fina är att jag denna gång blötlagde rispappret i råpressad rödbetsjuice och inte i vatten. Hur fräckt blev inte det? En rosa sommar-rulle, är ju hundra gånger trevligare att äta än en vit. Framförallt när man vet att den är färgad på naturligt vis och inte med en massa E-ämnen. Heja!
 
 
Rosa sommarrullar med jordnötssås
(4 stycken)
4 rispapper
1 dl råpressad rödbetsjuice
1 tsk choafrön till topping
 
Dina favoritgrönsaker till fyllningen, jag hade:
Ruccola
Paprika
Zucchini
Avocado
Granatäppelkärnor
 
Jordnötssås
1 msk jordnötssmör
1 msk olivolja
½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk Hoisinsås
1 tsk soja
½ tsk oystersås
Några droppar citron
 
1.
Förbered grönsakerna genom att skära dem i stavar.
 
2.
Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
 
3.
Häll rödbetsjuicen i en djup tallrik där rispapperna får plats, eller använd en stekpanna. Blötlägg ett rispapper i taget i cirka 30 sekunder. Lägg på en platt yta och lägg på grönsakerna i nedere delen. Rulla in grönsakern i rispappret, vik in sidorna och rulla klart.
 
4.
Servera med ruccla och sås. Toppa med chiafrön.

RSS 2.0